--> 

Υπουργείο Εργασίας: Διαγωνισμός για την προώθηση του D&I στους χώρους εργασίας

Ανοικτό διαγωνισμό με τίτλο «Παροχή Υπηρεσιών για τη δημιουργία ενιαίου και ολοκληρωμένου συστήματος κατάρτισης, αξιολόγησης και επιβράβευσης εταιρειών και φορέων, και εκπαίδευσης για την ένταξη της έννοιας της διαφορετικότητας στην εταιρική λειτουργία και κουλτούρα» διεξάγει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ο ανάδοχος καλείται να παρέχει υπηρεσίες σχεδιασμού και εφαρμογής συστήματος κατάρτισης, αξιολόγησης και επιβράβευσης εταιρειών και φορέων το οποίο περιλαμβάνει: (α) την καταγραφή, παρακολούθηση και την αξιολόγηση δεδομένων που αφορούν στη διαφορετικότητα και στη συμπερίληψη στους χώρους εργασίας, (β) τη διαμόρφωση πλαισίου και μεθοδολογίας για την απονομή «Σήματος Διαφορετικότητας» σε εταιρείες και φορείς, (γ) την εκπαίδευση εργαζόμενων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σε θέματα που σχετίζονται με τη διαφορετικότητα και την συμπερίληψη.

Το συνολικό έργο έχει στόχο την προώθηση της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης στους χώρους εργασίας στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, την ευαισθητοποίηση εργοδοτών και εργαζομένων σχετικά με τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη, καθώς και τη δημιουργία ενός συστήματος κινήτρων για τις εταιρείες και τους φορείς ώστε να εντάξουν ή /και να ενισχύσουν την έννοια της διαφορετικότητας στην εταιρική τους λειτουργία και κουλτούρα. Η εκτιμώμενη συνολική αξία χωρίς ΦΠΑ ανέρχεται σε 4.060.000 ευρώ, με διάρκεια σύμβασης τους 24 μήνες. Η υποβολή προσφορών πραγματοποιείται έως τις 09/03/2023.

ΔΥΠΑ: Πρόγραμμα απασχόλησης στην πράσινη οικονομία με έμφαση στις γυναίκες

H ΔΥΠΑ αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ανακοινώσει ένα νέο πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 5.000 ανέργων στους τομείς της πράσινης οικονομίας, με έμφαση στις γυναίκες 18-66 ετών.

Σκοπός του προγράμματος, προϋπολογισμού 49,8 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», είναι να υποστηρίξει τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία με την δημιουργία 5.000 νέων επιχορηγούμενων θέσεων εργασίας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ή προτίθενται να δραστηριοποιηθούν στον τομέα αυτό, με έμφαση στις άνεργες γυναίκες.

Η διάρκεια το προγράμματος είναι 15 μήνες και οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να διατηρήσουν τις θέσεις για 5 επιπλέον μήνες μετά τη λήξη της επιχορήγησης. Η επιχορήγηση ανέρχεται στο 50% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του ωφελούμενου, με ανώτατο όριο τα 750 ευρώ μηνιαίως.

Συνεργασία Makios Logistics και Points of You

Σε μία νέα συνεργασία προχώρησαν η Makios Logistics και η Points of You, οργανώνοντας, το Σαββατοκύριακο 4 και 5 Φεβρουαρίου, βιωματικά Workshops για το τμήμα Warehousing της πρώτης.

Τα εν λόγω workshops είχαν ως στόχο, εκτός από το δέσιμο και την επικοινωνία της ομάδας, να αναπτύξουν την αίσθηση της ικανοποίησης και της χαράς στον χώρο εργασίας, να ενδυναμώσουν τη συμμετοχή και την πρωτοβουλία, καθώς και τη διαχείριση των αλλαγών.

Τα παραπάνω επιτεύχθηκαν μέσα από τη συμμετοχή των εργαζομένων σε Collective Intelligence Masterminds, παιχνίδια, διαδικασίες διεύρυνσης της οπτικής μέσω φωτογραφίας κ.ά.

Proxyrack: Νέα έρευνα για την τηλεργασία

H Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στον δείκτη που μετρά τον βαθμό προστασίας από τις κυβερνο-απειλές (National Cyber Security Index) σύμφωνα με νέα μελέτη της Proxyrack που εξετάζει τις πιο ασφαλείς χώρες για εξ αποστάσεως εργασία. Ωστόσο, η χώρα μας υστερεί έναντι των υπόλοιπων χωρών που συμπεριελήφθησαν στην έρευνα, σε ό,τι αφορά άλλους τομείς, όπως είναι η πρόσβαση στο διαδίκτυο και ο βαθμός ικανοποίησης των εργαζομένων που δουλεύουν με τηλεργασία.

Στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας βρίσκεται η Ελβετία, παρουσιάζοντας τις καλύτερες επιδόσεις συνολικά σε όλους τους τομείς που εξετάστηκαν, ακολουθεί η Ολλανδία και στην τρίτη θέση έρχεται το Ηνωμένο Βασίλειο. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η έρευνα την κατατάσσει στην 39η θέση σε σύνολο 50 χωρών, όσον αφορά στη γενική της βαθμολογία.

Πιο συγκεκριμένα, η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη θέση στον βαθμό κυβερνοασφάλειας (με σκορ 96,1 στα 100), με τη Λιθουανία, το Βέλγιο και την Εσθονία να ακολουθούν. Από την άλλη πλευρά, βρίσκεται πίσω σε θέματα πρόσβασης στο internet, κατηγορία στην οποία πρώτη έρχεται η Σιγκαπούρη και ακολουθούν η Σαουδική Αραβία και το Λουξεμβούργο. Μάλιστα, βρίσκεται στην 43η θέση από το σύνολο 50 χωρών (με βάση στοιχεία του 2020).

Η έρευνα αναφέρει ότι το 77% των Ελλήνων έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο, καταγράφοντας το 7ο χαμηλότερο ποσοστό μεταξύ των χωρών που εξετάστηκαν. Παράλληλα, εξετάζει μεταξύ άλλων και την ικανοποίηση των εργαζομένων από την τηλεργασία τους, όπου η χώρα μας βρίσκεται στην 41η θέση μεταξύ 50 χωρών. Τέλος, σχετικά με τον μέσο μηνιαίο μισθό, αυτός ανέρχεται σε 849 δολάρια και η Ελλάδα βρίσκεται στην 37η θέση επίσης μεταξύ 50 χωρών.

PwC Ελλάδας: Δυναμική συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα

Σε υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας προχώρησε η PwC Ελλάδας με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Η ενέργεια εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική της PwC Ελλάδας για δυναμικές συνεργασίες με Ακαδημαϊκά Ιδρύματα της χώρας.

Στόχος του Μνημονίου είναι να φέρει σε επαφή το Πανεπιστήμιο με την επιχειρηματική κοινότητα, δημιουργώντας γέφυρες ανάμεσα στην εκπαίδευση και τον επιχειρηματικό χώρο. Μέσα από το Μνημόνιο Συνεργασίας οι δύο οργανισμοί δεσμεύονται να αξιοποιούν την τεχνογνωσία και την πολυετή τους εμπειρία υλοποιώντας από κοινού δράσεις, ώστε να προσφέρουν αποτελεσματικότερη διασύνδεση των φοιτητών με τις επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, η PwC Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου συμφώνησαν στα εξής:

  • Σύνδεση του γραφείου πρακτικής του Πανεπιστημίου με ανάλογες θέσεις της PwC Ελλάδας, προσφέροντας στους φοιτητές εργασιακή εμπειρία
  • Από κοινού διοργάνωση εκπαιδευτικών ημερίδων, διαλέξεων, εκδηλώσεων κτλ., που προάγουν την τεχνολογία και την καινοτομία και προβάλλουν τόσο το έργο της PwC Ελλάδας, όσο και αυτό του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
  • Συμμετοχή στελεχών της PwC Ελλάδας ως εισηγητών σε συγκεκριμένα μαθήματα του κύκλου σπουδών (expert sessions)
  • Δημιουργία Εκπαιδευτικών Ακαδημιών για την υλοποίηση εξειδικευμένων προγραμμάτων κατάρτισης

Η συγκεκριμένη ενέργεια έρχεται ως συνέχεια της στρατηγικής επιλογής της PwC Ελλάδας, τα τελευταία δύο χρόνια να ενισχύσει την παρουσία της θέση και στην Πελοπόννησο μέσα από το PwC Technology & Innovation Hub που έχει ιδρύσει στην Πάτρα. Στόχος του Hub είναι ο σχεδιασμός, η υλοποίηση και η διαχείριση έργων πληροφορικής, τεχνολογίας και καινοτομίας, η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών με τεχνολογικό περιεχόμενο, η ανάδειξη και ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών στην παραγωγική διαδικασία, καθώς και το upskilling και reskilling του προσωπικού του τεχνολογικού κλάδου.

Ελληνικά Γαλακτοκομεία: Μπόνους 1,3 εκατ. ευρώ στους εργαζομένους της

Tην Πρωτοχρονιάτικη πίτα για το 2023 έκοψε στα γαλακτοκομεία Όλυμπος, Τυράς και Ροδόπη η Ελληνικά Γαλακτοκομεία, με διαδοχικές εκδηλώσεις προς τιμήν των εργαζομένων της. Ειδικότερα, η διοίκηση της εταιρείας, αφού ευχήθηκε υγεία και ευημερία στους εργαζόμενους και στις οικογένειές τους, τους ευχαρίστησε, επιβραβεύοντας την προσπάθειά τους για την επίτευξη των εταιρικών στόχων, με την χορήγηση μπόνους συνολικού ύψους 1,3 εκ. ευρώ, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην προάσπιση της εταιρικής κουλτούρας, ως πολύτιμου αγαθού.

Παράλληλα, στο πλαίσιο των επιβραβεύσεων, ανανεώθηκε το εσωτερικό πρόγραμμα για την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας, το οποίο προβλέπει την οικονομική στήριξη στις οικογένειες των εργαζομένων που έχουν παιδιά. Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 350.000 ευρώ.

Επιβράβευση όμως υπήρξε και για παραγωγούς γάλακτος, με την εταιρεία να απονέμει τιμητικές πλακέτες σε 25 κτηνοτρόφους και μαζί ένα μπόνους συνολικής αξίας 150.000 ευρώ. Επισημαίνεται, τέλος, πως οι συνολικά τέσσερις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν περιλάμβαναν γεύματα, μουσική και χορό, καθώς και ειδική ψυχαγωγία για τα παιδιά των εργαζομένων.

Sherpa Society: Ολοκληρώθηκε το Workshop με τον Ravid Kuperberg

Με τη συμμετοχή δεκάδων Marketers και Agency Executives ολοκληρώθηκε το Workshop “Mastering Creativity in Digital Storytelling” με εισηγητή τον Ravid Kuperberg, το οποίο υλοποιήθηκε από τη Sherpa Society.

Λόγω της μεγάλης ζήτησης μάλιστα, το εν λόγω Workshop πραγματοποιήθηκε όχι μόνο στις 2 αλλά και στις 3 Φεβρουαρίου, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να το παρακολουθήσουν όλα τα στελέχη που επιθυμούσαν.

Σε αυτό, ο R. Kuperberg, μέσα από δεκάδες βραβευμένες καμπάνιες και διαδραστικές ασκήσεις, μοιράστηκε με τους συμμετέχοντες πολύτιμα insights και χρήσιμα εργαλεία που θα τους βοηθήσουν να διευρύνουν τη δημιουργική τους σκέψη και να παράγουν περιεχόμενο που θα ελκύει το ενδιαφέρον του κοινού.

Σημειώνεται ότι η Sherpa Society, έχει προγραμματίσει για το 1ο εξάμηνο του 2023 άλλα 4 Workshops σε θεματικές γύρω από το Digital Marketing και το eCommerce. Τα Workshops τελούν υπό την αιγίδα του Greca, είναι ολοήμερα και για περιορισμένο αριθμό στελεχών.

PressiousArvanitidis: Υλοποιεί τις Co-create days για 2η χρονιά

Το πρόγραμμα εκπαιδεύσεων συνδημιουργίας, Co-create days, συνεχίζει και φέτος η PressiousArvanitidis. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που αφορά εβδομαδιαίες εκπαιδεύσεις στο ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας, είτε με εξωτερικό εισηγητή, είτε με κάποιο από τα έμπειρα στελέχη της εταιρείας που αναλαμβάνει τον ρόλο του ομιλητή.

Ειδικότερα, το εν λόγω πρόγραμμα περιλαμβάνει θεματικές ενότητες που αφορούν όλα τα τμήματα της εταιρείας και απευθύνεται στο σύνολο των εργαζομένων. Οι θεματικές ενότητες σχετίζονται με την απόκτηση εξειδικευμένων γνώσεων και τεχνικών σχετικά με τις εκτυπωτικές εργασίες έντυπης επικοινωνίας και χάρτινης συσκευασίας, αλλά και sessions για την προσωπική ανάπτυξη των εργαζομένων.

Σημειώνεται ότι το 2022 πραγματοποιήθηκαν 35 ημέρες συνδημιουργίας, με μέσο όρο 23 συμμετοχές ανά εκπαίδευση, ενώ τα θέματα που παρουσιάστηκαν αφορούσαν τα Τμήματα IT, Digital Printing, Μηχανογραφικά συστήματα (Business Manager), παραγωγή Offset, HR σχετικά με την υγεία και την ασφάλεια στον χώρο εργασίας και ομιλίες σχετικά με την προσωπική ανάπτυξη και το life coaching.