Συνεργασία Four Seasons Astir Palace και Bookstream

Τη δυνατότητα στους εργαζομένους του να έχουν εύκολη και δωρεάν πρόσβαση σε ένα διευρυμένο όγκο έντυπων βιβλίων, αλλά και διαδικτυακών άρθρων, προσφέρει το Four Seasons Astir Palace, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο το σύστημα εταιρικών παροχών του.

Η δυνατότητα αυτή προέρχεται από τη συνεργασία με την επιμορφωτική πλατφόρμα Bookstream.

Ειδικότερα, μέσα από τη μεγάλη συλλογή βιβλίων που χωρίζονται σε 8 κατηγορίες και 32 υποκατηγορίες, οι χρήστες του Bookstream μπορούν να δανειστούν τα αγαπημένα τους βιβλία για 4 ή 6 εβδομάδες, παραλαμβάνοντάς τα στον χώρο εργασίας τους.

Υπ. Εργασίας: Άνοιξε η πλατφόρμα αιτήσεων για το πρόγραμμα δημιουργίας χώρων φροντίδας βρεφών σε επιχειρήσεις

Ξεκίνησε προχθές το πρόγραμμα για τη δημιουργία χώρων φροντίδας βρεφών εντός 120 μεσαίων  και μεγάλων επιχειρήσεων, καθώς άνοιξε η ειδική πλατφόρμα στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων https://ChildCareUnits.yeka.gov.gr για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις. Αντικείμενο του προγράμματος -που έχει προϋπολογισμό 16 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και υλοποιείται από τη Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων-  είναι η  επιδότηση επιχειρήσεων  με περισσότερους από 100 υπαλλήλους (μεσαίες) και περισσότερους από 250 υπαλλήλους (μεγάλες), συμπεριλαμβανομένων εμπορικών κέντρων, για τη δημιουργία χώρων φροντίδας βρεφών  εντός των κτιριακών τους εγκαταστάσεων.

Πιο συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις ενισχύονται για τη διαμόρφωση των χώρων και την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού και για την επιδότηση του μισθολογικού κόστους έως δυο βρεφονηπιοκόμων για τα πρώτα δυο έτη λειτουργίας των χώρων.  Η λειτουργία των χώρων φροντίδας μετά το πέρας της χρηματοδότησης θα πρέπει να διατηρηθεί από τους δικαιούχους για τουλάχιστον το διπλάσιο χρόνο της διάρκειας της χρηματοδότησης, δηλαδή για τέσσερα χρόνια. Η μέγιστη επιλέξιμη δαπάνη ανέρχεται στα 150.000 ευρώ περίπου για καθεμία από τις μεγάλες επιχειρήσεις με περισσότερους από 250 εργαζομένους  που θα ενταχθούν στα πρόγραμμα και στις 107.000 ευρώ περίπου για καθεμία από τις μεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν από 100 έως 250 εργαζομένους. Το Υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι συνολικά θα ενταχθούν  120  επιχειρήσεις, 70 μεγάλες και 50 μεσαίες και στους χώρους που θα δημιουργηθούν θα φιλοξενηθούν περίπου 2.500 βρέφη, ηλικίας από 6 μηνών έως 2,5 ετών.

Οι οικογενειακές υποχρεώσεις αιτία μη συμμετοχής στην αγορά εργασίας
Στόχος είναι η εναρμόνιση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και η ενδυνάμωση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας, μέσω της παροχής συμπληρωματικών υπηρεσιών φροντίδας βρεφών και της δημιουργίας φιλικότερων για τους νέους γονείς -και ιδίως για τις γυναίκες- εργασιακών χώρων. «Οι χώροι φροντίδας βρεφών μέσα στις επιχειρήσεις είναι μια πρακτική διαδεδομένη στις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες που ενισχύει την ισότητα των φύλων στο χώρο εργασίας και στη οικογένεια και συμβάλλει στην ευημερία των εργαζομένων γονέων και των παιδιών τους» αναφέρει το Υπουργείο στη σχετική του ανακοίνωση. Όπως αναφέρει μάλιστα, εάν ληφθεί υπόψη ότι οι οικογενειακές υποχρεώσεις αναφέρονται ως ο κύριος λόγος μη συμμετοχής στην αγορά εργασίας  από το 20% των «αδρανών» γυναικών ηλικίας κατηγορίας 25-49 ετών, «η αύξηση της διαθεσιμότητας υπηρεσιών παιδικής φροντίδας θα μπορούσε να συμβάλει στην αύξηση της απασχόλησης των γυναικών».

Siemens: Βράβευσε εργαζόμενους στο R&D ως Εφευρέτες της Χρονιάς

Η Siemens βράβευσε και φέτος εργαζόμενους στην έρευνα και ανάπτυξη ως Εφευρέτες της Χρονιάς σε πέντε κατηγορίες: Newcomers (Πρωτοεμφανιζόμενοι), Open Innovation (Ανοιχτή Καινοτομία), Outstanding Invention (Εξαιρετική Εφεύρεση), Lifetime Achievement (Επίτευγμα Ζωής) και Design and User Experience (Σχεδιασμός και Εμπειρία Χρήστη). Τα βραβεία εφευρετών αποτελούν τη συνέχεια μιας παράδοσης της Siemens που ξεκίνησε πριν από 175 χρόνια.

Οι 16 Εφευρέτες της Χρονιάς για το 2022 που τιμήθηκαν, προέρχονται από τη Γερμανία, το Χονγκ Κονγκ, την Ινδία, τον Καναδά, τον Λίβανο, την Αυστρία, την Πολωνία και τη Βρετανία.  Κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2022, οι εργαζόμενοι της Siemens δημιούργησαν πάνω από 4.650 εφευρέσεις ή περίπου 18 εφευρέσεις την ημέρα.

Την ίδια περίοδο, η εταιρεία επένδυσε περίπου 5,6 δισ. ευρώ ή το 8% των εσόδων της σε έρευνα και ανάπτυξη, μια αύξηση άνω του 14% σε σχέση με το προηγούμενο οικονομικό έτος. Η Siemens απασχολεί περίπου 47.000 εργαζόμενους στην έρευνα και ανάπτυξη.

Ην. Βασίλειο: 1 στις 10 εταιρείες θα μειώσει τις απολαβές των τηλεργαζόμενων

Σύμφωνα με νέα έρευνα της Velocity Smart Technology, 1 στις 10 εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο παραδέχεται ότι θα μειώσει τις απολαβές των ατόμων που εργάζονται από το σπίτι, ενώ ένα 39% εξηγεί ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να γυρίσουν στο γραφείο.

Παράλληλα, το 72% των επιχειρήσεων τονίζει ότι το ανθρώπινο δυναμικό μπορεί να εργάζεται μέσω ευέλικτου ωραρίου, αρκεί αυτό να μην επηρεάσει την αποδοτικότητα, ενώ ένα 53% υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να επιτραπεί στο προσωπικό να εργάζεται εξ αποστάσεως.

Επιπρόσθετα, βάσει της εν λόγω έρευνας, το 35% των ερωτηθέντων υποστήριξε ότι οι εργοδότες θα πρέπει να συμβάλουν στα έξοδα μετακίνησης, αν οι εργαζόμενοι αναγκαστούν να επιστρέψουν στο γραφείο, ενώ η έρευνα υπογραμμίζει πως όσα άτομα είχαν την ευκαιρία να εργαστούν εξ αποστάσεως για τουλάχιστον ένα μήνα είναι 24% πιο πιθανό να αισθάνονται χαρούμενοι και παραγωγικοί στους ρόλους τους.