--> 

Στον Όμιλο Antenna η Γιολάντα Κουρασμενάκη

Καθήκοντα Group Chief People & Administration Officer στον Όμιλο Antenna ανέλαβε, από τον τρέχοντα μήνα, η Γιολάντα Κουρασμενάκη, η οποία μέχρι πρότινος ήταν Chief Operating Officer στην PQH.

H Γ. Κουρασμενάκη είναι κάτοχος MA στο HR από το University of Leeds, ενώ στην επαγγελματική της πορεία έχει, μεταξύ άλλων, διατελέσει CHRO στην Praxia Bank και Country HR Director στην Coca-Cola HBC.

Συνεργασία Daikin και Achieve Performance

Σεμινάριο με τίτλο «High Impact Presentations Skills» υλοποίησε για τους ανθρώπους της η Daikin Hellas, σε συνεργασία με την Achieve Performance Consulting Group.

Συγκεκριμένα, 30 εργαζόμενοι της εταιρείας έλαβαν μέρος στο εν λόγω σεμινάριο, το οποίο είχε ως στόχο την ενίσχυση των δεξιοτήτων τους για την πραγματοποίηση πιο αποτελεσματικών επαγγελματικών παρουσιάσεων, με αυτοπεποίθηση, άνεση και σωστή γλώσσα του σώματος.

Όμιλος Adecco: Το μέλλον της εργασίας βρίσκεται στο Metaverse

Ο Όμιλος Adecco πραγματοποίησε μια έρευνα η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι απόψεις των ανθρώπων για το Metaverse διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία, την εθνικότητα, το μέγεθος της εταιρείας στην οποία εργάζονται και μια σειρά από άλλους παράγοντες. Ένα στοιχείο που διαφοροποιεί την στάση των ανθρώπων απέναντι στο Metaverse είναι η ηλικία. Όπως προκύπτει από την έρευνα, οι νεότεροι σε ηλικία ερωτηθέντες, όπως οι εκπρόσωποι της γενιάς Z, γνωρίζουν τί είναι το Metaverse (62%) και πιστεύουν ότι στο προσεχές μέλλον θα αποτελέσει αντικείμενο της εργασίας τους (46%). Την ίδια άποψη έχουν και οι millennials, η γενιά των ανθρώπων που γεννήθηκαν από τις αρχές του 1980 έως το 2000.

Όσο όμως μεγαλώνει η ηλικία των ερωτηθέντων, τόσο μειώνεται ο βαθμός εξοικείωσης με το Metaverse αλλά και η επιθυμία τους να εργαστούν σε αυτό, σε κάποιο στάδιο της ζωής τους. Ένας άλλος συντελεστής που καθορίζει τον βαθμό εξοικείωσης και αποδοχής των ερωτηθέντων απέναντι στο Metaverse είναι η εργασιακή εμπειρία. Ειδικότερα, το 75% όσων συμμετείχαν στην έρευνα και είχαν πολύ υψηλόβαθμη θέση στην επιχείρηση που εργάζονται, δήλωσαν ότι είναι εξοικειωμένοι με το Metaverse, εν αντιθέσει με όσους δεν είχαν υψηλή θέση, οι οποίοι δήλωσαν λιγότερο εξοικειωμένοι (51%). Επίσης, τα ανώτατα στελέχη υποστήριξαν ότι θέλουν κάποια στιγμή να εργαστούν στο Metaverse (66%) ενώ τα πιο junior στελέχη, όχι τόσο (18%).

Λατινική Αμερική: Μεγαλύτερη εξοικείωση για το Metaverse
Σύμφωνα με την έρευνα του Ομίλου Adecco, η γεωγραφική θέση φαίνεται να αποτελεί ακόμα ένα διαφοροποιητικό παράγοντα σε ό,τι έχει να κάνει με την εξοικείωση και την αποδοχή της υιοθέτησης του Metaverse στην εργασία. Ειδικότερα, οι άνθρωποι που κατοικούν στις χώρες της Λατινικής Αμερικής γνωρίζουν πολλά περισσότερα για το Metaverse (το 82% των κατοίκων έχει ήδη ακούσει για αυτό) και πιστεύουν ότι σύντομα θα αποτελέσει κομμάτι της εργασιακής τους καθημερινότητας (56%). Ένας παράγοντας που εξηγεί αυτή τη διαφορά στις απόψεις των ανθρώπων ανάλογα με τον τόπο διαμονής τους είναι η εκπαίδευση που έχουν ήδη λάβει πάνω σε νέες τεχνολογίες όπως το metaverse, καθώς κάποιες χώρες εισάγουν, από το στάδιο του σχολείου ακόμα, ενότητες που αφορούν τις νέες τεχνολογίες ενώ έμφαση δίνεται και αργότερα, στις ίδιες τις επιχειρήσεις, οι οποίες εφαρμόζουν σε μεγάλο βαθμό νέες τεχνολογικές πρακτικές.

Ένας άλλος παράγοντας είναι η κουλτούρα εμπιστοσύνης που υπάρχει σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές, εν αντιθέσει με άλλες, σχετικά με την διαχείριση των προσωπικών δεδομένων. «Το Metaverse αναμένεται να αλλάξει δραματικά τους οργανισμούς, τις αγορές, τον κόσμο συνολικότερα, τα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια ενώ η συνεχής δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον εικονικό αυτό κόσμο, θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη σχέση προσφοράς και ζήτησης και στην αγορά εργασίας» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση του Ομίλου Adecco.

Επιθεώρηση Εργασίας: Διευκρινήσεις για τις σχέσεις εργαζόμενου και social media της εταιρείας του

Θεμιτή και κατοχυρωμένη είναι η ενδεχόμενη άρνηση του εργαζόμενου να συμπεριληφθεί σε δημοσιεύσεις στα social media της εταιρείας στην οποία εργάζεται, όπως αναφέρεται σε σχετική εγκύκλιο του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, Γιώργου Τζιλιβάκη. Το ίδιο ισχύει και εάν δεν θέλει να αλληλοεπιδρά με αναρτήσεις και περιεχόμενο που αφορά στη δραστηριότητα της εταιρείας αυτής. Η ίδια εγκύκλιος αποσαφηνίζει εξάλλου και το τι ισχύει στις περιπτώσεις λήψης εργασιακών αποφάσεων με χρήση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης. Πιο συγκεκριμένα:

  1. Η φωτογραφία ενός προσώπου – εν προκειμένω εργαζομένου – αποτελεί προσωπικό του δεδομένο, υπό την προϋπόθεση ότι σε αυτή υποδεικνύεται η ταυτότητά του και η λήψη, αποθήκευση και κοινοποίησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποτελούν πράξεις επεξεργασίας. Η επεξεργασία δεδομένων, όπως η λήψη και η κοινοποίηση φωτογραφίας ή βίντεο, είναι νόμιμη μόνο αν ο εικονιζόμενος έχει συναινέσει στην καταγραφή του και δημοσιοποίηση της εικόνας του. Σε κάθε χρονική στιγμή, ο εργαζόμενος έχει μία γνήσια και ελεύθερη επιλογή και είναι σε θέση να αρνηθεί ή να ανακαλέσει τυχόν συγκατάθεσή του, χωρίς αρνητικές επιπτώσεις.
  2. Σε ό,τι αφορά στη νομιμότητα χρήσης των κοινωνικών δικτύων (Facebook, LinkedIn, Twitter, Instagram κ.ά.) ως εργαλείων εξέτασης του προφίλ του υποψήφιου εργαζομένου, ενόψει πρόσληψης, είναι θεμιτή σε ορισμένες περιπτώσεις που σχετίζονται μόνο με επαγγελματικούς σκοπούς, οπότε ο εργοδότης νομιμοποιείται να προσπελάσει και να ελέγξει, βάσει εννόμου συμφέροντος, τις διαθέσιμες πληροφορίες που ο ίδιος ο εργαζόμενος έχει δημοσιοποιήσει στο δημόσια ορατό προφίλ του, όπως σπουδές και προηγούμενη εργασιακή εμπειρία.
  3. Δεν επιτρέπεται στον εργοδότη να αξιολογεί τις προσωπικές αναρτήσεις και, σε κάθε περίπτωση, κάθε γνώση πληροφορίας που αποκτάται, μέσω των κοινωνικών δικτύων, για τα χόμπι, φιλικές και κοινωνικές συναναστροφές των εργαζομένων, την οικογενειακή κατάστασή τους, τις θρησκευτικές ή τις πολιτικές πεποιθήσεις ή τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις, δεν πρέπει να αποτελεί αιτία διάκρισης ούτε να κοινοποιείται σε τρίτους. Επίσης, με βάση την προστασία της ελευθερίας της έκφρασης, ο εργοδότης δεν μπορεί να υποχρεώσει τον εργαζόμενο να γίνει «φίλος» του στα κοινωνικά δίκτυα ή να τον υποχρεώσει να επισημάνει με θετικό ή άλλο πρόσημο (like) αναρτήσεις (posts) της επιχείρησης ούτε κατά την πρόσληψη ούτε κατά τη διάρκεια της απασχόλησης.
  4. Σχετικά με τη χρήση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, διευκρινίζεται το εξής: Επειδή η λήψη αυτοματοποιημένων ατομικών αποφάσεων, ιδιαίτερα μέσω προηγμένων συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, αποτελεί περίπτωση στην οποία είναι ιδιαίτερα αυξημένοι οι κίνδυνοι που απειλούν την αξιοπρέπεια, τις ελευθερίες και τα θεμελιώδη δικαιώματα του εργαζομένου, ο εργοδότης, με σκοπό την εξασφάλιση θεμιτής και διαφανούς επεξεργασίας, υποχρεούται σε ειδική ενημέρωση του εργαζομένου για την ύπαρξη συστήματος λήψης τέτοιων αποφάσεων, για τη λογική που ακολουθείται στο σύστημα αυτό, για τη σημασία και τις προβλεπόμενες συνέπειες της εν λόγω επεξεργασίας για τον εργαζόμενο και για το δικαίωμα πρόσβασης του εργαζομένου στις πληροφορίες αυτές».