Οικονομικό Επιμελητήριο: Νέος διαγωνισμός συμβουλευτικής και κατάρτισης ανέργων

Το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας (Ο.Ε.Ε.) προκηρύσσει ηλεκτρονικό ανοικτό διαγωνισμό για την ανάθεση των Υποέργων 1-2 της Πράξης με τίτλο «Ολοκληρωμένες Παρεμβάσεις Συμβουλευτικής Υποστήριξης, Κατάρτισης και Πιστοποίησης για την επαγγελματική ενδυνάμωση ανέργων χαμηλών εκπαιδευτικών προσόντων σε θύλακες ανεργίας από το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΟΕΕ)».

Η προτεινόμενη δράση αφορά στην παροχή συμβουλευτικής, επαγγελματικής κατάρτισης, πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων σε 2.339 ανέργους. Βασικός σκοπός της είναι η υλοποίηση προγραμμάτων ενίσχυσης των προσόντων και απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας ανέργων της Ομάδας Περιφερειών 2 (Δυτική Μακεδονία, Πελοπόννησος, Ιόνια Νησιά, Κρήτη, Βόρειο Αιγαίο, Στερεά Ελλάδα) με έμφαση στις περιοχές που ο δείκτης επιβάρυνσης ανεργίας είναι αυξημένος και διαμορφώνουν θύλακες ανεργίας.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 5.089.664 ευρώ, ενώ η διάρκεια της σύμβασης είναι 12 μήνες από την υπογραφή της.

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά στη διαδικτυακή πύλη www.promitheus.gov.gr του Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ. Η υποβολή των προσφορών ξεκίνησε από χθες, με καταληκτική ημερομηνία την Παρασκευή 28 Απριλίου, στις 2 το μεσημέρι.

Makios Logistics: Αποχωρεί ο Τάσος Γιαννόπουλος

O Τάσος Γιαννόπουλος ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την Makios Logistics και τη θέση του Head of HR μετά από 6 χρόνια.

Ο Τ. Γιαννόπουλος είναι κάτοχος MBA Major in HRM από το ΠΑ.ΜΑΚ, ενώ έχει διατελέσει και Deputy HR Director στο Porto Carras Grand Resort. Ανακοινώνοντας την αποχώρησή του από την Makios Logistics μέσω ανάρτησής του στο LinkedIn, ανέφερε τα εξής:

«Σήμερα ήταν μία φορτισμένη συναισθηματικά μέρα για μένα, καθώς αποχαιρετώ την Makios Logistics. Νιώθω ευλογημένος που περιτριγυριζόμουν από παθιασμένους επαγγελματίες και υπέροχους ανθρώπους». Το επόμενο επαγγελματικό του βήμα δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό.

ManpowerGroup: Σταθερές οι προοπτικές απασχόλησης ανά τον κόσμο

Το β’ τρίμηνο του 2023, οι εργοδότες σε παγκόσμιο επίπεδο, αναμένουν να αυξήσουν τα επίπεδα προσωπικού με τον ίδιο ρυθμό όπως και το προηγούμενο τρίμηνο, με βάση τις εποχικά προσαρμοσμένες Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης (Net Employment Outlook -ΝΕΟ) που παρέμειναν στο 23%. Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων η Έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης (ΝΕΟ) του ομίλου ManpowerGroup για το β’ τρίμηνο του 2023 (Απρίλιος-Ιούνιος).

Σύμφωνα με την έρευνα, οι ισχυρότερες προθέσεις προσλήψεων για το β’ τρίμηνο του 2023 προβλέπονται στις χώρες της Κεντρικής Αμερικής: Παναμάς (41), Κόστα Ρίκα (38) και Γουατεμάλα (38). Αντίθετα, οι προσδοκίες προσλήψεων παραμένουν οι χαμηλότερες, αν και σταθερές στην περιοχή ΕΜΕΑ (18).

Η Ουγγαρία καταγράφει τον πιο αδύναμο δείκτη ΝΕΟ (2), η Ελλάδα είναι μια θέση από το τέλος (7), ενώ  η Νορβηγία (30) αποτυπώνει τις υψηλότερες προθέσεις προσλήψεων στην περιοχή, μαζί με την Ολλανδία (30) και την Ελβετία (30). Η επόμενη έρευνα θα δημοσιευθεί τον Ιούνιο του 2023 και θα αναφέρεται στις προθέσεις προσλήψεων για το γ’ τρίμηνο του 2023.

Pricefox: 13η η Ελλάδα στην Ε.Ε. στον κατώτατο μισθό

Tην 13η θέση στον κατώτατο μισθό μεταξύ των χωρών της Ε.Ε που έχουν θεσμοθετημένο κατώτατο όριο κατέχει η Ελλάδα, σύμφωνα με την Pricefox, η οποία συνέλεξε στοιχεία για τον Ιανουάριο του 2023 από την Eurostat. Αναλυτικότερα, η χώρα με τον μικρότερο κατώτατο είναι η Βουλγαρία με 399€ και την ακολουθούν η Ουγγαρία (579€) και η Ρουμανία (606€), ενώ στον αντίποδα βρίσκονται το Λουξεμβούργο (2.387€), η Γερμανία (1.981€) και το Βέλγιο (1.955€).

Για τη χώρα μας, ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 832€. Αναφορικά με την ετήσια ποσοστιαία αύξηση του κατώτατου μισθού στην Ε.Ε., η Ελλάδα παρουσίασε την 5η μικρότερη στα 7,5%, ξεπερνώντας τις Μάλτα, Λουξεμβούργο, Γαλλία και Ουγγαρία (7%), ενώ τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζουν η Λετονία (24%)και η Γερμανία (22%). Επιπρόσθετα, βάσει της Pricefox, o αριθμός των εργαζομένων τον Ιανουάριο του 2023 αυξήθηκε κατά 0,3% στην Ευρωζώνη και στην Ε.Ε, με την Ελλάδα να παρουσιάζει ρυθμό αύξησης εργαζομένων 0,6%, ήτοι τον έβδομο μεγαλύτερο στην Ε.Ε. Κορυφαία αύξηση εμφάνισε η Μάλτα (1,6%), ακολουθούμενη από τις Πολωνία (0,9%), Εσθονία, Κύπρο, Ολλανδία (0,7% έκαστη). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη μείωση εμφάνισαν η Πορτογαλία (-0,8%), η Λιθουανία (0,5%) και η Λετονία (0,5%).

Τέλος, σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση για το 2022, η ζώνη του ευρώ αύξησε τον αριθμό των εργαζομένων της κατά 2,2% και η Ε.Ε. κατά 2%, ενώ συνδυάζοντας τα διαθέσιμα στοιχεία για τον ΑΕΠ και την απασχόληση, εκτιμάται μια αύξηση στην παραγωγικότητα το τελευταίο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, στο 0,3% για την Ευρωζώνη και στο 0,4% για την Ε.Ε.


Πηγή: Pricefox