--> 

Στην Novartis Τσεχίας ο Γιάννης Αρετάκης

Καθήκοντα Country Head People & Organizations – HR Head στην Novartis της Τσεχίας ανέλαβε ο Γιάννης Αρετάκης.

Ο Γ. Αρετάκης είναι κάτοχος Master στο HR Management από το ΟΠΑ, ενώ βρίσκεται στην Νοvartis από τον Μάιο του 2008. Αρχικά ξεκίνησε ως HR Trainee στην Ελλάδα και σταδιακά προήχθη σε HRBP, ενώ έπειτα εργάστηκε για την εταιρεία στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ιρλανδία. Μέχρι πρότινος, ήταν Country Head People & Organization – HR Head στην Novartis Πολωνίας.

Lidl: Υποδέχτηκε τους νέους σπουδαστές του Lidl UP: Learn and Work

Τους σπουδαστές του 2ου κύκλου του προγράμματος εκπαίδευσης και εργασίας, Lidl UP: Learn and Work, υποδέχτηκε σε σχετική εκδήλωση την Παρασκευή 10 Μαρτίου, η Lidl Ελλάς. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που υλοποιεί η εταιρεία σε συνεργασία με το Δημόσιο Πειραματικό ΙΕΚ Γλυφάδας και το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, το οποίο συνδυάζει σπουδές και εκπαίδευση στην πράξη με πιστοποιημένο πτυχίο ως «Στέλεχος Λιανικού Εμπορίου» από τον ΕΟΠΠΕΠ και μια θέση υποδιευθυντή/-τριας Καταστήματος Lidl να περιμένει τους/τις αποφοίτους του.

Η αρχή του 1ου εξαμήνου έγινε τον Φεβρουάριο του 2023, με τα θεωρητικά μαθήματα στο Δημόσιο Πειραματικό ΙΕΚ Γλυφάδας, ενώ τον Μάρτιο ξεκίνησε η υλοποίηση της μαθητείας στα καταστήματα της Lidl Ελλάς στην Αττική. «Είναι μεγάλη μας χαρά να καλωσορίζουμε τους σπουδαστές και σπουδάστριες του 2ου κύκλου του Lidl UP: Learn and Work, καθώς και να βραβεύσουμε τους σπουδαστές και σπουδάστριες του 1ου κύκλου που ολοκλήρωσαν με επιτυχία το πρώτο έτος του προγράμματος.

Με την περαιτέρω ενίσχυση του Lidl UP: Learn and Work δείχνουμε έμπρακτα την πίστη μας στη νέα γενιά, δίνοντας χώρο σε νέους και νέες χωρίς προηγούμενη ή με ελάχιστη εργασιακή εμπειρία, αλλά με θέληση και όρεξη για μάθηση, να εξελιχθούν χωρίς όρια, προετοιμάζοντας τα “Στελέχη Λιανικού Εμπορίου” του αύριο» δήλωσε η Νικολέττα Κολομπούρδα, HR Director and Member of the Board της Lidl Ελλάς.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η εταιρεία σχεδιάζει ήδη τον 3ο κύκλο του προγράμματος, που αυτή τη φορά θα βασίζεται στην απομακρυσμένη θεωρητική εκπαίδευση και θα απευθύνεται σε νέους και νέες από ακριτικές και απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας, με τη μαθητεία να υλοποιείται στο κατάστημα Lidl της περιοχής τους.

Τιτάν: Συνεχίζει το πρόγραμμα together με την among

Μέχρι τις 27 Μαρτίου πραγματοποιούνται οι αιτήσεις για τον 3ο κύκλο του together, της πρωτοβουλίας του φορέα καινοτομίας among και του εργοστασίου ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας.

Πρόκειται για ένα τρίμηνο πρόγραμμα (Απρίλιος-Ιούνιος 2023), το οποίο υποστηρίζει 70 νέους επαγγελματίες στη δικτύωση με φορείς της Θεσσαλονίκης και τις ευκαιρίες που προσφέρουν, στην επαγγελματική ενδυνάμωση, με εκπαιδεύσεις πάνω σε σύγχρονα skills και στην ισορροπία ανάμεσα στην εργασιακή και στην προσωπική καθημερινότητα, ενώ περιλαμβάνει και τη διοργάνωση εκδηλώσεων για ζητήματα που αφορούν τους νέους επαγγελματίες.

Αναλυτικότερα, το εν λόγω πρόγραμμα, το οποίο ξεκινά στις 3 Απριλίου, αφορά σε νέους 25-35 ετών, οι οποίοι ζουν και εργάζονται στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Θεσσαλονίκης και περιλαμβάνει εκπαίδευση σε δεξιότητες Personal Branding, Εργαστήριο Αυτοσχεδιασμού, Πάνελ δικτύων επαγγελματιών της Θεσσαλονίκης, Εκπαίδευση σε δεξιότητες ηγεσίας, Εκπαίδευση σε δεξιότητες διαπραγμάτευσης κ.ά..

Κατώτατος μισθός: Νέα αύξηση 9,4% από 1η Απριλίου

Την απόλυτη επιβεβαίωση του Workforce, που είχε αναφέρει ότι η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού θα κυμανθεί κοντά στο 10%, συνιστά η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην τρίτη διαδοχική αύξησή του, κατά 9,4%. Την Παρασκευή 17 Μαρτίου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι από την 1η Απριλίου, ο κατώτατος μισθός θα φτάσει τα 780 ευρώ από τα 650 ευρώ που ήταν το 2019. Αυτό σημαίνει, όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, ότι από τότε έχουν προστεθεί ετησίως σχεδόν τρεις επιπλέον μισθοί στο εισόδημα περίπου 600.000 εργαζομένων.

Η νέα αύξηση θα συμπαρασύρει τα επιδόματα ανεργίας και όλες τις παροχές που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό. Κατά την εξειδίκευση της απόφασης, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Κωστής Χατζηδάκης, διευκρίνισε ότι με τον κατώτατο μισθό αμείβονται 585.000 σε σύνολο 2,5 εκατ. εργαζομένων που είναι στο Εργάνη. Όπως είπε, είναι μειωμένοι κατά 60.000 σε σχέση με το 2021, «γεγονός που δείχνει τη δυναμική της οικονομίας καθώς τώρα αυτοί παίρνουν υψηλότερες αμοιβές».

Ο Κ. Χατζηδάκης ανέφερε ακόμα ότι τα προηγούμενα χρόνια, από το 2019 δεν αυξήθηκε μόνο ο κατώτατος μισθός, αλλά και ο μέσος μισθός. Σύμφωνα με την Εργάνη, οι μέσες αμοιβές σε σχέση με το 2019 έχουν αυξηθεί κατά 12,1%, πάνω, δηλαδή, από τον πληθωρισμό. Όπως τόνισε ο Υπουργός Εργασίας «η τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού σημαίνει αύξηση 20% τα τελευταία δύο χρόνια. Αν λογαριάσουμε τον κατώτατο μισθό σε 12μηνη βάση και βάλουμε μέσα και τα δώρα, όπως γίνεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες είναι 910 ευρώ.

Η αύξηση αυτή σημαίνει ότι σε σχέση με το 2019 τώρα υπάρχει κατώτατος μισθός 152 ευρώ παραπάνω ανά εργαζόμενο». Τέλος, η αύξηση στον κατώτατο μισθό συμπαρασύρει το επίδομα ανεργίας στα 479 ευρώ από 438 ευρώ που ήταν μέχρι πρότινος και 399 ευρώ το α΄ 6μηνο του 2019.