--> 

Cisco: Ανάδειξη της Ρόδου ως τόπου προορισμού ψηφιακών νομάδων

Τον κοινό οδικό χάρτη δράσεων, ο οποίος αναδεικνύει τη Ρόδο ως προορισμό υβριδικής εργασίας, παρουσίασαν η Cisco και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Το εν λόγω πρόγραμμα περιλαμβάνει τη φιλοξενία 17 πλήρως εξ αποστάσεως απασχολούμενων εργαζομένων της Cisco από όλη την Ευρώπη για 3 μήνες, με στόχο η Ρόδος να προβληθεί ως ένα «έξυπνο» ψηφιακό νησί και ολοκληρωμένος προορισμός προσέλκυσης εξ αποστάσεως εργαζομένων ανά τον κόσμο.

Ειδικότερα, θα αναπτυχθούν ψηφιακές λύσεις, που θα βελτιώσουν τη διασύνδεση του Εμπορικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου με τις εταιρείες μέλη του, ενώ, σε συνεργασία με το Rhodes International Culturea αnd Heritage Society (RICHeS), θα υιοθετηθούν ψηφιακές εφαρμογές, οι οποίες και θα συμβάλλουν στην ανάδειξη της ψηφιακής κληρονομιάς του τόπου.

Παράλληλα, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, οι ψηφιακοί νομάδες θα προτείνουν, σχεδιάσουν και υλοποιήσουν ψηφιακές λύσεις για την εξ αποστάσεως εργασία, αλλά θα συμμετάσχουν και ενεργά σε έρευνα σχετικά με την ενσωμάτωση της εξ αποστάσεως εργασίας στις κοινωνίες.

Τέλος, οι εργαζόμενοι της Cisco, σε συνεργασία με κοινωνικές δομές, θα αφήσουν το αποτύπωμά τους στην τοπική κοινωνία, οργανώνοντας ειδικά σεμινάρια και workshops, που θα εστιάζουν στην ασφαλή χρήση του διαδικτύου από παιδιά και τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος προστασίας.

Ε.Ε.: Πρωτοβουλίες για ανάπτυξη δεξιοτήτων εργαζομένων στις ΑΠΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι εμπορικές ενώσεις του τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και οι εκπρόσωποι των εταιρειών εγκατάστασης καθαρών τεχνολογιών ανακοίνωσαν τη δημιουργία σύμπραξης δεξιοτήτων για το βιομηχανικό οικοσύστημα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με στόχο να αποκτήσουν οι εργαζόμενοι τις δεξιότητες που απαιτούνται για την παραγωγή και τη διαχείριση τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ώστε να επιτευχθούν οι ενεργειακοί και κλιματικοί στόχοι της Ε.Ε. για το 2030 και η κλιματική ουδετερότητα έως το 2050.

Η Ε.Ε εκτιμά ότι η σύμπραξη θα επιτύχει αυτό το στόχο δημιουργώντας ποιοτικές θέσεις εργασίας και ευκαιρίες σταδιοδρομίας στην Ευρώπη, προτείνοντας συστάσεις πολιτικής για την προώθηση της ανάπτυξης δεξιοτήτων με τη συμμετοχή των αρμόδιων εθνικών αρχών, των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ιδίως των ιδρυμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, και των πλατφορμών κατάρτισης, και προσελκύοντας περισσότερες γυναίκες σε θέσεις εργασίας που σχετίζονται με την καθαρή ενέργεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η ίδια στη δημοσιότητα, συνολικά περίπου 1,3 εκατ. εργαζόμενοι απασχολούνταν στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Ε.Ε. το 2020, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί μετά την επιτάχυνση της εφαρμογής λύσεων καθαρής ενέργειας.

«Λαμβάνοντας υπόψη όλους τους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η επίτευξη των στόχων μας στο πλαίσιο του REPowerEU θα απαιτήσει τη δημιουργία περισσότερων από 3,5 εκατ. θέσεων εργασίας έως το 2030. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του σχετικού κλάδου, οι ανάγκες δεξιοτήτων των τομέων του βιομεθανίου και των αντλιών θερμότητας θα ξεπεράσουν το 1 εκατ. εργαζομένους έως το 2030. Στον τομέα της φωτοβολταϊκής ηλιακής ενέργειας, οι εκτιμήσεις του κλάδου κάνουν λόγο επίσης για 1 εκατ. εργαζομένους έως το 2030, ενώ έως και 66.000 θέσεις εργασίας προβλέπονται μόνο στον τομέα των κατασκευών» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση. Τέλος, η σύμπραξη αυτή αναμένεται να συμβάλλει στον πρωταρχικό στόχο της Ε.Ε. σύμφωνα με τον οποίο, έως το 2030, τουλάχιστον το 60% του συνόλου των ενηλίκων θα πρέπει να συμμετέχει στην κατάρτιση κάθε χρόνο. Από την έναρξη ισχύος του Συμφώνου, περισσότεροι από 1.000 οργανισμοί έχουν δεσμευτεί να συμβάλουν στην επανειδίκευση πάνω από 6 εκατ. ανθρώπων στην Ευρώπη.

Intersport: Ολοκληρώθηκε το Project «Mapping The Skills Of The Management Team»

Με τον μεγάλο τελικό της Πέμπτης 2 Μαρτίου ολοκληρώθηκε το project «Mapping The Skills Of The Management Team» που υλοποίησε η Intersport, σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Στο εν λόγω project συμμετείχαν συνολικά 60 φοιτητές και φοιτήτριες των MBAs των δύο πανεπιστημίων, που κλήθηκαν να πραγματοποιήσουν ένα skills mapping του Management Τeam της Intersport, προκειμένου να είναι ανταγωνιστικό στην αγορά του σήμερα, αλλά και να προτείνουν ένα ενδεικτικό training plan.

H πρώτη φάση πραγματοποιήθηκε στις 21 και 22 Δεκεμβρίου 2022, όταν και αναδείχθηκε η καλύτερη ομάδα από το κάθε Πανεπιστήμιο, ενώ η δεύτερη φάση ήταν ο τελικός που διεξήχθη μεταξύ των 2 φιναλίστ στις 2 Μαρτίου. Οι θέσεις που σκιαγράφησαν οι συμμετέχοντες στις 2 φάσεις του project ήταν του CEO, του Supply Chain Manager, του Omni-Channel Manager και της HR Manager, ενώ στην τελική φάση προστέθηκαν και αυτές της Marketing Manager και του Finance Manager.

Οι παρουσιάσεις διέθεταν το experiential στοιχείο, αλλά αναφέρθηκαν και ως consulting agency στην κουλτούρα της εταιρείας. Για την ιστορία, μετά από αξιολόγηση της κριτικής επιτροπής στελεχών της Intersport, νικήτρια αναδείχθηκε η ομάδα του ΟΠΑ, ενώ οι συμμετέχοντες καθ’ όλη τη διάρκεια είχαν την καθοδήγηση των Παναγιώτη Γκορέζη, Καθηγητή του ΑΠΘ και Ιωάννη Θάνου, Καθηγητή του ΟΠΑ. Επισημαίνεται, τέλος, ότι στις αρχές του Απριλίου η Intersport θα υλοποιήσει, σε συνεργασία με την ΙΚΕΑ, ένα common workshop για τους φοιτητές του ΜΠΣ στη ΔΑΔ του ΟΠΑ.

Apivita: Φοιτητές του ΟΠΑ σε επαφή με τα στελέχη του τμήματος HR της εταιρείας

Τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του ΜΠΣ στην ΔΑΔ του ΟΠΑ υποδέχθηκε την Δευτέρα 20 Μαρτίου στις εγκαταστάσεις της στο Μαρκόπουλο η Apivita. Τους επισκέπτες υποδέχθηκε αρχικά ο Αναγνώστης Ιωάννης Τσουκαλάς, Head of Education & Sustainability, ο οποίος αναφέρθηκε στο όραμα και την ιστορία της εταιρείας, ενώ στη συνέχεια οι Σωτήρης Πάστρας και Αναστάσιος Στεφανόπουλος από την ομάδα CSR ξενάγησαν τους φοιτητές στις εγκαταστάσεις και στα μελίσσια της Apivita.

Τη σκυτάλη ανέλαβε η HR ομάδα της εταιρείας, με τις Λυδία Γκουζιώτη, Φιλαρέτη Κριμπάλη, Άννα Περίκου και Βασιλική Αλεξοπούλου να πλαισιώνουν τη σχετική παρουσίαση του τμήματος με διαδραστικές μαθησιακές εμπειρίες.

Ως εκ τούτου, οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να μάθουν σχετικά με πολλές πτυχές του HR αλλά και να συμμετέχουν σε ένα workshop, το οποίο σχεδιάστηκε ειδικά για αυτούς. Σημειώνεται, τέλος, πως από την πλευρά του ΟΠΑ, τους φοιτητές συνόδευαν η Μαρία Βακόλα και η Μαρίνα Ψιλούτσικου.