--> 

Καραμολέγκος: Νέος HR Director ο Κυριάκος Μεταξάκης

Καθήκοντα HR Director στην Καραμολέγκος ανέλαβε ο Κυριάκος Μεταξάκης, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν HR Director στην Μπάρμπα Στάθης.

Ο Κ. Μεταξάκης είναι κάτοχος MBA, HR Management από την ΕΕΔΕ και Certificate in Coaching από το ΕΚΠΑ, ενώ στην επαγγελματική του πορεία έχει, μεταξύ άλλων, διατελέσει Group Head of HR στην ΓΕΚ Τέρνα και HR Manager στην Ελληνικός Χρυσός.

Ch. Chedeville: «1 δισ. άνθρωποι θα χρειαστούν reskilling και δια βίου εκπαίδευση»

«Ο κόσμος εργασίας αλλάζει και αλλάζει γρήγορα. Το μέλλον της εργασίας είναι εδώ και χρειάζεται να προβούμε σε μία σειρά από επιλογές». Έτσι ξεκίνησε την ομιλία της στο Future of Work Conference 2023 η Charlotte Chedeville, Corporate storyteller, Future of Work and ED&I Expert, παρουσιάζοντας τους κύριους παράγοντες που επηρεάζουν τον σημερινό κόσμο της εργασίας, όπως η γήρανση του πληθυσμού, η είσοδος της Gen Z στην αγορά εργασίας και η περιβαλλοντική κρίση.

«Για πρώτη φορά, οι CEOs στράφηκαν στα τμήματα HR για να βρουν λύση στα ζητήματα του Ψηφιακού Μετασχηματισμού και όχι στους CFOs», τόνισε η ομιλήτρια και εστίασε στην ικανότητα να δημιουργούνται ρεαλιστικά σενάρια, αλλά και ένα scenario planning που να έχει νόημα. Καθώς τα επόμενα 2 χρόνια θα δημιουργηθούν 97 εκατ. νέοι ρόλοι λόγω της τεχνολογίας, σύμφωνα με την C. Chedeville, 1 δις. άνθρωποι θα χρειαστούν reskilling και δια βίου εκπαίδευση, ενώ το 40% των εργαζομένων θα χρειαστεί reskilling για 6 ή λιγότερους μήνες.

«Οι αλλαγές αυτές, ως συνήθως, επηρεάζουν κυρίως τις μειονότητες. Για παράδειγμα, στην Ινδία μόνο το 12% των ανθρώπων διαθέτουν digital skills» υπογράμμισε και εξήγησε ότι είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί ισότιμη πρόσβαση σε reskilling ευκαιρίες.

«Έχω την αίσθηση ότι υπάρχει επίγνωση αλλά όχι δράσεις» επισήμανε και παρέθεσε τους λόγους για τους οποίους μπορεί να συμβαίνει αυτό, όπως η δυσκολία προσδιορισμού των μελλοντικών αναγκών. Τέλος, η κα. Chedeville υποστήριξε ότι οι επαγγελματίες του HR πρέπει να εκπαιδευτούν προκειμένου να οδηγούν την αλλαγή και αναφέρθηκε στις νέες σταθερές που απαιτείται να διαθέτουν, όπως η δόμηση μιας κουλτούρας εκμάθησης, η δημιουργία εκπαιδευτικών εμπειριών και η σαφής χάραξη πορείας αναφορικά με τη διαδοχή και την εξέλιξη της καριέρας. Σημειώνεται ότι το Future of Work Conference διεξήχθη την Πέμπτη 23 Μαρτίου, στο Αμφιθέατρο Μιλτιάδης Έβερτ στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, φιλοξενώντας 5 κορυφαίους διεθνείς experts και 20 διακεκριμένα στελέχη από την ελληνική αγορά.

Κέντρο Ημέρας Υποστήριξης Εργαζομένων στον Πειραιά

Τα εγκαίνια του πρώτου Κέντρου Ημέρας Υποστήριξης Εργαζομένων στον Πειραιά τέλεσε πρόσφατα η Υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη.

Στη νέα Δομή, οι προσφερόμενες υπηρεσίες περιλαμβάνουν την προαγωγή της ψυχικής υγείας και της ευεξίας, την αντιμετώπιση της επαγγελματικής εξουθένωσης και του εργασιακού στρες, την ανάπτυξη επαγγελματικής προσαρμοστικότητας και ανθεκτικότητας, την επίτευξη ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, την καταπολέμηση της εργασιακής ανασφάλειας, την επανένταξη στην εργασία, την επαγγελματική ανάπτυξη και συμβουλευτική για αλλαγές σταδιοδρομίας, την επαγγελματική ένταξη ατόμων με αναπηρία ή ευάλωτων ομάδων και την αντιμετώπιση του εργασιακού εκφοβισμού, του mobbing και της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία.

Επιπλέον, η Δομή θα παρέχει εξειδικευμένες δράσεις υποστήριξης των ναυτικών μέσω διαδικτύου, ενώ το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό θα πραγματοποιεί και δράσεις στους χώρους εργασίας των εργαζομένων. Σημειώνεται ότι το Κέντρο Ημέρας Υποστήριξης Εργαζομένων στο Πειραιά στελεχώνεται από διεπιστημονική ομάδα, η οποία αποτελείται από δύο Ψυχολόγους, δύο Κοινωνικούς Λειτουργούς, δύο Συμβούλους Απασχόλησης, έναν Ψυχίατρο και έναν Επισκέπτη Υγείας και θα λειτουργεί δωρεάν για τους πολίτες κατόπιν ραντεβού τηλεφωνικά ή μέσω email.

IWG: Στροφή στο Employee Value Proposition/EVP

Ενδιαφέροντα στοιχεία για την εξέλιξη του υβριδικού μοντέλου εργασίας, αλλά και τον «πόλεμο ταλέντων» που εξελίσσεται τους τελευταίους μήνες στην αγορά εργασίας διεθνώς έδωσε στη δημοσιότητα η IWG. Όπως αναφέρει σε σχετική της ενημέρωση, οι εταιρείες που επιβάλλουν στους εργαζόμενους τους να δουλεύουν από το γραφείο, στο μέλλον θα αποτελούν εξαίρεση. Αντίθετα εκείνες που υιοθετούν μια ευέλικτη startup νοοτροπία και δίνουν προτεραιότητα στην Πρόταση Αξίας των Εργαζομένων τους (Employee Value Proposition/EVP) – δηλαδή τη γέφυρα ανάμεσα στο τι αισθάνονται και πιστεύουν οι εργαζόμενοι για το χώρο εργασίας τους και τη δέσμευση, την αφοσίωση και το πάθος με το οποίο θα προσεγγίζουν τη δουλειά τους –  θα κερδίζουν τον αγώνα για τα ταλέντα.

«Η πλειοψηφία του σύγχρονου εργατικού δυναμικού επιθυμεί ευελιξία. Έρευνες τονίζουν ότι το να υπαγορεύονται οι ώρες γραφείου από τις εταιρείες, τις θέτει σε μειονεκτική θέση στην ανταγωνιστική αγορά για τα ταλέντα» αναφέρει χαρακτηριστικά η εταιρεία. Μάλιστα, ο ιδρυτής της IWG Mark Dixon αναφέρει ότι «οι εργαζόμενοι απαιτούν περισσότερα από τους εργοδότες τους. Έχουν παρέλθει οι μέρες που ο μισθός ήταν ο μοναδικός παράγοντας όταν εξετάζεται μια προσφορά εργασίας, καθώς οι υποψήφιοι σε όλο τον κόσμο επανεκτιμούν την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής». Σε άρθρο του στο περιοδικό «Wired» με τίτλο The Work-From-Anywhere War Is Beginning, ο οικονομολόγος Raj Choudhury του Harvard Business School τονίζει πως «υπάρχουν δύο είδη εταιρειών. Η μία θα αγκαλιάσει την εργασία από παντού και η δεύτερη θα βρίσκεται σε άρνηση – αισθάνομαι ότι αυτές οι εταιρείες θα χάσουν το εργατικό δυναμικό τους». ‘Ερευνα της IWG το 2021 αποκάλυψε ότι σχεδόν το 50% των εργαζόμενων θα παραιτούνταν αν τους ζητούσαν να επιστρέψουν στο γραφείο πέντε ημέρες την εβδομάδα.

Mε startup νοοτροπία η προσέλκυση υποψηφίων με τις κατάλληλες δεξιότητες
«Οι ευέλικτες νεοφυείς επιχειρήσεις, με την έμφυτη ευελιξία τους, έχουν ισχυρό πλεονέκτημα όσον αφορά αυτή την πολιτιστική αλλαγή. Αγκαλιάζουν τους ευέλικτους χώρους, επειδή διατηρούν τα έξοδα σε χαμηλά επίπεδα. Προχωρούν επίσης σε υβριδικές λύσεις επειδή γνωρίζουν ότι το να δίνουν στους υπαλλήλους την ελευθερία να επιλέγουν πού περνούν τον χρόνο τους είναι αυτό που θα τους επιτρέψει να προσελκύσουν κορυφαία ταλέντα» αναφέρει η ΙWG. Και η σχετική ενημέρωση καταλήγει: «Γίνεται όλο και πιο σαφές ότι η ευελιξία είναι πιο σημαντική από τον μισθό για πολλούς υποψηφίους, συμπεριλαμβανομένης της γενιάς Z και ενός πιο ποικιλόμορφο εργατικού δυναμικού, το οποίο φέρει ένα ευρύτερο φάσμα προοπτικών στην επιχείρηση. Το υβριδικό σύστημα μπορεί να μην μειώσει τις ώρες εργασίας αυτών των εργαζομένων, αλλά η ευελιξία που προσφέρει θα βελτιώσει την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, καθιστώντας τη ρουτίνα τους πιο εύχρηστη. Αυτό είναι επωφελές για την εταιρεία, καθώς το εργατικό δυναμικό της είναι λιγότερο πιθανό να αισθάνεται εξαντλημένο και είναι πιο πιθανό να παραμείνει. Για κάθε επιχείρηση, το να γίνει υβριδική είναι θέμα εύρεσης της σωστής ισορροπίας – και με τα οφέλη που προκύπτουν από την εφαρμογή της».