--> 

Best Workplaces™ for Women Hellas 2023: Ανακοινώθηκε η λίστα

 

Tη Λίστα Best Workplaces™ for Women Hellas 2023 ανακοίνωσε το Great Place to Work® Hellas. Πρόκειται για μία λίστα με τις εταιρείες που διακρίνονται ως οι καλύτεροι εργοδότες για τις γυναίκες, ανάμεσα σε αυτές που έχουν συμμετάσχει στην έρευνα του Great Place To Work® και έχουν Πιστοποιηθεί για το καλό εργασιακό τους περιβάλλον από τον οργανισμό μέσα στο 2022. Ειδικότερα, διακρίνονται 30 επιχειρήσεις, οι οποίες χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων τους. Έτσι, στην κατηγορία των «Μεγάλων» επιχειρήσεων (250+ εργαζόμενοι), την πρώτη θέση κατέλαβε η Blueground, με τις bluegr Hotels &Resorts και DHL Express Hellas να ακολουθούν. Στην 4η θέση βρέθηκε η Epsilon Net και στην 5η η Electra Hotels & Resorts, ενώ τη δεκάδα συμπληρώνουν οι Teleperformance, Qualco, Grant Thornton, IQVIA και Deloitte. Όσον αφορά στην κατηγορία των «Μεσαίων» επιχειρήσεων (50 έως 250 εργαζόμενοι), στην πρώτη τριάδα βρέθηκαν οι Bristol Myers Squibb, Netsteps και CMA D. Argoudelis & CO, ενώ ακολουθούν οι Edenred, Chiesi Hellas, Danone, Net2Grid, Gilead Sciences, Bausch + Lomb Greece και Boston Scientific. Τέλος, στην κατηγορία των μικρών επιχειρήσεων (20-49 εργαζόμενοι), στο βάθρο βρέθηκαν οι Frontstage, Ipsen και Orange Click Media, ενώ τη δεκάδα συμπληρώνουν οι Embryoclinic, People for Business, Up Hellas, Codefunnels, Zoetis, Γλωσσομάθεια και Premia Properties.

Τα κριτήρια αξιολόγησης

Οι υποψήφιες για ένταξη στην εν λόγω λίστα ήταν εταιρείες με 20 εργαζόμενους και πάνω, με μεγαλύτερο από το 33% του πληθυσμού τους να αποτελείται από γυναίκες και τουλάχιστον το 33% των εργαζόμενων με θέση ευθύνης (προϊστάμενοι, managers) να είναι γυναίκες. Παράλληλα, οι 30 εταιρείες που επελέγησαν ήταν αυτές στις οποίες οι γυναίκες εργαζόμενοι, μέσα από το ερωτηματολόγιο Trust Index©, αξιολογούν θετικότερα την εργασιακή τους εμπειρία τόσο συνολικά όσο και κατά κύριο λόγο στις περιοχές «Ίση και δίκαιη μεταχείριση, ανεξάρτητα από το φύλο», «Δίκαιες αμοιβές για όλους», «Προαγωγές σε αυτούς που πραγματικά το αξίζουν», «Δυνατότητα άδειας όποτε χρειάζεται» και «Ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής».

 

Ευρωπαϊκή Πίστη: Εκπαίδευση εργαζομένων μέσω των «Super Heroes» της

Τρία νέα animated videos δημιούργησε η Ευρωπαϊκή Πίστη, προκειμένου να ενημερώσει τις εσωτερικές της υπηρεσίες για σημαντικά θέματα που αφορούν στις λειτουργίες των Compliance Officer, Data Protection Officer και Security Officer. Στόχος της εταιρείας ήταν να εξηγήσει με απλό και κατανοητό τρόπο, τις σύνθετες λειτουργίες της Κανονιστικής Συμμόρφωσης, της Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και της Ασφάλειας Πληροφοριών. Αυτό επιτεύχθηκε με τον σχεδιασμό ειδικών χαρακτήρων «Super Heroes», έναν για κάθε λειτουργία, οι οποίοι ενημερώνουν, αναλύουν και επεξηγούν στους εργαζόμενους τα θέματα λειτουργιών που πρέπει όλοι να γνωρίζουν και να κατανοούν, αντικαθιστώντας τις εκτενείς παρουσιάσεις και τα πολλαπλά email.

Σύμφωνα με την εταιρεία, με τα διάρκειας περίπου 2 λεπτών videos, ενισχύεται η εμπλοκή του ανθρώπινου δυναμικού στα επιμορφωτικά προγράμματα, αυξάνεται το ενδιαφέρον τους προς την εκπαίδευση και δημιουργείται ένας ευχάριστος τρόπος μετάδοσης πληροφοριών, ενώ τα εν λόγω animated videos παρουσιάστηκαν στους εργαζόμενους, αφήνοντας πολύ θετικές εντυπώσεις. Σημειώνεται, τέλος, ότι η ενέργεια αυτή αποτελεί μέρος της ψηφιακής στρατηγικής της εταιρείας, η οποία περιλαμβάνει μια σειρά από δράσεις και εκπαιδεύσεις για το σύνολο των στελεχών της, καθώς και του Δικτύου Πωλήσεων.

Τι δείχνει το 11th Global Family Business Survey 2022 της PwC

Τη μεγαλύτερη αύξηση του ποσοστού ανάπτυξης των τελευταίων ετών πέτυχαν οι οικογενειακές επιχειρήσεις, ενώ, έχοντας αφήσει πλέον πίσω τους την πανδημική κρίση, το 77% αυτών δηλώνει ιδιαίτερα αισιόδοξο και για τις προοπτικές για τα επόμενα δύο χρόνια. Αυτό αποτυπώνεται στην έκθεση της PwC «11th Global Family Business Survey 2022,Transform to Build Trust», σύμφωνα με την οποία το 43% σε δείγμα 2.000 οικογενειακών επιχειρήσεων, παγκοσμίως, σημείωσε διψήφια αύξηση πωλήσεων το 2022, έναντι μόλις 21% το 2021. Επιπρόσθετα, από την έκθεση προκύπτει ότι οι οικογενειακές επιχειρήσεις που δίνουν έμφαση στις εταιρικές αξίες, στην επικοινωνία εντός του οργανισμού και στις ψηφιακές δεξιότητες πετυχαίνουν τις καλύτερες επιδόσεις.

Συγκεκριμένα, το 73% των οικογενειακών επιχειρήσεων που κατέγραψαν διψήφια ανάπτυξη το 2022 διαθέτει σαφές σύστημα οικογενειακών αξιών και ξεκάθαρο εταιρικό σκοπό, ενώ οι οικογενειακές επιχειρήσεις με τις υψηλότερες επιδόσεις είναι εκείνες που παρέχουν κίνητρα στους εργαζόμενους (53%), έχουν διοικητικά συμβούλια που δίνουν έμφαση στη διαφορετικότητα και την ποικιλομορφία (52%) και απασχολούν ανθρώπινο δυναμικό με ισχυρές ψηφιακές ικανότητες (47%). Ωστόσο, για το 2023, οι οικογενειακές επιχειρήσεις, παγκοσμίως, τοποθετούν πιο ψηλά στην ατζέντα τους τη μείωση του κόστους (+37%), με μόλις το 1/3 (36%) αυτών να επικεντρώνεται στην προσέλκυση και στη διατήρηση ταλέντων, αν και δηλώνει πως η εμπιστοσύνη των εργαζομένων είναι κρίσιμη για την επιτυχία της επιχείρησης.

Grant Thornton: Στο 9% η αύξηση αποδοχών των CEO στην Ελλάδα

Η Grant Thornton έδωσε στη δημοσιότητα τη νέα της μελέτη με θέμα «Ανάλυση αμοιβών μελών ΔΣ εισηγμένων επιχειρήσεων», η οποία εστιάζει στην καταγραφή και την ανάλυση των αποδοχών που έλαβαν τα μέλη ΔΣ των εισηγμένων εταιριών στο Χρηματιστήριο Αθηνών εντός του 2021 (και οι οποίες εγκρίθηκαν εντός του 2022) και 2020 (και οι οποίες εγκρίθηκαν εντός του 2021), με βάση τις δημοσιευμένες πληροφορίες και τις εκθέσεις αποδοχών των εταιριών, την ετήσια μεταβολή που είχαν, καθώς και τη μεταβολή τους ανάλογα με το οικονομικό μέγεθος της εκάστοτε εταιρείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης της Grant Thornton προκύπτει ότι η συνολική αύξηση στις αμοιβές που δόθηκαν το 2021 ανήλθε στο 10% σε σχέση με το 2020. Η αύξηση προέρχεται κυρίως από τις πολύ μεγάλες και μεγάλες επιχειρήσεις.

Στο σύνολο, το 72% των αμοιβών είναι σταθερές και όσο αυξάνεται το μέγεθος των επιχειρήσεων, τόσο αυξάνεται η αναλογία μεταβλητών αμοιβών σε σχέση με τις σταθερές αμοιβές, ενώ το 2021 οι μέσες συνολικές αμοιβές ανά εταιρεία ήταν 4,4 εκατ. ευρώ στις πολύ μεγάλες, 1,6 εκατ. ευρώ στις μεγάλες, 1,1 εκατ. ευρώ στις μεσαίες και 0,3 εκατ. ευρώ στις μικρές. Τέλος, περίπου το 80% των συνολικών αμοιβών του 2021 λαμβάνεται από εκτελεστικά μέλη Δ.Σ. Στον τραπεζικό τομέα όπου οι δομές εταιρικής διακυβέρνησης είναι πιο ώριμες, το 2021 η σχετική αναλογία αμοιβών εκτελεστικών μελών σε σχέση με μη εκτελεστικά ήταν 42:58, ενώ στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις η αναλογία αυτή ήταν 88:12 και στις μεγάλες 84:16. Συνολικά το 62% των εταιρειών αύξησαν το 2021 τις αμοιβές που κατέβαλαν στα μέλη του ΔΣ τους σε σχέση με το 2020. Παράλληλα, σε επίπεδο CEO διαπιστώνεται ότι η μέση αμοιβή τους αυξήθηκε το 2021 κατά 9% σε σχέση με το 2020, ενώ στο σύνολο των εταιρειών, η μέση αμοιβή αυτών το 2021 ανέρχεται σε 0,48 εκατ. ευρώ. Τέλος, η μέση αμοιβή των CEO το 2021 ανερχόταν σε 1,1 εκατ. ευρώ στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, 0,4 εκατ. ευρώ στις μεγάλες, 0,27εκατ. ευρώ στις μεσαίες και 0,07 εκατ. ευρώ στις μικρές.