MEΒΓΑΛ: 36% το ποσοστό γυναικών σε διευθυντικές θέσεις

Δύο νέα βραβεία έλαβε η ΜΕΒΓΑΛ τον Μάρτιο διαμέσου της Προέδρου της, Μαίρης Χαζάκου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στο πλαίσιο της οποίας διοργανώθηκαν εκδηλώσεις με θέμα τις γυναικείες προσωπικότητες που έχουν ξεχωρίσει με τη δράση τους. Έτσι, την Δευτέρα 20 Μαρτίου ο Όμιλος UNESCO Πειραιώς & Νήσων διοργάνωσε την 6η Γιορτή της Γυναίκας, στον Πολυχώρο Πολιτισμού «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», βάζοντας στο επίκεντρο αξιόλογες γυναίκες σε θέσεις ευθύνης.

Η Μ. Χατζάκου έλαβε τιμητικό έπαινο για την κοινωνική υπευθυνότητα της ΜΕΒΓΑΛ, «που υλοποιεί πρωτοπόρες δράσεις από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής της, το 1950, καθώς η εταιρεία είναι δίπλα στους 650 εργαζόμενους της μεγάλης οικογένειας ΜΕΒΓΑΛ (οικονομική ενίσχυση 1000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται, 1000 ευρώ για όλα τα παιδιά εργαζομένων που σπουδάζουν στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση κ.α.), την τοπική κοινωνία, τις ευάλωτες ομάδες και στηρίζει πληθώρα ενεργειών μέσω του προγράμματος “Αγάπης Έργα ΜΕΒΓΑΛ”».

Η δεύτερη βράβευση έγινε στο 2ο  Συνέδριο Γυναικών του Business Review, με θέμα «Σύγχρονες γυναίκες/Πετυχημένες Managers», που ασχολήθηκε με θέματα γυναικείας επιχειρηματικότητας. Η Πρόεδρος της ΜΕΒΓΑΛ ως μία από τις λίγες γυναίκες που κατέχουν ηγετική θέση στον ελλαδικό επιχειρηματικό κόσμο, βραβεύτηκε για την επιτυχημένη της δράση στον τομέα της βιομηχανίας και για την προσφορά της στην κοινωνία με τη στήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας.

Στο πλαίσιο σχετικής της ανακοίνωσης, η ΜΕΒΓΑΛ επισημαίνει ότι το ποσοστό των γυναικών σε διευθυντικές της θέσεις είναι στο 36%, υψηλότερο από το μέσο όρο της Ελλάδας, ενώ στη λειτουργία της εταιρείας περιλαμβάνονται πολλές πρακτικές που υποστηρίζουν την συμπερίληψη, τη μητρότητα και την οικογένεια.

Intrafraction Group: Νέα HR Manager η Σίσσυ Μελεμενλή

Καθήκοντα HR Manager στον Όμιλο Intrafashion ανέλαβε από τις 27 Μαρτίου η Σίσσυ Μελεμενλή. Η Σ. Μελεμενλή είναι απόφοιτη του Deree, ενώ διαθέτει εμπειρία άνω των είκοσι ετών, έχοντας, μεταξύ άλλων, διατελέσει HR Head στην Marks & Spencer και Senior HR Manager στην Philips.

«Η πλούσια επαγγελματική πείρα της αποτελεί σημαντική βάση για την αναδιάρθρωση και την ανάπτυξη του Τμήματος Ανθρωπίνων Πόρων μας, στην κατεύθυνση του στρατηγικού σχεδιασμού που η διοίκηση έχει εκπονήσει στο πλάνο της» επισήμανε ο Δημήτρης Κ. Ματεμτζής, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου.

«Το ανθρώπινο κεφάλαιο αποτελεί τον πολυτιμότερο πυλώνα εδραίωσης και ανάπτυξης του επιχειρηματικού μας μοντέλου και εύχομαι η συνεργασία με την Σίσσυ και την ομάδα HR που θα δημιουργήσει, να συμβάλλουν αποφασιστικά τόσο στην προσέλκυση και εξέλιξη ταλαντούχων στελεχών, όσο και στην περαιτέρω εδραίωση μίας ισχυρής εταιρικής κουλτούρας» κατέληξε ο ίδιος.

Eυρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Νέοι κανόνες για τη διαφάνεια των αμοιβών

Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε νέους κανόνες για τη διαφάνεια των αμοιβών. Σύμφωνα με αυτούς, προκειμένου να διασφαλίζεται η δυνατότητα σύγκρισης των αμοιβών, τόσο τα κριτήρια για τη μισθολογική διάρθρωση όσο και τα συστήματα επαγγελματικής αξιολόγησης και κατάταξης θα πρέπει να είναι ουδέτερα ως προς το φύλο.

Οι προκηρύξεις για θέσεις εργασίας και οι τίτλοι των θέσεων αυτών δεν θα πρέπει να αναφέρονται σε συγκεκριμένο φύλο, ενώ οι διαδικασίες πρόσληψης θα πρέπει να διεξάγονται χωρίς διακρίσεις. Στις εταιρείες που διαπιστώνεται ότι το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων είναι πάνω από 5%, οι εργοδότες θα υποχρεούνται να αξιολογούν τις αμοιβές σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των εργαζομένων τους.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να θεσπίσουν αποτελεσματικές, αναλογικές και αποτρεπτικές κυρώσεις, όπως πρόστιμα, για τους εργοδότες που παραβιάζουν τους κανόνες. Εργαζόμενα άτομα που έχουν υποστεί ζημία λόγω της παραβίασης των κανόνων θα έχουν στο εξής το δικαίωμα να ζητούν αποζημίωση. Οι νέοι κανόνες λαμβάνουν για πρώτη φορά υπόψη τις πολλαπλές διακρίσεις που μπορεί να υφίσταται μια εργαζόμενη, καθώς και τα δικαιώματα των μη δυαδικών ατόμων.

Απαγόρευση του μισθολογικού απορρήτου
Οι κανόνες ορίζουν ότι τα εργαζόμενα άτομα και οι εκπρόσωποί τους θα έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν σαφείς και ολοκληρωμένες πληροφορίες σχετικά με τις ατομικές και τις μέσες αποδοχές ανά φύλο. Επίσης θα απαγορευτεί το απόρρητο των αμοιβών: στο εξής οι συμβάσεις εργασίας δεν θα επιτρέπεται να εμποδίζουν τους εργαζόμενους να αποκαλύπτουν το επίπεδο του μισθού τους ή να αναζητούν πληροφορίες σχετικά με τις αμοιβές στη δική τους ή σε άλλη κατηγορία απασχόλησης.

Σε θέματα που αφορούν στις αμοιβές δε, το βάρος της απόδειξης θα μετατοπιστεί στην εργοδοσία. Αν ένα εργαζόμενο άτομο θεωρεί ότι δεν έχει εφαρμοστεί η αρχή της ίσης αμοιβής και προσφύγει στη δικαιοσύνη, η εθνική νομοθεσία θα πρέπει να υποχρεώνει την εργοδοσία να αποδείξει ότι δεν υπήρξε καμία διάκριση. Όσον αφορά στις επόμενες κινήσεις, το Συμβούλιο θα πρέπει πλέον να εγκρίνει επίσημα τη συμφωνία και στη συνέχεια το κείμενο θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε. Οι νέοι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ είκοσι ημέρες μετά τη δημοσίευσή τους.

Microsoft: Παρέχει εκπαίδευση και πιστοποίηση στα Green Skills

Εκπαίδευση και πιστοποίηση σε «πράσινες ψηφιακές δεξιότητες» (Green Skills) και στα ελληνικά διαθέτει πλέον δωρεάν η Microsoft, μέσω του Microsoft Sustainability Learning Centre, του LinkedIn και του Inco Academy.

Στόχος είναι η κατάρτιση νέων αποφοίτων που πρόκειται να εισέλθουν στην αγορά εργασίας, αλλά και το upskilling εργαζομένων σε ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι τα εν λόγω εκπαιδευτικά προγράμματα εξοπλίζουν τους ωφελούμενους με τεχνογνωσία για τη δημιουργία βιώσιμων ψηφιακών λύσεων, στρατηγικών βιώσιμου σχεδιασμού, πιο φιλικών στο περιβάλλον υπηρεσιών, λύσεων και προϊόντων και την για αξιοποίηση ψηφιακών δεδομένων, με στόχο τη μείωση του αρνητικού αποτυπώματος στο περιβάλλον, ενώ χωρίζονται σε τρεις κατευθύνσεις: Πράσινη Υποδομή (Green Infrastructure), Πράσινο Ψηφιακό Μάρκετινγκ και Πράσινος Ψηφιακός Σχεδιασμός.