Τιτάν: Προαγωγή της Αλεξάνδρας Ελευθερίου σε Chief People Officer

Στη θέση της Chief People Officer του Ομίλου Τιτάν προήχθη από τον τρέχοντα μήνα η Αλεξάνδρα Ελευθερίου, η οποία βρίσκεται στην εταιρεία από τον Ιούλιο του 2018 και μέχρι πρότινος κατείχε τη θέση της HR Director Europe & Eastern Mediterranean.

Η Α. Ελευθερίου είναι κάτοχος BA στο Administration & Psychology από το University of Strathclyde και MSc στην Οργανωσιακή Ψυχολογία από το The University of Manchester, ενώ στην επαγγελματική της πορεία έχει, μεταξύ άλλων, διατελέσει Chief People Officer στην Printec και Talent & Organization Consulting Leader στην Aon Hewitt.

Συνεργασία Χάτζη Σκευοφύλακα με «Λογιστική Συνέπεια Καλογήρου»

Το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου, η «Λογιστική Συνέπεια Καλογήρου», αναπτυσσόμενη ελληνική επιχείρηση με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οργάνωσε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ο δρόμος της επιτυχίας μας 2023» στο Colors Urban Hotel, με εισηγήτρια την Business Trainer, Χάτζη Σκευοφύλακα. Μέσω διαδραστικών ασκήσεων του ειδικά σχεδιασμένου εκπαιδευτικού προγράμματος, το ανθρώπινο δυναμικό της επιχείρησης εκπαιδεύτηκε με έμφαση στους πυλώνες της Στοχοθεσίας, Ομαδικότητας, Συνεργασίας και Διαχείρισης Χρόνου.

Ο Γιώργος Καλογήρου, ιδρυτής της «Λογιστική Συνέπεια Καλογήρου», δήλωσε μεταξύ άλλων: «Από την ίδρυση της επιχείρησής μας, η εκπαίδευση και η προσωπική ανάπτυξη των ανθρώπων μας είναι βασική μας προτεραιότητα. Η κα Χάτζη Σκευοφύλακα προσέφερε σε ολόκληρή την ομάδα μας, αυτό ακριβώς που χρειαζόταν, μέσω της στοχευμένης εκπαίδευσης σε τομείς που επηρεάζουν άμεσα την ανάπτυξη της επιχείρησης μας».

Η Χ. Σκευοφύλακα που με την ομάδα της προσφέρει εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες και εκπαίδευση σε κάποιες από τις πιο αναπτυσσόμενες ελληνικές επιχειρήσεις, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «είναι πολύ σημαντικό να βλέπουμε ελληνικές επιχειρήσεις σε όλη την επικράτεια να παίρνουν πρωτοβουλία για την ανάπτυξή τους. Η πρόοδος έρχεται μέσα από το βασικότερο στοιχείο κάθε επιχείρησης: τους ανθρώπους της».

Wolt: Ένταση με τους διανομείς της για θέματα αμοιβών

Σε συνέχεια των κινητοποιήσεων μερίδας συνεργατών διανομέων της Wolt για να εκφράσουν την αντίθεσή τους σε ορισμένα σημεία της συνεργασίας τους, η Wolt εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα των αμοιβών, διευκρινίζοντας ότι με το νέο μοντέλο που παρουσιάστηκε στους συνεργάτες διανομείς τον Φεβρουάριο του 2023, «η μέση αμοιβή ανά ώρα, εμφανίζεται αυξημένη κατά 5,2% σε σχέση με πέρυσι την ίδια περίοδο, φτάνοντας τον Μάρτιο του 2023 τα 8.40 ευρώ».

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η Wolt στις αρχές του 2023, προχώρησε σε αναβάθμιση της πλατφόρμας της για όλες τις αγορές ανά τον κόσμο και πλέον η διαδικασία υπολογισμού της αμοιβής πραγματοποιείται μέσω του αναβαθμισμένου αλγορίθμου της, ο οποίος υπολογίζει κριτήρια όπως η ώρα, η απόσταση, η προσβασιμότητα στον έμπορο ή τον πελάτη και η διαθεσιμότητα των διανομέων, δίνοντας τη δυνατότητα για αύξηση του ωριαίου εισοδήματος, όπως εκτιμά η ίδια. Σύμφωνα δε με την εταιρεία, «πλέον κάθε διανομέας – συνεργάτης έχει τη δυνατότητα να βλέπει την αμοιβή της διανομής εκ των προτέρων και έχει το δικαίωμα να την αποδεχθεί ή να την απορρίψει, χωρίς μάλιστα κανένα περιορισμό ως προς τον αριθμό των απορρίψεων».

Και η ανακοίνωση συνεχίζει: «Από την πρώτη μέρα της λειτουργίας της στην ελληνική αγορά, μέχρι και σήμερα, η Wolt έχει δώσει τη δυνατότητα σε περισσότερους από 8.000 διανομείς να αποκτήσουν εισόδημα, ενώ παράλληλα εκκρεμούν περίπου 10.000 αιτήσεις από διανομείς που επιθυμούν να γίνουν συνεργάτες μας. Οι συνεργάτες μας, στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ανεξάρτητοι επαγγελματίες, που έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν ελεύθερα και κατά βούληση πότε θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και πόσες παραγγελίες θα εκτελέσουν. Σε ένα μικρό ποσοστό για τις παραγγελίες μας συνεργαζόμαστε με τρίτες εταιρείες διαχείρισης στόλων διανομής».

Η εταιρεία αναφέρει ότι στις τακτικές έρευνες ικανοποίησης συνεργατών διανομέων που πραγματοποιεί η Wolt σε όλες τις αγορές της, το σκορ για την ελληνική αγορά είναι από τα υψηλότερα παγκοσμίως, αγγίζοντας το 4,7 με άριστα το 5. Σύμφωνα με τις ίδιες έρευνες, ο σημαντικότερος παράγοντας για τον υψηλό βαθμό ικανοποίησης των διανομέων, πέραν της δίκαιης αμοιβής, είναι το ευέλικτο μοντέλο εργασίας της Wolt και η δυνατότητα που έχει ο διανομέας να πραγματοποιεί διανομές τις μέρες και τις ώρες που επιθυμεί.

Η ανακοίνωση της εταιρείας κάνει λόγο και για το θέμα της ασφάλειας των διανομέων, το οποίο κατά την Wolt αποτελεί βασική προτεραιότητα. Όπως αναφέρεται, «η εταιρεία παρέχει, με δική της πρωτοβουλία, δωρεάν επιπλέον πρόγραμμα ιδιωτικής ασφάλισης σε περίπτωση ατυχήματος, προς όλους τους συνεργαζόμενους διανομείς, ήδη από τον Απρίλιο του 2021. Επιπρόσθετα παρέχεται εξοπλισμός ασφαλείας σε κάθε συνεργαζόμενο διανομέα, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία».

Salesforce: Μόνο ένας στους 10 εργαζόμενους παγκοσμίως διαθέτει δεξιότητες AI

Η νέα έρευνα ψηφιακών δεξιοτήτων της Salesforce, η οποία διεξήχθη σε περισσότερους από 11.000 εργαζόμενους σε 11 χώρες, παρουσιάζει το πώς οι εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται τον ρόλο που θα διαδραματίσουν οι προσλήψεις βάσει δεξιοτήτων και η γενετική τεχνητή νοημοσύνη (Generative AI) στην εργασία τους. Το 84% των ερωτηθέντων θεωρεί τις δεξιότητες πιο σημαντικές από τα πτυχία στην αναζήτηση εργασίας.

Ωστόσο, ενώ 4 στους 5 εργαζόμενους παγκοσμίως αναφέρουν ότι οι ψηφιακές δεξιότητες εντάσσονται στην καθημερινή επαγγελματική τους ενασχόληση, λίγοι χρησιμοποιούν κάτι περισσότερο από email, άμεσα μηνύματα, ψηφιακή διαχείριση ή ψηφιακό project management. Η τεχνητή νοημοσύνη και η ανάπτυξη εφαρμογών έχουν μεγάλη ζήτηση, αλλά συγκαταλέγονται στις λιγότερο χρησιμοποιούμενες δεξιότητες. Παρ’ όλα αυτά, οι εργαζόμενοι φαίνονται ενθουσιασμένοι με αυτές τις αναδυόμενες τεχνολογίες και εκφράζουν την επιθυμία να επιμορφωθούν σε αυτές.

Στροφή προς τις προσλήψεις με βάση τις δεξιότητες
To 82% των ερωτηθέντων ηγετών θεωρεί τις δεξιότητες τον πιο σημαντικό παράγοντα κατά την αξιολόγηση των υποψηφίων. Μόνο το 18% δίνει προτεραιότητα στους τίτλους σπουδών. H παραμονή των εργαζόμενων ως επιχειρηματικό όφελος των προσλήψεων βάσει δεξιοτήτων (56%), η αυξημένη ποικιλομορφία του εργατικού δυναμικού (48%) και η ανταλλαγή γνώσεων (46%) αναφέρονται ως τα κορυφαία οφέλη της πρόσληψης βάσει δεξιοτήτων. Τα διευθυντικά στελέχη πιστεύουν, επίσης, ότι η ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των εργαζομένων μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη παραγωγικότητα (47%), καλύτερη ομαδική απόδοση (43%) και βελτιωμένες ικανότητες επίλυσης προβλημάτων (40%).

Η πλειοψηφία των εργαζομένων (58%) δηλώνει ενθουσιασμένη στην προοπτική χρήσης της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης στην εργασία, ενώ το 42% ανησυχεί για την αντικατάστασή του από την τεχνητή νοημοσύνη. Αυτό συμβαδίζει με τα σχέδια των διευθυντικών στελεχών, καθώς το 67% εξετάζει τρόπους χρήσης της γενετικής ΤΝ. Παρά τη σημασία της για τις δεξιότητες του μέλλοντος, μόνο 1 στους 10 εργαζόμενους δηλώνει ότι ο καθημερινός του ρόλος περιλαμβάνει σήμερα την τεχνητή νοημοσύνη. Ακόμη και στον κλάδο της τεχνολογίας, λιγότερο από το ένα τρίτο των εργαζομένων (27%) χρησιμοποιεί δεξιότητες τεχνητής νοημοσύνης στο πλαίσιο του ρόλου του.

Η αναβάθμιση των δεξιοτήτων είναι ζωτικής σημασίας, με το 97% των εργαζομένων παγκοσμίως να πιστεύει ότι οι εταιρείες πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στις δεξιότητες τεχνητής νοημοσύνης στη στρατηγική ανάπτυξης των εργαζομένων τους. Οι επικεφαλής παρατηρούν επίσης ότι οι δεξιότητες ασφάλειας δεδομένων (60%), ηθικής τεχνητής νοημοσύνης και αυτοματοποίησης (58%) και προγραμματισμού (57%) θα γίνουν όλο και πιο σημαντικές στον εργασιακό χώρο. Ως τα σημαντικότερα soft skills (μαλακές ή οριζόντιες δεξιότητες) θεωρούνται οι δεξιότητες πελατειακών σχέσεων (53%), οι ηγετικές (51%) και οι δημιουργικές δεξιότητες (56%).