--> 

Aegean Airlines: Προαγωγή της Εμμανουέλας Καραμαλή σε HR Director

Στη θέση της HR Director της Aegean Airlines προήχθη από τον τρέχοντα μήνα η Εμμανουέλα Καραμαλή, η οποία βρίσκεται στην εταιρεία από τον Οκτώβριο του 2002.

Η Ε. Καραμαλή είναι απόφοιτη του Πανεπιστημίου Πειραιά και κάτοχος MA στο International Business Management από το University of Westminster, ενώ στο νέο της ρόλο θα έχει υπό την ευθύνη της και την ομάδα του Payroll.

Παράλληλα, η Μαριάννα Τζαχρήστα, η οποία μέχρι πρότινος κατείχε τη θέση της HR Senior Executive, αναλαμβάνει πλέον καθήκοντα HR Manager, έχοντας υπό την εποπτεία της την ομάδα του HR.

Η Μ. Τζαχρήστα είναι απόφοιτη του ΕΚΠΑ και του Alba Graduate Business School, ενώ βρίσκεται στην Aegean από τον Φεβρουάριο του 2020.

Η ManpowerGroup Ελλάδας δημιουργεί τα Tech Academies

H ManpowerGroup Ελλάδας ανακοίνωσε την ίδρυση των Tech Academies. Πρόκειται για ταχύρρυθμο, τρίμηνο εκπαιδευτικό πρόγραμμα δεξιοτήτων Τεχνολογίας, “που δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τους Οργανισμούς που αγωνίζονται με την τρέχουσα έλλειψη ταλέντων, προσαρμοσμένο στις επιχειρηματικές ανάγκες για τους πρόσφατους αποφοίτους των τεχνολογικών σχολών”, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της εταιρείας.

Μέσα από ένα εντατικό πρόγραμμα πανεπιστημιακού επιπέδου, υπό την επίβλεψη καθηγητών διεθνών πανεπιστημίων, «οι Tech Academies δημιουργούν Software Engineers έτοιμους να ενταχθούν σε οποιαδήποτε ομάδα και να γίνουν άμεσα παραγωγικοί, αφήνοντας την διαδικασία του Upskilling & Mentoring στην ομάδα των Tech Academies».

Η εταιρεία αναφέρει ότι η απόφαση δημιουργίας των Tech Academies ωρίμασε σε μια κρίσιμη συγκυρία για την αγορά, καθώς σύμφωνα με την Ετήσια Διεθνή Έρευνα Έλλειψης Ταλέντου του ομίλου ManpowerGroup για το 2023, το 81% των Ελλήνων εργοδοτών δηλώνουν ότι δεν βρίσκουν εξειδικευμένα ταλέντα, ενώ σε επίπεδο τεχνικών δεξιοτήτων το 23% αναφέρει ότι λείπουν τα skills της Πληροφορικής / Δεδομένων.

Ένας ακόμη λόγος που συνέβαλε στην απόφαση για την ίδρυση των Tech Academies είναι το γεγονός ότι οι ηγέτες του κλάδου διερευνούν καινοτόμες λύσεις για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης και αντί να προσλαμβάνουν ή να αναζητούν λύσεις σε πιθανά κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό, αρχίζουν να το «χτίζουν» οι ίδιες.

Attica Bank: Η επιβράβευση των εργαζομένων στο επίκεντρο της νέας 3ετούς ΕΣΣΕ

Τριετή Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΣΣΕ) υπέγραψαν η Διοίκηση της Attica Bank, υπό την Ελένη Βρεττού, Διευθύνουσα Σύμβουλο, και ο Σύλλογος Υπαλλήλων Τράπεζας Αττικής (ΣΥΤΑ), υπό τους Αθανάσιο Σταθόπουλο, Πρόεδρο και Ελένη Τσόγκα, Γενική Γραμματέα του Δ.Σ του ΣΥΤΑ. Η εν λόγω νέα ΕΣΣΕ προβλέπει την κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων του συνόλου των εργαζομένων στην Τράπεζα, με τη διατήρηση του οικονομικού και του θεσμικού περιεχομένου κεκτημένων και σε κάποιες περιπτώσεις, επαύξησή τους, με ιδιαίτερη βαρύτητα να δίνεται στη στήριξη των χαμηλόμισθων λειτουργών.

Ειδικότερα, η νέα ΕΣΣΕ, η οποία διαρκεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2025, συμφωνήθηκε και υπογράφηκε με στόχο την ισχυροποίηση των σχέσεων των κοινωνικών εταίρων της Τράπεζας, καθώς και της επιχείρησης με το ανθρώπινο δυναμικό της, ενώ κινείται στην κατεύθυνση ανάδειξης, αξιοποίησης και ανταμοιβής του προσωπικού.

«Παράλληλα με το σύνολο των διαδικασιών μετασχηματισμού και εξυγίανσης της Τράπεζάς μας που βρίσκονται σε εξέλιξη, αναγνωρίζουμε και επιβραβεύουμε την προσπάθεια και την αφοσίωση του ανθρώπινου δυναμικού μας, το οποίο έχει αποδείξει πως πετυχαίνει απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα, ανταποκρινόμενο στις νέες και αυξημένες ανάγκες της εποχής» δήλωσε χαρακτηριστικά η Ε. Βρεττού και πρόσθεσε:

«Έχουμε δεσμευτεί από την πρώτη στιγμή ως διοίκηση ότι θα λειτουργήσουμε με αξιοκρατία, δίνοντας κίνητρα και απελευθερώνοντας τις εσωτερικές δυνάμεις της Τράπεζας, αναδεικνύοντας τα ταλέντα και ανταμείβοντας για την προσφορά του το προσωπικό. Η νέα Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας είναι ένα σαφές δείγμα προς αυτή την κατεύθυνση». Από την πλευρά του, ο Α. Σταθόπουλος ανέφερε:

«Είμαστε βέβαιοι ότι όλοι οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα θα ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις, αναλογιζόμενοι πως η επόμενη μέρα πρέπει να βρει την Attica Bank πρωταγωνίστρια στον τραπεζικό ανταγωνισμό και κυρίαρχη δύναμη στήριξης της υγιούς επιχειρηματικότητας, αλλά και των πραγματικών αναγκών των ιδιωτών, όντες οι ίδιοι πρωταγωνιστές στην προσέλκυση και εξυπηρέτηση των πελατών».

INΣΕΤΕ: Χαμηλά η Ελλάδα στις δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού στον Τουρισμό

Δόθηκε στη δημοσιότητα η νέα μελέτη με τίτλο «Οι ανάγκες επαγγελματικής κατάρτισης (reskilling/upskilling) του ανθρώπινου δυναμικού στον τουρισμό» που εκπονήθηκε από την Deloitte για λογαριασμό του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ). Σύμφωνα με αυτή, η Ελλάδα εμφανίζει υψηλά ποσοστά απασχόλησης στο τουριστικό οικοσύστημα, με το συνολικό ανθρώπινο δυναμικό να ξεπερνάει το 1 εκατομμύριο. Επιπλέον, αναμένεται περαιτέρω αύξηση των θέσεων απασχόλησης στον τομέα των καταλυμάτων και της εστίασης, καθώς και ευρύτερα των θέσεων υψηλής ειδίκευσης στον τουρισμό μέχρι το 2030.

Η διετία 2021-2022 υπήρξε μεταβατική περίοδος στην προσπάθεια ανάκαμψης του τομέα από τις συνέπειες πανδημίας. Όσον αφορά στην απασχόληση, στην αιχμή της σεζόν του 2022 διαπιστώθηκαν 60.225 ελλείψεις θέσεων προσωπικού στα ξενοδοχεία. Επιπλέον, μεγάλο ποσοστό ξενοδοχείων εμφάνισαν ελλείψεις, τόσο σε βασικές ειδικότητες και θέσεις όσο και σε διοικητικές θέσεις. Αναφορικά δε με το εκπαιδευτικό επίπεδο των εργαζομένων του τομέα στην Ελλάδα, μόλις το 24% των εργαζομένων στα ξενοδοχειακά καταλύματα είναι απόφοιτοι τουριστικών σχολών, με την πλειοψηφία αυτών να απασχολείται σε ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων.

Προσαρμογή στις νέες τάσεις
Πάντα σύμφωνα με την ίδια μελέτη, η χώρα μας γενικά κατατάσσεται χαμηλά στον τομέα των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, με χαμηλές επιδόσεις στους τρεις πυλώνες του Ευρωπαϊκού Δείκτη Δεξιοτήτων και στους δείκτες επαγγελματικής εκπαίδευσης και διασύνδεσης με την αγορά εργασίας. Ειδικότερα, ο τουρισμός επηρεάζεται σημαντικά από τους τρέχοντες κοινωνικούς και τεχνολογικούς μετασχηματισμούς.

Οι μετασχηματισμοί αυτοί αποτελούν καίριες προκλήσεις, διαμορφώνουν νέα επιχειρηματικά μοντέλα και δημιουργούν την ανάγκη για ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων, οι οποίες θα ανταποκρίνονται στις διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες του τομέα. Η εμφάνιση της πανδημίας, παράλληλα, αποτέλεσε μια μεγάλη πρόκληση καθώς η ανάκαμψη του τουρισμού απαιτούσε εκπαίδευση και κατάρτιση, σε τομείς όπως η αυτοματοποίηση, η ανάλυση δεδομένων, η ασφάλεια των δεδομένων και οι συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής.

«Αν επιπρόσθετα ληφθούν υπόψη, η υψηλή αξία του ανθρώπινου δυναμικού ως ισχυρού ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος και σημείου διαφοροποίησης για τον ελληνικό τουρισμό, σε έναν κόσμο που διαρκώς απαιτεί προσωποποιημένες υπηρεσίες, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη για έγκαιρη και αποτελεσματική προσαρμογή της εκπαίδευσης και κατάρτισης στις σύγχρονες τάσεις» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ίδια μελέτη.