--> 

Υπ. Εργασίας: Υποχρεωτική η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στα ξενοδοχεία

Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, ύστερα από τη σχετική εισήγηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας, κηρύσσεται υποχρεωτική για το σύνολο του κλάδου η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της χώρας για το 2023-2024. Αυτό σημαίνει ότι οι προβλέψεις της Σύμβασης που αφορούν μεταξύ άλλων αποδοχές, επιδόματα, διευθέτηση του χρόνου εργασίας, κλπ. επεκτείνονται και ισχύουν για το σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου και όχι μόνο για εκείνες που υπέγραψαν τη Σύμβαση. Η ΣΣΕ που κηρύσσεται υποχρεωτική προβλέπει αύξηση των βασικών μηνιαίων μισθών κατά 5,5 % από 1ης Ιανουαρίου 2023 και κατά 5 % από 1ης Ιανουαρίου 2024.

Η σύμβαση που συμφωνήθηκε μεταξύ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) προβλέπει ακόμη ότι κατά τη θερινή και χειμερινή τουριστική περίοδο:

  • Στο πλαίσιο της διευθέτησης του χρόνου εργασίας καταργείται ο όρος που προέβλεπε τη χορήγηση συνεχών ημερών εβδομαδιαίας ανάπαυσης στους εργαζόμενους με πενθήμερο και παρέχεται η δυνατότητα στον εργοδότη να κατανέμει τη διήμερη ανάπαυση εντός της εβδομάδας αλλά διακεκομμένα. Κατά τις ίδιες περιόδους οι επιχειρήσεις μπορούν να απασχολούν τους μισθωτούς μέχρι και μία ώρα επιπλέον την ημέρα χωρίς πρόσθετη αμοιβή, υπό την προϋπόθεση ότι ο μέσος όρος εβδομαδιαίας εργασίας σε περίοδο έως 8 εβδομάδων δεν υπερβαίνει τις 40 ώρες.
  • Εφόσον η πληρότητα υπερβαίνει το 70 % επιτρέπεται η απασχόληση σε ημέρες ανάπαυσης με πρόσθετη αμοιβή ίση με ένα ημερομίσθιο. Αν πρόκειται για Κυριακή ή αργία η πρόσθετη αμοιβή είναι ένα ημερομίσθιο προσαυξημένο κατά 75 %.

Η σύμβαση αφορά τέσσερις κατηγορίες εργαζομένων για τους οποίους οι βασικοί μισθοί διαμορφώνονται από 1.1.2023 από 835,64 έως 911,34 ευρώ και από 1.1.2024 από 877,43 έως 956,91 ευρώ. Στους βασικούς μισθούς προστίθενται κατά περίπτωση επιδόματα προϋπηρεσίας, γάμου, τουριστικής εκπαίδευσης, εποχικής απασχόλησης, στολής, ανθυγιεινής εργασίας, τροφής και ύπνου (διαμονής στο ξενοδοχείο). Οι ελάχιστες αμοιβές ισχύουν και για τους εργαζόμενους των ίδιων ειδικοτήτων που απασχολούνται σε εργολάβους στους οποίους αναθέτει εργασίες η ξενοδοχειακή επιχείρηση.

Coca-Cola Τρία Έψιλον: Νέος κύκλος εκπαιδεύσεων από το Youth Empowered

Το Youth Empowered της Coca-Cola Τρία Έψιλον ξεκινά τον νέο digital κύκλο δωρεάν εκπαιδεύσεων για να προσφέρει ενδυνάμωση και καθοδήγηση πάνω σε ψηφιακές και επαγγελματικές δεξιότητες. Από τις 24 Απριλίου έως τις 31 Μαΐου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δωρεάν, περισσότερα από 14 σεμινάρια, πάνω σε σύγχρονες θεματικές από καταξιωμένους ομιλητές, στελέχη του κλάδου.

Η Αγγελική Παπαδημητρίου, Community & Customers Partnership Manager στην Coca-Cola Τρία Έψιλον, δήλωσε: «Είναι πολύ μεγάλη μας χαρά που με το πρόγραμμα Empowered στεκόμαστε δίπλα στη νέα γενιά και στους επαγγελματίες του κλάδου HoReCa προσφέροντας τα απαραίτητα εφόδια για να κατακτήσουν την καριέρα που επιθυμούν. Μέχρι σήμερα έχουμε ενδυναμώσει περισσότερους από 40.000 συμμετέχοντες και εξίσου δυναμικά προχωρούμε και φέτος, με στόχο τους 10.000. Θα συνεχίσουμε να επιστρέφουμε στην κοινωνία την αξία και την εμπιστοσύνη που μας δείχνει, επενδύοντας στους ανθρώπους και στις δεξιότητές τους».

Ο νέος digital κύκλος έρχεται σε συνέχεια του τριήμερου σεμιναρίου HoReCa Empowered που μόλις ολοκληρώθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης, προσφέροντας σε περισσότερους από 550 επαγγελματίες & επιχειρηματίες του κλάδου HoReCa, τα εργαλεία που χρειάζονται για να εξελίξουν τις δεξιότητές τους και να προετοιμαστούν για την τουριστική σεζόν που ξεκινάει. Ο νέος κύκλος υλοποιείται με στρατηγικό συνεργάτη τη Socialinnov και θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εξελιχθούν σε θεματικές όπως σχεδιασμός βιογραφικού & προετοιμασία για συνέντευξη, digital marketing, τεχνικές πωλήσεων και διαπραγματεύσεων, storytelling & social media, εφαρμογές office, εξυπηρέτηση πελατών, βασικές γνώσεις οικονομικών και πολλά άλλα.

Συνεργασία ΟΠΑ και Σωματείου No Mobbing

Σεμινάριο με τίτλο «Ηθική Παρενόχληση (Mobbing) & Εκφοβισμός (Bullying) στην Εργασία: H Προστασία ξεκινά από την Ενημέρωση» διοργάνωσε, την Παρασκευή 7 Απριλίου, το ΜΠΣ στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού του ΟΠΑ, με καλεσμένες τις Ευανθία Κουρτμπουγιάννη, Chairwoman, και Μαρία Αγελαδά, Treasurer, του Ελληνικού Σωματείου για την Εργασιακή Ειρήνη και την Ψυχική Υγεία των εργαζομένων No Mobbing – Association for Mobbing & Bullying at the Workplace.

Στο πλαίσιό του, οι σπουδαστές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το Mobbing, τους κινδύνους, τα κόστη και την προστασία των εργαζομένων, ενώ παρουσιάστηκαν και παραδείγματα και μελέτες περίπτωσης.

Phāea: Ετήσια εκδήλωση εργαζομένων με στόχο το «Phāea One Team»

Η Phāea οργάνωσε ετήσια εκδήλωση για τους εργαζομένους της στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου στην Κρήτη, με σκοπό την ενημέρωση του προσωπικού για ένα συνεκτικό έργο αλλαγής και αναδιάρθρωσης της Phāea σε βάθος τριών χρόνων, και την ενδυνάμωση του προσωπικού ως Phāea One Team.

Την έναρξη της εκδήλωσης έκαναν οι συν-Διευθύνουσες Σύμβουλοι Αγάπη και Κωστάντζα Σμπώκου μαζί με το Leadership Team της εταιρείας Μάρκο Τζαμάλη (COO), Μαρία Κρέη (CPO), Χάρη Σιαμπάνη (CDO) και Γιώργο Μουρατιάδη (CFO).

Τη σκυτάλη πήραν τα μέλη του Top Company Management Team της Phāea, παρουσιάζοντας εταιρικούς στόχους και νέα για τα επόμενα χρόνια. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν από το ίδιο το προσωπικό της εταιρείας, ιστορίες με σπουδαία αποτελέσματα, όπου αναφέρθηκαν στη δύναμη της αλλαγής και πως αυτή αποτελεί διαχρονικά συστατικό στοιχείο της εταιρείας. Παράλληλα, το τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού οργάνωσε ενημερωτικά και εκπαιδευτικά workshops.

Την εκδήλωση έκλεισε η Αίγλη Μπαλαμάτση, CEO της Interweave και η ομάδα της, παρουσιάζοντας πρωτοπόρες εταιρείες από τον κλάδο της φιλοξενίας, με πρότυπα concepts F&B, καινοτομίας και τεχνολογίας, από την Ελλάδα και τον κόσμο. Tην εκδήλωση παρουσίασε ο συνεργάτης της Phāea, Βασίλης Βασιλειάδης, Founder της Vivid Vibes.

«Στα Phāea εργάζονται 673 άνθρωποι, αγκαλιάζοντας το όραμα της εταιρίας. Οι άνθρωποι είναι στο επίκεντρο της Phāea και η ανάπτυξη τους αποτελεί βασική παράμετρο προς την επίτευξη στόχων» αναφέρει μεταξύ άλλων η σχετική ανακοίνωση της εταιρείας.