Φ. Μελίσσα: «Να ενδυναμώσουμε τις γυναίκες σε όλον τον εργασιακό τους βίο»

«Στην Alpha Bank έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον όπου η γυναικεία ενδυνάμωση είναι σημαία». Αυτό τόνισε η Γενική Διευθύντρια – CHRO του Ομίλου Alpha Bank, Φραγκίσκη Μελίσσα, στο Μοst Powerful Women Summit 2023 του Fortune Greece, προσθέτοντας πως «το 2022 ήταν μία χρονιά που σημαδεύτηκε από την ιδιαίτερη έμφαση που δώσαμε σε προγράμματα που αφορούν στην ενδυνάμωση των γυναικών, τόσο εντός όσο και εκτός της Τράπεζας».

Ειδικότερα, όπως ανέφερε η ίδια, από το 2020 έως το 2022 υλοποιήθηκαν 5 προγράμματα γυναικείας ενδυνάμωσης, που αφορούσαν σε όλο τον εργασιακό βίο μίας γυναίκας, ξεκινώντας από κοπέλες που δεν έχουν μπει ακόμα στην αγορά εργασίας, όπως το πρόγραμμα «Bankers and Daughters’», μέχρι προγράμματα mentoring, όπου έμπειρα στελέχη της Τράπεζας αναλαμβάνουν τον ρόλο της Mentor και καθοδηγούν νέες συναδέλφους.

Παράλληλα, η Φ. Μελίσσα εστίασε στις δράσεις οικονομικού εγγραματισμού, επισημαίνοντας πως σχεδιάζονται 9 προγράμματα γυναικείας ενδυνάμωσης. «Το όραμά μας είναι να συμβάλλουμε στην οικονομική υγεία των καταναλωτών, να αυξήσουμε την οικονομική συμπερίληψη και να δημιουργήσουμε θετικό αντίκτυπο για τους Πελάτες μας, τους Εργαζόμενους μας, τους επενδυτές μας και την κοινωνία στο σύνολό της» τόνισε χαρακτηριστικά.

Τέλος, η CHRO της Alpha Bank αναφέρθηκε στα προγράμματα που έχει υλοποιήσει η Τράπεζα, με στόχο την προώθηση του οικονομικού εγγραμματισμού σε σχολεία της ηπειρωτικής και της νησιωτικής Ελλάδας.

Εργασιακά: Σε ισχύ για πρώτη φορά η άδεια πατρότητας 14 ημερών

Εκδόθηκε προχθές η εγκύκλιος που παρέχει διευκρινίσεις και οδηγίες για την χορήγηση των νέων αδειών σε γονείς και φροντιστές, μεταξύ άλλων για την άδεια πατρότητας, τις γονικές άδειες, την άδεια φροντιστή, το δικαίωμα απουσίας για λόγους ανωτέρας βίας, τις ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας για γονείς, την επέκταση στην υιοθεσία σειράς αδειών που δικαιούνται οι φυσικές μητέρες.

Η εγκύκλιος περιλαμβάνει ακόμη επεξηγήσεις για την προστασία από την απόλυση γονέων που ζήτησαν ή έλαβαν τις άδειες αυτές καθώς και για το καθεστώς ελέγχου εφαρμογής των νέων διατάξεων.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, άδεια πατρότητας διάρκειας 14 ημερών δικαιούνται για πρώτη φορά να λαμβάνουν οι πατέρες παιδιών που γεννήθηκαν από τις 19 Ιουνίου 2021 (ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης), ενώ από την ίδια ημερομηνία ενεργοποιείται η επιδότηση από τη ΔΥΠΑ για τις γονικές άδειες.

Οι νέες διατάξεις  του νόμου 4808/2021 για την «Προστασία της Εργασίας» που θεσπίζουν νέες άδειες για τους εργαζόμενους γονείς και φροντιστές τίθενται άμεσα σε εφαρμογή μετά την έκδοση της σχετικής εγκυκλίου.

Oracle: Τα data περιπλέκουν τις αποφάσεις εργαζομένων και CEO

Η κοινωνία «πνίγεται» στα δεδομένα και αυτό κάνει τους ανθρώπους ανήσυχους. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της νέας μελέτης «The Decision Dilemma» της Oracle και του Seth Stephens-Davidowitz, συγγραφέα best seller των New York Times, με δείγμα πάνω από 14.000 εργαζόμενους και διευθυντές επιχειρήσεων σε 17 χώρες.

Συγκεκριμένα, βάσει της μελέτης, το 74% δηλώνει ότι ο αριθμός των αποφάσεων που λαμβάνουν καθημερινά έχει αυξηθεί κατά 10 φορές τα τελευταία τρία χρόνια, με το 86% να εξηγεί ότι ο όγκος των δεδομένων καθιστά τις αποφάσεις στην προσωπική και επαγγελματική του ζωή πολύ πιο περίπλοκες. Παράλληλα, το 70% έχει παραιτηθεί από τη λήψη μιας απόφασης επειδή τα δεδομένα ήταν συντριπτικά, με ένα 85% να δηλώνει ότι αυτή η αδυναμία έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής του, προκαλώντας αυξημένο άγχος και περιττές ή αυξημένες δαπάνες.

Επιπρόσθετα, το 85% των ηγετών έχει βιώσει ιδιαίτερη δυσκολία, μετανιώνοντας, νιώθοντας ενοχές ή αμφισβητώντας μια απόφαση που έλαβε τον τελευταίο χρόνο, και το 93% πιστεύει ότι η ύπαρξη του σωστού τύπου πληροφοριών για τις αποφάσεις μπορεί να συμβάλει καθοριστικά ή να υπονομεύσει την επιτυχία ενός οργανισμού, ενώ το 97% αναζητά βοήθεια από τα δεδομένα.

Ταυτόχρονα, το 72% παραδέχεται ότι ο τεράστιος όγκος των δεδομένων και η έλλειψη εμπιστοσύνης στα δεδομένα το έχει εμποδίσει να λάβει οποιαδήποτε απόφαση, με το 89% να πιστεύει ότι ο ολοένα κι αυξανόμενος αριθμός των πηγών δεδομένων έχει περιορίσει την επιτυχία των οργανισμών του, ενώ το 77% τονίζει ότι οι πίνακες και τα διαγράμματα που λαμβάνει δεν έχουν άμεση συνάφεια με τις αποφάσεις που πρέπει να λάβει.