Εκλογές: Τα εργασιακά θέματα στην ατζέντα των κομμάτων

Η αρχή έγινε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha τόνισε ότι στόχοι της επόμενης κυβέρνησής του, εάν και εφόσον ψηφιστεί, θα είναι ο κατώτατος μισθός να προσεγγίσει τα 1000 ευρώ (πρώτος στόχος τα 950 ευρώ), νέα αύξηση συντάξεων, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Τα παραπάνω περιλαμβάνονται στο προεκλογικό κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ που παρουσιάστηκε χθες στον Ελληνικό Κόσμο. Όπως ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης, την επόμενη τετραετία θα υπάρξει περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών τουλάχιστον κατά μία μονάδα, προκειμένου να ελαφρυνθεί το μη μισθολογικό κόστος για τις επιχειρήσεις

Παράλληλα, ο κατώτατος μισθός θα φτάσει στα 1.000 ευρώ στο τέλος της τετραετίας, από 780 (μεικτά) που είναι σήμερα. Αυτό σημαίνει πως οι βασικές αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα θα αυξηθούν σωρευτικά κατά 25%, ενώ αντίστοιχη αύξηση θα υπάρξει και στον εισαγωγικό μισθό στο Δημόσιο με το νέο μισθολόγιο που θα ισχύσει από το 2024.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ στο δικό του πρόγραμμα αναφέρει ως δέσμευση την άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και αύξηση κατά 10% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Παράλληλα επισημαίνει ότι θα σχεδιάσει νέο εργασιακό «χάρτη», με επαναφορά των Συλλογικών και Κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας -οι οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι θα φέρουν επιπλέον αυξήσεις στο σύνολο των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα-, ανασυγκρότηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά και κατάργηση των νόμων Βρούτση-Χατζηδάκη, τους οποίους χαρακτηρίζει «αντεργατικούς».

Candia Maris: Νέα HR Manager η Σοφία Κορναράκη

Η Σ. Κορναράκη είναι απόφοιτη του Πανεπιστημίου Κρήτης και κάτοχος Certificate στο HR Management and Organizational Analysis από το ΕΚΠΑ, ενώ μέχρι πρότινος ήταν HR Manager στην Phāea Resorts.

Τάσεις: Το 39% των Ελλήνων θα αναζητήσει νέα δουλειά αν δεν αυξηθούν οι αποδοχές του

Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, περίπου το ένα τρίτο (17 – 37%) των εργαζομένων στις 6 χώρες της έρευνας, απάντησε ότι θα χρειαζόταν αυξήσεις 20 – 30% για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του πληθωρισμού, αν και ένα ποσοστό 60 – 77% δήλωσε ότι δεν έχει ενημερωθεί από τους εργοδότες του για κάποια επικείμενη αύξηση μισθών. Εξαίρεση αποτέλεσαν οι Έλληνες εργαζόμενοι, οι οποίοι απάντησαν στην πλειονότητά τους ότι θα χρειάζονταν αυξήσεις 10-15% για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Επιπρόσθετα, το 61% των εργαζόμενων στην Ελλάδα δεν πιστεύει ότι οι προσδοκίες του για αυξήσεις μισθών θα εκπληρωθούν το τρέχον έτος, ενώ τo 71% απάντησε ότι δεν είχε ενημερωθεί για κάτι τέτοιο από τους εργοδότες του. Παράλληλα, το 39% δήλωσε ότι θα αναζητήσει νέα εργασία αν δεν αυξηθούν οι αποδοχές του, με ένα 25% να μην έχει σκεφτεί ακόμα πώς θα αντιδράσει και το 19,3% να υποστηρίζει ότι θα αναζητήσει και δεύτερη δουλειά, για να συμπληρώσει το εισόδημα του.

Επίσης, η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό εργαζομένων που λαμβάνουν υψηλότερες αποδοχές μόνο μετά από συζήτηση με τον προϊστάμενο τους (59%), ενώ οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι εν όψει της εκτιμώμενης ανόδου του πληθωρισμού, δηλώνοντας σε ποσοστό 81,6% ότι αν δεν αυξηθούν οι μισθοί τους θα αντιμετωπίσουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα.

Από αυτούς, το 29% φοβάται ότι ίσως δεν μπορέσει να ανταποκριθεί στις δόσεις των δανείων που βαραίνουν το νοικοκυριό του, ενώ το 20,7% πιστεύει πως θα αναγκαστεί να περιορίσει ακόμα και βασικές καταναλωτικές ανάγκες. Τέλος, το 22% επισημαίνει ότι θα δυσκολευτεί ακόμα και χωρίς τραπεζικές αποπληρωμές, καθώς ο μισθός του είναι ήδη χαμηλός και δεν υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης.

Great Pitch Poll: Λιγότερη προσοχή στην ψυχική υγεία δίνουν τα agencies

Παράλληλα, η επιβάρυνση της ψυχικής υγείας επιδεινώνεται από την πίεση των νέων επιχειρηματικών θέσεων, με την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού να αποτελεί πρόβλημα για το 50% των ερωτηθέντων. Επιπρόσθετα, το 42% θεωρεί ότι λαμβάνεται υπόψη ο υφιστάμενος φόρτος εργασίας του, αλλά το 58% έχει αντίθετη άποψη.

Επιπλέον, ο Marcus Brown, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Great Pitch Company, πιστεύει ότι υπάρχει μία «αχτίδα ελπίδας» για τις εργασιακές πρακτικές, καθώς το 33% των ερωτηθέντων δήλωσε πως στον οργανισμό τους εφαρμόζονται πρακτικές, όπως η μη αποστολή emails τα Σαββατοκύριακα.

Το ποσοστό αυτό ανήλθε στο 9%, το 2022. Επισημαίνεται ότι η εν λόγω μελέτη πραγματοποιήθηκε με αφορμή τον έναν χρόνο υλοποίησης του project «Pitch Positive Pledge» των IPA και ISBA, το οποίο ενθαρρύνει τη διαφάνεια, το wellbeing, τη βελτίωση της ποιότητας εργασίας κ.ά.

(Πηγή: Campaign)