Speakit: Καθιέρωσε 4ήμερο εργασιακό μοντέλο για τους ανθρώπους της

Την 4ημερη εργασιακή εβδομάδα για όλους τους εργαζομένους της καθιέρωσε η Speakit, με αποτέλεσμα να γίνει η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που εφαρμόζει πλήρως το συγκεκριμένο μοντέλο. Όπως εξήγησε στο Workforce ο Δημήτρης Σολδάτος, Managing Director της εταιρείας, η πρωτοβουλία αυτή πρόκειται για μία φυσική εξέλιξη καθώς, πριν από την καθιέρωση του 4ημερου, εφαρμοζόταν ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας, το οποίο προέβλεπε φυσική παρουσία 3 ημερών στο γραφείο και 2 ημερών από όπου επιθυμούσε ο κάθε εργαζόμενος.

«Στόχος μας είναι να κινούμαστε με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα και, αφού αρχικά δημιουργήσαμε τα Early Fridays για τους θερινούς μήνες, προχωρήσαμε από την 1η Απριλίου στην πλήρη εφαρμογή του 4ημέρου, χωρίς μεταβολή στους μισθούς. Φυσικά, στην πρωτοβουλία μας αυτή συνέβαλε και το γεγονός πως η εργασία μας έχει περισσότερα ποιοτικά παρά ποσοτικά χαρακτηριστικά» τόνισε ο Δ. Σολδάτος και πρόσθεσε πως σημαντικό ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συνολικά 35 εργαζομένων της Speakit είναι πολύ νέοι ηλικιακά.

«Οι εργαζόμενοι χωρίζονται σε δύο γκρουπ, με το πρώτο να εργάζεται Δευτέρα-Πέμπτη και το δεύτερο Τρίτη- Παρασκευή, ενώ το μέχρι τώρα feedback των ανθρώπων μας είναι εξαιρετικό» σημείωσε ο Κωνσταντίνος Δραχμάνης, HR Manager της εταιρείας και υπογράμμισε ότι η πρωτοβουλία αυτή συμπληρώνει αρμονικά τις υπόλοιπες παροχές που προσφέρει η Speakit στους ανθρώπους της.

Ενδεικτικά, η εταιρεία παρέχει 2 έξτρα ημέρες άδειας, ευέλικτο ωράριο εργασίας, φαρμακευτική κάλυψη, παροχή κινητού τηλεφώνου, half day στις γιορτές και στα γενέθλια, αλλά και συγκεκριμένο bonus scheme, το οποίο είναι συνδεδεμένο με την απόδοση και μπορεί -βάσει των αποτελεσμάτων- να οδηγήσει σε ταξίδια, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. «Κάνοντας κάποιος τα μαθηματικά, μπορεί να καταλάβει πως με την καθιέρωση της 4ήμερης εργασίας έχουμε μία έξτρα άδεια 2,5 μηνών για κάθε εργαζόμενο» επισήμανε ο κ. Σολδάτος.

Παπαστράτος: 100.000 ώρες προγραμμάτων reskilling και upskilling για τους εργαζομένους της

Με την ευκαιρία της ανάδειξής της ως ο πιο ελκυστικός εργοδότης στην Ελλάδα για το 2023, για 3η συνεχή χρονιά, από την τελευταία έρευνα Employer Brand της Randstad, η Παπαστράτος με σχετική της ανακοίνωση, αναλύει ορισμένους από τους λόγους της διάκρισης αυτής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η Παπαστράτος το 2023 ανακοίνωσε νέα επένδυση 200 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία οδήγησε στη δημιουργία 300 νέων θέσεων εργασίας, ενώ τον τελευταίο χρόνο έχει πραγματοποιήσει 100.000 ώρες για την ενδυνάμωση των ανθρώπων της μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων reskilling και upskilling σε νέες τεχνολογίες. Όσον αφορά στις πρωτοβουλίες της στο κομμάτι της ισότητας και της συμπερίληψης, η Παπαστράτος αναφέρει ότι είναι η πρώτη και μοναδική εταιρεία στην Ελλάδα που λαμβάνει σταθερά, από το 2019 μέχρι σήμερα, τη διεθνή πιστοποίηση ίσων αμοιβών “Equal Salary Certification”.

Είναι εξάλλου, ένας οργανισμός που έχει καλύψει το 41% των υψηλόβαθμων διευθυντικών και διοικητικών θέσεων της με γυναίκες, έναν χρόνο νωρίτερα από την αρχική δέσμευσή του. Παράλληλα, είναι μέλος της Χάρτας Διαφορετικότητας ήδη από το 2020 – ένα από πρώτα μέλη της -, της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση της διαφορετικότητας στις επιχειρήσεις.

Με αφορμή τη νέα αυτή διάκριση από την Randstad, η Μαρία Πατακιούτη, Γενική Διευθύντρια Ανθρώπων και Κουλτούρας της Παπαστράτος και Ν.Α. Ευρώπης της PMI, δήλωσε:«Στην Παπαστράτος, ως ένας διαχρονικά υπεύθυνος εργοδότης επιλογής, επενδύουμε σταθερά στην ανάπτυξη των ταλέντων και των ικανοτήτων των ανθρώπων μας, και δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στη συνεχή εκπαίδευση και κατάρτισή τους. Παράλληλα, εστιάζουμε στη δημιουργία ενός σύγχρονου και υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος, που διέπεται από τις αρχές της ισότητας και της συμπερίληψης και εμπνέει τους ανθρώπους μας να εξελίσσονται διαρκώς.

Υλοποιούμε μια σειρά από προγράμματα που έχουν ως γνώμονα την προαγωγή της ευεξίας (well-being) στο πλαίσιο της εργασίας. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε καθημερινά προς το καλύτερο, για την αναβάθμιση και τη βελτίωση του εργασιακού μας περιβάλλοντος και είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις του αύριο».

ΕΣΠΑ: 52 εκατ. ευρώ για ενίσχυση ψηφιακών δεξιοτήτων των εργαζομένων

Πενήντα δύο εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων των εργαζομένων στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα σηματοδοτούν οι προσκλήσεις 6 και 7, αντίστοιχα, της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός 2021-2027» του ΕΣΠΑ, το οποίο υλοποιείται υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Οι δράσεις θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της Εθνικής Συμμαχίας για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση, ενώ συνολικά μέσω του Προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός 2021-2027» θα δοθούν για την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων 113 εκατ. ευρώ. Η πρόσκληση 6 του Προγράμματος αφορά στους δημόσιους υπαλλήλους, ενώ η πρόσκληση 7 τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Το πρόγραμμα για τους τελευταίους θα ξεκινήσει στις 16 Ιουνίου με την υποβολή προτάσεων με στόχο την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, συνολικού προϋπολογισμού 32 εκατ. ευρώ. Σκοπός είναι η υλοποίηση δράσεων για την αναβάθμιση (upskilling) των ψηφιακών δεξιοτήτων εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι είναι μέσης και υψηλής ψηφιακής ωριμότητας, με βάση τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας τα επόμενα χρόνια.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, ζητούμενο είναι η αξιοποίηση και η διαχείριση καινοτόμων ψηφιακών τεχνολογιών, αλλά και η ενδυνάμωσή των εργαζομένων σε ζητήματα κυβερνοασφάλειας. Οι ωφελούμενοι προβλέπεται να συμμετέχουν σε διαδικασία πιστοποίησης σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία, ενώ υπογραμμίζεται ότι η δράση προβλέπει ποσοστό 20% για τη συμμετοχή των εργαζομένων γυναικών σε ευθυγράμμιση με το ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης για την Ψηφιακή Εκπαίδευση και την Ψηφιακή Δεκαετία.