--> 

ΓΣΕΒΕΕ: Δύσκολη εξίσωση η διάγνωση και η αντιστοίχιση δεξιοτήτων

Nέα μελέτη για τις πολιτικές δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας υλοποίησε και έδωσε στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Μικρομεσαίων της ΓΣΕΒΕΕ, στην οποία τονίζεται μεταξύ άλλων η ανάγκη ενίσχυσης της ανάμειξης των κοινωνικών εταίρων στην ανατροφοδότηση του μηχανισμού διάγνωσης αναγκών της αγοράς εργασίας αναφορικά με τις δεξιότητες.

Τη μελέτη έγραψε η συγγραφέας Βαρβάρα Λαλιώτη, η οποία στο σχετικό της σημείωμα τονίζει μεταξύ άλλων ότι «η διάγνωση και η αντιστοίχιση δεξιοτήτων με τις ανάγκες του ανθρώπινου δυναμικού, των επιχειρήσεων και των εθνικών αναπτυξιακών στρατηγικών αποτελεί μια δύσκολη εξίσωση, η επίλυση της οποίας, εάν ληφθούν υπόψη παράγοντες όπως οι παγκόσμιες αναταράξεις, οι ασταθείς οικονομικές συνθήκες και οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, καθίσταται ακόμα δυσκολότερη.

Την ίδια στιγμή, οι πολιτικές δεξιοτήτων, για να αποδώσουν και να αξιολογηθούν, απαιτούν συστηματική και μακροχρόνια εφαρμογή. Αυτός είναι, ωστόσο, και ο μόνος -αν και απαιτητικός- δρόμος». Στη μελέτη αναδεικνύεται μεταξύ άλλων σειρά προτάσεων για τη βελτίωση του υφιστάμενου θεσμικού-κανονιστικού πλαισίου που διέπει τις πολιτικές δεξιοτήτων, και, κατ’ επέκταση, για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του συστήματος διάγνωσης αναγκών της αγοράς εργασίας και τη βέλτιστη σύζευξη μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης στην αγορά αυτή.

Στις προτάσεις αυτές περιλαμβάνονται η ανάγκη για περαιτέρω εξειδίκευση και διάκριση των ρόλων των εμπλεκόμενων στο σύστημα διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας φορέων, για αξιοποίηση της σχετικής με τις δεξιότητες πληροφόρησης σε διάφορα επίπεδα (περιφερειακό, τοπικό, κλαδικό, επαγγελματικό) και για ενίσχυση της ανάμειξης των κοινωνικών εταίρων στην ανατροφοδότηση του μηχανισμού διάγνωσης αναγκών της αγοράς εργασίας αναφορικά με τις δεξιότητες.

Οι προτάσεις
Πιο συγκεκριμένα, στις προτάσεις αναφέρονται μεταξύ άλλων:

  1. Περαιτέρω ανάπτυξη της μεθοδολογικής επάρκειας του μηχανισμού – μέσω της υιοθέτησης, εξελισσόμενης λειτουργίας και συστηματοποίησης μεθόδων προοπτικής διερεύνησης τεχνολογικών εξελίξεων και δεξιοτήτων (skills foresights)
  2. Ενίσχυση της διασύνδεσης και ανατροφοδότησης μεταξύ των παραγόμενων εκροών του μηχανισμού και του σχεδιασμού πολιτικών επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης
  3. Θεσμοθέτηση της υλοποίησης, σε τακτική βάση, ερευνών με επίκεντρο τις δεξιότητες, ως αναπόσπαστου μεθοδολογικού εργαλείου του μηχανισμού, και με σκοπό τη διερεύνηση και αποτύπωση αναγκών για δεξιότητες (οριζόντιες και τεχνικές. σε επίπεδο επαγγέλματος ή συστάδων επαγγελματικών κατηγοριών)
  4. Θεσμοθέτηση της συστηματικής διεξαγωγής έρευνας δεξιοτήτων σε επαγγελματικό επίπεδο (Occupational Skills and Tasks Survey), στα πρότυπα άλλων χωρών (π.χ. ΗΠΑ, Ιταλία), με στόχο την επικαιροποίηση των επαγγελματικών περιγραμμάτων (ως κοινού σημείου αναφοράς για το μηχανισμό και τους παρόχους επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης)
  5. Ανάληψη πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της διάχυσης της παραγόμενης πληροφόρησης, αναφορικά με την προσφορά και ζήτηση δεξιοτήτων
  6. Βελτιστοποίηση της αξιοποίησης των εκροών του μηχανισμού, για το σχεδιασμό και την υλοποίηση πολιτικών παρεμβάσεων
  7. Λήψη στρατηγικών αποφάσεων που να αφορούν στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και σε συναφή θέματα και που να στηρίζονται στη συστηματική αξιοποίηση μεθοδολογικών εργαλείων διάγνωσης, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι η σχετική συζήτηση διατέμνει διαφορετικά αλλά αλληλοσυνδεόμενα πεδία πολιτικής (απασχόληση, εκπαίδευση, κ.ά.)

Kaizen Gaming: 7,2 εκατ. ευρώ σε bonus στο προσωπικό της το 2022

Press event στο Kaizen Campus, δηλαδή στα καινούρια της γραφεία στο Μαρούσι, διοργάνωσε τη Δευτέρα 12 Ιουνίου η Kaizen Gaming, με τους Πάνο Κωνσταντόπουλο, Vice President Stoiximan, και Ιωάννα Κοζαδίνου, Corporate Responsibility Senior Manager της Kaizen Gaming, να ξεναγούν τους καλεσμένους δημοσιογράφους, ενώ ακολούθησε και μία σχετική παρουσίαση.

Αναλυτικότερα, το Kaizen Campus φιλοξενεί 750 work stations και διαθέτει περισσότερα από 40 meeting rooms, χώρο εστίασης, play room, αίθουσα cinema, αμφιθέατρο, quiet rooms και ντουζιέρες διαθέσιμες για όλους τους εργαζόμενους. Το κτίριο είναι σχεδιασμένο ώστε να είναι 100% προσβάσιμο, περιστοιχίζεται από 6.000 τ.μ. πράσινου και ο φωτισμός προσαρμόζεται αυτόματα ανάλογα με το φυσικό φως, ενώ σύντομα αναμένεται να πιστοποιηθεί κατά LEED & WELL. Αναφορικά με το ανθρώπινο δυναμικό της, η Kaizen διαθέτει αυτή τη στιγμή 6 γραφεία συνολικά και απασχολεί περισσότερους από 2.200 εργαζόμενους.

Το 2022 πραγματοποίησε 800 νέες προσλήψεις και το 2023 θα καταγράψει περισσότερα από 1.200 job openings, ενώ μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έχει ξεπεράσει συνολικά τους 3.000 εργαζόμενους. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον Π. Κωνσταντόπουλο, το 2022 μοιράστηκαν 7,2 εκατ. ευρώ σε bonus στο προσωπικό, καθώς «οι άνθρωποι είναι το Α και το Ω για εμάς».

Ο ίδιος τόνισε τη σημασία που δίνει η Kaizen στο κοινωνικό της αποτύπωμα και προανήγγειλε την ίδρυση του Kaizen Foundation, ενός οργανισμού ο οποίος θα ασχολείται αποκλειστικά με τη φιλανθρωπική δράση της εταιρείας.

Ένα από τα πρώτα έργα του Kaizen Foundation, μάλιστα, είναι η ανάληψη της ανακαίνισης των 3 εκ των 4 πτερυγών του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, έργο αξίας άνω των 4 εκατ. ευρώ. Τέλος, όπως επισημάνθηκε, το διάστημα 2022-23, η εταιρεία υπέβαλε άνω των 390 εκατ. ευρώ σε φόρους, άνω των 17 εκατ. σε δράσεις στήριξης του αθλητισμού και άνω των 5 εκατ. ευρώ σε δράσεις εταιρικής υπευθυνότητας, ενώ συνεχίζει σταθερά την επέκταση σε νέες αγορές, με επόμενη αυτή της Κολομβίας.

ManpowerGroup: Αυξημένες οι προσθέσεις προσλήψεων για το 3ο τρίμηνο του 2023

Εξαιρετικά υγιές κλίμα προοπτικών στελέχωσης στην Ελλάδα αποτυπώνει η Έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης (ΝΕΟ) του ομίλου ManpowerGroup για το 3ο τρίμηνο του 2023 (Ιούλιος-Σεπτέμβριος), με τους Έλληνες υπεύθυνους προσλήψεων να εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι διαμορφώνοντας τις Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης στο +16%. Πιο συγκεκριμένα, οι Οργανισμοί αναμένουν ότι οι προοπτικές απασχόλησης θα ενισχυθούν κατά 8% έναντι του 2ου τριμήνου και κατά 17% έναντι του αντίστοιχου περσινού.

Επιπλέον το 35% των 510 εργοδοτών που συμμετείχαν στην έρευνα αναμένουν αύξηση προσλήψεων, το 47% δεν αναμένει καμία αλλαγή και το 15% προβλέπει μείωση. Είναι ενδεικτικό ότι οι ελληνικοί Οργανισμοί σε 8 από τους 9 κλάδους αναμένουν αύξηση του κλίματος στελέχωσης το 3ο τρίμηνο του 2023, ενώ ο δείκτης προοπτικών απασχόλησης παρουσιάζει μείωση μόνο σε έναν κλάδο.

Ο ισχυρότερος ρυθμός προσλήψεων καταγράφεται στον κλάδο των μεταφορών και της εφοδιαστικής αλυσίδας με τις προοπτικές απασχόλησης να φθάνουν στο 53%, σημειώνοντας αύξηση κατά 45% συγκριτικά με το 2ο τρίμηνο και κατά 58% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό.

Ένας από τους κλάδους με τη μεγαλύτερη αύξηση είναι οι υπηρεσίες επικοινωνίας με τις προοπτικές προσλήψεων να διαμορφώνονται στο +45% αλλά και η πληροφορική με ΝΕΟ 39. Οι Έλληνες εργοδότες σε Οργανισμούς με 250+ εργαζόμενους είναι πιο αισιόδοξοι με δείκτη ΝΕΟ 19, με αύξηση κατά 6% έναντι του προηγούμενου τριμήνου και κατά 10% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2022. Οι Οργανισμοί με τη μεγαλύτερη αύξηση έναντι του 2ου τριμήνου του 2023 είναι εκείνοι που απασχολούν 10-49 εργαζομένους, καθώς αναφέρουν μεταβολή 12%.

«Η αύξηση των προοπτικών απασχόλησης αντικατοπτρίζει τη σταθερή βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα παρά τις πληθωριστικές τάσεις και την πίεση που ασκεί το ενεργειακό ζήτημα. Παρά τον συνεχιζόμενο κίνδυνο ύφεσης και το προεκλογικό κλίμα, οι ελληνικοί κλάδοι των Μεταφορών & της Εφοδιαστικής Αλυσίδας και του Τουρισμού αναπτύσσονται σημαντικά με ξένες επενδύσεις που συνεχίζουν να εισρέουν στη χώρα και νέα κατασκευαστικά έργα να διατηρούν τους εργοδότες θετικούς απέναντι στις προσλήψεις», σχολιάζει ο Χαράλαμπος Καζαντζίδης, διευθύνων σύμβουλος της ManpowerGroup Ελλάδας.