--> 

Συνεργασία Φάρμα Κουκάκη και Person Group System

Workshop με θέμα την αποτελεσματική επικοινωνία διοργάνωσε, την Παρασκευή 23 Ιουνίου, η Διεύθυνση HR της Φάρμα Κουκάκη, σε συνεργασία με την Person Group System, δίνοντας έμφαση στη βελτίωση του skillset των στελεχών σε διαπροσωπικές δεξιότητες και στη γόνιμη συνεργασία.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του εν λόγω workshop, αναλύθηκαν θεωρίες και πρακτικές που σχετίζονται με τα δομικά στοιχεία της επικοινωνίας, την ενεργητική ακρόαση, την ενσυναίσθηση, το σαφές feedback στο εργασιακό περιβάλλον και τη γλώσσα του σώματος, χρησιμοποιώντας τη μεθοδολογία Lego Serious Play®.

«Τα αυθόρμητα χαμόγελα των συναδέλφων μας αποτελούν ψήφο εμπιστοσύνης και πηγή έμπνευσης για μας, προκειμένου να συνεχίσουμε να διοργανώνουμε εκδηλώσεις με ψυχή και μεράκι, ικανοποιώντας ανάγκες και επιθυμίες!» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Παύλος Μαυρίδης, Head of People & Culture της Φάρμα Κουκάκη σε σχετική του ανάρτηση.

ΔΥΠΑ: Πρώτη αξιολόγηση των προγραμμάτων απασχόλησης

Στην αξιολόγηση των προγραμμάτων απασχόλησης προχώρησε για πρώτη φορά η ΔΥΠΑ, αναφορικά με την εξέλιξη των ωφελουμένων στην αγορά εργασίας μετά το τέλος της επιδοτούμενης εργασίας, στο πλαίσιο της συστηματικής παρακολούθησης της αποτελεσματικότητας των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, με στόχο τη συνεχή βελτίωσή τους.

Ειδικότερα, η Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού της ΔΥΠΑ ανέλυσε συνδυαστικά στοιχεία από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα της ΔΥΠΑ και από το Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για συνολικά 40.000 ωφελούμενους 11 διαφορετικών προγραμμάτων δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας της περιόδου Ιουνίου 2020 – Δεκεμβρίου 2021. Οι συγκεκριμένες δράσεις επιχορηγούν τις επιχειρήσεις για την πρόσληψη ανέργων σε νέες θέσεις εργασίας, μέσω της επιδότησης ποσοστού του μισθού και των εισφορών για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, όπως ορίζει η κάθε δημόσια πρόσκληση.

Ειδικότερα, ο έλεγχος στο ΠΣ Εργάνη αναζήτησε την ύπαρξη εργασιακής σχέσης (σε οποιονδήποτε εργοδότη) σε 3 χρονικά σημεία: 1 ημέρα, 6 μήνες και 12 μήνες μετά την προβλεπόμενη ημερομηνία λήξης της συμμετοχής στο πρόγραμμα. Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων, 74% των ωφελουμένων εργαζόταν 1 ημέρα μετά την λήξη του προγράμματος, ενώ το 70% των ωφελουμένων εργαζόταν 6 μήνες μετά την λήξη του προγράμματος. Τέλος, το 64% των ωφελουμένων εργαζόταν 12 μήνες μετά την λήξη του προγράμματος.

Παγκόσμια Έκθεση της PwC: Hopes & Fears Global Workforce 2023

Η PwC έδωσε στη δημοσιότητα την έρευνα “Hopes and Fears”, η οποία αφορά στο ανθρώπινο δυναμικό του 2023 και παρουσιάζει λεπτομερώς τις τάσεις και τις συμπεριφορές σχεδόν 54.000 εργαζομένων σε 46 χώρες και γεωγραφικές περιοχές.

Σύμφωνα με την έρευνα, η λεγόμενη «μεγάλη παραίτηση» συνεχίζεται, καθώς το κόστος ζωής ωθεί τους εργαζόμενους να αναζητήσουν αυξήσεις μισθών. Την ίδια στιγμή, το ποσοστό των εργαζομένων που έχει διαθέσιμα χρήματα στο τέλος του μήνα μειώνεται σημαντικά, ενώ οι εργαζόμενοι που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, είναι λιγότερο πιθανό να είναι επαρκώς προετοιμασμένοι για τις οικονομικές αλλαγές και την Τεχνητή Νοημοσύνη. Τέλος, οι διευθύνοντες σύμβουλοι καλούνται να «επανεφεύρουν» τον εργασιακό τους χώρο, εφόσον θέλουν να διατηρήσουν και να αναπτύξουν τους εργαζομένους τους.

Όσον αφορά στη «Μεγάλη Παραίτηση», ένας στους τέσσερις εργαζόμενους (26%) δηλώνει ότι είναι πιθανό να αλλάξει δουλειά μέσα στους επόμενους 12 μήνες, έναντι 19% πέρυσι. Αντίστοιχα, ανάμεσα στους εργαζόμενους που δήλωσαν ότι είναι πιο πιθανό να αλλάξουν εργοδότη περιλαμβάνονται εκείνοι που αισθάνονται ότι έχουν εργαστεί υπερβολικά (44%), εκείνοι που δυσκολεύονται να καλύψουν τα μηνιαία έξοδα (38%) και η γενιά Z (35%). Σύμφωνα πάντα με την έρευνα, ο εταιρικός σκοπός, η εταιρική κουλτούρα και η ενσωμάτωση παραμένουν καθοριστικοί παράγοντες για τους εργαζόμενους.

Μεταξύ εκείνων που δήλωσαν ότι είναι πιθανό να αλλάξουν εργοδότη, λιγότεροι από τους μισούς (47%) απάντησαν πως θεωρούν την εργασία τους ικανοποιητική σε σύγκριση με το 57% εκείνων που δεν είναι πιθανό να αλλάξουν εργοδότη. Αντίστοιχα, όσοι είναι πιθανό να αλλάξουν εργοδότη, δηλώνουν σε μικρότερο ποσοστό ότι «αισθάνονται ο εαυτός τους» στην εργασία τους, σε σύγκριση με τους συναδέλφους τους που σκοπεύουν να παραμείνουν στην τρέχουσα εργασία τους (51% έναντι 59%).

Απώλειες ταλέντων λόγων απαρχαιωμένων προσεγγίσεων πρόσληψης
Σύμφωνα με την έρευνα της PwC, οι εργοδότες χάνουν την πρόσβαση σε πολύτιμο ταλέντο λόγω απαρχαιωμένων προσεγγίσεων πρόσληψης και ανάπτυξης των εργαζομένων τους. Περισσότεροι από το ένα τρίτο (35%) των ερωτηθέντων με εξειδικευμένες δεξιότητες συμφωνούν σε μέτριο βαθμό ή απολύτως ότι έχουν χάσει ευκαιρίες εργασίας επειδή δεν γνωρίζουν τους κατάλληλους ανθρώπους. Ταυτόχρονα, περισσότεροι από το ένα τρίτο (35%) των εργαζομένων δήλωσαν ότι έχουν δεξιότητες που δεν προκύπτουν ή δεν αναδεικνύονται από το βιογραφικό τους σημείωμα ή το επαγγελματικό ιστορικό τους, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι εταιρείες μπορεί να «χάνουν» ταλέντα που διαθέτουν ήδη στο δυναμικό τους. Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ σε συνεργασία με την PwC, διαπίστωσε ότι η δημιουργία αγορών εργασίας που δίνουν προτεραιότητα στις δεξιότητες θα μπορούσε να συνεισφέρει επιπλέον 100 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο.