Microsoft: Λανσάρει το πρόγραμμα DiGiYouth Initiative

H Μicrosoft ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με το ReGeneration δημιούργησε το πρόγραμμα DiGiYouth Initiative, το οποίο εστιάζει «σε μοναδικές ευκαιρίες εκπαίδευσης και απασχόλησης για νέες και νέους απόφοιτους με στόχο τη μείωση της νεανικής ανεργίας», όπως αναφέρει η ίδια σε σχετική της ανακοίνωση.

Οι ακαδημίες του προγράμματος έχουν δημιουργηθεί, ώστε παράλληλα με την κατάρτιση των συμμετεχόντων σε ήπιες δεξιότητες (soft skills) και την εκμάθηση και ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων αιχμής, «να βοηθούν ουσιαστικά στα επαγγελματικά τους βήματα, τοποθετώντας τους σε καίριες θέσεις στην αγορά εργασίας, μέσω σύνδεσής τους με εργοδότες και κορυφαίες εταιρείες κάθε μεγέθους».

Εστιάζοντας σε δεξιότητες απαραίτητες για τη νέα αγορά εργασίας (skilling for employability) οι ακαδημίες του DiGiYouth Initiative αποτελούν μέρος της πρωτοβουλίας GRforGrowth της Microsoft για την εκπαίδευση 100.000 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων φοιτητών, αποφοίτων, ανέργων και επαγγελματιών από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

O τρέχων κύκλος του DiGiYouth Initiative υλοποιείται με την υποστήριξη του στρατηγικού δωρητή ‘Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση’. Τέλος, όπως αναφέρει η Microsoft, σχεδόν το 50% των market ready νέων είναι γυναίκες, μειώνοντας ενεργά το χάσμα μεταξύ των φύλων στον τομέα της τεχνολογίας. Βάσει του Digital Futures Index χάρτη της Microsoft, η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες όπου οι γυναίκες με ψηφιακές δεξιότητες υπερβαίνουν τον μέσο όρο στην κλίμακα της προόδου.

Συνεργασία ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός και Hatzi Filax Group

Η ανάπτυξη των ηγετικών δεξιοτήτων των Διοικητικών Στελεχών της ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός ήταν ο στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος «Leadership Skills # Ηγεσία Διοικητικών Στελεχών», με εισηγήτρια την Χάτζη Σκευοφύλακα, CEO και Founder της Ηatzi Filax Group.

Το εν λόγω πρόγραμμα, το οποίο διήρκησε συνολικά 18 ώρες και διεξήχθη υπό την αιγίδα της Ακαδημίας Κρητικός, συνέβαλε ώστε οι εργαζόμενοι να διευρύνουν τις γνώσεις τους σε Leadership Skills, Diversity & Inclusion και Time Management. «Μέσα από την Ακαδημία Κρητικός έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε έναν μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων, σε πολλά και διαφορετικά αντικείμενα στο σύνολο των εργαζομένων μας.

Το τελευταίο πρόγραμμα που υλοποιήσαμε για την ανάπτυξη των ηγετικών δεξιοτήτων των Διοικητικών μας Στελεχών ενίσχυσε περαιτέρω την πολύ σημαντική αυτή ομάδα και βοήθησε στο να πετύχουν τόσο τους εταιρικούς όσο και τους προσωπικούς στόχους του καθενός» δήλωσε ο Γιώργος Κατωπόδης, Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού της ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός.

Tech Academies by Manpower Digital: Αποφοίτησε και η 3η σειρά εκπαιδευομένων

Ολοκληρώθηκε με την αποφοίτηση 11 εκπαιδευομένων, ένα ακόμη ταχύρρυθμο πρόγραμμα των Tech Academies τις οποίες δημιούργησε η ManpowerGroup Ελλάδας με στόχο την στήριξη των οργανισμών που αντιμετωπίζουν την πρόκληση της τρέχουσας έλλειψης ταλέντων.

Η ομάδα των 11 συνολικά υποψηφίων που εκπαιδεύτηκαν στην Ακαδημία, καταρτίστηκαν σε τεχνολογίες Java / React & .Net. ενώ την ημέρα της αποφοίτησης έκαναν τις παρουσιάσεις των τελικών ατομικών project τους σε εταιρείες/πελάτες της ManpowerGroup Ελλάδας.

Παράλληλα η ManpowerGroup Ελλάδας πραγματοποιεί στις 5 Ιουλίου νέα online συνάντηση στο πλαίσιο του κύκλου Lightning meetups που διοργανώνει, προκειμένου οι Οργανισμοί που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τους εκπαιδευόμενους των Tech Academies να έρθουν σε επαφή μαζί τους και να αντλήσουν περισσότερες πληροφορίες για τα προγράμματα μετεκπαιδεύσεων που έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν τις γνώσεις και δεξιότητες που απαιτεί η αγορά εργασίας σε απόφοιτους STEM.

Οι ημίωρες συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν μέσω Teams, οπότε οι Οργανισμοί που θα έχουν εκδηλώσει ήδη ενδιαφέρον έως τις 3 Ιουλίου, θα γνωρίσουν τους συμμετέχοντες των Ακαδημιών, θα λάβουν τα βιογραφικά τους αλλά και τα GitHub links. Ακόμη, θα έχουν την ευκαιρία να αξιολογήσουν τον κώδικα που έχουν παράξει οι εκπαιδευόμενοι και να αποκτήσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για τη γενικότερη μέχρι στιγμής, πρόοδό τους. Από την πλευρά τους, οι εταιρείες θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις Τεχνολογίες τους, τα έργα και την κουλτούρα τους γενικά.

Όμιλος Adecco: Οι γυναίκες αποχωρούν πλέον ευκολότερα εάν δεν αντιμετωπίζονται ισότιμα

Σε σχετική της ενημέρωση ο Όμιλος Adecco, με βάση ευρήματα πρόσφατων ερευνών, επισημαίνει ότι οι γυναίκες εργαζόμενες, ειδικά οι υψηλόβαθμες, αποχωρούν συχνότερα από ποτέ, από επιχειρήσεις και οργανισμούς που δεν τις αντιμετωπίζουν ισότιμα.

Ειδικότερα, για κάθε μια γυναίκα που προσλαμβάνεται σε διευθυντική θέση, δυο γυναίκες αποχωρούν οικειοθελώς από την εργασία τους.

H πρόσφατη έρευνα του Ομίλου, «Global Workforce of the Future 2022», ανέδειξε την έντονη κινητικότητα που καταγράφεται διεθνώς στην αγορά εργασίας, με το 60% των συμμετεχόντων στην έρευνα να δηλώνουν ότι είναι ανοιχτοί στο ενδεχόμενο να αλλάξουν εργασία. Την ίδια στιγμή, το φαινόμενο των «quitfluencers» βρίσκεται σε ραγδαία άνοδο, καθώς το 50% των εργαζομένων που είδαν κάποιον συνάδελφο να αποχωρεί από την εταιρεία αποχώρησαν και οι ίδιοι μετά από 12 μήνες.

OHE: Μόνο το 35% των αποφοίτων STEM είναι γυναίκες
Η ισότιμη αντιμετώπιση των γυναικών στελεχών δεν αποτελεί απλώς επιλογή αλλά αναγκαιότητα, για να αποφευχθεί μια γενικευμένη κρίση που θα διαταράξει τον κόσμο της εργασίας, αναφέρει ο Όμιλος Adecco. Σύμφωνα με μελέτη του ΟΗΕ, οι γυναίκες αποτελούν μόνο το 35% των αποφοίτων στους τομείς της Τεχνολογίας, της Μηχανικής και των Μαθηματικών (STEM) και μόνο ένας στους πέντε επαγγελματίες σε τεχνολογίες αιχμής, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, είναι γυναίκες.

«Επομένως, είναι απαραίτητο να ληφθούν περισσότερες πρωτοβουλίες από τις επιχειρήσεις αλλά και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, προκειμένου να παρέχουν κίνητρα στις γυναίκες να δραστηριοποιηθούν σε τομείς υψηλής τεχνολογίας και να απασχοληθούν σε θέσεις εργασίας με υψηλή προστιθέμενη αξία» αναφέρει η Adecco. Επίσης, η περαιτέρω εφαρμογή πολιτικών που θα ενθαρρύνουν ή και θα επιβάλουν στους εργοδότες να εφαρμόζουν την αρχή της ίσης μεταχείρισης των εργαζομένων, με στόχο τον εξορθολογισμό των μεγάλων και συχνά αδικαιολόγητων διαφοροποιήσεων που υφίστανται κατηγορίες εργαζομένων, όπως οι γυναίκες, είναι προαπαιτούμενο για την ενίσχυση της θέσης των γυναικών στην αγορά εργασίας.

Όπως αναφέρει ο Όμιλος, ένας τρόπος να λάβει η επιχείρηση ορθολογικότερες αποφάσεις, που θα ενθαρρύνουν την ισότιμη αντιμετώπιση των εργαζομένων, είναι η αξιοποίηση των δεδομένων που προκύπτουν από τις αξιολογήσεις των ίδιων των υπαλλήλων. Σε πολλές χώρες του εξωτερικού, οι εταιρείες έχουν καθιερώσει ανώνυμες έρευνες, στις οποίες συμμετέχουν οι εργαζόμενοι και εξετάζουν τον βαθμό ικανοποίησής τους από τον εργοδότη τους – από το ύψος των απολαβών τους και τις προοπτικές ανέλιξης μέχρι την ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.