--> 

ΚΕΠΕ: Συστηματική βελτίωση της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα

Συστηματική βελτίωση της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια διαπιστώνει στη νεότερη έκθεσή του το Παρατηρητήριο Μεταρρυθμίσεων του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ). Όπως αναφέρει το ΚΕΠΕ, «όλες οι θετικές εξελίξεις επιτεύχθηκαν  παρά τις πρόσκαιρες αναταράξεις που προκάλεσε η πανδημία».

Στην κατεύθυνση αυτή έχει συμβάλει η υλοποίηση παρεμβάσεων που άλλοτε στηρίζουν και άλλοτε διευκολύνουν την ανοδική τάση που παρουσιάζει η αγορά εργασίας λόγω των θετικών ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης. Όσον αφορά στη συνέχεια, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δράσεις που σχεδιάζει η νέα κυβέρνηση για την αγορά εργασίας κινούνται σε τέσσερις μεγάλους άξονες και αποβλέπουν στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών στήριξης της απασχόλησης και των μηχανισμών ελέγχου της αγοράς, στη στήριξη της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας μέσω της μεταρρύθμισης των πολιτικών απασχόλησης, στην ενθάρρυνση της ένταξης στην αγορά εργασίας και στην προστασία των απασχολούμενων.

Προς την κατεύθυνση αυτή συνδράμουν, όπως εκτιμά η νέα κυβέρνηση, μια σειρά μεταρρυθμίσεων που υλοποιήθηκαν ή έχουν δρομολογηθεί, όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός της ΔΥΠΑ, η αναθεώρηση της επιδοματικής πολιτικής και των κινήτρων για τους εγγεγραμμένους ανέργους, με απώτερο στόχο την τόνωση της κατάρτισης, την απόκτηση δεξιοτήτων και την επανένταξη στην αγορά, η υλοποίηση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, η μετατροπή του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας σε Ανεξάρτητη Αρχή και η ενίσχυση των ελέγχων μέσω της σύνδεσης των επιθεωρητών με το σύστημα Εργάνη.

Τέλος, η εφαρμογή προγραμμάτων στήριξης για οικογένειες με μικρά παιδιά, όπως η κατασκευή βρεφονηπιακών σταθμών εντός ιδιωτικών επιχειρήσεων, οι «Νταντάδες της γειτονιάς» και οι διευρυμένες γονικές άδειες, αλλά και το γεγονός ότι τέθηκε πλαίσιο για νέες μορφές απασχόλησης, όπως η τηλεργασία. Ωστόσο oι προκλήσεις δεν λείπουν: Το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών στην ίδια έκθεσή του, σημειώνει ότι, παρά τις βελτιώσεις, τα ποσοστά συμμετοχής στην αγορά εργασίας και απασχόλησης στη χώρα μας παραμένουν χαμηλότερα από τις περισσότερες χώρες μέλη της ΕΕ-27 και η ανεργία εξακολουθεί να κινείται σε υψηλά επίπεδα. Μάλιστα, όπως προστίθεται, οι αποκλίσεις από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο είναι εντονότερες για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, όπως οι γυναίκες, οι νέοι και οι αλλοδαποί.

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν η Eltrak και το Mediterranean College

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν ο Όμιλος Eltrak και το Mediterranean College, το οποίο αποβλέπει σε αμοιβαίες συνέργειες και πλεονεκτήματα τόσο για το ανθρώπινο δυναμικό της Eltrak όσο και για τους φοιτητές του Κολλεγίου. Παρόντες στην υπογραφή ήταν, εκ μέρους του Ομίλου Eltrak, η Natasha Covas – Kneiss, CEO Eltrak Group, και ο Νίκος Μπούτας, HR Director, ενώ εκ μέρους του Mediterranean College, η Ευτυχία Φιλίππου, Employability Coordinator Careers Office, και η Νότα Σωτηροπούλου, Head of Student Affairs Office, Career Office.

Συγκεκριμένα, το Μνημόνιο προβλέπει πως όσοι εργαζόμενοι του Ομίλου ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν προπτυχιακά ή μεταπτυχιακά προγράμματα στο Mediterranean College θα επωφελούνται επιδότησης 50% στα δίδακτρα φοίτησης και θα έχουν πρόσβαση σε δωρεάν σεμινάρια και ημερίδες του Κολλεγίου.

Επίσης, η Eltrak θα υποστηρίζει εκπαιδευτικά και επιμορφωτικά events του Mediterranean College και θα συμμετέχει σε εκδηλώσεις του Employability Scheme, όπως το Employability Fair, το Employability Week και τα Education Awards, ενώ στελέχη της θα μπορούν να συμμετέχουν ως “Guest Lecturers” σε μαθήματα, ημερίδες και σεμινάρια που διοργανώνει το κολλέγιο.

Από την πλευρά του, το Κολλέγιο δίνει έμφαση στη δυνατότητα εκπαιδευτικών επισκέψεων των φοιτητών του στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, μέσω ποικίλων δράσεων, όπως το “Job Shadowing”, ενώ οι φοιτητές θα μπορούν να πραγματοποιήσουν την πρακτική τους άσκηση στην Eltrak, αλλά και να διεκδικήσουν με το πέρας αυτής μια μόνιμη θέση, ανάλογα με την ειδικότητά τους.

IWG: Η υβριδική εργασία βελτιώνει την υγεία των εργαζομένων

Η νέα μελέτη με τίτλο «Hybrid & Health» που ολοκλήρωσε και έδωσε στη δημοσιότητα η IWG ανέδειξε το γεγονός ότι η υβριδική εργασία κάνει καλό στην υγεία, δημιουργώντας λιγότερο άγχος, περισσότερο ελεύθερο χρόνο και πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες για τους εργαζόμενους.

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα δείχνει ότι ο μέσος χρόνος άσκησης για τους εργαζόμενους που έχουν ενταχθεί στο μοντέλο υβριδικής εργασίας διαμορφώνεται πλέον στις 4,7 ώρες άσκησης την εβδομάδα, σε σύγκριση με 3,4 ώρες πριν από την πανδημία, ώρες που συνιστούν αύξηση 38%. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι με υβριδική εργασία κοιμούνται έως και 71 περισσότερες ώρες το χρόνο – ή περισσότερες από τρεις ολόκληρες ημέρες επιπλέον

Εξάλλου, οι διατροφικές τους συνήθειες έχουν βελτιωθεί σημαντικά, ενώ περισσότεροι από το ένα τέταρτο (27%) των εργαζομένων ανέφεραν απώλεια βάρους από την αρχή της πανδημίας. Από την άλλη, σχεδόν τέσσερις στους πέντε (79%) εργαζόμενους δήλωσαν ότι ήταν πιο παραγωγικοί από τότε που μεταπήδησαν στην υβριδική εργασία και σχεδόν οι μισοί απέδωσαν αυτό στα μειωμένα επίπεδα άγχους και στον αυξημένο χρόνο χαλάρωσης μετά τη δουλειά.

Ευεργετική η μείωση των μετακινήσεων
Άλλη έρευνα της IWG εξάλλου διαπίστωσε ότι τα δύο τρίτα (66%) των υπαλλήλων γραφείου συμφωνούν ότι είναι σημαντικό να περιοριστούν οι μετακινήσεις, ενώ πάνω από τα τρία τέταρτα (76%) ανέφερε ότι η μειωμένη μετακίνηση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης. Τα δύο τρίτα (69%) των επιχειρήσεων από την πλευρά τους λένε ότι η μείωση των καθημερινών μετακινήσεων των εργαζομένων βοηθά στην επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας της εταιρείας, ενώ περισσότερα από τα τρία τέταρτα (77%) θεωρούν ότι η υβριδική εργασία έχει θετικό αντίκτυπο στην μείωση του αποτυπώματος άνθρακα των εταιρειών. Τέλος, πρόσφατη μελέτη από την IWG και την Αrup έδειξε ότι η μετάβαση στην υβριδική εργασία μπορεί να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα που σχετίζονται με τις μετακινήσεις έως και 90%.

Όμιλος Σαρακάκη: Πρόγραμμα εξειδίκευσης με το ΙΕΚ Ακμή

Ο Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη δημιουργεί με το ΙΕΚ Ακμή πρόγραμμα εξειδίκευσης στον κλάδο των Eπαγγελματικών Oχημάτων και  Mηχανημάτων Έργου, το οποίο στοχεύει να καλύψει ένα σημαντικό κενό στην αγορά, με καταρτισμένους επαγγελματίες που θα στελεχώσουν τα τμήματα επισκευής και συντήρησης των επαγγελματικών οχημάτων και μηχανημάτων έργων βιομηχανιών, εργοστασίων και κατασκευαστικών εταιρειών.

Ένα από τα πιο ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα του νέου προγράμματος είναι η εξειδίκευση των σπουδαστών στην επισκευή και τη συντήρηση επαγγελματικών οχημάτων και μηχανημάτων έργου σημαντικών brands, όπως Volvo Trucks, Volvo Contruction Equipment, Komatsu, Honda Marine, Volvo Penta, εταιρείες με τις οποίες ο Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη διατηρεί την αποκλειστική συνεργασία εισαγωγής και διανομής. Επιπλέον, οι απόφοιτοι θα έχουν το προνόμιο να πραγματοποιήσουν την πρακτική τους άσκηση, αλλά και να συνάψουν επαγγελματική συνεργασία τόσο με τον Όμιλο Επιχειρήσεων Σαρακάκη, όσο και με το ευρύ δίκτυο των συνεργατών του.

Η Ρένια Κρεμαλή, Human Resources Director του Ομίλου Επιχειρήσεων Σαρακάκη, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για την έναρξη της συνεργασίας μας με το ΙΕΚ Ακμή, ένα από τα πρωτοπόρα ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας, με πολλαπλές βραβεύσεις, με το οποίο μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος για διαρκή επένδυση στη νέα γενιά στελεχών της χώρας μας. Με τη δημιουργία αυτού του νέου ακαδημαϊκού προγράμματος, ο Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη έρχεται καλύψει ένα κενό που υπάρχει στον τομέα των μηχανικών στον κλάδο της αυτοκίνησης. Με παράδοση εδώ και πάνω από έναν αιώνα στην ελληνική βιομηχανία, ευελπιστούμε με αυτή την κίνηση να συμβάλλουμε στην επαγγελματική κατάρτιση των νέων μηχανικών της χώρας αυτών που θα πρωτοστατήσουν των νέων τεχνολογιών και θα πρωταγωνιστήσουν στις εξελίξεις της επόμενης ημέρας».