--> 

Συνεργασία Bosch Hellas και Σωματείου No Mobbing

Workshop με θέμα «No Mobbing at Work» διοργάνωσε για τους ανθρώπους της η Bosch Hellas, σε συνεργασία με το Ελληνικό Σωματείο για την Εργασιακή Ειρήνη και την Ψυχική Υγεία των εργαζομένων No Mobbing – Association for Mobbing & Bullying at the Workplace.

Το εν λόγω workshop πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο μίας σειράς δράσεων που υλοποιεί η εταιρεία τα τελευταία 9 έτη για τον εορτασμό της διαφορετικότητας, με τίτλο «Let’s Celebrate our Uniqueness». Μέσα από διαδραστικές δραστηριότητες και βιωματικό παιχνίδι, οι συνεργάτες της Bosch κατάφεραν να γνωρίσουν την έννοια του Mobbing, έμαθαν τρόπους να το αναγνωρίζουν και να προστατεύουν τόσο τους εαυτούς τους όσο και τους γύρω τους.

«Η Bosch αναγνωρίζει τη διαφορετικότητα των ανθρώπων ως έναν από τους βασικούς συντελεστές επιτυχίας του οργανισμού παγκοσμίως. Οι έννοιες της ισότητας και της συμπερίληψης υπάρχουν διάχυτες στην κουλούρα και στις αξίες της και διαρκώς ενισχύονται από τις δράσεις της» αναφέρει χαρακτηριστικά η ίδια η εταιρεία.

ΕΛΙΝΥΑΕ: Ημερίδα για τη θερμική καταπόνηση των εργαζομένων

Ημερίδα με θέμα «Θερμική καταπόνηση εργαζομένων» διοργάνωσε το ΕΛΙΝΥΑΕ, με στόχο την παροχή επικαιροποιημένης γνώσης για την αξιολόγηση και την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.

Σε αυτήν, ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δρ. Ανδρέας Φλουρής, παρουσίασε τις μελέτες του εργαστηρίου FameLab του Πανεπιστημίου και αναφέρθηκε στις οικονομικές επιπτώσεις της απώλειας παραγωγικότητας από θερμική καταπόνηση εργαζομένων, οι οποίες, ενώ για την Β. Ευρώπη ανέρχονται σε λιγότερο του 0,5%, στο Νότο ξεπερνούν το 8%.

Στη συνέχεια, ο Χρήστος Παπαδόπουλος, Health & Safety Manager, Αλουμίνιον της Ελλάδος, κλάδος Μεταλλουργίας, Mytilineos Energy & Metals, εστίασε στις δράσεις της εταιρείας του για την αξιολόγηση της θερμικής καταπόνησης εργαζομένων με τον δείκτη WBGT και έκανε λόγο για τα οργανωτικά και τα τεχνικά μέτρα, τις καλές πρακτικές της εταιρείας του, την ενημέρωση και την παροχή οδηγιών στους εργαζόμενους, καθώς και τη χρήση μοντέλων πρόβλεψης.

Ε.Ε.: Πανευρωπαϊκή καμπάνια για τα έμφυλα στερεότητα σε κοινωνία και εργασία

Πανευρωπαϊκή καμπάνια στα social media για την αντιμετώπιση των έμφυλων στερεοτύπων στην Ε.Ε υλοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η καμπάνια ξεκίνησε ήδη και με το hashtag #EndGenderStereotypes, προσπαθεί να ρίξει φως στις επιζήμιες επιπτώσεις των έμφυλων στερεοτύπων, τα οποία περιορίζουν τις επιλογές και τις ευκαιρίες τόσο των γυναικών όσο και των ανδρών. Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Ε.Ε., τα έμφυλα στερεότυπα εξακολουθούν να περιορίζουν τις ευκαιρίες στον εργασιακό χώρο και να επηρεάζουν την ποιότητα ζωής στο σπίτι. Παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες αποτελούν το 51% του ευρωπαϊκού πληθυσμού και υπερτερούν των ανδρών όσον αφορά στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση σε διάφορους τομείς, εξακολουθούν να μην εκπροσωπούνται επαρκώς στην αγορά εργασίας.

Αυτή η έλλειψη διαφορετικότητας είναι ιδιαίτερα εμφανής στους τομείς των Επιστημών, της Τεχνολογίας, της Μηχανικής και των Μαθηματικών (STEM) καθώς και στις ηγετικές θέσεις. Σύμφωνα με τη Eurostat, μόνο το 67,7% των γυναικών στην ΕΕ απασχολούνταν με πλήρη απασχόληση, σε αντίθεση με το 78,5% των ανδρών. Μόλις το 20% των αποφοίτων στον τομέα της Τεχνολογίας, Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) είναι γυναίκες, ενώ ένα ισχνό 8% των διευθύνοντων συμβούλων σε μεγάλες εισηγμένες εταιρείες στην Ε.Ε. είναι γυναίκες.

Οι γυναίκες επωμίζονται δυσανάλογα μεγάλο βάρος της μη αμειβόμενης φροντίδας και της οικιακής εργασίας, γεγονός που συχνά οδηγεί σε προκλήσεις όσον αφορά την εξισορρόπηση της πλήρους απασχόλησης και των επαγγελματικών φιλοδοξιών. Ως αποτέλεσμα, πολλές γυναίκες αναγκάζονται να επιλέξουν μερική απασχόληση ή να κάνουν συμβιβασμούς ως προς τις επαγγελματικές τους φιλοδοξίες.

Ταυτόχρονα, οι άνδρες συχνά αντιμετωπίζουν προκλήσεις που απορρέουν από τα έμφυλα στερεότυπα. Τέλος, οι άδικες κοινωνικές προσδοκίες και τα στερεότυπα ενδέχεται να αποτελούν εμπόδιο και για τους άνδρες στο να λάβουν γονική άδεια, ακόμη και όταν το επιθυμούν.