--> 

Στον ΔΕΔΔΗΕ ο Γιώργος Καλύβας

Καθήκοντα General Manager HR, Health & Safety & Real Estate στον ΔΕΔΔΗΕ ανέλαβε από τον τρέχοντα μήνα ο Γιώργος Καλύβας, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν Director, HR & Organization στην Nexi Greece.

O Γ. Καλύβας είναι απόφοιτος του ΕΚΠΑ και κάτοχος MBA από το Alba, ενώ στην επαγγελματική του πορεία έχει, μεταξύ άλλων, διατελέσει VP HR SE Europe – HRBP Operations EMEA & APAC στην Fiserv.

ΕΑΕΕ – ΟΑΣΕ: Συμφωνία για νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

H Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) και η Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΑΣΕ) προχώρησαν σε υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας (ΣΣΕ) για τη διετία 2023- 2024, «μετά από μία μακρά περίοδο διαπραγματεύσεων σε κλίμα συνεννόησης και συναίνεσης», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της ΕΑΕΕ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ΣΣΕ λαμβάνει υπόψη της τον πληθωρισμό και περιλαμβάνει ευνοϊκούς όρους και αμοιβές καθώς και μία σειρά από παροχές για τους εργαζόμενους του κλάδου, ενώ επιπλέον είναι ενιαία για όλες τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις. Παράλληλα, τα δύο μέρη συμφώνησαν να προχωρήσει άμεσα η υλοποίηση της υποχρέωσης που έχει το ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ (το επικουρικό ταμείο ασφάλισης των εργαζομένων στις ασφαλιστικές εταιρίες) για τη δημιουργία ατομικών λογαριασμών.

Η διαδικασία αυτή τελεί υπό την έγκριση των εποπτικών αρχών. Ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος της ΕΑΕΕ σχολίασε σχετικά: «Η φροντίδα για τους ανθρώπους της αγοράς ήταν και παραμένει πάντα προτεραιότητα για τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις. Η ΣΣΕ για τους εργαζόμενους στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις είναι στο σύνολό της ιδιαίτερα ευνοϊκή. Διασφαλίζει τους καλύτερους δυνατούς όρους και αποτελεί σημαντικό μέσο για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Επιπλέον, με γνώμονα την προστασία των εργαζομένων – ασφαλισμένων του επικουρικού Ταμείου του ασφαλιστικού κλάδου συμφωνήθηκε με τους εκπροσώπους των εργαζομένων να προχωρήσουν άμεσα οι αναγκαίες ενέργειες για τη λειτουργία των ατομικών λογαριασμών σύμφωνα με το Καταστατικό του και την κείμενη νομοθεσία. Με αυτό τον τρόπο προωθούμε τη διαφάνεια, την ανταποδοτικότητα και τη βιώσιμη λειτουργία του ΤΕΑ- ΕΑΠΑΕ».

Eurobank: Η Νατάσσα Πασχάλη, Group CHRO, στη νέα Δ.Ε της Eurobank

Την αναμόρφωση της διοικητικής της επιτροπής ανακοίνωσε η Eurobank. Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, Πρόεδρος αναλαμβάνει ο Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος, ενώ μέλη στη διοικητική επιτροπή είναι οι Ανδρέας Αθανασόπουλος, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Group Chief Transformation Officer, Digital & Retail, Κώστας Βασιλείου, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Επικεφαλής Corporate & Investment Banking, Σταύρος Ιωάννου, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Group COO & Διεθνείς Δραστηριότητες, Χρήστος Αδάμ, Γενικός Διευθυντής Risk Management Ομίλου, Group CRO, Θανάσης Αθανασόπουλος, Γενικός Διευθυντής Κανονιστικής Συμμόρφωσης Ομίλου, Τάσος Ιωαννίδης, Γενικός Διευθυντής Markets & Asset Management, Απόστολος Καζάκος, Γενικός Διευθυντής Στρατηγικής Ομίλου, Χάρης Κοκολογιάννης, Γενικός Διευθυντής Finance Ομίλου, Group CFO, Μιχάλης Λούης, Επικεφαλής Διεθνών Δραστηριοτήτων & Group Private Banking, Νατάσσα Πασχάλη, Group CHRO και Ιωάννης Σεραφειμίδης, Γενικός Διευθυντής Δικτύων Retail Banking.

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Σε δημόσια διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο

Σε δημόσια διαβούλευση αναμένεται να τεθεί σε λίγες ημέρες το πρώτο νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης, το οποίο μεταξύ άλλων θα περιέχει πολλές αλλαγές πάνω στη ψηφιακή κάρτα εργασίας, αλλά και μείωση της γραφειοκρατίας σε μεγάλο βαθμό, για τις επιχειρήσεις που θα την επιλέξουν.

Αυτό ανέφερε χθες σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Σκάι ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. Όπως ανέφερε δε, η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα σε όλη την Ευρώπη που θα έχει καθολική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, «η εφαρμογή της οποίας όμως θα πρέπει να γίνει με προσοχή», όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο ίδιος.

Παράλληλα, ο Αδ. Γεωργιάδης εκτιμά ότι η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας και η τεχνολογία που την συνοδεύουν θα βοηθήσουν πάρα πολύ την Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρηση Εργασίας, «γιατί πια θα έχουμε real time απεικόνιση για το που είναι και τι κάνει ο κάθε εργαζόμενος».

Στην ίδια συνέντευξη, ο Υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και στην Επιθεώρηση Εργασίας, τονίζοντας ότι οι έλεγχοι του σώματος αυτού καταγράφουν φέτος ρεκόρ όλων των εποχών, πλησιάζοντας τους 70.000, αριθμός που συνιστά αύξηση 20% περισσότερους από πέρσι.

Συνεργασία ΟΠΑΠ και Holmes Place Greece

Μία νέα πρωτοβουλία υλοποιεί ο ΟΠΑΠ, σε συνεργασία με την Holmes Place Greece, έχοντας ως προτεραιότητα την υγεία και το wellbeing των ανθρώπων του.

Συγκεκριμένα, από τον Ιούλιο και σε μηνιαία βάση, οι Corporate Wellness Experts της Holmes Place Greece θα βρίσκονται στα κεντρικά γραφεία του ΟΠΑΠ, με τους εργαζόμενους να έχουν την ευκαιρία να κάνουν ένα μικρό διάλειμμα για να χαλαρώσουν, μέσω του chair massage.

«Πιστεύουμε ότι ακόμα και οι μικρές αλλαγές μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στο συνολικό μας wellbeing. Αναγνωρίζουμε τη σημασία να φροντίζουμε τους εαυτούς μας και τους γύρω μας, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά» αναφέρει χαρακτηριστικά η σχετική ανάρτηση.

ΣΕΒ: Τρεις προτεραιότητες για τη σύνδεση επιχειρήσεων-πανεπιστημίων

Tο 85% των επαγγελμάτων που θα χρειαστούν οι επιχειρήσεις το 2030 δεν έχει ακόμα δημιουργηθεί πλήρως, ενώ το απόθεμα των σημερινών γνώσεων που έχουν τα νέα στελέχη θα θεωρείται ξεπερασμένο σε 3 χρόνια. Aυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ, Γιώργος Ξηρογιάννης, μιλώντας στην ολομέλεια της 103ης Συνόδου Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων.

«Η διασύνδεση των πανεπιστημίων και επιχειρήσεων είναι αναγκαία, ώστε να αμβλύνουμε τις δυσκολίες στη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας κάτι που αποτυπώνεται στους δείκτες του ΟΟΣΑ», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «για να ανταπεξέλθουμε στην επερχόμενη συνύπαρξη ανθρώπινης και τεχνητής νοημοσύνης πρέπει όλοι μας να αλλάξουμε πίστα και να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μεταξύ ακαδημαϊκής κοινότητας και επιχειρήσεων χωρίς στερεότυπα».

Αναφερόμενος στις συμφωνίες συνεργασίας που έχει υπογράψει ο ΣΕΒ με ΑΕΙ και ερευνητικά κέντρα επισήμανε ότι αυτές ήταν μόνο η αρχή. Για την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας επιχειρήσεων–πανεπιστημίων, ο Γ. Ξηρογιάννης ανέδειξε τρεις προτεραιότητες:

  • Γεφύρωση της απόστασης μεταξύ των εξαιρετικών επιδόσεων των Ελλήνων ερευνητών στα ανταγωνιστικά προγράμματα (6η θέση στην ΕΕ) και των περιορισμένων επιδόσεων στο μετασχηματισμό της καινοτομίας σε εμπορεύσιμα προϊόντα στις επιχειρήσεις (20οι στην ΕΕ).
  • Αναβάθμιση του θεσμού της πρακτικής άσκησης, η οποία πρέπει να ενταχθεί ως υποχρεωτική οργανική διαδικασία στα περισσότερα πτυχία STEM, κάτι που θα διευκολύνει τη μετάβαση των νέων στην απασχόληση.
  • Επικαιροποίηση του χάρτη, αλλά και του περιεχομένου των προγραμμάτων σπουδών, εκκινώντας από τη ξεκάθαρη ανάγκη για αύξηση του 3,5% των εισακτέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών στο 6%, προκειμένου να καλυφθούν υπαρκτές ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Randstad: Για πρώτη φορά στη λίστα «Most Admired Companies in Greece»

Η Randstad εντάχθηκε για πρώτη φορά στη λίστα «Most Admired Companies in Greece» και κατέλαβε την 18η θέση ανάμεσα στις κορυφαίες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Στην έρευνα για την εταιρική φήμη, η οποία διοργανώνεται για 9η χρονιά από το Fortune Greece, σε συνεργασία με την KPMG, συμμετείχαν περισσότερα από 2.200 στελέχη της αγοράς από 440 οργανισμούς όλων των κλάδων που έχουν παρουσία στο ελληνικό επιχειρηματικό προσκήνιο και παρουσιάζουν κύκλο εργασιών άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ.

Η τελική κατάταξη της λίστας των πιο αξιοθαύμαστων εταιρειών διαμορφώνεται βάσει κριτηρίων εταιρικής φήμης, που περιλαμβάνουν την καινοτομία​, τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, την ​αξιοποίηση πόρων και εταιρικών παγίων​, την εταιρική κοινωνική ευθύνη​, την ποιότητα της διοικητικής ομάδας​, την ​οικονομική επίδοση​, ​τη μακροπρόθεσμη επενδυτική αξία​, ​την ποιότητα προσφερόμενων προϊόντων ή υπηρεσιών​ και την ​εξωστρέφεια/τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Η Randstad είναι παράλληλα η μοναδική εταιρεία στον κλάδο των υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού που κατέλαβε θέση ανάμεσα στις ‘Most Admired Companies in Greece’ για το 2023.

Σχολιάζοντας την διάκριση αυτή, η Leigh Ostergard, Διευθύνουσα Σύμβουλος, Randstad Ελλάδος, υπογράμμισε: «Η διάκριση της Randstad στη λίστα ‘Most Admired Companies’ του Fortune αποτελεί απτή απόδειξη της συνεχούς προσπάθειας και του αφοσιωμένου έργου της ομάδας μας για την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού και μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε να προωθούμε την καινοτομία και την αριστεία στον τομέα μας.

Είμαστε εξαιρετικά περήφανοι για την επίτευξη αυτής της αναγνώρισης ιδιαίτερα καθότι προέρχεται από τα στελέχη της αγοράς και ευχαριστούμε τους συνεργάτες και τους πελάτες μας για την αφοσίωση και τη συνεχή προσπάθεια που επενδύουν για την επίτευξη των στόχων μας.».