Ν. Τόμπρου, Εθνική Ασφαλιστική: «Nέο μοντέλο λειτουργίας με 137 προσλήψεις και νέες δεξιότητες»

Σε πλήρη εφαρμογή βρίσκεται το σχέδιο ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού της Εθνικής Ασφαλιστικής με την ανακοίνωση 137 προσλήψεων. Συγκεκριμένα, μετά από την αξιολόγηση των λειτουργικών αναγκών της εταιρείας, 137 εργαζόμενοι οι οποίοι απασχολούνταν, έως σήμερα, με συμβάσεις έργου μέσω τρίτων εταιριών, κλήθηκαν από τη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού να υποβάλλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την πρόσληψή τους στην Εθνική Ασφαλιστική, από την 1η Σεπτεμβρίου.

Σε δήλωσή της, η Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού, Ντάλια Τόμπρου αναφέρει: «Πιστοί στις εξαγγελίες μας για ευρύ πρόγραμμα μετασχηματισμού και ανάπτυξης του Ανθρώπινου Δυναμικού, έχουμε σχεδιάσει και ήδη υλοποιούνται, 50 προσλήψεις για νέες θέσεις εργασίας.

Ταυτόχρονα, στο νέο μοντέλο λειτουργίας, θα προστεθούν, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, 137 νέες προσλήψεις που θα προέρχονται από το δυναμικό ανθρώπων που γνωρίζουν την Εθνική Ασφαλιστική, καθώς απασχολούνταν, έως σήμερα, με συμβάσεις έργου μέσω τρίτων εταιρειών.

Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι καθώς μεγαλώνουμε, αναπτυσσόμαστε και αλλάζουμε, αξιοποιώντας τη συσσωρευμένη μεγάλη εμπειρία των ανθρώπων μας μαζί με τις δεξιότητες που φέρνουν τα νέα πρόσωπα που μπαίνουν στην εταιρεία μας».

Όμιλος Adecco: Οι κορυφαίες ειδικότητες στην αγορά εργασίας του αύριο

Σχετίζονται με data science, AI, big data science, ψηφιακό marketing, αυτοματοποίηση διαδικασιών, ασφάλεια πληροφοριών

Σύμφωνα με νέα έρευνα του Ομίλου Adecco για το μέλλον της εργασίας, τόσο η αυξανόμενη αυτοματοποίηση όσο και η ψηφιοποίηση δημιουργούν ζήτηση και για νέες δεξιότητες, εφόσον έως το 2025 τόσο οι άνθρωποι όσο και οι αυτοματοποιημένες μηχανές αναμένεται να απασχολούνται τον ίδιο αριθμό ωρών. Η ίδια έκθεση προβλέπει ότι οι ειδικότητες και οι δεξιότητες που θα έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση έως το 2025 σχετίζονται με:

1.     Επιστήμη Δεδομένων (Data Science) & Υπολογιστικό Νέφος (Cloud Computing): Ειδικότητες όπως data architects, προγραμματιστές και data scientists απαιτούνται για την ανάλυση και αξιοποίηση των δεδομένων και τη διαχείριση των υπολογιστικών απαιτήσεων στο νέφος.

2.     Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence – AI) και Μηχανική Μάθηση (Machine Learning – ML): Ειδικότητες που αναλαμβάνουν την ανάπτυξη και την εφαρμογή τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Μάθησης, προσφέρουν λύσεις σε προβλήματα που απαιτούν αναγνώριση μοτίβων και αυτοματοποίηση.

3.     Big Data Science: Ειδικότητες που εξειδικεύονται στη διαχείριση και αξιοποίηση μεγάλου όγκου δεδομένων προκειμένου να εξαχθούν πολύτιμες πληροφορίες και αναλύσεις.

4.     Ψηφιακό Marketing & Στρατηγική: Ειδικότητες που εξειδικεύονται στον ψηφιακό κόσμο, στην ανάπτυξη ψηφιακών στρατηγικών και την προώθηση προϊόντων ή υπηρεσιών μέσω διαδικτύου και ψηφιακών μέσων.

5.     Αυτοματοποίηση Διαδικασιών: Ειδικότητες που αναπτύσσουν λύσεις αυτοματοποίησης διαδικασιών και συστημάτων, όπως αυτοματισμός ρομπότ, αυτόνομα οχήματα κ.α.

6.     Ασφάλεια Πληροφοριών & Κυβερνοασφάλεια: Ειδικότητες που αντιμετωπίζουν τις απειλές και τα προβλήματα της κυβερνοασφάλειας σε συστήματα και δίκτυα πληροφορικής.

Την ίδια στιγμή, η διαρκής εκπαίδευση μειώνει τον κίνδυνο που προκαλείται από τη συρρίκνωση των θέσεων εργασίας εξαιτίας της αυτοματοποίησης και των τεχνολογικών εξελίξεων -η αυτοματοποίηση θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια 85 εκατ. θέσεων εργασίας – κυρίως χειρωνακτικών και θέσεων που απαιτούν επαναλαμβανόμενες διαδικασίες. Παράλληλα, τα “soft skills”, όπως η κριτική και αναλυτική σκέψη, η επίλυση προβλημάτων και οι ηγετικές ικανότητες, παραμένουν στην πρώτη γραμμή, καθώς για τους σύγχρονους εργοδότες συμπληρώνουν τις τεχνικές δεξιότητες και είναι σημαντικά για την αντιμετώπιση πολυσύνθετων ζητημάτων στον εργασιακό χώρο.

Διαμόρφωση μισθών και παράγοντες που καθορίζουν τη ζήτηση
Σύμφωνα με την Adecco, οι παραπάνω ειδικότητες αναμένεται μεταξύ άλλων να επηρεάσουν και τη διαμόρφωση των μισθών, καθώς η ανάγκη για κάλυψη θέσεων υψηλής εξειδίκευσης θα οδηγήσει το εύρος των μισθών προς τα πάνω. Συγκεκριμένα, όσο η ζήτηση για τους εξειδικευμένους αυτούς τομείς αυξάνεται συνεχώς, οι εταιρείες θα προσφέρουν ολοένα και περισσότερο ανταγωνιστικά πακέτα αποδοχών και παροχών για να προσελκύσουν τα στελέχη που χρειάζονται, τα οποία θα αποκτήσουν ενισχυμένη «διαπραγματευτική δύναμη». Μάλιστα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του Ομίλου Adecco, Global Workforce of the Future, από τους 34.200 εργαζόμενους σε 25 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, το 45% δήλωσε ότι το ύψος του μισθού και οι παροχές αποτελούν και τον σημαντικότερο παράγοντα επιλογής εργασίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι εταιρείες που θα παρέχουν τον κατώτατο μισθό θα δυσκολεύονται να προσελκύσουν εργαζομένους. H Αdecco σημειώνει ότι η Ελλάδα εντάσσεται στο τρίτο γκρουπ χωρών, με κατώτατο μισθό κάτω από 1.000 ευρώ το μήνα, ενώ η αύξηση της 1ης Απριλίου του 2023 αποτελεί την τρίτη από το καλοκαίρι του 2019. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την πρόσφατη αύξηση, η Ελλάδα ανεβαίνει στη 10η θέση μεταξύ των 22 χωρών-μελών της Ε.Ε. που έχουν κατώτατο μισθό, από τη 13η θέση που βρισκόταν προηγουμένως ενώ με όρους αγοραστικής δύναμης ανεβαίνει στη 13η από τη 18η θέση.

KPMG: Στη δημοσιότητα το “2023 Family Office Compensation Benchmark Report”

Αξιολογούνται τα μισθολογικά επίπεδα, το ιστορικό σταδιοδρομίας και τα  δημογραφικά στοιχεία των εργαζομένων στα Family Offices

Ο Όμιλος Agreus και η KPMG Private Enterprise έδωσαν στη δημοσιότητα το “2023 Family Office Compensation Benchmark Report”, το οποίο εξετάζει αναλύσεις σχετικά με τις αμοιβές, τη σταδιοδρομία και συμπεράσματα για τις αναδυόμενες τάσεις του κλάδου και τις διακυμάνσεις μεταξύ δικαιοδοσιών. Παρακάτω κάποια από τα βασικά σημεία της έκθεσης:

1.     Το 41% των Family Offices διεύρυνε το μέγεθος των ομάδων τους το 2022 και ένα επιπλέον 40% σχεδιάζει να κάνει προσλήψεις το 2023

2.     Το 80% των επαγγελματιών των Family Offices λαμβάνουν μπόνους απόδοσης που μπορεί να ξεπεράσει το 200% του βασικού τους μισθού

3.     Το 58% έλαβε αύξηση μισθού το 2022

4.     Σχεδόν το 10% των CEOs σε Family Offices που εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο λαμβάνουν πάνω από 1 εκατομμύριο λίρες μόνο ως βασικό μισθό

5.     Η λειτουργία των Family Offices κοστίζει συνήθως 0,1% – 0,5% του ενεργητικού υπό διαχείριση

6.     Το 74% των Family Offices παρέχουν τη δυνατότητα τηλεργασίας

Το “2023 Family Office Compensation Benchmark Report” βασίστηκε στις απαντήσεις περισσότερων από 650 επαγγελματιών Family Offices παγκοσμίως. Στην έκθεση διατυπώνεται μια αισιόδοξη οικονομική πρόβλεψη για τα Family Offices με βάση δεδομένα, απόψεις και συμπεράσματα που συγκεντρώθηκαν από περισσότερες από 1500 εταιρείες, καθώς και από συνεντεύξεις με CEOs από όλες τις ηπείρους – συγκεντρώνοντας μία από τις μεγαλύτερες βάσεις δεδομένων για τα Family Offices παγκοσμίως.

Ειδικότερα, στην έκθεση αξιολογούνται τα μισθολογικά επίπεδα, το ιστορικό σταδιοδρομίας, τα  δημογραφικά στοιχεία των εργαζομένων στα Family Offices παγκοσμίως, και παρουσιάζονται βασικές πληροφορίες για τις αναδυόμενες τάσεις του κλάδου. Επιπλέον, η έκθεση περιέχει αναλύσεις σχετικά με τον προγραμματισμό της διαδοχής, την κοινωνική κινητικότητα και τη μεταφορά πλούτου, ενώ διερευνώνται και οι διαφοροποιήσεις μεταξύ ηπείρων όσον αφορά στις δομές διακυβέρνησης, στα υπό διαχείριση κεφάλαια, στις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων που προτιμούν και στον τρόπο με τον οποίο οι αμοιβές ευθυγραμμίζονται με τα παραπάνω. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της KPMG, η ανάλυση των ευρημάτων επιβεβαιώνει ότι τα Family Offices είναι εξοικειωμένα να λειτουργούν σε περιόδους αβεβαιότητας και συνηθισμένα στο να εφαρμόζουν στρατηγικές έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των μεταβολών των αγορών. Τέλος, σύμφωνα με την έκθεση, «οι προοπτικές διαγράφονται θετικές για έναν αναπτυσσόμενο τομέα όπου ο ανταγωνισμός για την εύρεση ταλαντούχου ανθρώπινου δυναμικού δίχως αμφιβολία θα ενταθεί».