--> 

HP: Πρωτοβουλία για την ενδυνάμωση της εκπαίδευσης

Την πρωτοβουλία HP Futures ανακοίνωσε η HP, με στόχο την προώθηση και προαγωγή της καινοτόμου σκέψης για τη διαμόρφωση ενός πιο ανθεκτικού και δίκαιου μέλλοντος για την εκπαίδευση.

Το HP Futures, το οποίο αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Μάθησης (GLC), είναι ένα πολυμερές και διεπιστημονικό δίκτυο που αποτελείται από περισσότερους από 100 διεθνείς thought leaders στον τομέα της εκπαίδευσης – από τον ακαδημαϊκό και κυβερνητικό χώρο έως τον κλάδο των επιχειρήσεων και την κοινωνία των πολιτών.

Στο πλαίσιο του, τα μέλη θα μοιραστούν εκθέσεις με τους ηγέτες σε όλο το εκπαιδευτικό οικοσύστημα, στις οποίες θα επισημαίνονται προτάσεις που μπορούν να αναληφθούν, προσδιορίζοντας παράλληλα πώς και πού η τεχνολογία μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.

Επιπλέον, η εταιρεία συνεργάζεται με το GLC για τη διοργάνωση ενός Hackathon Τεχνητής Νοημοσύνης, με σκοπό να δοκιμάσει την ακρίβεια του περιεχομένου που παράγεται με τεχνητή νοημοσύνη για την εκπαίδευση και να διερευνήσει πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο μάθησης και διδασκαλίας.

Υπ. Εργασίας: Προς διαβούλευση το νέο εργασιακό νομοσχέδιο ΓΣΕΒΕΕ

Εντός της εβδομάδας ή το αργότερο την επόμενη αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, όπως είχε γράψει κατ’ αποκλειστικότητα το Workforce την προηγούμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, το νομοσχέδιο προβλέπει σημαντικές αλλαγές στην εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφού σε σχετική του διάταξη προβλέπεται μεταξύ άλλων, η προαιρετική δήλωση στο ΠΣ Εργάνη του τροποποιητικού ωραρίου και των υπερωριών, διευκολύνοντας έτσι πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν διατηρούν εσωτερικά λογιστήρια. Το θέμα συζητήθηκε και στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο.

Το νομοσχέδιο θα επικυρώνει δε, και την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τους «όρους των συμβάσεων εργασίας», που πρέπει να είναι ξεκάθαροι, καθώς και την υποχρέωση των εργοδοτών να ενημερώνουν σε έγκαιρο χρόνο εγγράφως για κάθε αλλαγή της εργασιακής σύμβασης. Πιο συγκεκριμένα, η διάταξη για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, θα προβλέπει για τους εργοδότες που την εφαρμόζουν ανά μήνα να δηλώνουν αν επιθυμούν Προδήλωση στο ΠΣ Εργάνη του τροποποιητικού ωραρίου και των υπερωριών ή θα λαμβάνονται υπόψη αποκλειστικά τα check in και τα check out της κάρτας του εργαζομένου ως προς την έναρξη και λήξη του ωραρίου.

To Yπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι με την διάταξη αυτή δεν θα χαρίζονται υπερωρίες που δεν φαίνονται ή άλλες μεταβολές σε εργοδότες, αφού παύει να υπάρχει το γραφειοκρατικό εμπόδιο στις επιχειρήσεις που κάνουν χρήση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, να μπορούν, αν το επιθυμούν, να τεκμηριώνουν την εργασιακή παρουσία, τον χρόνο εργασίας και την αμοιβή βάσει της κάρτας και όχι με ταυτόχρονη προδήλωση της έναρξης και λήξης του ωραρίου.

Μάλιστα το Υπουργείο εκτιμά ότι αυτή ακριβώς η διάταξη παρέχει ένα επιπλέον κίνητρο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να εφαρμόσουν την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας. Τέλος, στο νομοσχέδιο προβλέπεται πρόστιμο στον εργοδότη, ίδιο με την αδήλωτη εργασία, ίσο δηλαδή με 10.500 ευρώ, για κάθε εργαζόμενο, σε περίπτωση που τα check in και check out της κάρτας του θα εντοπίζονται από το ΣΕΠΕ να είναι αναντίστοιχα με τον πραγματικό χρόνο εργασίας και αμοιβής του εργαζομένου.

ΓΣΕΒΕΕ: Προβληματική η ποιότητα της e-learning εκπαίδευσης και κατάρτισης εργαζομένων

Υπόμνημα για θέματα επαγγελματικής εκπαίδευσης, κατάρτισης, διά βίου μάθησης μέσω στοχευμένων δράσεων υλοποίησης κατέθεσε η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) στο πλαίσιο της συζήτησης εργασίας των παραγωγικών φορέων με τον Υπουργό Εργασίας Άδωνη Γεωργιάδη.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας, η προσπάθεια της ΓΣΕΒΕΕ να συμβάλει με θέσεις και προτάσεις για μια ποιοτική επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, με απώτερο ζητούμενο να σταματήσει να είναι ευάλωτη στις αλλαγές των εργασιακών περιεχομένων είναι διαχρονική. ‘Όπως αναφέρει δε, το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, με προδιαγραφές επιστημονικής παράθεσης, «υποστηρίζει επαρκώς τη διαμόρφωση και τον σχεδιασμό ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης και την παροχή επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης για εργαζόμενους, εργοδότες, αυτοαπασχολούμενους και ανέργους μέσα στο μείγμα δεξιοτήτων (βασικών, γενικών, εγκάρσιων, επαγγελματικών) που θεωρούνται απαραίτητες για το μέλλον της εργασίας».

Επείγουσα ανάγκη όπως επισημάνθηκε παραμένει η συμπερίληψη των δεκάδων χιλιάδων αυτοαπασχολουμένων επαγγελματιών στις ειδικότητες του δευτερογενή και τριτογενή τομέα της οικονομίας στις δράσεις συγχρηματοδοτούμενης κατάρτισης. Η ΓΣΕΒΕΕ τονίζει παράλληλα ότι υπάρχει σημαντική πτώση της ποιότητας των σεμιναρίων συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης στη χώρα μας όλα τα τελευταία χρόνια, αφού όπως λέει, η εξ’ αποστάσεως ψηφιακή κατάρτιση (e-learning) αντί να επεκτείνει τις δυνατότητες και να παρέχει ευελιξία στα άτομα, έχει επιδεινώσει τα προβλήματα ποιότητας.

Για το λόγο αυτό ζητάει τη θεσμοθέτηση ενός συστήματος ελέγχου και υποστήριξης των παρόχων κατάρτισης (Κέντρα Διά Βίου Μάθησης – ΚΔΒΜ) ώστε να αναβαθμίσουν την ποιότητα των έργων τους. Τέλος, ζητά την λήψη μέτρων για την ώθηση των ΚΔΒΜ ώστε να δημιουργήσουν εξειδικευμένα εργαστήρια πρακτικής άσκησης ανά τομέα-ειδικότητα και σταδιακά να επιδιώξουν θεματική εξειδίκευση με σύγχρονα τεχνικά σεμινάρια υψηλής προστιθέμενης αξίας και μέσω των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τράπεζες: Απώλεια 10.042 θέσεων εργασίας τα τελευταία 4 χρόνια

Τη συρρίκνωση των δικτύων καταστημάτων και τη μείωση ανθρώπινου δυναμικού συνέχισαν κατά την περίοδο 2019-2022 οι τράπεζες, με περισσότερες από 10.000 θέσεις εργασίας να χάνονται και σχεδόν 500 καταστήματα να κλείνουν.

Αναλυτικότερα, βάσει της νέας ετήσιας έκθεσης της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, την τετραετία 2019 – 2022 χάθηκε το ένα τέταρτο των θέσεων εργασίας που καταγράφονταν στο τέλος του 2018 (ποσοστό μείωσης 25,5%), με τον αριθμό των εργαζομένων στις τράπεζες να μειώνεται στο τέλος του 2022 σε 29.341, έναντι 39.383 στο τέλος του 2018, ήτοι μια απώλεια 10.042 θέσεων εργασίας.

Παράλληλα, την ίδια περίοδο έκλεισαν συνολικά 498 καταστήματα, με το ποσοστό μείωσης να καταγράφεται στο -25,1%. Την ίδια στιγμή, αυξάνονται τα ATM και οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, γεγονότα που μπορεί να δικαιολογούν τις προαναφερθείσες μειώσεις, ενώ σαφέστατα σημαντικό ρόλο για την εικόνα αυτή διαδραμάτισε και η συρρίκνωση του αριθμού των τραπεζών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Αντίστοιχη μείωση παρατηρήθηκε και στην απασχόληση στον τραπεζικό τομέα, με τον αριθμό των τραπεζοϋπαλλήλων την ίδια περίοδο να μειώνεται κατά 55%, μια τάση που αναμένεται να συνεχιστεί και το 2023, μέσα από νέα προγράμματα εθελουσίας εξόδου.

Σημειώνεται, τέλος, πως, βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, η Alpha Bank διαθέτει 280 καταστήματα και 5.958 εργαζόμενους, η Εθνική Τράπεζα 318 καταστήματα και 6.706 εργαζόμενους, η Eurobank 274 καταστήματα και 6.272 εργαζόμενους και η Τράπεζα Πειραιώς 389 καταστήματα και 7.900 εργαζόμενους.