--> 

ΔΥΠΑ: Ενισχύει τα e-εργαστήρια συμβουλευτικής καριέρας

Η ΔΥΠΑ εμπλουτίζει τις συμβουλευτικές υπηρεσίες της, ενισχύοντας και αυξάνοντας τα δωρεάν e-εργαστήρια τα οποία διεξάγονται από εξειδικευμένους εργασιακούς συμβούλους της και απευθύνονται σε εργαζομένους και άνεργους που επιθυμούν να ενδυναμώσουν τις δεξιότητές τους στον τομέα της αναζήτησης εργασίας, ανεξάρτητα από τη γεωγραφική περιοχή που διαμένουν, «ώστε να είναι σε θέση να σχεδιάσουν αποτελεσματικά το πλάνο της σταδιοδρομίας τους για την ένταξή τους ή την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας».

Σύμφωνα με τη ΔΥΠΑ, στόχος είναι οι συμμετέχοντες να ενημερωθούν και να ενεργοποιηθούν στην αναζήτηση της κατάλληλης θέσης εργασίας ή και να αναπτύξουν τη δική τους επιχειρηματική δραστηριότητα, καθώς και να ενισχυθεί η απασχολησιμότητά τους, μέσω ενός αποτελεσματικού βιογραφικού και της προετοιμασίας για συνεντεύξεις με επιχειρήσεις.

Ήδη, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΔΥΠΑ, η ανταπόκριση των πολιτών κρίνεται εντυπωσιακή, καθώς, από τον Μάρτιο έως τον Ιούλιο 2023, υλοποιήθηκαν 92 θεματικά εργαστήρια ομαδικής συμβουλευτικής και οι αιτήσεις συμμετοχής, που υποβλήθηκαν, έφτασαν τις 4.450.

Έτσι, λοιπόν, όλοι όσοι αναζητούν εργασία και επιθυμούν να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους στη διαχείριση της σταδιοδρομίας τους μπορούν να παρακολουθήσουν e-εργαστήρια στις εξής βασικές θεματικές ενότητες:

«Πώς να δημιουργήσω ένα αποτελεσματικό βιογραφικό», «πώς να προετοιμαστώ σωστά για μία συνέντευξη εργασίας», «ποια είναι τα βήματα για μία επιτυχημένη επιχειρηματική ιδέα», «πώς να δημιουργήσω ένα επιχειρηματικό σχέδιο», «πώς να χρησιμοποιήσω τα μέσα επαγγελματικής κοινωνικής δικτύωσης στην αναζήτηση εργασίας».

Τέλος παρουσιάζονται διαφορετικά μέσα επαγγελματικής κοινωνικής δικτύωσης και στρατηγικές προσέγγισης του δικτύου επαφών μέσα από αυτά, ώστε οι αναζητούντες εργασία να διαχειριστούν αποτελεσματικότερα τη σταδιοδρομία τους.

Συνεργασία Μοτοδυναμικής και Treasure Lab

Μία νέα συνεργασία ξεκίνησαν από τον Ιούλιο ο Όμιλος Μοτοδυναμική και η Treasure, μέσω του προγράμματος Τransforming Teams, το οποίο υποστηρίζει και ενδυναμώνει την executive ομάδα της εταιρείας.

«Μέσα σ’ ένα ευχάριστο κλίμα συνεργασίας και ανάπτυξης, το Executive Team του Ομίλου Μοτοδυναμική επένδυσε μία ημέρα για μάθηση και συνεργασία, μέσω βιωματικών εμπειριών, χρησιμοποιώντας μεθοδολογίες όπως Playmobil, 360 assessment, coaching cards κ.ά.. Ευχαριστούμε την Treasure Lab για το facilitation αυτής της διαδικασίας!» δήλωσε σχετικά η Σοφία Θωμαΐδου, Chief People Officer του Ομίλου.

Από την πλευρά της, η Kρύστα Τζελέπη, Founder & Managing Partner της Treasure Lab PC ανέφερε: «Η ηγετική ομάδα της Μοτοδυναμικής μας εξέπληξε πολύ θετικά με το απαράμιλλο focus τους, την ικανότητα ανοικτού διαλόγου, τη συνεργατικότητά τους και την ενθουσιώδη ανταπόκριση στα εργαλεία που χρησιμοποιήσαμε».

Συνεργασία Alumil και Morphoses

Σε μία νέα συνεργασία προέβησαν ο Όμιλος Alumil και η Morphoses, με στόχο να ενισχυθούν τα soft skills των παιδιών των εργαζομένων. Ειδικότερα, μέσα από την πλατφόρμα της Morphoses, τα παιδιά 6-12 ετών των εργαζομένων, είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, σε μια σειρά εβδομαδιαίων διαδικτυακών μαθημάτων με άρτια καταρτισμένους εκπαιδευτικούς.

Εμπλουτισμένα με δημιουργικές δραστηριότητες και διαδραστικά παιχνίδια για την καλλιέργεια 42 διαφορετικών δεξιοτήτων, τα μαθήματα έδωσαν στους μικρούς Alumilers την ευκαιρία να μάθουν διασκεδάζοντας και να ενισχύσουν την αυτογνωσία και την αυτοπεποίθησή τους.

Η εν λόγω συνεργασία θα συνεχιστεί και για έναν δεύτερο κύκλο μαθημάτων, δίνοντας την ευκαιρία σε ακόμη περισσότερα παιδιά να καλλιεργήσουν τις πιο θεμελιώδεις δεξιότητές τους με τον πιο δημιουργικό και διασκεδαστικό τρόπο.

«Η συνεχής εκπαίδευση και ανάπτυξη των ανθρώπων μας, καθώς και η συμβολή μας στην ατομική και οικογενειακή ευημερία τους αποτελούν για εμάς προτεραιότητα αλλά και μια ουσιαστική πράξη εταιρικής υπευθυνότητας» αναφέρει χαρακτηριστικά η Alumil σε ανακοίνωσή της.

Υπ. Εργασίας: Εξειδίκευση των μέτρων περί επαναφοράς των τριετιών

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, εξειδίκευσε τα μέτρα περί επαναφοράς των τριετιών που εξήγγειλε από το βήμα της ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με όσα είπε, υπάρχουν τρεις κατηγορίες εργαζομένων που τις δικαιούνται και ανέρχονται στις 600.000:

  1. Οι αμειβόμενοι με τον κατώτατο μισθό των 780 ευρώ, οι οποίοι υποχρεωτικά από 1.1.2025 θα λάβουν το επίδομα προϋπηρεσίας έως 9 χρόνια. Όπως είπε, περισσότερο ευνοημένοι είναι οι παλιοί εργαζόμενοι που είχαν ξεκινήσει να «κτίζουν» τριετίες πριν από το πάγωμα τους το 2012, καθώς θα δουν νωρίτερα τα οφέλη. Ο Υπουργός Εργασίας είπε επίσης ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει προωθηθεί η νομοθετική ρύθμιση που ξεπαγώνει τις τριετίες νωρίτερα από το αναμενόμενο λαμβάνοντας υπόψη τις εκτιμήσεις για τη θετική πορεία της οικονομίας και την υποχώρηση της ανεργίας. «Ωστόσο αν δούμε αύξηση της ανεργίας θα επανεξετάσουμε την απόφαση για το ξεπάγωμα. Η ρύθμιση είναι ισορροπημένη καθώς δεν είναι πολύ σκληρή με τους εργοδότες και προστατεύει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Εμείς θα είμαστε συνεπείς με τη δέσμευση μας ότι θα αυξηθεί ο μέσος μισθός το 2027» τόνισε χαρακτηριστικά. Όσον αφορά στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην αρμοδιότητα των κοινωνικών εταίρων, ο ΄Αδωνις. Γεωργιάδης δήλωσε «είναι ένα θέμα που με ενδιαφέρει και θα τον δούμε στην ώρα του».
  2. Οι εργαζόμενοι που καλύπτονται από κλαδικές συμβάσεις, οι οποίες έχουν κηρυχθεί υποχρεωτικές όπως για παράδειγμα ο κλάδοι των ξενοδοχείων και του επισιτισμού.
  3. Οι εργαζόμενοι που δεν καλύπτονται από ενεργές συλλογικές συμβάσεις, όπως είναι το λιανεμπόριο.

Σύμφωνα με τα όσα είπε εξάλλου η Γενική Γραμματέας Απασχόλησης Άννα Στρατινάκη, «οι εν λόγω εργαζόμενοι μπορούν να διεκδικήσουν τις τριετίες μέσω της σύναψης ατομικών συμβάσεων με τους εργοδότες. Όμως ακόμα και στην περίπτωση που δε γίνει αποδεκτό το αίτημα τους, έχουν ως δίκτυ ασφαλείας τον κατώτατο μισθό και τις τριετίες που τον συνοδεύουν. Αυτό είναι ένα κίνητρο για να πιέσουν μέσω των συλλογικών τους οργάνων».

Το μέτρο αφορά και τους δημόσιους υπαλλήλους αορίστου και ορισμένου χρόνου καθώς και όσους εργάζονται με μερική απασχόληση.