Κρι Κρι: Προσφορά έκτακτης παροχής ύψους 1 εκατ. ευρώ στους εργαζομένους της

Η διοίκηση της Kρι Κρι προχώρησε στη χορήγηση έκτακτης παροχής σε όλους τους εργαζομένους της, στο ύψος ενός επιπλέον μέσου μισθού για κάθε εργαζόμενο, ποσό το οποίο ανέρχεται σε 1.000.000 ευρώ συνολικά. Όπως αναφέρει η εταιρεία, η Κρι Κρι ξεκίνησε μισθολογικές αναπροσαρμογές οι οποίες φτάνουν τα 3.000.000 ευρώ σε ετήσια βάση.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της περαιτέρω ανάπτυξής της, η ελληνική γαλακτοβιομηχανία έχει ήδη πραγματοποιήσει 110 νέες προσλήψεις κατά τη διάρκεια του 2023, με τον συνολικό αριθμό των εργαζομένων της να ανέρχεται πλέον στους 600. Τέλος, η Κρι Κρι προχώρησε σε έκτακτη οικονομική ενίσχυση και των συνεργαζόμενων γαλακτοπαραγωγών της.

Πιο συγκεκριμένα, «ως ένδειξη αναγνώρισης της αμοιβαίας εμπιστοσύνης καθώς και της μεγάλης προσωπικής προσπάθειας που κατέβαλαν οι παραγωγοί για την απρόσκοπτη παροχή γάλακτος προς την Κρι Κρι», η εταιρεία προχώρησε στην καταβολή «πριμ συνεργασίας» ύψους 500.000 ευρώ.

Αιτιολογώντας τις έκτακτες παροχές προς τους εργαζομένους της, η ελληνική γαλακτοβιομηχανία αναφέρει στη σχετική της ανακοίνωση ότι έλαβε υπόψη της ότι «το 2023 είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά με υψηλές πληθωριστικές πιέσεις, αλλά και αυξημένο φόρτο εργασίας λόγω της ισχυρής ανάπτυξης των εξαγωγών» και ήθελε να δείξει έμπρακτα «την αναγνώριση και τη στήριξή της στο σύνολο των εργαζομένων της, οι οποίοι ανταποκρίνονται επάξια στις απαιτήσεις που έχουν προκύψει»

Υπ. Εργασίας: Δημιουργείται και ψηφιακή κάρτα εργασίας εξ αποστάσεως

Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε επί της Αρχής το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας για «την ενίσχυση της εργασίας – Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1152 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 – Απλοποίηση ψηφιακών διαδικασιών και ενίσχυση της Κάρτας Εργασίας – Αναβάθμιση της επιχειρησιακής λειτουργίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και της Επιθεώρησης Εργασίας» στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, λαμβάνοντας υπόψιν τις παρατηρήσεις και προτάσεις των κοινωνικών φορέων, θα προχωρήσει σε προσθήκες και βελτιώσεις του νομοσχεδίου. Πιο συγκεκριμένα, ο Υπουργός ανέφερε ότι θα ικανοποιηθεί το αίτημα του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) που ζήτησε στα άρθρα 26 και 27 του νομοσχεδίου να συμπεριληφθεί η δυνατότητα συμμετοχής στα επιστημονικά ιατρικά συνέδρια και των εκπροσώπων των φαρμακευτικών εταιρειών.

Επίσης θα αποσαφηνιστεί ότι το χρηματικό πρόστιμο των 10.500 ευρώ της υποδηλωμένης εργασίας αφορά στις περιπτώσεις εκείνες που η επιχείρηση χρησιμοποιεί την ψηφιακή κάρτα εργασίας και η Επιθεώρηση Εργασίας διαπιστώνει ότι η επιχείρηση έχει βάλει έναν εργαζόμενο να χτυπήσει την κάρτα ότι έφυγε και αυτός συνεχίζει να εργάζεται. Ο Υπουργός διευκρίνισε δε, ότι η διάταξη για την δυνατότητα 6ήμερης λειτουργίας των επιχειρήσεων δεν αφορά το λιανεμπόριο αλλά μόνο τις επιχειρήσεις με πενθήμερη λειτουργία.

Όσον αφορά στην ψηφιακή κάρτα εργασίας, ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε πως ο στόχος είναι σε ένα έτος να εφαρμόζεται παντού. Για τις επιχειρήσεις που έρχονται να την εφαρμόσουν οικειοθελώς πρόωρα, παρέχεται η άρση γραφειοκρατικών ενημερώσεων που έχουν σήμερα. Προανήγγειλε δε, πως θα υπάρξει και περαιτέρω νομοθετική πρωτοβουλία για τον τρόπο εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας, ενώ θα δημιουργηθεί και ψηφιακή κάρτα εξ αποστάσεως. Υπογράμμισε πως ο τρόπος εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας ανά κλάδο δεν είναι στο παρόν νομοσχέδιο, αφού όπως είπε «υπάρχει δουλειά ακόμα να γίνει σε συνεργασία με τον κάθε κλάδο ξεχωριστά».

ΔΥΠΑ: 142.000 άνεργοι επωφελήθηκαν από τα προγράμματα απασχόλησης

Ενδιαφέροντα στοιχεία για την απήχηση των προγραμμάτων απασχόλησης της ΔΥΠΑ προκύπτουν από τη νέα μελέτη της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού, με τίτλο «Ωφελούμενοι των Προγραμμάτων Απασχόλησης 2019-2023», που ανέλυσε στοιχεία από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα της πρώτης.

Σύμφωνα με αυτά, περισσότεροι από 142.500 άνεργοι ωφελήθηκαν από τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης της ΔΥΠΑ τα τελευταία 4 χρόνια, σημειώνοντας ιστορικό ρεκόρ. Συγκεκριμένα, κατά το διάστημα από τον Αύγουστο 2019 έως και τον Αύγουστο 2023, 142.887 άνεργοι απασχολήθηκαν μέσω προγραμμάτων της ΔΥΠΑ, τετραπλασιάζοντας τον ρυθμό δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας, καθώς και νέας επιχειρηματικότητας, συγκριτικά με την προηγούμενη περίοδο. Πιο συγκεκριμένα:

  • 88.649 άνεργοι συμμετείχαν σε προγράμματα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και ειδικών προγραμμάτων απασχόλησης, 34.216 άνεργοι νέοι συμμετείχαν σε προγράμματα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας, ενώ 20.022 άνεργοι δημιούργησαν νέες επιχειρήσεις μέσω επιχορήγησης ΔΥΠΑ
  • 55% των ωφελουμένων κατοικούν και εργάζονται σε περιοχές εκτός της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας
  • 60% των ωφελουμένων αφορά σε γυναίκες, ενώ το 45% σε νέους έως 29 ετών. Οι νέες γυναίκες έως 29 ετών αντιπροσωπεύουν το 28% των ωφελουμένων
  • 66% των ωφελουμένων είναι απόφοιτοι έως και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ενώ οι πτυχιούχοι αποτελούν το 34%. Το 41% αφορά σε αποφοίτους Λυκείου
  • 43% των ωφελουμένων ήταν μακροχρόνια άνεργοι (άνω των 12 μηνών ανεργία)
  • 90% των ωφελουμένων απασχολήθηκαν σε πολύ μικρές επιχειρήσεις (1-9 εργαζόμενοι). Το 33% απασχολήθηκε σε επιχειρήσεις της κατηγορίας «Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο, Επισκευή Μηχανοκίνητων Οχημάτων και Μοτοσυκλετών», το 15% σε επιχειρήσεις του κλάδου «Επαγγελματικές, Επιστημονικές και Τεχνικές Δραστηριότητες», το 9% σε επιχειρήσεις «Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης» και 9% στη «Μεταποίηση».

Έκθεση για την Εργασία: Το 26% των νέων δεν βρίσκεται ούτε σε εργασία ούτε σε κατάρτιση

Οι προκλήσεις για το Κοινωνικό Κράτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα νέα δεδομένα στην αγορά εργασίας καταγράφονται στην έκθεση που εκπονήθηκε από 11 ακαδημαϊκούς και επιστήμονες και η οποία παρουσιάστηκε από το Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το Friends of Europe και τη Μεταρρύθμιση.

«Χωρίς κοινωνικό κράτος κινδυνεύει η ίδια η δημοκρατία», τόνισε η Άννα Διαμαντοπούλου, πρόεδρος της Επιτροπής Σοφών, παρουσιάζοντας τις 4 τάσεις που επηρεάζουν το κοινωνικό κράτος: το δημογραφικό, την κλιματική κρίση, τις νέες μορφές εργασίας και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Επεσήμανε ότι το σημερινό κοινωνικό κράτος είναι προσανατολισμένο στους ηλικιωμένους, για τους οποίους στην Ευρώπη κατά μέσο όρο δίνεται το 30% του ΑΕΠ, ενώ για τα παιδιά και τις οικογένειες παρέχεται μόλις το 8%. Τόνισε παράλληλα ότι τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η μη τυπική απασχόληση που παραβιάζει τα εργασιακά δικαιώματα όπως τα ξέραμε και ότι η έλλειψη ψηφιακών δεξιοτήτων δημιουργεί ανισότητες. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 26% των νέων στη χώρας μας δεν βρίσκεται ούτε σε εργασία ούτε σε κατάρτιση, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη είναι 16,5%.

Ψηφιοποίηση, AI και πράσινη μετάβαση αλλάζουν τη δομή των επαγγελμάτων
Από τους επιστήμονες που εκπόνησαν την έκθεση, ο καθηγητής Bernhard Ebbinghaus στάθηκε στις αλλαγές που θα επιφέρει στον κόσμο της εργασίας η ψηφιοποίηση και η τεχνητή νοημοσύνη, καθώς και στην πράσινη μετάβαση που θα αλλάξει τη δομή επαγγελμάτων. Όπως είπε, όλες οι κρίσεις έδειξαν ότι για να τις αντιμετωπίσουμε απαιτείται κρατική παρέμβαση και πρόνοια. Την ίδια ώρα, ο καθηγητής Νομικής Yves Stevens, έκανε ειδική μνεία στην παιδική φτώχεια και τις αιτίες της: τη σύνθεση του νοικοκυριού (π.χ.  μονογονεϊκές οικογένειες ή πολυπληθείς), την ένταση στην εργασία που μειώνει τον ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά, το μορφωτικό επίπεδο και το μεταναστευτικό, καθώς στους κόλπους των μεταναστών τετραπλασιάζονται οι πιθανότητες της παιδικής φτώχειας.

«Η εισοδηματική ανισότητα στην Ελλάδα είναι στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών», τόνισε ο καθηγητής Μάνος Ματσαγγάνης. «Αν κάτι μας δείχνει η ευρωπαϊκή πραγματικότητα είναι ότι οι πιο πετυχημένες οικονομίες έχουν πιο στιβαρό κοινωνικό κράτος», σημείωσε και επεσήμανε την ανάγκη συστήματος εκπαίδευσης και κατάρτισης στη χώρα μας. «Η έκθεση μάς περιγράφει ένα κοινωνικό κράτος άλλο από αυτό που έχουμε», δήλωσε ο καθηγητής Πλάτων Τήνιος δείχνοντας ως λύση πιο υγιείς και συμμετοχικούς πολίτες. «Η έκθεση βλέπει την ανάγκη παρέμβασης σε όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής για να είναι αποτελεσματική», τόνισε τέλος η καθηγήτρια Αντιγόνη Λυμπεράκη.