--> 

HR Summit@Costa Navarino: Στις 16 και 17 Νοεμβρίου η συνάντηση κορυφής του HR κλάδου

Το πρώτο HR Summit@Costa Navarino, μία μοναδική στην Ελλάδα πρωτοβουλία, παρουσιάζει η Boussias events, στις 16 και 17 Νοεμβρίου 2023. Πρόκειται για ένα καινοτόμο think tank, το οποίο θα διαμορφώσει τη μελλοντική HR ατζέντα των ελληνικών επιχειρήσεων σε ανθρωποκεντρική βάση, αναδεικνύοντας τις επερχόμενες προκλήσεις, προτεραιότητες και προτάσεις για τη συνεχή εξέλιξη των οργανισμών και των ανθρώπων τους.

Προσκεκλημένοι από τον διοργανωτή, οι Συμμετέχοντες, περισσότεροι από τριάντα CHROs κορυφαίων εταιρειών από την ελληνική αγορά, συναντώνται με τα ηγετικά στελέχη της αγοράς παροχής υπηρεσιών, λύσεων και εργαλείων για τις Διευθύνσεις Ανθρωπίνου Δυναμικού σε ένα μοναδικό networking event. Τα στελέχη των εταιρειών προμηθευτών έχουν τη δυνατότητα να αλληλεπιδράσουν με τους Συμμετέχοντες decision makers, ανώτατα στελέχη HR μέσα από σειρά οne-to-one επιχειρηματικών συναντήσεων.

Το περιεχόμενο της εκδήλωσης πλαισιώνουν κεντρικές ομιλίες, discussion panels, στοχευμένα roundtables καθώς και συμμετοχή σε οργανωμένες δραστηριότητες στον μοναδικό προορισμό της Costa Navarino, προσφέροντας ένα διήμερο γεμάτο ευκαιρίες για δικτύωση, σφυρηλάτηση σχέσεων και ανταλλαγή εμπειριών.


Περισσότερες πληροφορίες στο https://www.navarinohrsummit.gr/

Imerys: Νέα HR Operations Manager η Ηλέκτρα Κουρτίδου

Καθήκοντα HR Operations Manager στην Imerys ανέλαβε από τον τρέχοντα μήνα η Ηλέκτρα Κουρτίδου, η οποία μέχρι πρότινος ήταν Group HR Recruitment & Development Specialist στην Pyramis Metallourgia.

Η Η. Κουρτίδου είναι απόφοιτη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και κάτοχος MBA από το ΠΑ.ΜΑΚ, ενώ στην επαγγελματική της πορεία έχει, μεταξύ άλλων, διατελέσει HR Generalist στην ZeniΘ.

EY: Επένδυση 385 εκατ. δολαρίων στην εκπαίδευση των εργαζομένων της

Παγκόσμια έσοδα ρεκόρ, ύψους 49,4 δισ. δολαρίων, για το οικονομικό έτος που έληξε τον Ιούνιο του 2023 (ΟΕ23) ανακοίνωσε η EY, καταγράφοντας αύξηση 14,2%. Αναλυτικότερα, το ΟΕ23, η εταιρεία επένδυσε 3,6 δισ. δολάρια στην ποιότητα των ελέγχων, στην καινοτομία, στην τεχνολογία και στους ανθρώπους της, εκ των οποίων τα 1,4 δισ. δολάρια αφορούν στην τεχνητή νοημοσύνη και στην έναρξη λειτουργίας της ενοποιημένης πλατφόρμας EY.ai. Παράλληλα, η EY παραμένει εντός του στόχου για την επίτευξη μηδενικού καθαρού αποτυπώματος άνθρακα (net zero) το 2025, ενώ οι ομάδες των Υπηρεσιών Κλιματικής Αλλαγής και Βιώσιμης Ανάπτυξης σε όλο τον κόσμο, καταγράφουν αύξηση εσόδων άνω του 40%.

Επιπρόσθετα, το ΟΕ23, η EY πραγματοποίησε επενδύσεις-ρεκόρ ύψους 385 εκατ. δολαρίων στην εκπαίδευση των ανθρώπων της, οι οποίες οδήγησαν στο ιστορικό υψηλό των 24 εκατομμυρίων εκπαιδευτικών ωρών, που αναλογούν σε 61 ώρες ανά εργαζόμενο, κατά μέσο όρο. Ειδικότερα, η εταιρεία προσφέρει στους ανθρώπους της 227 εκπαιδευτικές πιστοποιήσεις – γνωστές ως EY Badges, απονέμοντας καθημερινά στους ανθρώπους της περισσότερα από 430 Badges, ενώ από την έναρξη του σχετικού προγράμματος το 2017, έχουν απονεμηθεί συνολικά 410.000 EY Badges. Επιπλέον, μετά την επιτυχία του EY Tech MBA το 2020, η εταιρεία παρουσίασε πέρυσι έναν νέο, πλήρως διαπιστευμένο τίτλο σπουδών, σε συνεργασία με το Hult International Business School ꟷ το EY Masters in Sustainability. Έτσι, η έκτη – και μεγαλύτερη – τάξη του EY Tech MBA, περιλάμβανε φέτος 74 αποφοίτους, ενώ μαζί με τους πρώτους απόφοιτους του EY Masters in Sustainability, συνολικά καταγράφηκαν 274 πτυχιούχοι.

Στο 79,3% το συνολικό ποσοστό διακράτησης ανθρώπινου κεφαλαίου
Επίσης, το DEI εξακολουθεί να αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα. Χαρακτηριστικά, το ΟΕ23, το 36% των προαγωγών Εταίρων και Directors ήταν γυναίκες, ενώ συνολικά πραγματοποιήθηκαν 2.216 προαγωγές σε θέσεις Εταίρων και Directors –ο μεγαλύτερος αριθμός στην ιστορία του οργανισμού. Τέλος, ο αριθμός των εργαζομένων της εταιρείας παγκοσμίως συνέχισε να αυξάνεται, φτάνοντας τα 395.442 άτομα, με αύξηση 8,2% στον συνολικό αριθμό των Εταίρων. Το ΟΕ23, μάλιστα, 4,7 εκατομμύρια άτομα υπέβαλαν αίτηση για να εργαστούν στην EY, από τα οποία προσλήφθηκαν 122.000, με συνολικό ποσοστό διακράτησης ανθρώπινου κεφαλαίου στο 79,3%, ενώ το 93% των νεοπροσληφθέντων παγκοσμίως δήλωσε ότι είχαν μία εξαιρετική εμπειρία πρόσληψης.

ManpowerGroup: 8 στους 10 εργοδότες δεν βρίσκουν εξειδικευμένα ταλέντα

Επιμένει και το 2023 η πρόκληση εντοπισμού εξειδικευμένων ταλέντων, καθώς σύμφωνα με την Έρευνα Έλλειψης Ταλέντου του ομίλου ManpowerGroup, σύμφωνα με την οποία 8 στους 10 εργοδότες (77%) δυσκολεύονται να βρουν εξειδικευμένα ταλέντα, τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό το 2022 ανερχόταν στο 78%, το 2021 στο 72% και το 2019 στο 77%. Πιο συγκεκριμένα:

  1. Σε μείγμα μόνιμων, προσωρινών και gig απασχολουμένων (εργαζόμενοι που απασχολούνται μέσω πλατφορμών online), θα προχωρήσουν οι Έλληνες εργοδότες τους επόμενους 12 μήνες. Το 32% αναφέρουν ότι πρόκειται να προχωρήσουν σε προσλήψεις τόσο προσωρινών όσο και μονίμων εργαζομένων. Από την άλλη, το 15% αναφέρει μείωση των προσωρινών και μονίμων απασχολουμένων, ενώ το 53% δηλώνει ότι δεν θα κάνει καμία αλλαγή. Επιπρόσθετα, το 34% των εργοδοτών αναφέρει αύξηση όσον αφορά στους gig εργαζόμενους, το 15% θα προχωρήσει σε μείωση και το 51% δεν θα κάνει καμία αλλαγή. Το 55% των εργοδοτών στον κλάδο της Ενέργειας και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας αναφέρουν πιο αισιόδοξες προοπτικές για τους προσωρινά απασχολούμενους, ενώ το 44% στον κλάδο της Πληροφορικής αναφέρει αισιόδοξες προθέσεις για τους μόνιμους εργαζομένους.
  2. Οι Έλληνες εργοδότες ήταν πρόθυμοι τους τελευταίους 12 μήνες να προσλάβουν υποψηφίους διαφορετικών κατηγοριών, προκειμένου να ξεπεράσουν την έλλειψη ταλέντου. Χαρακτηριστικό αυτής της «ποικιλομορφίας» είναι το γεγονός ότι το 32% είναι μακροχρόνια άνεργοι, το 24% δεν πληρούν όλες τις απαραίτητες προσωπικές δεξιότητες, το 23% έχουν μείνει άνεργοι λόγω ευθυνών φροντίδας, το 20% δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις για όλες τις απαραίτητες τεχνικές δεξιότητες, ενώ το 19% έχουν μη γραμμική σταδιοδρομία ή πολλαπλές αλλαγές σταδιοδρομίας. Το 16% είναι μεγαλύτερης ηλικίας και αναζητούν εργασία ή αλλαγή καριέρας ενώ ίσο ποσοστό προέρχονται από υπο-εκπροσωπούμενες ή περιθωριοποιημένες κοινότητες. Το 14% αντιμετωπίζουν κάποια ειδική ανάγκη ή χρόνια πάθηση και το 7% έχουν ελαφρύ ποινικό μητρώο.
  3. Οι εργοδότες προσδιορίζουν ποια είναι τα top στοιχεία που οδηγούν στην παραγωγικότητα: To 39% προκρίνει την επαγγελματική ανάπτυξη (training, upskilling, reskilling), το 38% τους ξεκάθαρους στόχους και σκοπούς, το 36% τη θετική εργασιακή κουλτούρα, το 36% την ισορροπία εργασίας-προσωπικής ζωής, το 32% την αποτελεσματική επικοινωνία και συνεργασία, το 25% την αποτελεσματική ανάπτυξη της υπάρχουσας τεχνολογίας, το 18% την αξιοποίηση νέων, AI-εργαλείων (π.χ. ChatGPT), το 17% την δια ζώσης συνεργασία και το 15% την αυξανόμενη υιοθέτηση της υφιστάμενης τεχνολογίας.