Lidl Hellas: Νέα οικονομική ενίσχυση 500.000 ευρώ σε εργαζομένους της

Σε οικονομική υποστήριξη ύψους 500.000 ευρώ για τους ανθρώπους των καταστημάτων και των logistics centers της προχωράει η Lidl Hellas. Σύμφωνα με την εταιρεία, η επιπρόσθετη αυτή υποστήριξη, που θα χορηγηθεί με τη μορφή των διατακτικών σίτισης, στοχεύει στην ενίσχυση της κάλυψης των καθημερινών διατροφικών τους αναγκών για το διάστημα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2023.

Με το συγκεκριμένο ποσό, η ενίσχυση των εργαζομένων της εταιρείας, μέσω μισθολογικών αυξήσεων και επιπρόσθετων παροχών έφθασε πλέον σε συνολικό ύψος 6,7 εκατ. ευρώ από τις πρώτες σχετικές ανακοινώσεις τον περασμένο Φεβρουάριο.

«Στη Lidl Ελλάς αφουγκραζόμαστε τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και προχωράμε σε πράξεις για τους πελάτες και τους ανθρώπους μας. Προσφέρουμε στους πελάτες μας προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας στην καλύτερη δυνατή τιμή της αγοράς, ενώ παράλληλα στηρίζουμε τους ανθρώπους μας μέσα από επιπρόσθετες παροχές», δήλωσε σχετικά ο Martin Brandenburger, Πρόεδρος Διοίκησης της Lidl Ελλάς.

ΑΒ Βασιλόπουλος: Ικανοποιημένο δηλώνει το 87% των εργαζομένων της

«Το 2022 αποχώρησαν 878 εργαζόμενοι. Δεν μιλάμε για 878 θέσεις εργασίας που χάθηκαν. Δεν βρίσκουμε προσωπικό να στελεχώσουμε τα καταστήματά μας και τις αποθήκες μας». Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΒ Βασιλόπουλος, Νίκος Λαβίδας, προσπαθώντας να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους η αλυσίδα κατέγραψε μείωση του προσωπικού της.

Όπως επισήμανε, η αλυσίδα προχώρησε στη διεξαγωγή εσωτερικής έρευνας, η οποία έδειξε ότι το 87% των εργαζομένων της είναι ικανοποιημένοι και δεν επιθυμούν να φύγουν. Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω δε, τόνισε ότι η αλυσίδα προσπαθεί να μειώσει το πρόβλημα και μέσω της μεταβολής αρκετών συμβάσεων σε πλήρους απασχόλησης, από μερικής.

Καταλήγοντας ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΒ Βασιλόπουλος είπε ότι η εταιρεία προχώρησε σε ενιαία ασφαλιστική κάλυψη για το σύνολο των εργαζομένων της, οι απολαβές των οποίων κινούνται πάνω από τον κατώτατο μισθό.

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Σημαντικά κίνητρα για την εθελοντική εφαρμογή της

Ως σημαντικά εκτιμά η αγορά εργασίας τα κίνητρα για την εθελοντική εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας που συμπεριλαμβάνονται στο νέο εργασιακό νόμο που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, πρόκειται να εκδοθούν διαφορετικές υπουργικές αποφάσεις με αναλυτικές οδηγίες για τον τρόπο εφαρμογής της ανά κλάδο. Πιο συγκεκριμένα:

  1. Με το νέο εργασιακό νόμο, οι επιχειρήσεις που επιλέξουν να εφαρμόσουν νωρίτερα την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, χωρίς να έχει καταστεί ακόμη υποχρεωτική για τον κλάδο τους, δεν θα είναι υποχρεωμένες να καταχωρίζουν στο Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη ΙΙ» τις αλλαγές ή την τροποποίηση του ωραρίου εργασίας ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας ή την υπερωριακή απασχόληση, πριν από την έναρξη πραγματοποίησής τους.
  2. Ωστόσο, μέσω της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, θα γίνεται σε πραγματικό χρόνο η καταγραφή της απασχόλησης των εργαζομένων (βασικό ωράριο, υπερωρίες, κ.λπ.), κάτι που, σύμφωνα με το υπουργείο, αποτελεί εγγύηση για την τήρηση του ωραρίου και για την πάταξη της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας. Με τον τρόπο αυτό, δηλαδή, αποδεικνύονται σε πραγματικό χρόνο η έναρξη και η λήξη του χρόνου εργασίας, καθώς και η νόμιμη υπέρβαση του δηλωθέντος ωραρίου (υπερωρία), μειώνοντας, ταυτόχρονα, το υπέρμετρο διοικητικό βάρος και τη γραφειοκρατία για τις επιχειρήσεις που υιοθετήσουν την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας.
  3. Παράλληλα, σε περίπτωση αναντιστοιχίας της πραγματικής απασχόλησης με τη σχετική σήμανση της κάρτας, επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο, ύψους 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο, στην Ψηφιακή Κάρτα του οποίου δεν είναι δυνατή η ανωτέρω αντιστοίχιση.

Στόχος του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης είναι η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, χρήση της οποίας κάνουν ήδη σημαντικοί κλάδοι της οικονομίας, να επεκταθεί σταδιακά στο σύνολο της αγοράς εργασίας, εφόσον προηγηθούν διαβουλεύσεις με τον κάθε κλάδο ξεχωριστά.

Τρ. Πειραιώς: Νέοι κύκλοι για τις δράσεις του προγράμματος EQUALL

Tην έναρξη των νέων κύκλων για τις δράσεις Women Founders and Makers, Women Βack to Work, Women in Agriculture και Profession has no Gender, στο πλαίσιο του προγράμματος EQUALL, ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς. Το εν λόγω πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις που στοχεύουν στο να συμβάλλουν στην ισότητα των φύλων, στην εξάλειψη των έμφυλων στερεοτύπων και στην υποστήριξη των νέων και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Ειδικότερα, οι αιτήσεις για τη συμμετοχή στον 4ο κύκλο των δράσεων Women Founders and Makers και Women Βack to Work, καθώς και στον 3ο κύκλο του Women in Agriculture, που υλοποιούνται σε συνεργασία με τους 100mentors, ξεκινούν στις 25 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσουν μέχρι και τις 16 Οκτωβρίου, ενώ η δράση Profession has no Gender, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το The Tipping Point, συνεχίζεται και για τη νέα σχολική χρονιά 2023-2024.

Επισημαίνεται ότι η δράση Women Founders and Makers, απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες που έχουν δημιουργήσει ή επιθυμούν να αναπτύξουν τη δική τους επιχειρηματική δραστηριότητα και αναζητούν σχετική επιμόρφωση και εξειδικευμένη υποστήριξη, η δράση Women Back to Work σε όλες τις γυναίκες που επιθυμούν να επιστρέψουν δυναμικά στην αγορά εργασίας και η Women in Agriculture σε όλες τις γυναίκες που διατηρούν επιχείρηση ή σκοπεύουν να ξεκινήσουν δική τους επιχείρηση στον αγροτικό τομέα, ενώ το Profession has no Gender απευθύνεται σεμαθητές και μαθήτριες δημόσιων Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων ανά την Ελλάδα για να ευαισθητοποιήσει όσον αφορά στην επιλογή επαγγέλματος και να καταρρίψει τα κοινωνικά στερεότυπα.