Τιτάν: Νέα HR Director η Μαρία Καφεντζή

Καθήκοντα HR Director στην Τιτάν ανέλαβε η Μαρία Καφεντζή, η οποία μέχρι πρότινος κατείχε την ίδια θέση στην Βιοιατρική.

Η Μ. Καφεντζή είναι απόφοιτη του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑ.ΠΕΙ και κάτοχος Master στο HR Management από το ΟΠΑ, ενώ στην επαγγελματική της πορεία έχει, μεταξύ άλλων, διατελέσει HR Director στην Ολυμπιακή Ζυθοποιία και Recruiter στην Randstad.

Υπ. Εργασίας: Έρχεται διευκρινιστική εγκύκλιος για τις υπερωρίες

Ως ένα από τα θετικά στοιχεία του νέου εργασιακού νόμου θεωρείται από το Υπουργείο Εργασίας η δυνατότητα κυριακάτικης απασχόλησης εργαζομένων σε ορισμένους κλάδους. Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι τόνισε ότι η συγκεκριμένη διάταξη αυξάνει το εισόδημα των εργαζομένων. «Θεσμοθετούμε παραδείγματος χάριν σε κάποιους κλάδους της βιομηχανίας να μπορούν οι εργαζόμενοι να δουλεύουν και την Κυριακή.

Όποιος το κάνει θα πληρώνεται το ημερομίσθιό του συν 115%. Αν σήμερα που μιλάμε κάποιος δουλέψει εκτάκτως την Κυριακή παίρνει συν 75%, ενώ με το νέο νόμο θα παίρνει σύνολο 115%» ανέφερε χαρακτηριστικά. Σχολιάζοντας δε τα δημοσιεύματα περί καταπάτησης του οκτάωρου, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Δεν έχει αλλάξει κανένα οκτάωρο. Αυτό που έχει γίνει είναι ότι στην ευρωπαϊκή οδηγία ορίζεται ότι είναι δικαίωμα του εργαζόμενου όταν τελειώσει τη δουλειά του στον κύριο εργοδότη του, εάν το επιθυμεί, να κάνει σύμβαση και με άλλον εργοδότη, και δεν έχει δικαίωμα ο κύριος εργοδότης να τον εμποδίσει. Αυτό λέει η οδηγία. Αυτό που θεσμοθετήσαμε, στην οδηγία είναι γραμμένο ως δικαίωμα του εργαζομένου. Στην Ελλάδα παρουσιάστηκε ως 13άωρο».

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εργασίας, δεν μπορεί πλέον ο εργοδότης καταχρηστικά να χρησιμοποιήσει αυτό τον νόμο για να αποφύγει την πληρωμή υπερωριών. «Το έχουμε προβλέψει στην αιτιολογική έκθεση και θα βγει και ειδική εγκύκλιος. Οποιαδήποτε συνδεόμενη καθ’ οιονδήποτε τρόπο εταιρεία, απαγορεύεται να το κάνει. Η Επιθεώρηση Εργασίας θα μπορεί να ελέγξει αν είναι καθ’ οιονδήποτε τρόπο συνδεόμενη η επιχείρηση, δηλαδή αν έχει συστέγαση, αν έχει ένα ίδιο μέλος, αν είναι ίδιος ο νόμιμος εκπρόσωπος κλπ. Αυτά τα ελέγχει η Επιθεώρηση Εργασίας με την Εργάνη. Ο έλεγχος γίνεται αυτόματα, ηλεκτρονικά. Ακόμα και αν είναι σε διαφορετικούς χώρους, στον ίδιο όμιλο απαγορεύεται» κατέληξε.

Δείκτης RCI 2023: Σε σταθερή ανάπτυξη η αγορά εργασίας το Α΄ 6μηνο του 2023

Το κλίμα αισιοδοξίας που φαίνεται να εδραιώνεται μεταξύ των στελεχών των ελληνικών επιχειρήσεων σχετικά με τις προοπτικές της ελληνικής αγοράς εργασίας, αποτυπώνεται στη διατήρηση του δείκτη RCI (Recruitment Confidence Index – Δείκτης Τάσεων Αγοράς Εργασίας) σε σταθερά υψηλά επίπεδα για το α’ εξάμηνο του 2023. Σύμφωνα με την έρευνα του Alba Graduate Business School – The American College of Greece, που διεξήχθη το χρονικό διάστημα Ιούλιος – Αύγουστος 2023 μεταξύ στελεχών εταιρειών που εδρεύουν στην Ελλάδα, ο Δείκτης RCI, για το α’ εξάμηνο του 2023, διατηρήθηκε σε σταθερά υψηλά επίπεδα (136,7), καταγράφοντας ήπια πτώση κατά 1,7 μονάδες, από το ιστορικό ρεκόρ του 138,4 που σημειώθηκε κατά το 2ο εξάμηνο του 2022.

Αντίστοιχα, μικρή πτώση καταγράφηκε και στον δείκτη εξειδικευμένου και στελεχιακού προσωπικού, ο οποίος βρέθηκε στις 130,9 μονάδες στο α΄ εξάμηνο του 2023 από 133,8 μονάδες που βρισκόταν το β’ εξάμηνο του 2022. Σύμφωνα με το Alba, παρά τη μικρή μείωση, η διατήρηση του γενικού δείκτη σε επίπεδα άνω των 130 μονάδων καθώς και του δείκτη εξειδικευμένου προσωπικού σε επίπεδα άνω των 120 μονάδων για πέντε συνεχόμενες μετρήσεις, επιβεβαιώνει την εδραίωση του θετικού κλίματος σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα. Στο ίδιο πλαίσιο, η ήπια πτώση του δείκτη που παρατηρείται αφορά κυρίως τις ανησυχίες των στελεχών σχετικά με την κάλυψη των αυξημένων αναγκών τους σε νέο προσωπικό.

Η εικόνα συγκρατημένης αισιοδοξίας αποτυπώνεται και στις εκτιμήσεις για την εξέλιξη των βασικών μεγεθών που σχετίζονται με το εργατικό δυναμικό. Το 66,1% των συμμετεχόντων προσδοκά αύξηση του αριθμού των εργαζομένων τους, ενώ πάνω από εννέα στις δέκα επιχειρήσεις (96,1%) εκτιμούν ότι θα μπορέσουν να δώσουν κάποια – έστω και μικρή – αύξηση στον μισθό των εργαζομένων μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Η έρευνα RCI πραγματοποιήθηκε από το τμήμα Εφαρμοσμένης Έρευνας και Καινοτομίας του Alba Graduate Business School – The American College of Greece με χορηγό την Continental και με την υποστήριξη του Συνδέσμου Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Ελλάδος (ΣΔΑΔΕ).