Deloitte: Νέος Human Capital Director o Τίμης Ράλλης

Τη θέση του Human Capital Director στην Deloitte ανέλαβε ο Τίμης Ράλλης, με αντικείμενο ευθύνης του τον τομέα του Οργανωτικού Μετασχηματισμού. Στις αρμοδιότητές του εμπίπτουν θέματα οργανωτικού σχεδιασμού, ηγεσίας, εταιρικής κουλτούρας, διαχείρισης της αλλαγής, καθώς και διαχείρισης μεγάλων προγραμμάτων μετασχηματισμού.

Ο Τ. Ράλλης διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το INSEAD της Γαλλίας, ενώ είναι Διπλωματούχος Χημικός Μηχανικός του Swiss Federal Institute of Technology (EPFL), της Ελβετίας. Έχει περισσότερα από 30 χρόνια εμπειρίας στον χώρο του management consulting, με δραστηριότητα, εκτός από την Ευρώπη, και σε Μέση Ανατολή, Νοτιοανατολική Ασία και Ιαπωνία.

«To ανθρώπινο κεφάλαιο πάντα ήταν η κινητήρια δύναμη πίσω από τις εξελίξεις και το βαρόμετρο για την κοινωνική εξέλιξη γενικότερα αλλά και την επιχειρηματική ειδικότερα. Είναι ένας τομέας με εξαιρετικό ενδιαφέρον, προοπτική αλλά και μεγάλες προκλήσεις. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις όλων των κλάδων να καινοτομήσουν, να επιτύχουν εξαιρετικές επιδόσεις μέσα από την ανάδειξη των ταλέντων τους, διαχειριζόμενοι με τον βέλτιστο τρόπο τα εργαλεία και τις διαδικασίες που διαθέτουμε στη φαρέτρα μας» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Τ. Ράλλης.

Δημουλάς Ειδικά Καλώδια: Πρόγραμμα υπηρεσιών ψυχικής υγείας για τους ανθρώπους της

Την επέτειο των 50 χρόνων παρουσίας της γιορτάζει φέτος η Δημουλάς Ειδικά Καλώδια, τιμώντας έμπρακτα τους εργαζομένους της, οι οποίοι συντέλεσαν στην επιτυχημένη της πορεία και εγγυώνται το δυναμικό της μέλλον.

Έτσι, μέσα στο 2023, η εταιρεία ξεκίνησε ένα καινούργιο πρόγραμμα, με στόχο τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας στο ανθρώπινο δυναμικό της, ακόμα και στην ώρα εργασίας, το οποίο παρέχει ψυχοθεραπεία και όχι μόνο συμβουλευτική.

Επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο καθηγητής Ψυχιατρικής και Ψυχοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, Δρ. Αντώνιος Ντακανάλης (Αntonios Dakanalis), ο οποίος θα παρέχει προσωπική, εξατομικευμένη φροντίδα για κάθε θέμα που αφορά την ανθρώπινη εμπειρία και όχι μόνο για εργασιακά θέματα.

Έρευνα: Τι σημαίνει το “wellbeing” για τους Έλληνες

Στο πλαίσιο του 2ο Διεθνές Wellbeingr Forum με τίτλο «H Ψυχική Υγεία στο Κέντρο του Οικοσυστήματος που Διασφαλίζει τη Βιωσιμότητα του Πλανήτη» παρουσιάστηκε η ποιοτική έρευνα «Χαρτογραφώντας την Ποιότητα Ζωής στην Ελλάδα», η οποία διεξήχθη από την Wellbeingr. Η έρευνα χαρτογράφησε την γνώση και την άποψη των Ελλήνων για την έννοια του “wellbeing”.

Σύμφωνα με αυτή, ο δρόμος προς το “wellbeing” είναι μια περίπλοκη διαδρομή συναισθημάτων, πράξεων και καταστάσεων, η οποία σήμερα στην ελληνική πραγματικότητα εκφράζεται ως όνειρα και προσδοκίες, που εμφανίζονται όμως συντηρητικά και προσγειωμένα. Ως προς ένα βαθμό φαίνεται δηλαδή, ότι οι κοινωνικοοικονομικές δυσχέρειες των τελευταίων χρόνων έχουν επηρεάσει αρνητικά την αισιοδοξία για το μέλλον, τα «μεγάλα όνειρα» και τη διάθεση υπέρβασης ως προς την επίτευξη στόχων, ατομικών και κοινωνικών. Σύμφωνα με τα ευρήματα, θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για ένα «συλλογικό τραύμα» της ελληνικής κοινωνίας, το οποίο εκφράζεται ως «εσωστρέφεια», έμφαση στην επιβίωση, μειωμένες προσδοκίες και «μονομερή» αντίληψη της έννοιας “wellbeing” (έμφαση στις κοινωνικοοικονομικές της παραμέτρους).

Για τους Έλληνες σήμερα, “wellbeing” σημαίνει ευμάρεια (οικονομική άνεση και κοινωνική ευημερία), επαγγελματική ικανοποίηση (αποκατάσταση και ανέλιξη), κοινωνική ζωή/επαφή (οικογενειακές, προσωπικές και φιλικές σχέσεις), ισορροπημένη καθημερινότητα (υποχρεώσεις, ελεύθερος χρόνος), προσωπική ευημερία/ευεξία (σωματική και ψυχική υγεία).

4 προτάσεις για κατανόηση της σημασίας του “wellbeing”

Τέλος, για την ανάδειξη της σημασίας του “wellbeing”, η έρευνα προτείνει:

  1. Επαναπροσδιορισμό του τρόπου με τον οποίο το “wellbeing” ορίζεται και γίνεται αντιληπτό. Θα βοηθούσε πολύ εάν κατά την επικοινωνία για τα απλά, προσιτά και πρακτικά μέσα που ενισχύουν το “wellbeing”, αυτά παρουσιάζονταν ως ένα προσβάσιμο κομμάτι της καθημερινότητας του μέσου πολίτη και όχι ως κάτι πολυτελές ή άπιαστο, δηλ., ένα αγαθό εξαρτώμενο από αυστηρά οικονομικούς παράγοντες.
  2. Ενημέρωση για τις δομές και τα εγχειρήματα, που ήδη υπάρχουν και λειτουργούν και που οι πολίτες δείχνουν να μην γνωρίζουν ειδικά στον τομέα της ευεξίας (σωματική και ψυχική υγεία). Είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί ότι η ψυχική υγεία αναφέρεται πλέον σαν κάτι βασικό, το οποίο όλοι πρέπει να φροντίζουμε εξίσου με το σώμα μας ή/και τη γενικότερη υγεία μας. Αισιόδοξο είναι ότι δεν αναφέρθηκε από κανέναν το ταμπού του στίγματος της ψυχικής πάθησης.
  3. Εκπαιδευτικά προγράμματα και πρωτοβουλίες, με στόχο την ανάδειξη της σημαντικότητας όλων των παραμέτρων του “wellbeing”, καθώς και την εισαγωγή θεματικών που σήμερα δείχνουν να παραμελούνται όπως π.χ. συμπεριφορική, πολιτισμική και κοινωνική εκπαίδευση.
  4. Εμπλουτισμός, μέτρηση και ποσοτικοποίηση των παραμέτρων (KPIs) του “wellbeing” σε επίπεδο Δήμων, με στόχο τη δημιουργία ενός Παρατηρητήριου Ποιότητας Ζωής κατά τα πρότυπα άλλων χωρών.

Η έρευνα διεξήχθη με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου.