ManpowerGroup: «Πράσινες» θέσεις εργασίας σχεδιάζει το 68% των εργοδοτών στην Ελλάδα

Η ζήτηση των πράσινων θέσεων εργασίας και δεξιοτήτων συνεχίζει να εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς, με το 70% των εργοδοτών παγκοσμίως (68% των Ελλήνων εργοδοτών) να αναφέρει ότι ήδη προσλαμβάνει ή σχεδιάζει ενεργά να προχωρήσει σε προσλήψεις τέτοιων ρόλων, σύμφωνα με την έρευνα του ομίλου ManpowerGroup για τις Προοπτικές Απασχόλησης του 3ου τριμήνου του 2023.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, το 55% των εργοδοτών προβλέπει ότι οι επενδύσεις στον πράσινο μετασχηματισμό των επιχειρήσεων και σε θέματα ESG, θα ξεπεράσουν την τεχνολογία κι άλλες μεγάλες τάσεις, ως κορυφαίοι παράγοντες δημιουργίας νέων πράσινων θέσεων εργασίας για τα επόμενα 5 χρόνια, ενώ μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την κάλυψη πράσινων θέσεων εργασίας στην Ελλάδα παρουσιάζεται στους κλάδους του Ανθρώπινου Δυναμικού (40%), Βιομηχανίας & Παραγωγής (30%) και Πληροφορικής & Δεδομένων (28%).

Επιπρόσθετα, παρά την υψηλή ζήτηση, το 94% των επιχειρήσεων αναγνωρίζει την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού για την επίτευξη των ESG στόχων του, ενώ το 49% των καταναλωτών παγκοσμίως επέλεξε να πληρώσει κάτι επιπλέον για ένα πιο βιώσιμο προϊόν. Τέλος, η έρευνα υπογραμμίζει ότι το 58% των Διευθυνόντων Συμβούλων των 500 μεγαλύτερων εταιρειών της λίστας Fortune έχουν θέσει στόχους για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών.

Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν ΟΠΑ και Intersport Athletics

Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν το ΟΠΑ και η Intersport Athletics, με στόχο τη συνεχή ενδυνάμωση της σχέσης μεταξύ ακαδημαϊκής κοινότητας και επιχειρηματικότητας. Ειδικότερα, η τριετής ανανέωση της εν λόγω συνεργασίας επιβεβαιώνει την κοινή δέσμευση για παραγωγή νέων γνώσεων, προκειμένου να περιοριστεί το χάσμα δεξιοτήτων μεταξύ εκπαίδευσης και εργασίας.

Το Μνημόνιο υπέγραψαν, την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου, ο Πρύτανης του ΟΠΑ, Καθηγητής Δημήτρης Μπουραντώνης, και ο Γενικός Διευθυντής της Intersport Athletics, Ευάγγελος Μπάτρης, ενώ το κοινό σχέδιο δράσης περιλαμβάνει συνεργασία μεταξύ εταιρείας και μελών ΔΕΠ στη βάση πραγματικών σχεδίων δράσης, αμοιβαίες επισκέψεις, συμμετοχή στην ανάθεση/εκτέλεση διπλωματικών εργασιών, εισηγήσεις/διαλέξεις στελεχών σε μαθήματα και υποβολή προτάσεων σε συγχρηματοδοτούμενα εθνικά, ευρωπαϊκά ή διεθνή προγράμματα.

«Με προσανατολισμό στον στρατηγικό πυλώνα της εξωστρέφειας του Πανεπιστημίου, διευρύνουμε τις συνεργασίες μας με εταιρείες που προσθέτουν αξία στις φοιτήτριες, στους φοιτητές και στις/στους αποφοίτους μας και ενισχύσουν τη δυνατότητα απασχόλησής τους σε σύγχρονα αντικείμενα και δεξιότητες» δήλωσε ο Δ. Μπουραντώνης, ενώ από την πλευρά του ο Ε. Μπάτρης σημείωσε: «Είναι σημαντικό να δίνουμε το βήμα στη γενιά των νέων ταλέντων, ώστε να βρουν τη δική τους θέση σε ένα δυναμικό και διαρκώς εξελισσόμενο περιβάλλον εργασίας, που ταυτόχρονα ενθαρρύνει τις νέες ιδέες και την καινοτομία ως αναπόσπαστο κομμάτι προόδου».

kariera.gr: Συνεργασία με το Jobslink

Συνεργασία με το Jobslink, το ειδικό πρόγραμμα εύρεσης εργασίας που δημιούργησε ο Ελληνικός Σύλλογος για το Σύνδρομο Asperger (Ελ.σ.σ.Α.) ξεκινά το kariera.gr. Tο Jobslink δημιουργήθηκε από άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, τις οικογένειές τους και τους φίλους τους.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, το kariera.gr ενσωματώνει στις φετινές Ημέρες Καριέρας (21-22 Οκτωβρίου, Τεχνόπολη) ένα ειδικό hub για να έρθουν σε επαφή οι εργοδότες με τους ανθρώπους αυτούς. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, 22 εταιρείες-εργοδότες θα έρθουν σε επαφή στις Ημέρες Καριέρας 2023 με περισσότερους από 70 υποψηφίους με Αυτισμό Υψηλής Λειτουργικότητας, που δήλωσαν συμμετοχή.

Σε έναν χώρο ειδικά και φιλικά διαμορφωμένο, εκπρόσωποι των εταιρειών και υποψήφιοι θα γνωριστούν και θα πραγματοποιήσουν συνεντεύξεις, με στόχο να δοθούν στους υποψηφίους αυτούς οι εργασιακές προοπτικές που τους αξίζουν.

Οι εταιρείες που συμμετέχουν σε αυτή την πρωτοβουλία είναι οι: Alumil, Brink’s Hellas S.A., Coca-Cola Τρία Έψιλον (3Ε), CQS, Ergo Ασφαλιστική, EY, Fraport Greece, IKEA, Intrum, kariera.gr, Mars, Nestlé, Neurosoft, Nexi Greece, Salescode, TaskUs, Teleperformance, Webhelp, Ολυμπιακή Ζυθοποιία, Όμιλος Διαγνωστικών Κέντρων Affidea, Πλαίσιο Computers και ΣΟΛ Crowe.

ΣΕΒ – Alba: Η δύναμη της Τέχνης στην Ηγεσία

Τον καίριο ρόλο που διαδραματίζουν οι τέχνες στην κοινωνία και στην ανάπτυξη της δημιουργικής ηγεσίας ανέλυσε η Carol Becker, Καθηγήτρια και Επίτιμη Πρύτανης της Σχολής Τεχνών του Πανεπιστημίου Κολούμπια, στο πλαίσιο της εκδήλωση με τίτλο «Οι Τέχνες και η τέχνη της Ηγεσίας», που διοργάνωσε το Κέντρο Αριστείας ΣΕΒ στη Δημιουργική Ηγεσία στις εγκαταστάσεις του Alba Graduate Business School.

Τη συζήτηση, η οποία αποτέλεσε μέρος της Σειράς Συζητήσεων «Ηγούμαστε Δημιουργικά», άνοιξε η Ντόρα Οικονόμου, Διευθύντρια Τομέα Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού του ΣΕΒ, η οποία υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της συνεργασίας του ΣΕΒ με το Alba ως Κέντρο Αριστείας στη Δημιουργική Ηγεσία για την άνθηση της ελληνικής επιχειρηματικότητας και της δημιουργικής ηγεσίας. «Όλο και περισσότερα πανεπιστήμια εισάγουν τις τέχνες στα MBA τους για να προωθήσουν τη δημιουργικότητα των μελλοντικών ηγετών των επιχειρήσεων. Η ηγεσία είναι πραγματική τέχνη, και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου. Οι ηγέτες, όπως και οι καλλιτέχνες, μπορεί να εμπνέουν, να παρακινούν, να προκαλούν, να προωθούν την αυτοέκφραση και τη ρηξικέλευθη σκέψη και μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας» πρόσθεσε η ίδια, ενώ ανέφερε πως ο ΣΕΒ έχει ήδη βοηθήσει 1.500 στελέχη να σπουδάσουν στο Alba με προγράμματα υποτροφιών, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη και διάδοση της γνώσης μέσω του Κέντρου.

«Η δημιουργική ελευθερία αναπτύσσεται εντός θεσμικών κανόνων»
Η Carol Becker κατά την ομιλία της και μιλώντας για τη διαδικασία της δημιουργικότητας, ανέφερε ότι οι άνθρωποι χρειάζονται ένα περιβάλλον στο οποίο θα νιώθουν ασφαλείς, θα είναι σε θέση να δοκιμάζουν νέα πράγματα, θα αποτυγχάνουν αλλά και θα δημιουργούν τις δικές τους απόψεις.

Στο πλαίσιο αυτό, πιστεύει ότι, αν και μοιάζει παράδοξο, είναι σημαντικό ότι η δημιουργική ελευθερία αναπτύσσεται εντός ενός συστήματος θεσμικών κανόνων. Μίλησε επίσης για την ανατρεπτικότητα της Τέχνης, καθώς αναζητά και επιδιώκει να ξεπερνά τα όρια του δυνατού. Από τη μεριά της, η Γεωργία Κοτρέτσος, Εικαστικός, Ιδρύτρια της ΤΗΕ ΤΕΛΟΣ SOCIETY, Αναπληρώτρια Λέκτορας, Frances Rich School of Fine and Performing Arts, Deree – The American College of Greece, ανέφερε ότι η δημιουργικότητα ενεργοποιείται μέσα από  κατάλληλη κινητοποίηση. Εάν το άτομο προσαρμοστεί στη δομή και τους κανόνες και ταυτόχρονα καλλιεργήσει την ελευθερία του σε ένα δημιουργικό περιβάλλον, μπορεί να εξελιχθεί στον τομέα του. «Όταν υπάρχει κίνητρο, ένας δημιουργός θα εφεύρει τρόπο να παρακάμψει ό,τι φαντάζει αδύνατον»  ανέφερε κλείνοντας την ομιλία της.