--> 

Loulis Food Ingredients: Έμφαση στο upskilling και αύξηση 4,87% στον αριθμό εργαζομένων

Την έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης 2021/2022 έδωσε στη δημοσιότητα η Loulis Food Ingredients, σύμφωνα με την οποία η εταιρεία το 2022 απασχολούσε 365 εργαζόμενους, σημειώνοντας αύξηση 4,87% σε σχέση με το 2021, όταν ο αριθμός των ανθρώπων της ήταν 348. Η εν λόγω έκθεση μάλιστα τονίζει ότι το 99% των εργαζομένων της εταιρείας είναι πλήρους απασχόλησης, ενώ κατά μ.ό. το 18,3% των εργαζομένων προέρχεται από την τοπική κοινωνία.

Ως προς το φύλο, το 83% του ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας είναι άνδρες και το 17% γυναίκες, με το 51% των ανθρώπων να ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 30-50, το 30% στην ομάδα 50+ και το 19% να είναι κάτω των 30 ετών. Επιπρόσθετα, όπως αναφέρεται στην έκθεση, η Loulis Food Ingredients παρέχει διάφορα πλεονεκτήματα και ευκολίες, με σκοπό τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος εργασίας, όπως διαφορετικούς τύπους αδείας, συμπεριλαμβανομένων των κανονικών αδειών, των γονικών αδειών, των αδειών γάμου, των αδειών αιμοδοσίας, όπως επίσης και το δικαίωμα τηλεργασίας και το μειωμένο ωράριο εργασίας.

Παράλληλα, έμφαση δίνεται και στην εκπαίδευση των εργαζομένων, με συνολικά 2.725 εργαζόμενους να εκπαιδεύονται για 9,53 ώρες κατά μέσο όρο το 2022, ενώ το 2022 έτρεξαν συνολικά 73 προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων των εργαζομένων, εκ των οποίων τα 33 ήταν τεχνικής φύσεως, τα 11 διοίκησης, τα 9 οικονομικά, τα 8 για την Υγεία και την Ασφάλεια, τα 5 για τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, τα 4 για το Marketing και τα 3 για τα Logistics. Τέλος, η έκθεση τονίζει ότι η Loulis Food Ingredients έχει υπογράψει τη Χάρτα Διαφορετικότητας, ενώ διαθέτει και συγκεκριμένη πολιτική κατά της βίας και παρενόχλησης.

Έρευνα: Υψηλό turnover και αδυναμία εύρεσης κατάλληλων ατόμων μεγαλύτερο εμπόδιο των talent managers

Σύμφωνα με το 2023 Global State of Upskilling and Reskilling Report από την 360Learning, το 60% των talent managers στην Ευρώπη υποστηρίζει ότι το υψηλό turnover των νέων που εγκαταλείπουν την εργασία τους και η αδυναμία εύρεσης ατόμων με την κατάλληλη εμπειρία και δεξιότητες για την αντικατάστασή τους, είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την επίλυση της έλλειψης δεξιοτήτων.

Επιπρόσθετα, το 38% των ερωτηθέντων εξηγεί ότι η απώλεια γνώσεων που σηματοδοτεί η συνταξιοδότηση της μεγαλύτερης γενιάς αποτελεί το δυσκολότερο εμπόδιο, με το γεγονός αυτό να επισημαίνεται από το 48% των συμμετεχόντων από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ για την Γαλλία και τις ΗΠΑ, η μεγαλύτερη πρόκληση φαίνεται να είναι η εύρεση αρκετών νέων υποψηφίων με τις κατάλληλες ικανότητες. Παράλληλα, βάσει των δεδομένων, το ζήτημα εντείνεται από το γεγονός ότι οι εταιρείες δυσκολεύονται στο γρήγορο upskilling και στο reskilling των εργαζομένων, ενώ για το Ηνωμένο Βασίλειο η απώλεια γνώσεων από τους εργαζόμενους που φεύγουν έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο από το χρηματικό κόστος που απαιτείται για την αντικατάστασή τους.

Επιπλέον, σύμφωνα με το report, το turnover στη Γαλλία και στις ΗΠΑ φαίνεται ότι αποθαρρύνει τα άτομα που μένουν πίσω, ενώ στη Γερμανία, το κόστος και η καθυστέρηση της προσπάθειας κάλυψης των θέσεων που μένουν κενές αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο που ανέφεραν οι διευθυντές. Επίσης, η έρευνα καταγράφει μία στροφή από τις εξωτερικές στις εσωτερικές προσλήψεις, εξαιτίας της εξοικονόμησης χρόνου και κόστους, αλλά και της ανάπτυξης δεξιοτήτων των εργαζομένων της εταιρείας.

Τέλος, ενδιαφέρον εύρημα αποτελεί το ότι στη Γερμανία, μόνο το 34% των ομάδων L&D εμπλέκεται στη χαρτογράφηση των δεξιοτήτων που απαιτούν οι εκάστοτε ρόλοι και στον σχεδιασμό Upskilling/Reskilling στρατηγικής, με το αντίστοιχο ποσοστό για τις ΗΠΑ να καταγράφεται στο 36%, για τη Γαλλία στο 37% και στο Ην. Βασίλειο στο 50%.

Crown World Mobility: Λύσεις μετεγκατάστασης για διατήρηση εργαζομένων

Είναι η μετεγκατάσταση των εργαζομένων η λύση για τη διατήρησή τους; Το ερώτημα αυτό εξετάζει πρόσφατη έρευνα της Crown World Mobility, σύμφωνα με την οποία πάνω από το 80% των εργοδοτών έχει προσφέρει τη μετεγκατάσταση ως έναν τρόπο για να αποφύγει την παραίτηση των ανθρώπων του, ενώ παραπάνω από τους μισούς έχουν προχωρήσει σε λύση της συνεργασίας με όσους δεν επιθυμούν να μετεγκατασταθούν.

Επιπρόσθετα, η εν λόγω έρευνα, με δείγμα 251 HR ηγέτες παγκοσμίως, δείχνει ότι το 73% των εργοδοτών έχει εγκρίνει κάποιο αίτημα μετεγκατάστασης στην προσπάθειά του να διατηρήσει τους εργαζόμενους υψηλής απόδοσης. Επιπρόσθετα, το 53% των ερωτηθέντων εξήγησε ότι σημειώθηκε σημαντική βελτίωση στα ποσοστά διατήρησης των ανθρώπων του μετά την εφαρμογή προγραμμάτων μετεγκατάστασης.

Εντούτοις, όπως επισημαίνεται, η δυσκολία έγκειται στο πώς θα γίνει η επιλογή των υποψηφίων, ενώ ένα 39% καταγράφει ως μεγαλύτερη δυσκολία τη διστακτικότητα των εργαζομένων να δεσμευτούν και ένα 34% την έλλειψη κατάλληλων υποψηφίων.

Τέλος, η έρευνα συμπεραίνει πως η μετεγκατάσταση εργαζομένων αξιοποιείται πλέον όλο και περισσότερο ως στρατηγική για τη διατήρηση των εργαζομένων, αλλά υπογραμμίζει ότι οι εργοδότες είναι αναγκαίο να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες και τις προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, εξασφαλίζοντας μια ομαλή προσαρμογή.