Ο Υπουργός Εργασίας και οι κυβερνήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουν καμία δυνατότητα να επιβάλλουν κλαδικές συμβάσεις, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας χθες στην ενημερωτική εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ANT1.
Όπως τόνισε, ο νόμος είναι πανευρωπαϊκός, είναι ευρωπαϊκή οδηγία και λέει ότι όταν σε έναν κλάδο τα Σωματεία και οι εργαζόμενοι υπογράψουν κλαδική σύμβαση και αποδείξουν ότι εκπροσωπούν τα Σωματεία πάνω από το 50% των εργαζόμενων, τότε ο Υπουργός μπορεί να αποφασίσει μέσα από μια διαδικασία αν θα την κάνει υποχρεωτική σε όλο τον κλάδο ή όχι. «Μέχρι σήμερα, και εγώ και οι προκάτοχοί μου, όσες φορές έχει υπογραφεί τέτοιου τύπου κλαδική σύμβαση, την έχουμε καταστήσει υποχρεωτική. Δηλαδή έχουμε πει ότι εφόσον το υπογράψουν μεταξύ τους να ισχύσει για όλους.
Όμως, αυτή η διαδικασία δεν επιβάλλεται από το κράτος. Αυτή η διαδικασία επιβάλλεται από τους κοινωνικούς εταίρους» ανέφερε χαρακτηριστικά. Και κατέληξε: «Να σας πω ότι υπάρχει και ένα μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα. Το 2018, ο ΣΥΡΙΖΑ κύρωσε τη διεθνή συμφωνία του ILO για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του μισθού και όλα τα υπόλοιπα. Εξαίρεσε όμως το άρθρο 6. Ποιο είναι το άρθρο αυτό; Αυτό που λέει ότι δεν υπάρχει δικαίωμα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία, αλλά είναι υποχρεωμένα τα μέρη να συζητούν μέχρι να βρουν λύση μεταξύ τους και αν θέλουν πάνε οι δυο τους στη διαιτησία».