Ανάλυση Eurobank: Αύξηση 3,8% του μέσου ετήσιου μισθού το 2022

Η Eurobank, στο ενημερωτικό της newsletter με τίτλο «7 Ημέρες Οικονομία» αναφέρεται στις επιπτώσεις των τελευταίων κρίσεων στις αμοιβές των εργαζομένων στη χώρα μας, τόσο διαχρονικά όσο και σε σχέση με τις αντίστοιχες των εταίρων μας στην Ευρωζώνη, παρέχοντας παράλληλα προτάσεις πολιτικής για την επίτευξη σύγκλισης των πραγματικών μισθών. Σύμφωνα με τα στοιχεία από Eurostat & ΕΛΣΤΑΤ, το 2022, ο μέσος ετήσιος μικτός μισθός ανά εργαζόμενο στην Ελλάδα ανήλθε στα €16,0 χιλ., σημειώνοντας αύξηση 3,8% σε σχέση με το 2021 (€15,4 χιλ.) και 6,6% σε σχέση με το προ-πανδημίας επίπεδό του (2019: €15,0 χιλ.). Υπολειπόταν όμως ακόμα κατά 23,9% του ιστορικού υψηλού που είχε καταγραφεί το 2009 (€21,0 χιλ.), έτος κατά το όποιο άρχισε να εκτυλίσσεται η κρίση χρέους.

Στη σχετική κατάταξη, η Ελλάδα βρισκόταν στην 24η θέση μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον μέσο ετήσιο μισθό στην τελευταία να ανέρχεται στα €32,3 χιλ. Μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, όπου o μέσος μισθός ήταν στα €35,2 χιλ., η Ελλάδα βρισκόταν στην τελευταία θέση. Προσαρμόζοντας τη διαχρονική εξέλιξη του μέσου ονομαστικού μισθού στην Ελλάδα στις μεταβολές του μέσου σταθμισμένου επιπέδου των τιμών, όπως προσεγγίζεται βάσει του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) της ΕΛΣΤΑΤ, τα συμπεράσματα δεν μεταβάλλονται σημαντικά. Αντιθέτως, καθίσταται ακόμα πιο έκδηλη η συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών κατά τα πρώτα χρόνια της κρίσης χρέους, κατά τα οποία ο πληθωρισμός παρέμενε θετικός παρά την πτώση των εισοδημάτων. Η μετά-κρίσης ανάκαμψη των πραγματικών μισθών κορυφώθηκε το 2021 (στο 68,4% του επιπέδου του 2009) και αντιστράφηκε το 2022 με την πτώση των πραγματικών μισθών κατά 5,1% λόγω του υψηλού ρυθμού αύξησης του επιπέδου των τιμών (ΕνΔΤΚ:+9,3%). Το πρώτο εξάμηνο του 2023, ο μέσος πραγματικός μισθός ήταν αυξημένος κατά 1,4% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2022 (+6,6% σε ονομαστικούς όρους).

Χαμηλοί μισθοί: Κακό για τους εργαζόμενους, καλό – εκ πρώτης – για επιχειρήσεις και οικονομία
Όπως είναι προφανές, το χαμηλό επίπεδο των ονομαστικών μισθών στην Ελλάδα, όπως και η αύξησή τους με ρυθμό μικρότερο από αυτόν των εταίρων μας με αντίστοιχα επίπεδα μισθών (όπως οι χώρες της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ευρώπης), έχουν αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους. Συνεπάγονται όμως άμεσα οφέλη τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για την οικονομία εν γένει: μειώνουν το σχετικό μοναδιαίο κόστος της εργασίας στη χώρα μας, ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας, δίνοντας ώθηση στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών και καθιστούν την Ελλάδα έναν συγκριτικά πιο ελκυστικό προορισμό για ξένες επενδύσεις φυσικού κεφαλαίου.

Μεσοπρόθεσμα όμως οι αρνητικές συνέπειες μπορεί να υπερβαίνουν τις θετικές: οδηγούν στην έξοδο εργατικού δυναμικού υψηλών δεξιοτήτων αποτρέποντας την καινοτομία και καθυστερώντας την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών και μεθόδων στην παραγωγική διαδικασία, στρέφουν την οικονομία στην παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών χαμηλής προστιθέμενης αξίας, προσελκύουν κεφάλαια με βραχύτερο επενδυτικό ορίζοντα και πιο ευκαιριακό χαρακτήρα και ωθούν σταδιακά την οικονομία μας εγγύτερα στην κατηγορία των «οικονομιών χαμηλής παραγωγικότητας/χαμηλού κόστους», στην όποια η Ελλάδα δεν διαθέτει (και δεν θα ήταν σκόπιμο να αποπειραθεί να αποκτήσει) συγκριτικό πλεονέκτημα. Μακροπρόθεσμα, η οικονομία εγκλωβίζεται σε έναν φαύλο κύκλο χαμηλής παραγωγικότητας, χαμηλών αμoιβών και χαμηλού επιπέδου διαβίωσης και καθίσταται πιο ευάλωτη στις διακυμάνσεις του οικονομικού κύκλου αλλά και σε εξωτερικές διαταραχές.

Υπ. Εργασίας: Η εστίαση τελευταίος κλάδος εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης, συνοδευόμενος από τη Γ.Γ. Εργασιακών Σχέσεων Άννα Στρατινάκη και στελέχη του Υπουργείου, επισκέφθηκαν χθες κεντρικό κατάστημα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Μασούτης» σχετικά με τη λειτουργία της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας. Ο Υπουργός Εργασίας δήλωσε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ότι μέχρι τον επόμενο Οκτώβριο η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας θα έχει εφαρμοστεί σε όλους τους κλάδους, με τελευταίο αυτόν της εστίασης.

Σχολιάζοντας δε, τις εξελίξεις γύρω από την εφαρμογή της ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας μέχρι στιγμής έχει εφαρμοστεί στα σούπερ μάρκετ και στις τράπεζες. Εκεί δεν υπήρχε ποτέ μεγάλο πρόβλημα αδήλωτης εργασίας. Ο λόγος που εφαρμόστηκε πρώτα εκεί, είναι λόγω μεγέθους των επιχειρήσεων, καθώς μπορούσαν να το εφαρμόσουν ευκολότερα και έτσι μπορούσαμε να τεστάρουμε ευκολότερα και εμείς την εφαρμογή. Στην πραγματικότητα η μάχη για την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, ξεκινάει από την 1η  του έτους, όταν πια θα αρχίσει η εφαρμογή να μπαίνει και στις μικρότερες επιχειρήσεις και στο σύνολο της οικονομίας και όταν θα φτάσει και σε όλους εκείνους στους κλάδους που παραδοσιακά έχουν την μεγαλύτερη εισφοροδιαφυγή.

Άρα, για να το δούμε αυτό σοβαρά θα χρειαστούμε κάποιους μήνες ακόμα». Ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε παράλληλα ότι το Υπουργείο Εργασίας θα εκδώσει διαφορετικούς οδηγούς εφαρμογής της κάρτας ανά ξεχωριστό κλάδο εργασίας για να μην δημιουργηθεί προβλήματα αν κάπου η φύση της εργασίας δημιουργεί κάποια μη κανονικότητα σε σχέση με τις υπόλοιπες. «Θα κάνουμε ξεχωριστούς οδηγούς για την εξ αποστάσεως εργασία, ξεχωριστούς οδηγούς για αυτούς που δουλεύουν έξω από την επιχείρηση, π.χ. τεχνίτες που γυρνάνε γύρω γύρω στις διάφορες γειτονιές. Όλα θα μελετηθούν με πολύ μεγάλη ακρίβεια. Να μην ανησυχεί καμία επιχείρηση και κανένας εργαζόμενους στο ότι θα δημιουργήσει κάπου πρόβλημα. Η κάρτα θα βοηθήσει και τους δυο και κυρίως θα πολεμήσει την εισφοροδιαφυγή που είναι μεγάλη μάστιγα» κατέληξε ο Υπουργός.

Κ. Μπήτρος: «Δεν θα επιλυθεί σύντομα το πρόβλημα έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού»

Στο μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού αναφέρθηκε ο Κωνσταντίνος Μπήτρος, Διευθύνων Σύμβουλος της Streem Global, μιλώντας στο 6ο Athens Investment Forum που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής.

«Δυστυχώς δεν βλέπουμε αυτό το πρόβλημα να επιλύεται σύντομα» είπε προσθέτοντας: «Πρέπει να έχουμε καλύτερους μισθούς άλλα αυτό θα γίνει με σταδιακή προσαρμογή. Πρέπει να απελευθερώσουμε ανθρώπινο δυναμικό ή να φέρουμε εργαζόμενους από το εξωτερικό που θα μας βοηθήσουν στην υλοποίηση των έργων και θα τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη».

Στο ίδιο συνέδριο, ο Θεόδωρος Τρύφων Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας αναφερόμενος με τη σειρά του στο θέμα του ανθρώπινου δυναμικού τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό ζήτημα για τον συγκεκριμένο κλάδο, «γι’ αυτό και οι εταιρείες εκπαιδεύουν κάθε χρόνο πάνω από 300 φοιτητές, δράση που θα επεκταθεί και στους αποφοίτους πρώην τεχνικών λυκείων».