Johnson & Johnson MedTech: Νέα Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού η Μαρία Δρακοπούλου

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο με πέντε στελέχη από το δυναμικό της και ένα νέο έμπειρο στέλεχος από την αγορά διαμόρφωσε η Johnson & Johnson MedTech. Συγκεκριμένα, τη θέση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου ανέλαβε πρόσφατα ο Πάνος Πιτσιλλίδης, ο οποίος ξεκίνησε την πορεία του στην εταιρεία από τη θέση του Οικονομικού Διευθυντή, το 2017, ενώ από τον Απρίλιο του 2023 στην εταιρεία εντάχθηκε ο Αχιλλέας Κεραμίδας, ως Αντιπρόεδρος και Οικονομικός Διευθυντής σε Ελλάδα και Κύπρο.

Καθήκοντα Εμπορικής Διευθύντριας στον τομέα της Γενικής Χειρουργικής ανέλαβε η Χριστίνα Πρίφτη, η οποία υπηρετεί τον τομέα από το 2004, ενώ Εμπορικός Διευθυντής Ορθοπαιδικού Τομέα & Καρδιολογίας ανέλαβε ο Γιάννης Συλεούνης, ο οποίος ξεκίνησε την πορεία του στην εταιρεία το 2006. Τη θέση της Διευθύντριας Ανθρώπινου Δυναμικού ανέλαβε η Μαρία Δρακοπούλου, η οποία μετρά 12 χρόνια στην εταιρεία, ξεκινώντας την πορεία της από το HR της Johnson & Johnson.

Η Μ. Δρακοπούλου είναι απόφοιτη του τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΟΠΑ και από τις πιο νέες ηλικιακά γυναίκες σε ηγετικό ρόλο στην εταιρεία. To 2016, ηγήθηκε του προγράμματος οργανωτικού μετασχηματισμού της εταιρείας, ως Change & Communication Lead και το 2018 προήχθη σε HR Business Partner. Τέλος, ο Απόστολος Πάνου, Διευθυντής Συμμόρφωσης & Δεοντολογίας, βρίσκεται στην εταιρεία από το 1995 και είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου από το 2013.

Manpower: Καμπάνια για την αξία κάθε εργασιακού ρόλου

Η Manpower δημιούργησε τη νέα καμπάνια «huManpower», με στόχο να τονίσει την αξία που έχει ο κάθε εργασιακός ρόλος. «Σε έναν κόσμο όπου η αυτοματοποίηση και η τεχνητή νοημοσύνη εξελίσσονται με ταχείς ρυθμούς, οι άνθρωποι είναι εκείνοι που κάνουν τη διαφορά και «οδηγούν» το μέλλον. Κατευθυνόμενοι λοιπόν από αυτό, ανταποκρινόμαστε στις νέες τάσεις της αγοράς εργασίας που έχουν πιο ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα και ενστερνιζόμαστε τις ανάγκες των εργαζομένων και ιδιαίτερα της Γενιάς Ζ» αναφέρει μεταξύ άλλων η εταιρεία στη σχετική της ανακοίνωση. Στην ίδια ανακοίνωση, ο όμιλος ManpowerGroup καταγράφει τις βασικές τάσεις που καθορίζουν το μέλλον της απασχόλησης, οι οποίες είναι:

  1. Έλλειψη Ταλέντου: Η δυσκολία για εύρεση ταλέντων είναι αυξημένη, με το ποσοστό να φτάνει στο 77% για την Ελλάδα – ίδιο ποσοστό με τον Παγκόσμιο Μέσο Όρο – σύμφωνα με την Έρευνα Έλλειψης Ταλέντου του ομίλου ManpowerGroup.
  2. Νέες Δεξαμενές Ταλέντων: Οι Έλληνες εργοδότες στην προσπάθεια να αντιμετωπίσουν αυτή την έλλειψη, αξιοποιούν νέες δεξαμενές για εύρεση ταλέντων. Συγκεκριμένα, τον περασμένο χρόνο, αναφέρουν στην τελευταία Έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης της ManpowerGroup ότι ήταν πιο πρόθυμοι να προσλάβουν μακροχρόνια άνεργους (32%), υποψηφίους που δεν πληρούν όλες τις απαραίτητες προσωπικές δεξιότητες (24%) και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που αναζητούν εργασία ή αλλαγή καριέρας (16%).
  3. Πλεονέκτημα Προσωπικών Δεξιοτήτων: Αν και η εύρεση ταλέντων με την απαραίτητη τεχνική κατάρτιση παραμένει μια πρόκληση, οι προσωπικές δεξιότητες αποτελούν σημαντική προτεραιότητα και βρίσκονται σε ζήτηση. Οι Έλληνες εργοδότες προσδιορίζουν για τη κάθε γενιά ποιες είναι αυτές που αναζητούν περισσότερο. Στην πρώτη θέση για τη Γενιά Ζ και τους Millennials βρίσκονται οι δεξιότητες της Συνεργασίας & Ομαδικότητας (30%) και της Επίλυσης Προβλημάτων (27%) αντίστοιχα. Ενώ, η Ηγεσία (26%) & η Εκπαίδευση (23%) είναι οι πιο σημαντικές προσωπικές δεξιότητες για τη Γενιά X και τους Baby Boomers.
  4. Το Μέλλον της Εργασίας Συνδέεται με το Περιβάλλον και τη Βιωσιμότητα: Η παγκόσμια επείγουσα ανάγκη για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής οδηγεί το 70% των εργοδοτών παγκοσμίως – 68% για Ελλάδα – να προσλαμβάνουν ήδη ή να σχεδιάζουν ενεργά να προσλάβουν ανθρώπινο δυναμικό σε πράσινες θέσεις.
  5. Σημασία των gaming δεξιοτήτων: Η gaming εμπειρία αποκτά σημαντική σημασία καθώς όπως δείχνει η Έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης, οι προσωπικές δεξιότητες, όπως η δημιουργικότητα, η κριτική σκέψη, η επίλυση προβλημάτων και η ανθεκτικότητα αναπτύχθηκαν μέσω του ηλεκτρονικού αθλητισμού και του gaming. Αυτό οδήγησε τους μισούς εργοδότες παγκοσμίως να λαμβάνουν υπόψη την gaming εμπειρία όταν προσλαμβάνουν νέους υποψηφίους και το 65% να τη λάβουν σημαντικά στο μέλλον.

Σπ. Πρωτοψάλτης: Ελλειμματική η διασύνδεση των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης με τις ανάγκες της οικονομίας

Συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ παραχώρησε ο Διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «η υποχώρηση του δείκτη της ανεργίας στο 10%, που αποτελεί το πιο χαμηλό επίπεδο από το 2009, επιβεβαιώνει την προσήλωση της κυβέρνησης και, φυσικά, της ΔΥΠΑ στην εφαρμογή των κατάλληλων πολιτικών, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος που είναι η ανεργία στη χώρα μας να πέσει κάτω από το 8%, όσο το δυνατόν πιο σύντομα και σίγουρα έως το 2027». Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο Σπ. Πρωτοψάλτης στον λόγο που, παρά την πτώση της ανεργίας, παρατηρείται αναντιστοιχία μεταξύ των δεξιοτήτων που έχουν οι άνεργοι και των δεξιοτήτων που αναζητούν οι επιχειρήσεις, επισημαίνοντας ότι αυτό οφείλεται στη διαχρονικά ελλειμματική διασύνδεση των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης με τις ανάγκες της οικονομίας και πρόκειται για ένα ευρωπαϊκής διάστασης ζήτημα. Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρει, η ΔΥΠΑ υλοποιεί τη μεγαλύτερη δράση κατάρτισης που έχει γίνει ποτέ στη χώρα μας, με στόχο την κατάρτιση 500.000 πολιτών σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες έως το 2025, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

50.000 νέες θέσεις εργασίας εντός του 2024
ιπλέον, ο Διοικητής της ΔΥΠΑ σημειώνει ότι, μέσω των προγραμμάτων, που θα υλοποιηθούν το 2024, η ΔΥΠΑ αποσκοπεί στη δημιουργία 50.000 νέων θέσεων εργασίας, «με έμφαση στις πληθυσμιακές ομάδες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Κυρίως, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, θα “τρέξουν” προγράμματα που θα επιδοτήσουν την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας, τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και, βέβαια, την πρόσληψη ανέργων σε νέες θέσεις εργασίας. Επίσης, θα ξεκινήσουν αιτήσεις για μία ολοκληρωμένη παρέμβαση (συμβουλευτική, κατάρτιση και απασχόληση) για 7.500 ανέργους, τέσσερις πιλοτικές δράσεις σε διαφορετικές περιοχές της χώρας για συνολικά 22.500 ωφελούμενους, καθώς και μία μεγάλη δράση για νέους, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας».

Συνεργασία με ΟΟΣΑ για νέο μοντέλο επιδόματος ανεργίας
Μεταξύ άλλων, ο διοικητής της ΔΥΠΑ υπογραμμίζει ότι σχεδιάζονται παρεμβάσεις, με στόχο τη δικαιότερη κατανομή και την ενίσχυση του ανταποδοτικού χαρακτήρα του επιδόματος ανεργίας, καθώς και τη διεύρυνση της στήριξης των ανέργων. «Με τεχνική βοήθεια από τον ΟΟΣΑ, εξετάζουμε ένα διαφοροποιημένο μοντέλο για μία δικαιότερη κατανομή του επιδόματος, μέσω της στενότερης διασύνδεσής του με το εργασιακό ιστορικό του ανέργου και, ταυτόχρονα, εξετάζουμε πώς θα μπορούσε το επίδομα ανεργίας να είναι υψηλότερο, κυρίως τους πρώτους μήνες ανεργίας, ώστε να μην είναι τόσο απότομη η μείωση εισοδήματος, ανάλογα με τον ασφαλιστικό βίο του ανέργου και να αποκλιμακώνεται σταδιακά» διευκρινίζει ο Σπ. Πρωτοψάλτης και προσθέτει ότι, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, έχουν εξασφαλιστεί πόροι άνω των 100 εκατ. ευρώ, για να υλοποιηθεί μία πιλοτική δράση αναπροσαρμογής του επιδόματος και, αυτή την περίοδο, «είμαστε ακόμη σε στάδιο μελέτης».