Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ του ΟΠΑ και της Nestlé Ελλάς

Σύμφωνο Συνεργασίας υπέγραψαν το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και η Nestlé Ελλάς, με στόχο τη διασύνδεση της ακαδημαϊκής κοινότητας με το επιχειρηματικό περιβάλλον.

Ειδικότερα, η εν λόγω συνεργασία προβλέπει την προσφορά πρακτικής άσκησης σε φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου από την Nestlé, με στόχο την καλύτερη διασύνδεση των φοιτητών με την αγορά, αλλά και τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την υλοποίηση προγραμμάτων καινοτομίας, για νεοφυείς και υπάρχουσες επιχειρήσεις, ενώ θα υλοποιηθούν και συναντήσεις ανώτερων και ανώτατων στελεχών της εταιρείας με τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, προκειμένου να μεταφέρουν την εμπειρία τους.

Σημειώνεται ότι η υπογραφή του Συμφώνου πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της εταιρείας από τον Πρύτανη του ΟΠΑ, Καθηγητή Δημήτρη Μπουραντώνη και τον Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο της Nestlé Ελλάς, Νίκο Έμμανουηλίδη.

We Lead Tech Bootcamps για Γυναίκες: 400+ οι αιτήσεις από όλη την Ελλάδα

Πάνω από 400 αιτήσεις δέχθηκε το We Lead για τα online εκπαιδευτικά προγράμματα σε front-end και back-end development διάρκειας 15 εβδομάδων, τα οποία σχεδίασε σε συνεργασία με την Code.Hub. Τα bootcamps, τα οποία διατίθενται δωρεάν και απευθύνονται σε γυναίκες, αποτελούν την πρώτη εκπαιδευτική πρωτοβουλία του We Lead, του νέου μη κερδοσκοπικού οργανισμού για τη γυναικεία ενδυνάμωση στο χώρο της τεχνολογίας και των επιχειρήσεων που ιδρύθηκε από το Libra Philanthropies τον Απρίλιο του 2023. Στόχος του οργανισμού είναι η μείωση του έμφυλου χάσματος στην τεχνολογία δίνοντας τη δυνατότητα σε περισσότερες γυναίκες να εισέλθουν, να αναπτυχθούν και να αναλάβουν ηγετικές θέσεις.

«Οι 400 και πλέον αιτήσεις αντιπροσωπεύουν μοναδικές ιστορίες γυναικών από όλη την Ελλάδα – γυναίκες οι οποίες θέλουν να ξεκινήσουν μια καριέρα στο χώρο της τεχνολογίας, επιθυμούν να ενισχύσουν τις δεξιότητές τους, ή αναζητούν ένα ασφαλές περιβάλλον για να αναπτυχθούν», αναφέρει μεταξύ άλλων σχετική ανακοίνωση του We Lead. Ανάμεσά τους είναι και αρκετές γυναίκες που βρίσκονται εκτός της αγοράς εργασίας για λόγους φροντίδας δικών τους ανθρώπων ή για άλλους προσωπικούς λόγους και επιθυμούν να επιστρέψουν.

Το 45% των αιτήσεων υποβλήθηκαν από γυναίκες που μένουν σε επαρχιακές πόλεις και αναζητούν καλύτερες ευκαιρίες εργασίας, τονίζοντας την ανάγκη για περισσότερες δράσεις που στοχεύουν στην ενδυνάμωση της περιφέρειας. Αξίζει να σημειωθεί πως η επίπτωση στο ΑΕΠ από την αύξηση της απασχόλησης γυναικών μπορεί να φθάσει και στο 10% σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.  Με σκοπό να προσφέρει την καλύτερη εκπαιδευτική εμπειρία στις συμμετέχουσες, το We Lead προχώρησε με 58 γυναίκες για τα πρώτα εκπαιδευτικά προγράμματα του οργανισμού, σχεδιάζοντας περισσότερες δράσεις για τους επόμενους μήνες. Οι συμμετέχουσες των προγραμμάτων που υλοποιούνται από την Code.Hub, θα αναδειχθούν ως επαγγελματίες έτοιμες να εισέλθουν ή να επανέλθουν στο εργασιακό περιβάλλον. Στο αυτό το πλαίσιο, ο οργανισμός έχει συνάψει στρατηγικές συνεργασίες με εταιρείες όπως οι Novibet (Innovation Partner), efood (Growth Partner), Deloitte (Hiring Partner), Netcompany-Intrasoft (Hiring Partner), Qualco (Hiring Partner), Relevance Digital Agency (Hiring Partner).

Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων: «Μείωση των πραγματικών μισθών παρά την αύξηση των πραγματικών κερδών»

Νέα έρευνα της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ) καταδεικνύει ότι ο μισθός των ευρωπαίων εργαζομένων εξακολουθεί να μειώνεται σε πραγματικούς όρους, παρά το γεγονός ότι οι εταιρείες σημειώνουν κέρδη πέραν του πληθωρισμού. Την έρευνα έδωσε στη δημοσιότητα η ΓΣΕΕ, με το βασικό εύρημα να αναφέρει πως αν ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός, η αξία των μισθών έχει μειωθεί φέτος σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντίθετα, τα κέρδη των εταιρειών αυξήθηκαν κατά σχεδόν 2% σε πραγματικούς όρους.

Οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν, αλλά τα πραγματικά κέρδη αυξήθηκαν σε 9 κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας. Σε άλλα δέκα κράτη – μέλη, οι αυξήσεις των πραγματικών κερδών ήταν υψηλότερες από τις αυξήσεις των πραγματικών μισθών. Οι σημαντικότερες αυξήσεις των πραγματικών κερδών σημειώθηκαν στη Σλοβακία (+8%) και τη Ρουμανία (+7%), όπου η αύξηση των πραγματικών μισθών ήταν αρνητική. Από την άλλη πλευρά, οι μεγαλύτερες μειώσεις των πραγματικών μισθών σημειώθηκαν στην Τσεχία (-5%) και την Ιταλία (-2%), όπου τα πραγματικά κέρδη αυξήθηκαν. Η ΣΕΣ δημοσίευσε αυτή τη μελέτη ενόψει της παρουσίασης του Μανιφέστου της για τις ευρωπαϊκές εκλογές με τίτλο «Μια δίκαιη συμφωνία για τους εργαζόμενους», η οποία πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 15 Νοεμβρίου, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με την ίδια, τα στοιχεία δείχνουν για μια ακόμα φορά το πώς οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να πληρώνουν το τίμημα μιας κρίσης πληθωρισμού που προκαλείται κυρίως από τις εταιρείες που εκμεταλλεύονται τα προβλήματα ανεφοδιασμού προκειμένου να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους τους. «Σε ολόκληρη την Ε.Ε. το μερίδιο των κερδών αυξήθηκε κατά 4% από την έναρξη της πανδημίας, ενώ οι πληρωμές μερισμάτων στους μετόχους αυξήθηκαν έως και 13 φορές ταχύτερα από τους μισθούς. Ταυτόχρονα, η παιδική φτώχεια αυξήθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά στην Ε.Ε., ενώ οι τιμές των πιο βασικών ειδών διατροφής συνεχίζουν να αυξάνονται έως και επτά φορές ταχύτερα από τους μισθούς» αναφέρει μεταξύ άλλων, η σχετική της ανακοίνωση. Τέλος, το Μανιφέστο της ΣΕΣ για τις ευρωπαϊκές εκλογές καλεί τους πολιτικούς να στηρίξουν τις ακόλουθες πολιτικές:

  • Φόροι στα υπερκέρδη, που έχουν αυξήσει τον πληθωρισμό.
  • Αναθεώρηση των Οδηγιών για τις δημόσιες συμβάσεις όπου θα εξαρτάται η πρόσβαση των επιχειρήσεων στη δημόσια χρηματοδότηση από τον σεβασμό του δικαιώματος σε μισθούς που θα είναι αποτέλεσμα συλλογικών διαπραγματεύσεων.
  • Φιλόδοξη μεταφορά της Οδηγίας για τους επαρκείς κατώτατους μισθούς σε εθνικό επίπεδο, με στόχο την κάλυψη κατά 80% από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις σε κάθε κράτος – μέλος.
Χώρες-μέλη όπου οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν παρά την αύξηση των πραγματικών κερδών των εταιρειών
Χώρες-Μέλη Μεταβολή των πραγματικών μισθών 2023 (%) Μεταβολή των πραγματικών κερδών 2023 (%)
Τσεχία 4,6 5,4
Γερμανία 1,3 1,0
Ελλάδα 0,2 5,9
Γαλλία 0,2 1,4
Ιταλία 2,3 1,3
Ρουμανία 0,2 6,9
Σλοβακία 1,1 7,9
Φινλανδία 0,3 0,1
Σουηδία 1,9 0,1
Ε.Ε. 0,7 1,5
Ευρωζώνη 0,2 1,9

Πηγή: Συνομοσπονδία Ευρωπαίων Συνδικάτων (ΣΕΣ)