Mε σχετική του ενημέρωση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επισημαίνει τις ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. σε διάφορους τομείς, σε όλα τα επίπεδα δεξιοτήτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, το ποσοστό ανεργίας παραμένει χαμηλό (6% τον Σεπτέμβριο του 2023) και το ποσοστό κενών θέσεων εργασίας αυξήθηκε σε 2,9% το προηγούμενο έτος, δηλαδή υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με τα επίπεδα του 2012. Τα στοιχεία ενισχύουν την ευρύτερη άποψη ότι η δημογραφική αλλαγή θα επιδεινώσει τις προκλήσεις της αγοράς εργασίας.
Ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας στην Ε.Ε. θα μειωθεί από 265 εκατομμύρια το 2022 σε 258 εκατομμύρια το 2030. «Χωρίς συντονισμένη δράση, οι τρέχουσες τάσεις μπορούν να υπονομεύσουν την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, να περιορίσουν την ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε. και να αποδυναμώσουν τις δημόσιες υπηρεσίες σε τομείς που αντιμετωπίζουν ήδη ελλείψεις εργατικού δυναμικού, όπως η υγειονομική περίθαλψη και η μακροχρόνια φροντίδα. Η αντιστοίχιση της προσφοράς και ζήτησης εργασίας σε διεθνές επίπεδο παραμένει πολύπλοκη και δαπανηρή τόσο για τους υπηκόους τρίτων χωρών όσο και για τους εργοδότες. Η έλλειψη κατανόησης και εμπιστοσύνης των εργοδοτών στις δεξιότητες και στα προσόντα που έχουν αποκτηθεί σε τρίτες χώρες αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στην κινητικότητα των ταλέντων και των δεξιοτήτων. Η κατάσταση αυτή δεν επηρεάζει μόνο την ελκυστικότητα της Ε.Ε., αλλά οδηγεί και σε “σπατάλη εγκεφάλων”, αφού οι υπήκοοι τρίτων χωρών εργάζονται συχνά σε θέσεις χαμηλότερες από το επίπεδο των προσόντων τους» αναφέρει μεταξύ άλλων στην ενημέρωσή του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Κομβική η αναγνώριση των προσόντων των υπηκόων τρίτων χωρών
Η δέσμη μέτρων για την κινητικότητα των ταλέντων αποτελεί συνέχεια της ομιλίας της Προέδρου της Ε.Ε. Φον ντερ Λάιεν για την κατάσταση της Ένωσης το 2022, που ανέδειξε τις προκλήσεις που συνδέονται με την αναγνώριση των προσόντων των υπηκόων τρίτων χωρών, οι οποίες συχνά αποτελούν στην πράξη αντικίνητρο για νόμιμη μετανάστευση. Βασίζεται στις εν εξελίξει εργασίες στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων για τις δεξιότητες και τα ταλέντα, του νέου συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο, και συμβάλλει στο τρέχον Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων δίνοντας έμφαση σε μια στρατηγική προσέγγιση για την αντιμετώπιση των ελλείψεων εργατικού δυναμικού και δεξιοτήτων.
O Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, σχολιάζοντας τις εξελίξεις δήλωσε τα εξής: «Σ΄ έναν παγκόσμιο αγώνα δρόμου όσον αφορά στις δεξιότητες, η μελλοντική ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε. θα καθοριστεί από την ικανότητα της βιομηχανίας μας να στελεχώνει τις επιχειρήσεις της με το κατάλληλο προσωπικό. Η βούλησή μας να καλύψουμε τα κενά στην αγορά εργασίας πρέπει να ξεκινήσει από την ίδια την Ένωση, με ρωμαλέα μέτρα για τη στήριξη του εγχώριου εργατικού δυναμικού. Ωστόσο, η μετανάστευση του εργατικού δυναμικού μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό συμπληρωματικό μέσο για την κάλυψη των κενών που εξακολουθούν να υπάρχουν. Η νέα δεξαμενή ταλέντων της Ε.Ε. θα αλλάξει τα δεδομένα: πρόκειται για την πρώτη πανευρωπαϊκή πλατφόρμα που φέρνει απευθείας σε επαφή τους εργοδότες της Ε.Ε. με τα άτομα που αναζητούν εργασία σε ολόκληρο τον κόσμο και σε όλα τα επίπεδα δεξιοτήτων».