Καρέλιας: Εννέα επιπλέον παροχές στους εργαζομένους το 2024

Εννιά επιπλέον παροχές προς τους εργαζομένους της, ανακοίνωσε η εταιρεία Καρέλιας, μέσα από το εορταστικό μήνυμα του Ανδρέα Καρέλια, το οποίο απεύθυνε ο ίδιος κατά τη διάρκεια της χριστουγεννιάτικης γιορτής της εταιρείας. Οι παροχές είναι οι εξής:

1.        Έκτακτη οικονομική ενίσχυση για το εορταστικό τραπέζι ανέρχεται φέτος στα 400 ευρώ καθαρά.

2.        Ο κάθε λαχνός που κληρώθηκε την ημέρα της χριστουγεννιάτικης γιορτής , για τον καθένα από τους 40 τυχερούς, ανήλθε σε 1.000 ευρώ καθαρά.

3.        Επιπλέον, ο κάθε εργαζόμενος που έχει παιδιά που σπουδάζουν σε κρατικό Πανεπιστήμιο, θα λάβει έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.750 ευρώ καθαρά.

4.        Επιπλέον, οι εργαζόμενοι, των οποίων τα παιδιά πέτυχαν στα παραπάνω Ιδρύματα μέσα στο 2023, θα λάβουν μία ακόμη πρόσθετη ενίσχυση 500 ευρώ καθαρά.

5.        Παράλληλα, η εταιρεία θα κάνει δώρο έναν φορητό υπολογιστή Apple σε κάθε παιδί που πέτυχε την εισαγωγή του σε μία από τις παραπάνω σχολές μέσα στο 2023.

6.        Όπως και πέρσι έτσι και φέτος, και λόγω της υψηλής κερδοφορίας, όλοι οι εργαζόμενοι θα λάβουν σαν έκτακτη παροχή έναν μικτό μηνιαίο μισθό, με άλλα λόγια, η εταιρεία λόγω της αυξημένης κερδοφορίας της, θα δώσει 15ο μισθό σε όλους τους εργαζόμενους.

7.        Όλοι οι εργαζόμενοι που έχουν μισθό κάτω από 1.500 ευρώ θα λάβουν επιπλέον έκτακτη οικονομική ενίσχυση 500 ευρώ καθαρά.

8.        170 εργαζόμενοι οι οποίοι ξεχώρισαν με την απόδοσή τους μέσα στη χρονιά που πέρασε θα λάβουν το μπλε bonus των 2.700 ευρώ καθαρά, ενώ 45 εργαζόμενοι, των οποίων η απόδοση κρίνεται ως εξαιρετική, θα λάβουν το χρυσό bonus των 4.000 ευρώ καθαρά.

9.        Επανέρχεται η επιβράβευση παρουσίας 1.000 ευρώ καθαρά για όλους τους εργαζομένους οι οποίοι, κατά τη διάρκεια του έτους, έκαναν χρήση μόνο της κανονικής τους άδειας και δεν έλειψαν ούτε μία άλλη ημέρα από την εργασία τους.

Pharmathen: Παροχές άνω των 20 εκατ. ευρώ για τους εργαζομένους της

Tο πρόγραμμα επένδυσης στους 1.500 εργαζομένους της συνεχίζει, από την 1η Ιανουαρίου του 2024, η Pharmathen, με παροχές που ξεπερνούν τα 20 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία ανακοίνωσε σειρά μέτρων προς ενίσχυση και επιβράβευση του συνόλου των εργαζομένων, στα οποία περιλαμβάνονται η αύξηση του κατώτατου μισθού και το «ξεκλείδωμα» των τριετιών για όλες τις ΣΣΕ, αναγνωρίζοντας την προϋπηρεσία των ανθρώπων της εντός Pharmathen από τον Φεβρουάριο 2012 έως σήμερα.

Παράλληλα, προβλέπονται αυξήσεις μισθών, με ελάχιστο ποσοστό το 5%, προαγωγές περισσότερων από 200 εργαζομένων μέσα στο 2024 με αναπροσαρμογή των αποδοχών, και μηνιαία παροχή κουπονιών.

Τέλος, η εταιρεία θα προσφέρει Bonus σε όλους και θα υλοποιήσει πρόγραμμα επιβράβευσης και αφοσίωσης για όλους, ενώ θα προβεί και σε προσλήψεις άνω των 250 νέων στελεχών.

Πληροφορική: Σημαντική μείωση των προθέσεων προσλήψεων το Α’ 3μηνο του 2024

Συγκρατημένες προθέσεις προσλήψεων στον κλάδο της Πληροφορικής στην Ελλάδα για το πρώτο τρίμηνο του 2024 αναδεικνύουν τα τελευταία στοιχεία που προέκυψαν στο πλαίσιο της τριμηνιαίας έρευνας προοπτικών απασχόλησης της ManpowerGroup. Σύμφωνα με την έρευνα, οι προθέσεις προσλήψεων για τον συγκεκριμένο κλάδο διαμορφώνονται στο +11%. Συγκεκριμένα το 29% των εργοδοτών στον συγκεκριμένο κλάδο εκφράζουν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε προσλήψεις. Παράλληλα, το 18% προβλέπει μείωση στις προσλήψεις, ενώ το 47% δεν προβλέπει κάποια αλλαγή. Ένα μονοψήφιο ποσοστό, το 6%, δεν έχει ακόμη διαμορφώσει τις προθέσεις του σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των προσλήψεων στον κλάδο της Πληροφορικής για το επίμαχο διάστημα. Παρατηρείται μέσα από την έρευνα ότι οι προοπτικές απασχόλησης στην Ελλάδα για το πρώτο τρίμηνο του 2024 αποτυπώνουν σημαντική μείωση σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα. Το ποσοστό που ανέφεραν οι Έλληνες εργοδότες, +11%, εμφανίζεται μειωμένο κατά -21% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, έχοντας παράλληλα μειωθεί κατά  -16% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Σύμφωνα με την ManpowerGroup, αυτή η συρρίκνωση στις προοπτικές απασχόλησης ερμηνεύεται από την εξισορρόπηση των αναγκών. «Κατά την πανδημία, υπήρξε έντονη ανάγκη για εξειδικευμένα ταλέντα στον τομέα της Πληροφορικής λόγω της αυξημένης ζήτησης  για ψηφιακές υπηρεσίες, τηλεργασία και άλλες ψηφιακές λύσεις. Αυτή η απροσδόκητη αύξηση έχει δημιουργήσει μια προσωρινή πτώση στις προοπτικές ανάπτυξης, αλλά ο κλάδος παραμένει ζωτικής σημασίας για την εξέλιξη της οικονομίας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Όμιλος στην ανάλυσή του.

Ευελιξία εργασίας και αυξήσεις μισθών κίνητρο για την αντιμετώπιση της έλλειψης ταλέντων
Η αντιμετώπιση της έλλειψης ειδικευμένου προσωπικού εξακολουθεί ωστόσο να αποτελεί διαρκή πρόκληση για τους οργανισμούς στον κλάδο της Πληροφορικής, αφού το 74% των εργοδοτών στην Ελλάδα ανέφερε δυσκολία στον εντοπισμό των κατάλληλων υποψηφίων για τις θέσεις εργασίας που τον αφορούν. Σημειώνεται όμως ότι αυτό το ποσοστό έχει μειωθεί κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2023. Το 56% των Ελλήνων εργοδοτών στον κλάδο της Πληροφορικής αντιμετωπίζουν την έλλειψη ταλέντου προσφέροντας μεγαλύτερη ευελιξία ως προς την τοποθεσία (υβριδικό μοντέλο ή απομακρυσμένη εργασία) και τον χρόνο εργασίας (ευελιξία ωραρίου/ part time).

To 37% εξάλλου, το αντιμετωπίζει με αυξήσεις των μισθών, δημιουργώντας ένα ελκυστικότερο οικονομικό κίνητρο. Επιπλέον, το 32% εφαρμόζει μπόνους συμμετοχής για να προσελκύσει και να διατηρήσει τα ταλέντα. Το 24% αποφασίζει να μειώσει τις απαιτήσεις εξειδίκευσης, ενώ ταυτόχρονα, το ίδιο ποσοστό προτιμά να δώσει προτεραιότητα στην αυτοματοποίηση επιλεγμένων εργασιών ή διαδικασιών. Επίσης, σε εύρεση νέων δεξαμενών ταλέντων π.χ. εργαζόμενους μεγαλύτερης ηλικίας και σε πρόσληψη ατόμων εκτός των τοπικών συνόρων αναφέρει ότι θα προχωρήσει το 18% των εργοδοτών για να αντιμετωπίσει την έλλειψη ταλέντων. Τέλος, ένα μικρότερο ποσοστό (13%) θα διακρατήσει τα ταλέντα ακόμη κι αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο.