ManpowerGroup: Η Ελλάδα στις 4 χώρες του κόσμου που παρατηρείται έλλειψη ταλέντου

Η Ελλάδα βρίσκεται στις 4 χώρες του κόσμου – μαζί με την Ιαπωνία, τη Γερμανία και το Ισραήλ  – στις οποίες παρατηρείται υψηλότερο ποσοστό έλλειψης ταλέντων διεθνώς, καθώς το 82% των εργοδοτών στη χώρα μας δηλώνουν σοβαρή δυσκολία να βρουν εξειδικευμένα ταλέντα.

Αυτό είναι ένα από τα ευρήματα της Ετήσιας Διεθνούς Έρευνας Έλλειψης Ταλέντου του ομίλου ManpowerGroup για το 2024, με την έλλειψη ταλέντων στην Ελλάδα να αποτυπώνει υψηλό ρεκόρ 11ετίας, ενώ το ποσοστό εμφανίζεται κατά 7% υψηλότερο από τον μέσο όρο παγκοσμίως (75%).

Η εξέλιξη χρόνο με το χρόνο του αριθμού των εργοδοτών που δυσκολεύονται κατά την αναζήτηση ταλέντων είναι σταθερά αυξητική, καθώς από 42% το 2014, το ποσοστό εκτοξεύεται στο 61% το 2018 για να ανέβει κατά 16 ποσοστιαίες μονάδες το 2023 (στο 77%) και να κορυφωθεί στο 82% το 2024.

Έλλειψη ταλέντων ανά κλάδο
Οι κλάδοι στους οποίους αποτυπώνεται μεγαλύτερη έλλειψη ταλέντου στην Ελλάδα είναι οι Υπηρεσίες Επικοινωνίας και ο κλάδος της Βιομηχανίας & Κατασκευών, με το 89% των εργοδοτών να αναφέρουν δυσκολία στην εύρεση ταλέντων. Ωστόσο και στον τομέα της Ενέργειας και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, το 88% των εργοδοτών αναφέρει δυσκολία στην εύρεση ταλέντων. Επιπλέον, το 85% των εργοδοτών αντιμετωπίζει πρόβλημα στην εύρεση ταλέντων στον κλάδο των Καταναλωτικών Αγαθών και Υπηρεσιών. Το ίδιο και στον κλάδο των Μεταφορών και της Εφοδιαστικής Αλυσίδας, όπου το 82% των οργανισμών δεν βρίσκει το απαιτούμενο ταλέντο.

Στην Υγεία και τις Βιοεπιστήμες, το ποσοστό των εργοδοτών που αντιμετωπίζει δυσκολίες ανέρχεται στο 81%, ενώ στους τομείς των Χρηματοοικονομικών και των Κτηματομεσιτικών, το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 79%. Τέλος, η ζήτηση για ταλέντα στην Πληροφορική ξεπερνά την προσφορά, όπου το 74% των οργανισμών αναφέρουν δυσκολία στην εύρεση των ταλέντων που χρειάζονται, και οι Προοπτικές Απασχόλησης στον κλάδο φτάνουν στο +11%, συρρικνωμένες κατά -21% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά -16% από την ίδια περίοδο πέρυσι.

Στο πλαίσιο των παραπάνω δεδομένων, οι εργοδότες αναδιαμορφώνουν τα οφέλη που προσφέρουν για να διακρατήσουν τα κορυφαία ταλέντα. Το 44% αυτών προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία σχετικά με το πού και το πότε εργάζονται οι εργαζόμενοι, το 31% θα επιλέξει την προσφορά μπόνους συμμετοχής, ενώ το 28% την εξέταση νέων δεξαμενών ταλέντων, π.χ. ώριμων εργαζομένων. Παράλληλα, το 25% θα χρησιμοποιήσουν ως εργαλείο την αύξηση μισθών, ενώ το 24% τη διακράτηση ταλέντων, ακόμα και όταν δεν είναι απολύτως απαραίτητα. Το 18% δηλώνουν ότι θα μειώσουν τις απαιτήσεις προσόντων, το 16% ότι θα δώσουν προτεραιότητα στην αυτοματοποίηση για επιλεγμένες εργασίες/διαδικασίες και το 9% ότι θα προσφύγουν σε προσλήψεις διεθνώς.

Zeus International: Νέος Group People & Culture Director o Ιωάννης Βέλλιος

Καθήκοντα Group People & Culture Director στην Zeus International ανέλαβε από τον τρέχοντα μήνα ο Ιωάννης Βέλλιος, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν Talent Acquisition Specialist στην Stanton Chase.

O I. Βέλλιος είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κάτοχος MSc στο Tourism Business Administration/ HR από το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, ενώ στην επαγγελματική του πορεία έχει, μεταξύ άλλων, διατελέσει HR Manager στην TPL.

United Group: Αύξησε το ανθρώπινο δυναμικό της κατά 9% στην Ελλάδα

Τη δημοσίευση του Ετήσιου Απολογισμού Βιωσιμότητας για το 2022 ανακοίνωσε η United Group, μητρική εταιρεία της Nova. Σύμφωνα με αυτόν, οι γυναίκες κατέχουν το 52% των ηγετικών ρόλων και αποτελούν το 42% των νέων προσλήψεων. Ταυτόχρονα, η εταιρεία προσέφερε 15,6 ώρες εκπαίδευσης για κάθε εργαζόμενο στις τηλεπικοινωνίες. Αναλυτικότερα, βάσει της έκθεσης, ο Όμιλος απασχολούσε το 2022 συνολικά 14.954 εργαζόμενους, με το 71% να εργάζεται στις τηλεπικοινωνίες, το 18% στα Media και το 9% στο e-commerce, ενώ ο κύριος όγκος του ανθρώπινου δυναμικού εργάζεται στη Βουλγαρία και στη Σερβία.

Σε ό,τι αφορά τη χωρά μας, ο όμιλος απασχολεί 1.501 άτομα, εκ των οποίων τα 608 είναι γυναίκες και τα 893 άντρες. Επιπλέον, αναφορικά με τις νέες προσλήψεις, ο όμιλος πραγματοποίησε 3.105 προσλήψεις, αυξάνοντας το προσωπικό του κατά 21%, με τα άτομα ηλικίας 20-40 ετών να αποτελούν την πλειοψηφία όσων προσλήφθηκαν. Για την Ελλάδα, η United Group προχώρησε σε 140 προσλήψεις, αυξάνοντας το ανθρώπινο δυναμικό κατά 9%.

Επιπλέον, ο Απολογισμός Βιωσιμότητας παρουσιάζει και την εστίαση στις πρωτοβουλίες DEI τoυ ομίλου, αλλά και στις παροχές που προσφέρει με στόχο το wellbeing, το work-life balance και την εξέλιξη των εργαζομένων του. Τέλος, ο Απολογισμός εστιάζει και στα προγράμματα στήριξης των νέων της εταιρείας, όπως το «Job Lab» που πραγματοποιείται στη Σλοβενία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και στοχεύει στον ψηφιακό αλφαβητισμό των νέων.

Microsoft Ελλάδας: Βραβείο Συμπερίληψης από το ΕΒΕΑ

Η Microsoft διακρίθηκε από το ΕΒΕΑ με το Βραβείο Συμπερίληψης 2023, στο πλαίσιο εκδήλωσης που ανέδειξε επιχειρηματικά παραδείγματα και δράσεις οι οποίες στήριξαν την εθνική οικονομία, την απασχόληση και την κοινωνία το 2023.

Για τη βράβευση της Microsoft αξιολογήθηκαν δράσεις και πρωτοβουλίες της εταιρείας, ιδιαίτερα αναφορικά με την προώθηση της συμμετοχής των γυναικών στον κλάδο της πληροφορικής.

Μεταξύ των δράσεων αυτών περιλαμβάνονται ακαδημίες αποκλειστικά για γυναίκες στον τομέα της τεχνολογίας, με 100% ποσοστό επιτυχίας σε προσλήψεις και ίση εκπροσώπηση γυναικών-ανδρών όπως στην τρέχουσα πρωτοβουλία δωρεάν εκμάθησης AI στη χώρα, με εκπαίδευση 1000 ατόμων και απασχόληση τουλάχιστον του 50% εξ αυτών.

Επιπρόσθετα, αξιολογήθηκαν συνεργασίες όπως αυτή με το ΕΒΕΑ για την ενδυνάμωση 5,300 ανέργων γυναικών αλλά και ευρύτερες περιφερειακές πρωτοβουλίες όπως το «Girls AI Hackathon», που σχεδιάστηκε και υλοποιείται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Το «Girls AI Hackathon» προωθεί το όραμα για ισότιμη πρόσβαση στην εργασία, χωρίς αποκλεισμούς για τις γυναίκες και μείωση του χάσματος μεταξύ των φύλων που ξεκινά από το σχολείο και την οικογένεια και συνεχίζεται σε κάθε στάδιο της ζωής των κοριτσιών και γυναικών.