Poudouleveis.gr: Ανακοίνωσε τους Top Employers 2024 για την Ελλάδα

Τη λίστα με τους Top Employers 2024 για την Ελλάδα, δημοσιοποίησε η πλατφόρμα Poudouleveis.gr της Undelucram, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας αξιολόγησης που διεξήγαγε. Συγκεκριμένα, η πλατφόρμα συγκέντρωσε και επεξεργάστηκε τις πληροφορίες αξιολόγησης, για την περίοδο από 1 Ιανουαρίου 2023 έως και 31 Δεκεμβρίου 2023, καταρτίζοντας έτσι την ετήσια λίστα με τους Top Employers 2024.

Στην κορυφή της λίστας βρέθηκε η Coca-Cola Τρία Έψιλον, ενώ τη δεκάδα συμπληρώνουν οι Σκλαβενίτης, Germanos stores (OTE Group), JTI Hellas, KFC Greece, Ikea, Kaizen Gaming, Public stores (Olympia Group), Deloitte Greece και Procter & Gamble. Επιπρόσθετα, τις θέσεις 11-20 της λίστας καταλαμβάνουν οι Masoutis, JYSK Ελλάδας, McDonald’s Greece, Eurobank, efood, Webhelp Greece, Accenture Greece, Τράπεζα Πειραιώς, Lidl Hellas και Cosmote E-Value, ενώ τις θέσεις 21-30 οι εταιρείες Teleperformance Ελλάδα, My Market, Goody’s – Όμιλος Vivartia, Plaisio, Inditex, Ιζιπέν, Leroy Merlin, OPAP, Kotsovolos και ΑΒ Βασιλόπουλος. Τέλος, η εν λόγω λίστα κλείνει με τις θέσεις 31-40, στις οποίες κατατάχθηκαν οι ACS Courier, Mellon Technologies, Aegean Airlines, Vodafone Ελλάδας, PwC Ελλάδος, EY Greece, Τζάμπο, Εξάσκηση στην Ελλάδα, CQS και Όμιλος ICAP.

Επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη κατάταξη βασίζεται σε έναν δείκτη (index) που προκύπτει από τη μέση βαθμολογία που δίνουν (πρώην και νυν) εργαζόμενοι για τους εργοδότες τους, καθώς επίσης και από τη βαθμολογία σε πέντε κατηγορίες που θεωρούνται σημαντικές για τους εργαζόμενους (ευκαιρίες ανέλιξης, συνολικό πακέτο αποδοχών, ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, τρόπος διοίκησης, εταιρική κουλτούρα και εταιρικές αξίες).

Δόμνα Μιχαηλίδου: Ξεπέρασαν τα 4,25 εκατ. οι εργαζόμενοι το 3ο τρίμηνο του 2023

«Το 3ο τρίμηνο του 2023 το σύνολο των εργαζομένων στην Ελλάδα ξεπέρασε τα 4,25 εκατομμύρια και αυξήθηκε κατά 1,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία του Εργάνη, η μισθωτή εργασία επανήλθε στα προ πανδημίας επίπεδα, ενώ ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε σε σχέση με το 2018 κατά 33% και φτάνει σήμερα στα 780 ευρώ με προοπτική για περαιτέρω αύξηση». Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου μιλώντας στο Economist Annual European Demographic Summit. Η Υπουργός ανέφερε παράλληλα, ότι παρά τη μείωση της ανεργίας, η απασχόληση νέων και γυναικών στην Ελλάδα παραμένει από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη.

«Πρόκειται για δύο δυναμικές κοινωνικές ομάδες οι οποίες θα συμβάλλουν στην βελτίωση οικονομικών μεγεθών, μείωση ανεργίας, ανάπτυξη, βελτίωση βιοτικού επιπέδου» ανέφερε χαρακτηριστικά. Όσον αφορά την ενίσχυση των γυναικών στην αγορά εργασίας τόνισε τα εξής: «Το επίδομα γέννησης και η επέκταση του επιδόματος μητρότητας στο σύνολο των εργαζόμενων γυναικών του ιδιωτικού τομέα είναι μέτρα που θεσμοθέτησε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προς αυτήν την κατεύθυνση. Στην ενίσχυση της γυναικείας απασχόλησης συμβάλλει και η θεσμοθέτηση της τηλεργασίας (άρθρο 67, ν.4808/2021). Επιπλέον, η σταδιακή επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας, είναι επίσης ένα εργαλείο στα χέρια του εργαζόμενου που τον προστατεύει από αυθαιρεσίες σε ότι αφορά το ωράριο εργασίας, τις άδειές του και τα ρεπό του και του δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιεί ελεύθερα  τον  προσωπικό του χρόνο».

Αυξάνεται η ζήτηση για θέσεις υψηλής εξειδίκευσης
Αναφερόμενη στις νέες και στους νέους υπογράμμισε ότι στρατηγικός στόχος του Υπουργείου είναι η αντιστροφή του ισοζυγίου εκροών – εισροών ανθρώπινου δυναμικού στη χώρα, ενώ τόνισε το πόσο σημαντική είναι η σύνδεση των προγραμμάτων επιμόρφωσης, και επαγγελματικής κατάρτισης με τις ανάγκες τις αγοράς εργασίας. «Σήμερα στη χώρα μας δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας που απευθύνονται σε εργαζόμενους υψηλής ειδίκευσης και που είναι δύσκολο να καλυφθούν. Για παράδειγμα, σύμφωνα με στοιχεία του Ψηφιακού Μηχανισμού Διασύνδεσης Ταλέντων, γνωστό ως Rebrain Greece, του Υπουργείου Εργασίας, υπάρχει ιδιαίτερη δυσκολία στην εύρεση ειδικοτήτων όπως σχεδιαστές και αναλυτές λογισμικού και εφαρμογών, ηλεκτρολόγοι τεχνολόγοι μηχανικοί, αρχιτέκτονες, προγραμματιστές εφαρμογών κ.λπ.» ανέφερε η Δόμνα Μιχαηλίδου. Και κατέληξε: «Το στοιχείο αυτό αναδεικνύει την ανάγκη αναπροσαρμογής της επαγγελματικής εκπαίδευσης, εργαζομένων με σκοπό την αναβάθμιση συγκεκριμένων δεξιοτήτων, καθώς και ανέργων που θα τους διευκολύνει στην ανεύρεση εργασίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα προγράμματα κατάρτισης της ΔΥΠΑ για 150.000 εργαζόμενους και 120.000 ανέργους στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες».

Ισπανία: Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 1.134 ευρώ

Η ισπανική κυβέρνηση ενέκρινε χθες την αύξηση του Κατώτατου Διεπαγγελματικού Μισθού στα 1.134 ευρώ, αύξηση που προέκυψε μετά από συμφωνία κυβέρνησης και συνδικάτων. Απουσίασαν από την συμφωνία οι εργοδοτικές οργανώσεις, οι οποίες όμως είχαν συνυπογράψει στην προηγούμενη κυβερνητική θητεία την εργασιακή μεταρρύθμιση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, από το 2018 η συνολική αύξηση του κατώτατου μισθού ανήλθε στο 54%, από τα 736 ευρώ στα 1.134 ευρώ. Μετά τη συμφωνία, ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε:

«Πρόκειται να αυξήσουμε τον Κατώτατο Διεπαγγελματικό Μισθό κατά 5%, στα 1.134 ευρώ. Μια αύξηση που θα ωφελήσει σχεδόν 2,5 εκατομμύρια εργαζόμενους, ιδιαίτερα νέους και γυναίκες. Από το 2018, ο μισθός αυτός έχει ανέβει 54%. Είναι το καλύτερο εργαλείο για την καταπολέμηση της εργασιακής φτώχειας και για ίση αμοιβή. Συνεχίζουμε στον δρόμο της εκπλήρωσης της δέσμευσης να το φτάσουμε στο 60% του μέσου μισθού στην Ισπανία».

Gallup: 8,8 τρις δολάρια κόστισε το 2023 η «σιωπηλή παραίτηση»

8,8 τρις δολάρια κόστισαν σε χαμένη παραγωγικότητα το 2023 οι μη ικανοποιημένοι εργαζόμενοι, σύμφωνα με έρευνα της Gallup που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μόνο στις ΗΠΑ το κόστος έφτασε το 1,9 τρις δολάρια. Όπως ανέφερε σε σχετικό δημοσίευμα το Bloomberg, η πανδημία απεδείχθη καθοριστική για το παραπάνω αποτέλεσμα.

«Η αναστάτωση των τελευταίων ετών μείωσε την ικανοποίηση στον εργασιακό χώρο, με περισσότερους εργαζόμενους να δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν σαφώς τι αναμένεται από αυτούς – ένα σύμπτωμα που μειώνει τη δέσμευση. Το διακύβευμα είναι υψηλό για τις εταιρείες, διότι ένα αφοσιωμένο ανθρώπινο δυναμικό αυξάνει την παραγωγικότητα και αυτό συμβάλλει στην άνοδο των πωλήσεων και των κερδών. Η καλύτερη σύνδεση με το προσωπικό ανεβάζει επίσης τη διατήρηση των εργαζομένων» αναφέρει μεταξύ άλλων το Bloomberg. Η έρευνα παρουσιάζει μια απογοητευτική εικόνα για το ανθρώπινο δυναμικό στις ΗΠΑ, αφού μόνο το ένα τρίτο των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι είναι αφοσιωμένοι στη δουλειά τους, ενώ οι μισοί καταβάλλουν ελάχιστη προσπάθεια, ανήκοντας στην ομάδα εργαζομένων που βιώνουν τη “σιωπηλή παραίτηση”.

Ο James K. Harter, συγγραφέας και αρθρογράφος για θέματα management και ανθρώπινου δυναμικού πρότεινε για να διορθωθεί η κατάσταση, ατομικές εβδομαδιαίες συναντήσεις ελέγχου και καθοδήγηση σχετικά με το πώς να συνεργάζονται οι εργαζόμενοι με τους συναδέλφους τους. «Όταν οι εργαζόμενοι ενημερώνονται για το πώς να συνεργάζονται μεταξύ τους, η σαφήνεια των ρόλων αυξήθηκε σε περίπου 80% από λιγότερο από 50%. Αυτού του είδους η στρατηγική είναι ιδιαίτερα απαραίτητη για τους νεότερους εργαζόμενους, επειδή είναι πολύ πιο πιθανό να αλλάξουν δουλειά σε αναζήτηση μιας πιο ικανοποιητικής ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής», καταλήγει το δημοσίευμα του Bloomberg.