Coca-Cola Τρία Έψιλον: Ενισχύει το ανθρώπινο δυναμικό της στους τομείς HoReCa

Η Coca-Cola Τρία Έψιλον, στο πλαίσιο της παρουσίας της στην έκθεση HoReCa, ανέδειξε το διευρυμένο 24/7 χαρτοφυλάκιό της και την ολιστική στρατηγική της για τη στήριξη του κλάδου HoReCa. Στο πλαίσιο αυτό, ενισχύει το ανθρώπινο δυναμικό της και επενδύει σε δεξιότητες της Ομάδας Πωλήσεων, εισάγει νέα ψηφιακά εργαλεία και προσφέρει νέες ευκαιρίες ανάπτυξης, όπως αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι «η Coca-Cola Τρία Έψιλον συνεχίζει να αναβαθμίζει διαρκώς τις δεξιότητες των ανθρώπων της και να τους εφοδιάζει με εργαλεία τεχνολογίας και εξελιγμένα εργαλεία ανάλυσης, όπως το BDAA (Big Data Advanced Analytics) και το AI». Παράλληλα, ενισχύει τη δομή της με νέες θέσεις απασχόλησης στο κανάλι HoReCa, «με στόχο την καλύτερη και αποδοτικότερη εξυπηρέτηση των πελατών της».

Όπως αναφέρει η εταιρεία, «αναγνωρίζοντας τις αυξημένες ανάγκες του κλάδου HoReCa για καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, η Coca-Cola Τρία Έψιλον σχεδιάζει και υλοποιεί καινοτόμα προγράμματα για τους επαγγελματίες του κλάδου, όπως το δωρεάν πρόγραμμα εκπαίδευσης σε σύγχρονες τεχνικές του καφέ, των premium spirits και του mixability, HoReCa Empowered. Στόχος της να αναδείξει μία νέα γενιά επαγγελματιών, η οποία με το ταλέντο, τις γνώσεις και δεξιότητές της θα εξελιχθεί και θα σταδιοδρομήσει σε αυτόν το συναρπαστικό κλάδο».

Η ανακοίνωση καταλήγει τονίζοντας την υλοποίηση του προγράμματος Zero Waste HoReCa, που προσφέρει στις επιχειρήσεις του κλάδου δωρεάν εκπαιδεύσεις για τη βιώσιμη και υπεύθυνη ανάπτυξή τους.

Άκης Σκέρτσος: Διευρύνεται το ποσοστό εργαζομένων με καλύτερους μισθούς

«Όλοι αναγνωρίζουμε ότι οι μισθοί στη χώρα μας πρέπει να αυξηθούν σημαντικά και να συγκλίνουν ταχύτερα με τα ευρωπαϊκά εισοδήματα για να προσφέρουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης στους εργαζόμενους. Αυτός είναι άλλωστε ο βασικός προγραμματικός και οικονομικός στόχος της κυβέρνησης». Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων σε σχετική του ανάρτηση στα social media o Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, με αφορμή την ετήσια απολογιστική έκθεση της Εργάνης για το 2023. Πιο συγκεκριμένα, στην ανάρτησή του συγκρίνει την κατάσταση μισθών και εργαζομένων μεταξύ 2019 και 2023 και αναφέρει τα εξής:

 • Περισσότεροι από 310.000 Έλληνες και Ελληνίδες βγήκαν από το φάσμα της ανεργίας και σήμερα εργάζονται. Μέσα σε 4 χρόνια 310.509 συμπολίτες που δεν εργάζονταν έως το 2019 βρήκαν δουλειά. Οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα ανέρχονταν στο τέλος του 2023 σε 2.296.845, αυξήθηκαν δηλαδή κατά 15,6% από το 2019 που ήταν 1.986.336.
 • Ο μέσος μισθός αυξήθηκε κατά 20%. Πέρα από την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 20% από 650 σε 780 ευρώ, αντίστοιχη αύξηση 20% σημειώθηκε και στο μέσο μισθό που ανέβηκε από 1.046 ευρώ το 2019 σε 1.251 ευρώ το 2023. Αναλύοντας τον αριθμό των εργαζομένων ανά εισοδηματικό κλιμάκιο ο Υπουργός Επικρατείας αναφέρει ότι «η ελληνική αγορά εργασίας σταδιακά απομακρύνεται από μια αγορά χαμηλών μισθών, διευρύνοντας σημαντικά το μερίδιο των εργαζομένων που λαμβάνουν καλύτερους μισθούς». Και συνεχίζει: «Ενώ έως το 2019 η πολυπληθέστερη μισθολογική κατηγορία ήταν η χαμηλότερη με μισθούς κάτω των 700 ευρώ, πλέον η πολυπληθέστερη μισθολογική κατηγορία είναι αυτή μεταξύ 1.000 και 3.000 ευρώ».
 • Το 2019, 704.631 μισθωτοί (δηλαδή 35,5% επί του συνόλου των εργαζομένων) αμείβονταν με μισθό κάτω των 700 ευρώ. Το 2023, οι εργαζόμενοι που αμείβονταν με μισθό κάτω των 700 ευρώ μειώθηκαν στους 415.784. Αυτό σημαίνει ότι το μερίδιο των χαμηλόμισθων εργαζόμενων μειώθηκε μέσα σε 4 χρόνια στο 18,1% επί του συνόλου των εργαζομένων, και 287.847 εργαζόμενοι μεταφέρθηκαν σε υψηλότερη εισοδηματική κατηγορία.
 • Το 2019, 561.151 μισθωτοί (δηλαδή 28,2% επί του συνόλου των εργαζομένων) αμείβονταν με μισθό μεταξύ 700 και 1000 ευρώ. Το 2023, οι εργαζόμενοι που αμείβονταν με μισθό μεταξύ 700 και 1000 ευρώ αυξήθηκαν σε 817.247. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι σε αυτή την κλίμακα αυξήθηκαν σε 4 χρόνια στο 35,6% επί του συνόλου των εργαζομένων. 256.096 εργαζόμενοι προστέθηκαν σε αυτή την εισοδηματική κατηγορία και απέκτησαν υψηλότερα εισοδήματα.
 • Το 2019, 664.855 μισθωτοί (δηλαδή 33,5% επί του συνόλου των εργαζομένων) αμείβονταν με μισθό μεταξύ 1000 και 3000 ευρώ. Το 2023, οι εργαζόμενοι που αμείβονταν με μισθό μεταξύ 1000 και 3000 ευρώ αυξήθηκαν σε 980.326. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι σε αυτή την κλίμακα αυξήθηκαν σε 4 χρόνια στο 42,7% επί του συνόλου των εργαζομένων. 315.471 εργαζόμενοι προστέθηκαν σε αυτή την εισοδηματική κατηγορία και απέκτησαν υψηλότερα εισοδήματα.
 • Το 2019, 55.619 μισθωτοί (δηλαδή 2,8% επί του συνόλου των εργαζομένων) αμείβονταν με μισθό >3000 ευρώ. Το 2023, 83.488 εργαζόμενοι αμείβονταν με μισθό >3000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι σε αυτή την κλίμακα αυξήθηκαν σε 4 χρόνια στο 3,6% επί του συνόλου των εργαζομένων. 27.869 εργαζόμενοι προστέθηκαν σε αυτή την εισοδηματική κατηγορία και απέκτησαν υψηλότερα εισοδήματα.

ManpowerGroup: 14 βασικές τάσεις της νέας αγοράς εργασίας

H ManpowerGroup συμμετείχε στην ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός και με αυτή την αφορμή έδωσε στη δημοσιότητα 14 βασικές τάσεις για το 2024, οι οποίες περιγράφουν την «Εποχή της Προσαρμοστικότητας» την οποία διανύουμε. Οι τάσεις ενσωματώνονται σε 4 βασικές κατηγορίες οι οποίες διαμορφώνουν το μέλλον της απασχόλησης επηρεάζοντας τους σημερινούς εργοδότες και εργαζομένους και είναι οι εξής: Μετατόπιση των δημογραφικών στοιχείων, τεχνολογική πρόοδος, ανταγωνιστικές κινητήριες δυνάμεις, ατομική επιλογή. Πιο συγκεκριμένα, οι 14 αυτές τάσεις είναι σύμφωνα με την ManpowerGroup οι εξής:

 1. Γεφύρωση του χάσματος των γενεών μέσω στρατηγικής επανειδίκευσης (reskilling) και αναβάθμισης (upskilling) των δεξιοτήτων
 2. Το παρόν – και μελλοντικό – ανθρώπινο δυναμικό θα τροφοδοτείται από γυναίκες.
 3. Το DEIB (Diversity, Equity, Inclusion, Belonging) θα είναι καταλύτης για την καινοτομία και τη δημιουργικότητα.
 4. Οι μετανάστες θα αποτελέσουν κρίσιμο «αγωγό» για την αξιοποίηση της δεξαμενής ταλέντων.
 5. Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) θα οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας.
 6. Ωστόσο, η τεχνητή νοημοσύνη θα δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας από όσες εξαλείφει
 7. Η προηγμένη τεχνολογία θα οδηγεί το ανθρώπινο δυναμικό.
 8. Η Πράσινη μετάβαση θα έχει γνώμονα τους ανθρώπους
 9. Οι managers θα ελέγχουν τον συνεχές μετασχηματισμό, ενώ ο ρόλος των CEOs στην αναβάθμιση δεξιοτήτων θα είναι σημαντικός.
 10. Onshore vs. Nearshore vs. Offshore: Τρωτά σημεία της εφοδιαστικής αλυσίδας:
 11. Επίτευξη της σωστής ισορροπίας στους μισθούς
 12. Αλλαγή στις προτιμήσεις εργασίας, οι εργαζόμενοι αναζητούν ευελιξία και αυτονομία, ενώ το work life balance θα ενισχύει τη βαρύτητά του διαρκώς.
 13. Η Gen Z θα διαμορφώνει το μέλλον της εργασιακής κουλτούρας
 14. Εξατομίκευση: Διαμόρφωση της εμπειρίας των εργαζομένων γύρω από τις ατομικές ανάγκες και ανάπτυξη δεξιοτήτων, ευθυγραμμισμένες με τις ατομικές τους δυνάμεις.

Σχολιάζοντας τις νέες τάσεις της «Εποχής της Προσαρμοστικότητας», ο Χαράλαμπος Καζαντζίδης, διευθύνων σύμβουλος της ManpowerGroup Ελλάδας δήλωσε: «Σε μια εποχή ραγδαίων αλλαγών, η κατανόηση των τάσεων που διαμορφώνουν το μέλλον της απασχόλησης είναι ζωτικής σημασίας. Ένα κεντρικό συμπέρασμα είναι ότι από τη γήρανση του πληθυσμού και την ανάληψη πρωταγωνιστικού ρόλου για τη GEN Z έως την άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης και την ανάδυση νέων αναγκών για δεξιότητες, οι Οργανισμοί οφείλουν να προσαρμοστούν για να προσελκύσουν, να διακρατήσουν και να αξιοποιήσουν στο έπακρο το ταλέντο. Στην ManpowerGroup, δεσμευόμαστε να παρακολουθούμε διαρκώς τις τάσεις στην αγορά εργασίας, τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα, με σκοπό να προσφέρουμε στους πελάτες και τους εργαζομένους τις καλύτερες δυνατές λύσεις».