BrainReGain: Eνισχύεται με 6 νέα μέλη, σημαντικές εταιρείες διεθνούς εμβέλειας

Το BrainReGain-Ελληνισμός Εν Δράσει, η πρωτοβουλία του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου «Ελληνικές Ρίζες» για τον επαγγελματικό επαναπατρισμό Ελλήνων του εξωτερικού, ενισχύεται με έξι νέα Μέλη, τις εταιρείες Deloitte Greece, Euroconsultants, Grant Thornton, Παπαστράτος, TÜV Austria Hellas και τoν Όμιλο Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Στο ίδιο πλαίσιο, η Συμμαχία αναβαθμίζει τις υπηρεσίες που προσφέρει, λανσάροντας το πρόγραμμα BrainReGain Mentoring, όπου ανώτερα στελέχη αναλαμβάνουν εθελοντικά, ως μέντορες, να καθοδηγήσουν όσους Έλληνες ενδιαφέρονται για τον επαγγελματικό επαναπατρισμό τους, ενώ ισχυροποιεί και την υπηρεσία BrainGain JOBS με την προώθηση περισσότερων θέσεων εργασίας υψηλού επιπέδου, μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας του BrainReGain.

Ο Κωνσταντίνος Κεσεντές, Πρόεδρος της Πρωτοβουλίας BrainReGain, καλωσορίζοντας τα νέα Μέλη δήλωσε: «Η συμμαχία μας ενισχύεται με έξι νέα μέλη που διαπρέπουν εντός και εκτός των συνόρων της χώρας μας και πρωταγωνιστούν, όπως και όλα τα υφιστάμενα μέλη της συμμαχίας μας, στη διαμόρφωση ενός σταθερού και αξιόπιστου οικονομικού περιβάλλοντος το οποίο δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες επαγγελματικής εξέλιξης για όσους Έλληνες επιθυμούν να επιστρέψουν στην Πατρίδα. Όλοι μαζί, ως BrainReGain, δεσμευόμαστε να συνεχίζουμε να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες σε συνεργασία με όλες τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας και την ελληνική Πολιτεία, ώστε να δημιουργήσουμε ένα πρόσφορο έδαφος για τον επαναπατρισμό υψηλής κατάρτισης Ελλήνων στελεχών. Το μήνυμα μας επιδιώκουμε να φθάσει σε κάθε γωνία της οικουμένης όπου ζουν και εργάζονται Έλληνες».

Tην Πρωτοβουλία BrainReGain-Ελληνισμός Εν Δράσει απαρτίζουν, συνολικά, 48 εταιρείες από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, οι οποίες εκπροσωπούν τους ισχυρότερους παραγωγικούς κλάδους όπως της Βιομηχανίας, της Τεχνολογίας, του Τουρισμού, των Κατασκευών, του Λιανικού Εμπορίου, της Ναυτιλίας, της Υγείας, των Νομικών και Συμβουλευτικών Υπηρεσιών, της Εκπαίδευσης.

IWG: Πρόβλεψη για αύξηση 600% έως το 2030 των χώρων ευέλικτης εργασίας

Η IWG, διεθνής πάροχος λύσεων υβριδικής εργασίας (με τα brands Regus, Spaces, HQ και Signature) πρόσθεσε 867 νέες τοποθεσίες στο δίκτυό της κατά τη διάρκεια του 2023, διπλασιάζοντας σχεδόν τον αριθμό των νέων τοποθεσιών σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Το 95% αυτών των τοποθεσιών παρέχονται μέσω συμφωνιών διαχείρισης εταιρικών σχέσεων. Προς το τέλος του 2023, η IWG δήλωσε τα υψηλότερα έσοδα που είχε ποτέ στην 30ετή πορεία της, με τα έσοδα του ομίλου να αυξάνονται το τρίτο τρίμηνο κατά 8% στις 830 εκατομμύρια λίρες. Η ταχεία ανάπτυξη σε νέες τοποθεσίες καθοδηγείται από ιδιοκτήτες ακινήτων και συνεργάτες που επιδιώκουν να επωφεληθούν από την ταχέως αυξανόμενη ζήτηση για υβριδική εργασία. Η IWG διαθέτει 4.000 τοποθεσίες σε περισσότερες από 120 χώρες, αλλά οι δυνατότητες για περαιτέρω ανάπτυξη είναι εκθετικές με την εκτίμηση για 1,2 δισεκατομμύριο εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο και μια αγορά εργασίας με δυνατότητα άνω των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων (1,57 τρις εκατομμύρια λίρες).

Δύο τάσεις οδηγούν σε περαιτέρω ανάπτυξη
Η αυξανόμενη ζήτηση από ιδιοκτήτες ακινήτων και επενδυτές καθοδηγείται από δύο βασικές τάσεις στα ακίνητα. Πρώτον, οι εταιρείες επανεκτιμούν τα χαρτοφυλάκια ακινήτων τους και μειώνουν το μέγεθος των γραφείων τους στα κέντρα των πόλεων, αντικαθιστώντας τις μακροχρόνιες, περιοριστικές και ακριβές μισθώσεις με ευέλικτους χώρους, με εταιρείες όπως η IWG. Δεύτερον, αποκτούν ευέλικτους χώρους εργασίας στα προάστια, πιο κοντά στα σημεία όπου ζουν και θέλουν να είναι οι άνθρωποι τους, ως μέρος του ολοένα και πιο δημοφιλούς μοντέλου γραφείου “hub-and-spoke”, όπου οι εργαζόμενοι μοιράζουν το χρόνο τους μεταξύ σπιτιού, τοπικών γραφείων και το κέντρο της πόλης.

Καθοριστικό πλέον το work life balance
Η επιθυμία των εργαζομένων να αποφύγουν τις μακροχρόνιες και δαπανηρές καθημερινές μετακινήσεις είχε επίσης σημαντικό αντίκτυπο, με πολλούς να στοχεύουν στη βελτίωση της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και στη μείωση των περιττών δαπανών. Σύμφωνα με την έρευνα της IWG, μόνο 1 στους 5 εργαζόμενους θα μετακινούνταν περισσότερο από 30 λεπτά καθημερινά, ενώ το 60% εκφράζει την επιθυμία για χώρο εργασίας σε απόσταση 15 λεπτών από το σπίτι του. Μια μελέτη σε 2.000 εργαζόμενους που αξιοποιούν το υβριδικό μοντέλο εργασίας έδειξε επίσης ότι οι εργαζόμενοι απολαμβάνουν μέση αύξηση κατά 4,7 εβδομαδιαίες ώρες άσκησης, 71 ώρες ύπνου ετησίως και βελτίωση στη διατροφή τους. Ο τομέας των ευέλικτων χώρων εργασίας προβλέπεται να αυξηθεί κατά 600% έως το 2030 ενώ το  Indeed (κορυφαίος ιστότοπος θέσεων εργασίας στον κόσμο) ανέφερε αύξηση 6.531% στις αναζητήσεις για «υβριδική» εργασία.

ManpowerGroup: Έτσι θα αυξηθεί η συμμετοχή γυναικών στην Πληροφορική

Ο όμιλος ManpowerGroup έδωσε στη δημοσιότητα τα συμπεράσματα της έκθεσης με τίτλο «Εποχή της Προσαρμοστικότητας», σύμφωνα με την οποία το 74% των εργοδοτών στην Ελλάδα και το 76% παγκοσμίως δυσκολεύονται να βρουν το κατάλληλο ταλέντο, ενώ ο κλάδος αντιμετωπίζει μια επιπρόσθετη πρόκληση αυτής της έλλειψης συμμετοχής των γυναικών, αφού οι γυναίκες αποτελούν λιγότερο από το ένα τρίτο του παγκόσμιου δυναμικού σε τομείς που σχετίζονται με την τεχνολογία. Η μελέτη τονίζει ότι η λύση για την ένταξη των γυναικών στον κλάδο της Πληροφορικής είναι η επένδυση στην εκπαίδευση, την εμπειρία και την έκθεση. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάζει ορισμένες στρατηγικές που μπορούν να γεφυρώσουν το χάσμα και να επιταχύνουν το δρόμο προς την ισότητα:

Αντιμετώπιση των Προκαταλήψεων στην Πρόσληψη: Για να τις αντιμετωπίσουν οι εταιρείες πρέπει να εφαρμόσουν στρατηγικές όπως η «τυφλή» επιλογή (blind screening), η χρήση γλώσσας χωρίς φύλο στις περιγραφές εργασίας (gender-neutral language) και η χρήση ποικίλων εργαλείων πρόσληψης για να εξαλειφθούν οι προκαταλήψεις.

Παροχή Ευκαιριών για Επαγγελματική Ανάπτυξη: Οι εταιρείες μπορούν να παρέχουν εκπαίδευση, mentoring και ευκαιρίες δικτύωσης για να βοηθήσουν τις γυναίκες να αναπτύξουν τις δεξιότητες και την αυτοπεποίθηση που χρειάζονται για να επιτύχουν στον κλάδο της Πληροφορικής.

Υποστήριξη της ισορροπίας Εργασίας-Προσωπικής Ζωής: Οι εταιρείες θα πρέπει να παρέχουν ευέλικτες εργασιακές ρυθμίσεις, όπως τηλεργασία, μερική απασχόληση ή εργασία με μειωμένο ωράριο και γενναιόδωρες πολιτικές άδειας για γονείς, για να βοηθήσουν τις γυναίκες να επιτύχουν ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής.

Δημιουργία Υποστηρικτικού Εργασιακού Περιβάλλοντος: Οι εταιρείες οφείλουν να δημιουργήσουν ένα υποστηρικτικό εργασιακό περιβάλλον που εκτιμά τη διαφορετικότητα και προάγει τη συνεργασία. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω πρωτοβουλιών όπως, κατάρτιση σε θέματα συμπερίληψης και πολιτικές που προάγουν την ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής και την υποστήριξη της ψυχολογικής υγείας.

Επιδιόρθωση του Μισθολογικού Χάσματος: Για να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα, οι εταιρείες πρέπει να πραγματοποιούν τακτικούς ελέγχους μισθοδοσίας και να εξασφαλίζουν ότι οι γυναίκες αμείβονται με δίκαιο τρόπο και ισότητα. Επιπλέον, οι εταιρείες μπορούν να δημιουργήσουν διαφάνεια για τους μισθούς και τις προαγωγές, παρέχοντας σαφείς κατευθυντήριες γραμμές για το πώς λαμβάνονται αυτές οι αποφάσεις.

Αύξηση της Διαφορετικότητας με την Παροχή Πρόσβασης στην Ψηφιακή Τεχνολογία:  Σε αναπτυσσόμενες χώρες και σε κοινότητες αναπτυγμένων χωρών με χαμηλά εισοδήματα, η πρόσβαση στην τεχνολογία συχνά είναι περιορισμένη, προκαλώντας ένα ψηφιακό χάσμα. Ως αποτέλεσμα, οι γυναίκες σε αυτές τις περιοχές δεν μπορούν να συμμετάσχουν πλήρως στην τεχνολογία, περιορίζοντας τις ευκαιρίες τους για εκπαίδευση και οικονομική ανάπτυξη. Παρέχοντας υπολογιστές, πρόσβαση στο διαδίκτυο κ.ά., περισσότερες γυναίκες θα μπορούν να ασχοληθούν με STEM προγράμματα τεχνολογίας και να έχουν περισσότερους πόρους για να ακολουθήσουν εκπαιδευτικές ή επαγγελματικές ευκαιρίες.