PwC Ελλάδας: Νέο Μνημόνιο Συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Πατρών

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψε η PwC Ελλάδας με το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Λογιστική και Έλεγχος Επιχειρήσεων και Δημοσίων Οργανισμών» του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, της Σχολής Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Στόχος του μνημονίου είναι η ουσιαστική συνδρομή της PwC Ελλάδας στο Πρόγραμμα με παροχή εξειδικευμένης γνώσης, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας, η ανάπτυξη καινοτόμων έργων και η δημιουργία γέφυρας επικοινωνίας μεταξύ της ερευνητικής, της ακαδημαϊκής κοινότητας και του επιχειρηματικού κόσμου.

«Η υπογραφή του Μνημονίου εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο δράσεων και συνεργασιών που υλοποιεί η PwC Ελλάδας με τα κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, συμπεριλαμβανομένου μεταξύ άλλων και του αντίστοιχου Μνημονίου Συνεργασίας που έχει ήδη υπογράψει με το Executive-MBA του Πανεπιστημίου Πειραιώς» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της εταιρείας. Αναλυτικά, στο πλαίσιο της συνεργασίας της με το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών, μια σειρά από εξειδικευμένα στελέχη της PwC Ελλάδας θα πραγματοποιούν εισηγήσεις, παρουσιάσεις και πρακτικές ασκήσεις (workshops), επιπλέον των προγραμματισμένων μαθημάτων του Προγράμματος.

Ενδεικτικά, στις θεματικές ενότητες που θα καλύψει το πρόγραμμα περιλαμβάνονται μαθήματα σχετικά με το Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), θέματα Advanced Tax και Special IFRS, όπως και Business Ethics, μεταξύ άλλων. Παράλληλα, η PwC Ελλάδας θα υποστηρίξει χορηγικά το Πρόγραμμα, ενώ ταυτόχρονα προβλέπεται η δυνατότητα περαιτέρω συνεργασίας σε συγκεκριμένα projects συναφή με το αντικείμενο σπουδών του Μεταπτυχιακού Προγράμματος, εξασφαλίζοντας έτσι την άμεση διασύνδεση με την αγορά εργασίας.

Π. Τσακλόγλου: Τομή στα εργασιακά η πλατφόρμα δήλωσης απασχόλησης συνταξιούχων

Άνοιξε την Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, η ηλεκτρονική πλατφόρμα, δήλωσης της απασχόλησης των συνταξιούχων (https://www.efka.gov.gr/dilosi-erg-synt.php), με την ενεργοποίηση της οποίας το Υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι ανοίγει ο δρόμος για την αύξηση των εσόδων των εργαζόμενων συνταξιούχων οι οποίοι πλέον θα λαμβάνουν το 100% της σύνταξής τους από το 70% που λάμβαναν έως τώρα.

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, ανέφερε σχετικά: «Τέθηκε σε λειτουργία η νέα πλατφόρμα δήλωσης της απασχόλησης συνταξιούχων. Ήδη οι συνταξιούχοι που εργάζονται είδαν ακέραιη τη σύνταξή του Ιανουαρίου στους λογαριασμούς τους χωρίς την παρακράτηση του 30%. Από σήμερα όλοι οι συνταξιούχοι που επιθυμούν να εργασθούν μπορούν με ένα “κλικ” τόσο να δηλώσουν την έναρξη της απασχόλησης όσο και τυχόν λόγους εξαίρεσής τους από την καταβολή του πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ. Με το μέτρο αυτό, δίνουμε κίνητρα σε όσους συνταξιούχους μπορούν και επιθυμούν να εργαστούν να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας αυξάνοντας άμεσα το διαθέσιμο εισόδημά τους αλλά και, μελλοντικά, τη σύνταξή τους».

Σύμφωνα με το Υπουργείο, από την παρακράτηση του νέου πόρου 10% επί των αποδοχών υπέρ ΕΦΚΑ εξαιρούνται συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού όπως άτομα με ψυχική αναπηρία, όσοι λαμβάνουν το εξωϊδρυματικό επίδομα, οι πολύτεκνοι και οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας. Επίσης από τον πόρο εξαιρούνται και οι απασχολούμενοι σε Φορέα της Γενικής Κυβέρνησης, για τους οποίους όμως προβλέπεται αναστολή σύνταξης έως το 62ο έτος της ηλικίας τους.

«Καινοτομώ και μένω στον τόπο μου»: 1ο συνέδριο για τη συνεταιριστική επιχειρηματικότητα

Με μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκε το 1ο Συνέδριο για την καινοτομία και την κοινωνική συνεταιριστική επιχειρηματικότητα, που διοργάνωσε στην Κοζάνη το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης), σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Όπως αποτυπώθηκε από τις ομιλίας, η Κοινωνική Οικονομία έχει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης στη χώρα μας, ενώ το επιχειρηματικό αυτό μοντέλο ταιριάζει στην ελληνική περιφέρεια και ιδίως στη Δυτική Μακεδονία, «που μετασχηματίζει την οικονομία της και διψάει για έξυπνες ιδέες και θέσεις εργασίας», όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Όπως προέκυψε δε, ο θεσμός των φορέων της αλληλέγγυας οικονομίας προσφέρεται για την υπηρέτηση των στόχων της συμπερίληψης, της ενσωμάτωσης και την καταπολέμηση των αποκλεισμών. Το συνέδριο αποτέλεσε την πρώτη ολοκληρωμένη συνεδριακή προσπάθεια στον τομέα των ΚοινΣΕΠ και έδωσε απαντήσεις σε ερωτήματα όπως πως δημιουργούνται οι ΚοινΣΕΠ, ποιοί μπορούν να συμμετέχουν σε αυτές, πώς μέσα από τη δραστηριότητά τους δημιουργούνται ευκαιρίες ενδυνάμωσης και ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών κ.α.

«Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή»
Στις εισηγήσεις επί ειδικών θεμάτων, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Πρόδρομος Πύρρος, σημείωσε: «Στοχεύουμε στο να έχουμε ενέργειες που θα ενισχύσουν την τοπική αυτοδιοίκηση αναφορικά με την Κοινωνική Οικονομία. Την υποστήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας, διότι υπάρχει και μια έμφυλη διάσταση σε όλα αυτά. Τη διασύνδεση με τις ευάλωτες ομάδες. Δράσεις που αφορούν την στήριξη της εξωστρέφειας, την ένταξη ατόμων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Και βέβαια θα πρέπει να υποστηρίξουμε τους υφιστάμενους φορείς κοινωνικής οικονομίας να αναπτυχθούν και να τους αξιοποιήσουμε, όπως και την τεχνογνωσία που αναπτύχθηκε στα πανεπιστημιακά ιδρύματα».

Στην δική της τοποθέτηση η Νίκη Δανδόλου, Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΣΠΑ) του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τόνισε ότι μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για την προγραμματική περίοδο 2021-2027 και ιδιαίτερα του προγράμματος «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή» του ΕΣΠΑ, ακολουθώντας τη σύσταση Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχεδιάστηκε διακριτή προτεραιότητα για την κοινωνική καινοτομία με προϋπολογισμό 25 εκατ. ευρώ, η οποία περιλαμβάνει δράσεις για την ενίσχυση της θεσμικής και επιχειρησιακής ενδυνάμωσης των εμπλεκόμενων φορέων, δράσεις για την ανάπτυξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας με στόχο την αύξηση της απασχολησιμότητας ανέργων και ειδικά ευάλωτων ομάδων, μηχανισμούς και εργαλεία για τον συντονισμό των δημόσιων πολιτικών και την απλοποίηση των διαδικασιών, καθώς και ανάπτυξη ειδικών χρηματοοικονομικών εργαλείων για την ανάπτυξη του θεσμού στη χώρα.

Deloitte: Ανάγκη για μεγαλύτερη έμφαση στο ταλέντο από τα Δ.Σ.

Tα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας Board Frontier Topic, με τίτλο «Time to rethink talent in the boardroom», δημοσίευσε το Deloitte Global Boardroom Programme, στην οποία αποτυπώνεται πως, ενώ το 89% των ανώτερων διευθυντικών στελεχών πιστεύει ότι τα Διοικητικά Συμβούλιά τους είναι ενημερωμένα για θέματα που σχετίζονται με το ανθρώπινο δυναμικό, μόνο το 36% πιστεύει ότι οι σχετικές συζητήσεις των ΔΣ είναι επαρκείς για να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού τους.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, το 42% των ανώτερων διευθυντικών στελεχών κατέταξε τόσο την «ευθυγράμμιση των επενδύσεων που σχετίζονται με το ανθρώπινο δυναμικό με τις στρατηγικές προτεραιότητες» όσο και τη «μεγιστοποίηση των οφελών από το συνδυασμό της τεχνολογίας και του ανθρώπινου δυναμικού» ως τις κορυφαίες ανησυχίες των ΔΣ του.

Επικεντρώνονται ακόμα στην οικοδόμηση μιας σταθερής ροής ταλέντων (40%), στη δημιουργία και καλλιέργεια της αίσθησης του ανήκειν σε ολόκληρο τον οργανισμό (34%), στην υιοθέτηση νέων τρόπων εργασίας που αμφισβητούν τις υφιστάμενες πρακτικές (32%) και στην επανεκπαίδευση και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους (30%).

Επιπρόσθετα, πάνω από το 78% θεωρεί τη χαμηλή διαθεσιμότητα δεξιοτήτων και ταλέντων ως σημαντική πηγή κινδύνου για τους οργανισμούς του, ενώ άλλοι κίνδυνοι που αναφέρονται από τα ανώτερα διευθυντικά στελέχη αφορούν στο αυξανόμενο κόστος των αποζημιώσεων, των παροχών και της περίθαλψης (44%) και στις μεταβαλλόμενες προσδοκίες του ανθρώπινου δυναμικού (37%).

Ταυτόχρονα, το 58% των συμμετεχόντων δηλώνει ότι οι οργανισμοί του μόλις άρχισαν να διερευνούν πώς η ενσωμάτωση της ΑΙ θα επηρεάσει το ανθρώπινο δυναμικό, ενώ μόνο το 2% έχει ήδη εισαγάγει μια μακροπρόθεσμη σχετική στρατηγική.

Η έρευνα τέλος έδειξε ότι, για να βελτιώσουν την εμπειρία των εργαζομένων και να ενισχύσουν τη ροή ταλέντων, τα ανώτερα διευθυντικά στελέχη κατέταξαν τη δημιουργία ενδιαφέρουσας εργασίας και την ενίσχυση των ευκαιριών επαγγελματικής εξέλιξης ως την κορυφαία προτεραιότητά τους (44%), ενώ ακολουθούν η εφαρμογή ή η διατήρηση ευέλικτων εργασιακών ρυθμίσεων (40%), η εστίαση στον εταιρικό σκοπό και την εταιρική κουλτούρα, συμπεριλαμβανομένης της προσέγγισης της ομαδικής εργασίας και της ατζέντας για τη διαφορετικότητα, την ισότητα και την συμπερίληψη (36%), η προσφορά ελκυστικότερων αμοιβών ή άλλων οικονομικών παροχών (34%) καθώς και η προτεραιοποίηση της προόδου στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα (26%).