Συνεργασία Hellenic Healthcare και Orientum

Την εκδήλωση «Ημέρα Σταδιοδρομίας» διοργάνωσαν από κοινού ο Όμιλος Hellenic Healthcare και η Orientum – Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας, για τους μαθητές της Α’, Β’ και Γ’ Λυκείου, παιδιά των εργαζομένων του Ομίλου. H εν λόγω εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10 Μαρτίου στην αίθουσα Vmax Sphera του Village Cinema, στο The Mall Athens, στην οποία παραβρέθηκαν μαθητές, μαζί με τους γονείς τους, καθώς και μέλη του Ομίλου.

Ειδικότερα, ο εισηγητής Αποστόλης Τζιανάκης, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας της Orientum, παρουσίασε τα «Επαγγέλματα του 2030», αναλύοντας θεματικές, όπως οι συμπεριφορές των ανθρώπων που πετυχαίνουν, η στοχοθεσία, το εκπαιδευτικό σύστημα και τα Πανεπιστήμια στη χώρα μας, πώς ένας σπουδαστής μπορεί να βελτιωθεί μέσα στη σχολή του, τις απαραίτητες κοινωνικές δεξιότητες που απαιτούνται πλέον στην αγορά εργασίας, καθώς και τα επαγγέλματα που θα πρωταγωνιστήσουν στο μέλλον.

Στη συνέχεια δέχτηκε τις ερωτήσεις των νέων μαθητών, με στόχο να τους παρέχει πληροφορίες για την αποτελεσματική διαχείριση των διαφορετικών σταδίων στη σταδιοδρομία τους, τόσο σε ακαδημαϊκό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο και να τους βοηθήσει να επιλέξουν τις σπουδές που ανταποκρίνονται στα ατομικά τους χαρακτηριστικά, τα προσόντα και τα ενδιαφέροντά τους.

Avax: Προσφέρει απασχόληση σε κακοποιημένες γυναίκες

Στη δράση «Ανεξάρτητη Δυνατή Ελεύθερη» συμμετέχει ο Όμιλος Avax, προσφέροντας τη δυνατότητα απασχόλησης και οικονομικής ανεξαρτησίας σε γυναίκες που θέλουν να φύγουν από κακοποιητικό περιβάλλον αλλά δεν μπορούν λόγω οικονομικής δυσχέρειας.

Ειδικότερα, αναγνωρίζοντας την ανησυχητική αύξηση των περιστατικών βίας κατά των γυναικών, ο Όμιλος συμμετέχει στην πρωτοβουλία της ΔΥΠΑ που έχει τη στήριξη των υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και Προστασίας του Πολίτη.

Στο πλαίσιό της, γυναίκες που είναι θύματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, μπορούν να στείλουν email δηλώνοντας το ενδιαφέρον τους για ένταξη σε θέσεις εργασίας, χωρίς προαπαιτούμενο να είναι εγγεγραμμένες άνεργες.

Επισημαίνεται τέλος ότι στην εν λόγω δράση έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή 33 επιχειρήσεις που συνεργάζονται με τη Μονάδα Εξυπηρέτησης Μεσαίων και Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΜΕΜΜΕ) της ΔΥΠΑ.

ManpowerGroup: Αποδυναμώνονται οι προοπτικές απασχόλησης το 2ο τρίμηνο του 2024

Tην αποδυνάμωση των προοπτικών απασχόλησης για το 2ο τρίμηνο του 2024 δείχνει η τελευταία Έρευνα Προθέσεων Προσλήψεων του ομίλου ManpowerGroup. Σύμφωνα με τα στοιχεία της, οι προοπτικές απασχόλησης έχουν αποδυναμωθεί κατά 6% από το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 2% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Συγκεκριμένα, από τους 525 Έλληνες εργοδότες, το 30% των εργοδοτών αναμένουν αύξηση των προσλήψεων, το 19% μείωση, ενώ το 47% δεν αναφέρουν καμία αλλαγή.

Οι προοπτικές απασχόλησης αναμένουν αύξηση των προσλήψεων σε 6 από τους 9 κλάδους από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 2024, ενώ 2 κλάδοι προβλέπουν μείωση και 1 κλάδος δεν προβλέπει καμία αλλαγή. Ο κλάδος της Πληροφορικής καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση των προθέσεων προσλήψεων, σημειώνοντας άνοδο κατά 32% από το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 37% από το 2ο τρίμηνο του 2023. Στην πραγματικότητα, αυτό το τρίμηνο αποτυπώνονται οι υψηλότερες προοπτικές απασχόλησης που έχουν καταγραφεί στην Πληροφορική από το 1ο τρίμηνο του 2022.

Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά στην τριμηνιαία αύξηση του κλάδου της Πληροφορικής, ξεπερνώντας τη μέση τριμηνιαία αύξηση στον τομέα αυτόν κατά 33%. Οι Υπηρεσίες Επικοινωνίας ακολουθούν με τις προθέσεις προσλήψεων να φτάνουν στο 25%, ο κλάδος της Υγείας και των Βιο-επιστημών στο 17% ενώ Χρηματοοικονομικά & Κτηματομεσιτικά έπονται με 12%. Ενώ, μηδενικές προοπτικές προσλήψεων αποτυπώνονται στον κλάδο της Ενέργειας και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.

Οι Έλληνες εργοδότες σε 5 από τα 6 μεγέθη οργανισμών προβλέπουν αύξηση του προσωπικού το 2ο τρίμηνο του 2024, ενώ 1 μέγεθος οργανισμού προβλέπει μείωση. Από το πρώτο τρίμηνο του 2024, οι προθέσεις προσλήψεων έχουν αποδυναμωθεί σε 3 από τα 6 μεγέθη οργανισμών και έχουν ενισχυθεί σε 3 μεγέθη οργανισμών. Οι Έλληνες εργοδότες σε μεγάλες επιχειρήσεις με 5000+ εργαζόμενους είναι οι πιο αισιόδοξοι (22%), σημειώνοντας άνοδο 13 μονάδων από το προηγούμενο τρίμηνο και μιας μονάδας από το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Αυτοί οι οργανισμοί αναφέρουν τη μεγαλύτερη αύξηση των προσδοκιών από το τελευταίο τρίμηνο.

Ιnstacar: Δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις για τις εργαζόμενες του

Η ψηφιακή υπηρεσία μίσθωσης οχημάτων instacar, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, προσφέρει ένα διαφορετικό δώρο προς όλες τις εργαζόμενες του, το οποίο αφορά στη δυνατότητα διενέργειας δωρεάν προληπτικού ελέγχου ΤΕΣΤ ΠΑΠ, στο διαγνωστικό κέντρο της Ευρωκλινικής Αθηνών, σε συνεργασία με την RT Group.

«Για όλους εμάς στο instacar, η ευημερία και η υγεία των εργαζομένων μας, αποτελεί σημαντικό στοιχείο της λειτουργίας μας. Σε αυτό το πλαίσιο, φέτος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, τιμούμε τις γυναίκες της ομάδας μας, προσφέροντάς τους ένα πολύτιμο δώρο φροντίδας, για ένα σημαντικό κεφάλαιο για την υγεία μας, τον προληπτικό έλεγχο ΤΕΣΤ ΠΑΠ.

Ο σύγχρονος ρόλος των εταιρειών ενσωματώνει την προάσπιση της υγείας των εργαζομένων του και υπό αυτό το πρίσμα θέλουμε να υλοποιούμε δράσεις και προγράμματα προς αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε η Άννα Δρεκόλια, υπεύθυνη HR του instacar.

ACEin: Ολοκληρώθηκε το 1ο ΑΙ Hackathon στην Ελλάδα

Το Κέντρο Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (ACEin) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με την Quintessential SFT διοργάνωσαν το πρώτο ΑΙ Hackathon στην Ελλάδα μεταξύ 16-18 Φεβρουαρίου, στους χώρους του Κέντρου ACEin.

Το AI Hackathon απευθύνθηκε σε φοιτητές/φοιτήτριες, ερευνητές/ερευνήτριες, επιχειρηματικές ομάδες, επαγγελματίες και ερασιτέχνες του χώρου της τεχνολογίας που ασχολούνται με την Τεχνητή Νοημοσύνη. Βασικός στόχος του προγράμματος αποτέλεσε η ανάπτυξη νέων ιδεών και ανάδειξη καινοτόμων λύσεων στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ), εστιάζοντας, μεταξύ άλλων, σε συγκεκριμένες προκλήσεις (challenges).

Ενδεικτικά, οι θεματικές των προκλήσεων αφορούσαν στα Social Sensitivity and Accessibility, Fintech,  Cybersecurity,  Telecommunications,   Retail & E-Commerce,   Sports Analytics,  Education &  Entertainment.

Οι 34 ομάδες που έλαβαν μέρος στον τριήμερο διαγωνισμό έλαβαν συμβουλευτική και καθοδηγητική υποστήριξη (mentoring) από εξειδικευμένα στελέχη εταιρειών τεχνολογίας και εκπαιδευτικού/ακαδημαϊκού προσωπικού και δημιούργησαν επαφές με στόχο την ανταλλαγή πληροφοριών και την ανάπτυξη επαγγελματικών και κοινωνικών σχέσεων (networking). Οι 3 ομάδες που προκρίθηκαν και κέρδισαν χρηματικά έπαθλα ήταν οι in_our_DnA, οι ΑXS link και οι Eunomia.

ActionAid: Οι λόγοι υποαναφοράς της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία

Την έρευνα με τίτλο «Λόγοι υποαναφοράς της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία» έδωσε στη δημοσιότητα η ActionAid, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Γυναικών. Πρόκειται για μία έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από το Πάντειο Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με την ActionAid, στο πλαίσιο του προγράμματος Safe at Work.

Σύμφωνα με αυτήν, οι βασικοί λόγοι που οι γυναίκες δεν προχωρούν σε καταγγελία των περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο είναι διότι φοβούνται τα αντίποινα, δεν έχουν το κατάλληλο υποστηρικτικό περιβάλλον και δυσκολεύονται να βρουν στοιχεία και μάρτυρες. Παράλληλα, υπάρχει μεγάλος χρόνος αναμονής για την ολοκλήρωση του δικαστηρίου, οι ποινές για τους θύτες είναι περιορισμένες και τα αδικήματα παραγράφονται πολύ σύντομα.

Επιπρόσθετα, βάσει της έρευνας, οι γυναίκες πολλές φορές φοβούνται τον στιγματισμό, καθώς αντιμετωπίζονται με καχυποψία, είτε για τα κίνητρά τους, είτε για την ορθή τους κρίση, ενώ πολλές εργαζόμενες δεν διακρίνουν αν η συμπεριφορά που υφίστανται είναι παρενοχλητική και σε άλλες περιπτώσεις δεν γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και την προστασία που τους προσφέρει το νομικό πλαίσιο.

Παράλληλα, η έρευνα δείχνει πως τα στερεότυπα  παίζουν ρόλο, καθώς πολλές φορές υπάρχει η αμφιβολία ότι η επιζώσα, μπορεί να μην είναι αθώα, ενώ αποθαρρύνονται να προχωρήσουν σε καταγγελία και δεν βρίσκουν υποστήριξη, αφού ο θύτης συχνά είναι ή ο εργοδότης, ή ο προϊστάμενος και έτσι δεν ξέρουν πού να απευθυνθούν.

Τέλος, οι σεξουαλικά παρενοχλητικές συμπεριφορές συνήθως συμβαίνουν ιδιωτικά χωρίς παρουσία τρίτων, κάτι που δυσκολεύει την προσκόμιση αποδεικτικών στοιχείων και μαρτύρων, ενώ ακόμα και αν υπάρχουν μάρτυρες δύσκολα καταθέτουν, αν συνεχίζουν να εργάζονται στον χώρο εργασίας.

Δ. Μιχαηλίδου: Να περάσουμε από τις παθητικές στις ενεργητικές πολιτικές

Την έμπρακτη δέσμευση της Ελλάδας στις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αλληλεγγύη και ενότητα εξέφρασε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, τασσόμενη υπέρ της Οδηγίας της Ε.Ε. για τις ψηφιακές πλατφόρμες, η οποία ήταν αποτέλεσμα πολύμηνων διαπραγματεύσεων, διαλόγου και επεξεργασίας μεταξύ των κρατών μελών.

Όπως ανέφερε η Δόμνα Μιχαηλίδου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Καταναλωτών που διεξήχθη στις Βρυξέλλες, «αποφασίσαμε να υποστηρίξουμε την Οδηγία, επειδή είμαστε στην ίδια Ένωση, με τις ίδιες ανάγκες και τις ίδιες απαιτήσεις από τους ανθρώπους μας. Η Ελλάδα εξέφρασε όλες τις ανησυχίες της, όπως έκανε όλους αυτούς τους προηγούμενους μήνες, ανησυχίες κυρίως σε σχέση με την έλλειψη πλήρους νομικής σαφήνειας». Η Υπουργός προσέθεσε ότι στην Ελλάδα το νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει είναι υπέρ των εργαζομένων στις πλατφόρμες, «όπου η ασφάλεια στην εργασία είναι εγγυημένη και τα συλλογικά δικαιώματα διαπραγμάτευσης εφαρμόζονται».

Όπως εκτιμά, το συμφωνηθέν κείμενο επιτυγχάνει ισορροπία μεταξύ του σεβασμού των εθνικών συστημάτων εργασίας και της διασφάλισης ελάχιστων προτύπων προστασίας για τα περισσότερα από 28 εκατομμύρια άτομα που εργάζονται σε ψηφιακές πλατφόρμες εργασίας σε ολόκληρη την Ε.Ε.

Σύμπνοια μεταξύ των Υπουργών Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Καταναλωτών υπήρξε και κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις μελλοντικές πολιτικές του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων. Στην τοποθέτησή της η Δόμνα Μιχαηλίδου, ανέφερε: «Χρειαζόμαστε περισσότερες ενεργητικές πολιτικές για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και του εισοδήματος. Πρέπει να παρέχουμε τα σωστά κίνητρα προκειμένου να περάσουμε από τις παθητικές στις ενεργητικές πολιτικές στην αγορά εργασίας και να φροντίσουμε πως οι άνθρωποι θα εισέρχονται ή θα επανεισέρχονται ομαλά στην αγορά εργασίας».

G4S: Αναδεικνύει τις γυναίκες εργαζόμενές της, μέσω καμπάνιας στα Social Media

Καμπάνια στα Social media της, με σκοπό να αναδείξει τις ιστορίες γυναικών εργαζομένων σε έναν κλάδο που μοιάζει «αντρικό-κεντρικός», πραγματοποιεί για όλον τον Μάρτιο η G4S.

Η εν λόγω καμπάνια, η οποία ξεκίνησε ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας με την ακύρωση της (προ)υπόθεσης συγκεκριμένου φύλου για την εργασία στην G4S, αναπτύσσεται με το δεύτερο κύκλο να αναδεικνύει τις επιμέρους ειδικότητες και καθήκοντα που απασχολούνται γυναίκες, όπως φύλαξη υψηλών στόχων, χρηματαποστολές, εποπτεία ασφαλείας μεγάλων εγκαταστάσεων, κ.ά..

Έτσι, οι γυναίκες της G4S λένε τις ιστορίες τους, επισφραγίζοντας την κατάρριψη των έμφυλων στερεοτύπων στον χώρο εργασίας, ελπίζοντας πως η αφήγησή τους θα ξεκινήσει μια γόνιμη συζήτηση που επεκτείνεται και στην κοινωνία. Επισημαίνεται, τέλος, ότι το 30% και πλέον των εργαζομένων της G4S είναι γυναίκες.

Entersoft: Λανσάρει το WorkLife, νέο λογισμικό HCM

Tο WorkLife, την πιο πρόσφατη εξέλιξη στον τομέα της Διαχείρισης Ανθρώπινου Κεφαλαίου (Human Capital Management – HCM) λάνσαρε η Entersoft, με σκοπό να διευκολύνει τις διαδικασίες των τμημάτων HR και Payroll.

Πρόκειται για ένα λογισμικό, το οποίο, μεταξύ άλλων, προσφέρει αυτοματοποίηση των διαδικασιών πρόσληψης (Recruitment Management), οργάνωση των ροών εργασίας (workflows) ενός τμήματος HR, ενιαίο κέντρο διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού, ψηφιακή κάρτα εργασίας, βελτιστοποίηση ωρομέτρησης, υπηρεσίες πληροφόρησης και εξυπηρέτησης εργαζομένων (Employee Self Service), αυτοματοποιημένη έκδοση μισθοδοσίας, διαχείριση επίδοσης (Performance), εργαλεία αναφορών καθώς και πλήρη συμμόρφωση με την εργατική νομοθεσία.

«Σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις να αναβαθμίσουν τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται τους ανθρώπους τους, συμμορφώνονται με τη νομοθεσία και βελτιώνουν την εμπειρία των εργαζομένων και των υποψηφίων στελεχών τους» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Αντώνης Κοτζαμανίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Entersoft.