27ο Συμπόσιο Ανθρώπινου Δυναμικού της KPMG: Δια βίου μάθηση και ψυχική υγεία σε πρώτο πλάνο

Tον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης, της δια βίου εκπαίδευσης, της ψυχικής υγείας, του Internal mobility και τον επαναπροσδιορισμό του όρου ταλέντο ανέδειξε το 27ο Συμπόσιο Ανθρώπινου Δυναμικού της KPMG, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 13 Μαρτίου.

Στον χαιρετισμό της, η Ντόρα Οικονόμου, Διευθύντρια του Τομέα Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού του ΣΕΒ, τόνισε την αναγκαιότητα της δια βίου εκπαίδευσης και της διασφάλισης των ταλέντων ως κύριους πυλώνες για τη δημιουργία ενός βιώσιμου μέλλοντος για τις εταιρείες. Από την πλευρά της, η υφυπουργός Εσωτερικών, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, παρουσίασε μία προοδευτική προσέγγιση -που βρίσκεται σε εξέλιξη- για τη δημιουργία ενός «έξυπνου κράτους» και του δημόσιου τομέα στο μέλλον, εστιάζοντας στην ανάγκη αναβάθμισης των δεξιοτήτων του προσωπικού ως στοιχείο κλειδί στις μεταρρυθμίσεις.

Ξεχώρισαν οι ομιλίες των Keynote Speakers του συνεδρίου, με την Gina London, Founder & CEO, Language of Leadership Company να εστιάζει στην ψυχική υγεία των εργαζομένων, επισημαίνοντας τη δυσκολία για τους senior leaders να είναι purposeful communication leaders, δηλαδή ηγέτες που δεν επικοινωνούν απλώς για να μεταφέρουν πληροφορίες, αλλά επιδιώκουν να επιτύχουν συγκεκριμένους στόχους ή αποτελέσματα μέσω της επικοινωνίας τους.

Επιπλέον, ανέδειξε τη σημασία του ρόλου τους στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που προάγει την ψυχολογική ασφάλεια των εργαζομένων και τη δημιουργία ενός κλίματος που ενθαρρύνει την ελεύθερη έκφραση και τη συμμετοχή.

D. Timis: «Οι άνθρωποι που εργάζονται με εργαλεία ΑΙ, θα αντικαταστήσουν τους ανθρώπους που δεν το κάνουν»
Παράλληλα, ο David Timis, Global Communications & Public Affairs Manager, Generation, εστίασε στον αντίκτυπο της AI στο μέλλον της εργασίας. Αναλύοντας τον όρο «future of work», ανέφερε τις τρεις κύριες κατηγορίες: ποιος εκτελεί την εργασία, πώς γίνεται η εργασία και πότε και πού γίνεται η εργασία. Όπως τόνισε, στο μέλλον θα υπάρχει ένα έλλειμμα εξειδικευμένων εργαζομένων για την κάλυψη νέων ρόλων. «Η ερώτηση δεν είναι αν θα υπάρχουν θέσεις εργασίας στο μέλλον, αλλά εάν αυτές θα είναι οι εργασίες που επιθυμούμε. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα αντικαταστήσει τους ανθρώπους στον χώρο εργασίας, αλλά οι άνθρωποι που εργάζονται με εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης θα αντικαταστήσουν τους ανθρώπους που δεν το κάνουν».

Τέλος, ο Futurist Δημήτρης Δημητριάδης μοιράστηκε με το κοινό την άποψή του για τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις επιπτώσεις τους στην ανθρωπότητα. Όπως ανέφερε, το μέλλον καθορίζεται από τις επιλογές μας και η καθημερινότητά μας έχει τρεις διαστάσεις: physical, augmented, virtual. Ως εκ τούτου, οι εταιρείες αφενός καλούνται να στρέψουν το ενδιαφέρον τους στη χάραξη μίας αειφόρου στρατηγικής και αφετέρου να λάβουν υπόψη ότι η επόμενη γενιά, η Gen A, είναι ήδη digital native.

Συνεργασία Alba και Συνδέσμου Οργανωτών & Κατασκευαστών Εκθέσεων

To Alba Graduate Business School και o Σύνδεσμος Οργανωτών & Κατασκευαστών Εκθέσεων Ελλάδος (ΣΟΚΕΕ) δημιούργησαν ένα νέο πρόγραμμα Διαχείρισης Εκθέσεων, το οποίο απευθύνεται σε απόφοιτους Πανεπιστημίου από τον κλάδο του Marketing, του Management, αλλά και της Διοίκησης Λειτουργιών που ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν ή να εξελίξουν την επαγγελματική τους καριέρα στην Διοίκηση Εκδηλώσεων και Εκθέσεων.

Παράλληλα απευθύνεται και σε νεαρά στελέχη επιχειρήσεων, ηλικίας μεταξύ 22 έως 28 ετών, που ήδη εργάζονται στον εκθεσιακό κλάδο και επιθυμούν να εμβαθύνουν περαιτέρω τις γνώσεις τους και να αναπτύξουν δεξιότητες για το μέλλον.

Το Executive Program in Exhibition and Event Management ξεκινά στις 12 Απριλίου, ενώ οι αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα μπορούν να πραγματοποιηθούν έως και τις 28 Μαρτίου.

ΔΥΠΑ: Στις 30/3 η «Ημέρα Καριέρας στον Τουρισμό»

«Ημέρα Καριέρας στον Τουρισμό» διοργανώνει, το Σάββατο 30 Μαρτίου, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, η ΔΥΠΑ, από τις 10:00 έως τις 18:00.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν 100 επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου, οι οποίες προσφέρουν περισσότερες από 3.000 θέσεις εργασίας όλων των σχετικών ειδικοτήτων και διαφορετικών επιπέδων εξειδίκευσης.

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι δωρεάν.

ΤΕΚΑ: Εκδήλωση για τα δύο χρόνια Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης

Κάλεσμα στους νέους ασφαλισμένους να ενταχθούν στο ΤΕΚΑ απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών λειτουργίας του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης. Στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε η μέχρι σήμερα πορεία του ΤΕΚΑ, οι προδιαγραφές και τα πρότυπα λειτουργίας του, σύμφωνα με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, καθώς και τα βήματα και οι στόχοι του Ταμείου για το επόμενο διάστημα.

Παρουσιάστηκε, επίσης, η εκστρατεία επικοινωνίας, με κεντρικό μήνυμα «Επένδυσε σήμερα στο δικό σου αύριο», η οποία παρακινεί τους νέους ασφαλισμένους να ενημερωθούν και να ενταχθούν στο ΤΕΚΑ. Κύριοι ομιλητές στην εκδήλωση ήταν η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΕΚΑ, Νικόλαος Τεσσαρομάτης.

«Όλοι μας έχουμε μιλήσει με ανθρώπους, που μπαίνουν στην αγορά εργασίας πιστεύοντας ότι ποτέ δεν θα πάρουν σύνταξη. Ανθρώπους που θεωρούν ότι οι εισφορές τους χάνονται. Όμως αυτό δεν ισχύει», τόνισε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου επισημαίνοντας παράλληλα ότι «πλέον οι εισφορές τους πηγαίνουν στον ατομικό τους κουμπαρά: αποταμιεύονται, επενδύονται και έτσι κτίζεται η δική τους επικουρική σύνταξη. Στα δύο πρώτα χρόνια ζωής του το ΤΕΚΑ μετρά ήδη 350.000 ασφαλισμένους, όλοι νέοι και νέες, 140.000 εργοδότες και πάνω από 110 εκατ. ευρώ αποθεματικά».

Στις επόμενες δεκαετίες υπολογίζεται, όπως ανέφερε το ΤΕΚΑ να ξεπεράσει τα 2,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους, τους 400.000 εργοδότες και τα 80 δισ. ευρώ αποθεματικό. Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, στην ομιλία του ανέφερε ότι «η δημιουργία του ΤΕΚΑ μειώνει την έκθεση του συνταξιοδοτικού συστήματος στο δημογραφικό κίνδυνο, δημιουργεί κεφάλαια που θα συμβάλουν στην ταχύτερη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, εξασφαλίζει υψηλότερες συντάξεις στους σημερινούς νέους και μελλοντικούς συνταξιούχους, μειώνει τα κίνητρα για ανασφάλιστη εργασία και συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των νέων στο ασφαλιστικό σύστημα».

Επιθεώρηση Εργασίας: Περιστατικά βίας αφορά το 95% των καταγγελιών

Σε εμπόριο, ξενοδοχεία και εστίαση τα περισσότερα καταγγελλόμενα περιστατικά βίας και παρενόχλησης στην εργασία.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση πεπραγμένων του αρμόδιου τμήματος της Επιθεώρησης Εργασίας, τα περισσότερα καταγγελλόμενα περιστατικά βίας και παρενόχλησης προέρχονται από το λιανικό και χονδρικό εμπόριο (21%), τα ξενοδοχεία (12%) και την εστίαση (7%), «καθώς τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε κλάδου επενεργούν και επιδρούν στις πάσης φύσεως εκδηλούμενες κακοποιητικές συμπεριφορές», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. Και το 2023, το 95% των καταγγελιών αφορά σε περιστατικά βίας (λεκτικής, σωματικής, ψυχολογικής) και μόλις το 5% σε σεξουαλική παρενόχληση, «υπογραμμίζοντας τη διαχρονική́ τάση υποδήλωσης αυτών, εξαιτίας της ιδιαιτερότητας και της δυσκολίας ως προς την απόδειξή τους».

Όσον αφορά στο φύλο, επί του συνόλου των καταγγελιών για το 2023, 180 ήταν γυναίκες (60%) και 120 άντρες (40%),επιβεβαιώνοντας ότι η θέση των γυναικών στην αγορά́ εργασίας παραμένει πιο ευάλωτη και πιο αδύναμη.

NYC: Επίσκεψη φοιτητών της Σχολης Ναυτιλιακών σπουδων στην Harbor Lab

Την Harbor Lab επισκέφτηκε ομάδα φοιτητών της Σχολής Ναυτιλιακών Σπουδών του New York College.

Οι φοιτητές ξεναγήθηκαν και ενημερώθηκαν από τον Αντώνη Μαλαξιανάκη, Founder και CEO, για την εργασιακή κουλτούρα της εταιρείας, η οποία συνδυάζει την ναυτιλία με την τεχνολογία, ερχόμενοι ένα βήμα πιο κοντά στις προοπτικές και στην μελλοντική επαγγελματική αποκατάσταση που τους εξασφαλίζει το πτυχίο τους μετά το πέρας της αποφοίτησης τους.

Στο Open TV ο Κωνσταντίνος Δούκας, Διευθύνων Σύμβουλος των Εκπαιδευτηρίων Δούκα

Στην εκπομπή Ώρα Ελλάδος του Open Tv βρέθηκε ο Κωνσταντίνος Δούκας, Διευθύνων Σύμβουλος των Εκπαιδευτηρίων Δούκα, με αφορμή το Χρυσό Βραβείο στην κατηγορία HR & Education για την «Ολιστική Προσέγγιση Κυβερνοασφαλείας Εκπαιδευτικού Οργανισμού» στα Cyber Security Awards 2024. «Είμαστε ένα σχολείο 107 ετών που ισορροπούμε την παράδοση με την πρόοδο.

Παρότι είμαστε 107 χρονών, νιώθουμε πολύ νέοι και συνεχώς εξελισσόμαστε και καινοτομούμε» ανέφερε αρχικά ο Κ. Δούκας, τονίζοντας πως «αν θες να κάνεις πραγματικά μία εξατομικευμένη μάθηση, χρειάζεσαι τα σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία προκειμένου να προσφέρεις στον κάθε μαθητή ό,τι καλύτερo για να μπορεί να πετύχει τους στόχους, τα όνειρα και τις φιλοδοξίες του».

Στη συνέχεια, ο ίδιος επισήμανε ότι για τη χρήση των σύγχρονων αυτών εργαλείων απαιτούνται αφενός κατάλληλες υποδομές, δηλαδή hardware, και αφετέρου τον σωστό τρόπο σκέψης. «Να εκπαιδεύσεις τον κόσμο σου, εργαζόμενους, μαθητές, γονείς και όλο το οικοσύστημα του σχολείου, ούτως ώστε να μπορούν ν χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία αυτά με ασφάλεια, ποιότητα και ταχύτητα. Για να το κάνεις αυτό χρειάζεσαι και έναν πολύ καλό συνεργάτη. Γι’ αυτό και επιλέξαμε την i-metrix» εξήγησε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Μαζί χτίσαμε ένα ξεχωριστό περιβάλλον κυβερνοασφάλειας, που πληρεί τις εκπαιδευτικές, τις παιδαγωγικές και τις τεχνικές προδιαγραφές για ένα τέλειο αποτέλεσμα σε θέματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο».

Επιπρόσθετα, ο Διευθύνων Σύμβουλος των Εκπαιδευτηρίων Δούκα ανέλυσε την αλλαγή εκπαιδευτικού μοντέλου που πραγματοποίησαν, το οποίο αποσκοπεί στη βελτίωση τόσο των γνώσεων όσο και των δεξιοτήτων και αξιών των παιδιών, χτίζοντας προσωπικότητες, προκειμένου αυτά να αποφοιτούν με ένα ολοκληρωμένο προφίλ.

«Το να μαθαίνεις είναι μία δια βίου διαδικασία. Πρέπει να έχεις την κατάλληλη κουλτούρα. Οι σπουδές δεν τελειώνουν ποτέ. Τρέχουν παράλληλα με δεξιότητες και αρχές, όπως ο σεβασμός, αλλά πάνω απ’ όλα με έναν τρόπο ώστε να είναι ένας ολοκληρωμένος άνθρωπος που θα προσφέρει και για τον εαυτό του αλλά και για το ευρύτερο κοινωνικό καλό» κατέληξε ο Κ. Δούκας.
Δείτε το βίντεο.

E.E.: Προσωρινή συμφωνία για την οδηγία σχετικά με τους εργαζόμενους σε ψηφιακές πλατφόρμες

Την προσωρινή συμφωνία, που έχει ήδη επιτευχθεί για τους εργαζόμενους στις ψηφιακές πλατφόρμες, επιβεβαίωσε το Συμβούλιο της Ευρώπης και οι Υπουργοί Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Πρόκειται για μία Οδηγία, η οποία αποσκοπεί στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και στη ρύθμιση της χρήσης αλγορίθμων από ψηφιακές πλατφόρμες εργασίας, αφού τουλάχιστον 5,5 εκατ. εργαζόμενοι σε ψηφιακές πλατφόρμες λογίζονται σήμερα εσφαλμένα ως ελεύθεροι επαγγελματίες, με αποτέλεσμα να στερούνται βασικών εργασιακών δικαιωμάτων.

Έτσι, η νέα νομοθεσία, μεταξύ άλλων, εισάγει τους πρώτους κανόνες της Ε.Ε. για την αλγοριθμική διαχείριση και τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον χώρο της εργασίας, διασφαλίζοντας ότι τα αυτοματοποιημένα συστήματα παρακολουθούνται από εξειδικευμένο προσωπικό. Επισημαίνεται, τέλος, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (στοιχεία 2021) έχει εντοπίσει περισσότερες από 500 ενεργές ψηφιακές πλατφόρμες εργασίας, με τον τομέα να απασχολεί περισσότερους από 28 εκατ. ανθρώπους, αριθμός που αναμένεται να φτάσει τα 43 εκατ. έως το 2025.

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Ενότητα για τις εξελίξεις στο ανθρώπινο δυναμικό

H εκπαίδευση και η διαρκής κατάρτιση ως βασικές ανάγκες εξέλιξης του ανθρώπινου δυναμικού θα απασχολήσουν τις εργασίες του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 10 έως τις 13 Απριλίου, με μία θεματική ενότητα αφιερωμένη στην εκπαίδευση ως βασικό διαμορφωτικό παράγοντα της κοινωνίας του μέλλοντος.

Μεταξύ των ερωτημάτων που θα απαντηθούν είναι το εάν υπάρχουν πολιτικές αντιμετώπισης της κρίσης ανθρώπινου κεφαλαίου και μάθησης, ποιος είναι ο ρόλος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη μετασχηματίζει την εκπαιδευτική διαδικασία και εμπειρία, γιατί οι κλασικές σπουδές παραμένουν επίκαιρες στην πολιτική και την επιχειρηματικότητα κ.α.

Οι ομιλητές της ενότητας αυτής θα είναι ο Υπουργός Εθνικής Εκπαίδευσης, Νεολαίας και Αθλητισμού της Γαλλίας, Jean-Michel Blanquer, η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Ιωάννα Λυτρίβη, η Ανώτερη Σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας και Σύμβουλος Στρατηγικής του “The Bill and Melinda Gates Foundation” Αίγλη Ζαφειράτου, η πρώην Επίτροπος Εργασίας και Κοινωνικών Δικαιωμάτων, και Πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ, Άννα Διαμαντοπούλου, ο Διευθυντής και Πρόεδρος του ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», Γιώργος Νούνεσης, η Διευθύντρια του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Διεθνών Σπουδών της Σαγκάης, Sofia Hu (Hu Jingjing), ο Διευθυντής του Athens Global Center του Πανεπιστημίου Columbia, Θεοκλής Ζαούτης, ο Υπεύθυνος Δημοσίου Τομέα της Microsoft για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα, Παύλος Κιτσανέλης, ο καθηγητής e-Learning & Τεχνητής Νοημοσύνης στην Εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Παναγιώτης Αναστασιάδης, και ο καθηγητής Κλασικών Γλωσσών και Λογοτεχνίας του Jesus College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Armand D’Angour.

ΟΠΑΠ Forward: 13 εταιρείες συμμετέχουν στον 6ο κύκλο του Προγράμματος

Με τη συμμετοχή 13 εταιρειών από τον κλάδο του retail, της τεχνολογίας και των τροφίμων ξεκινά ο 6ος κύκλος του Προγράμματος ΟΠΑΠ Forward, το οποίο υλοποιείται και φέτος, με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης.

Πρόκειται για τις εταιρείες AgroApps, Fresh Line, Kyknos, Ideal Bikes, Οι Γουμένισσσες, Prigipo, Callista, Nutree, Unismack, Αρχειοθήκη, Softweb, Αλάτι Δαδακαρίδης και SKAG.

Οι συμμετέχουσες εταιρείες θα έχουν πρόσβαση, για έναν χρόνο, σε ένα δίκτυο μεντόρων, εκπαιδευτικά σεμινάρια, δράσεις δικτύωσης, αλλά και χρηματοδοτικά εργαλεία. Επισημαίνεται, τέλος, ότι, μέχρι σήμερα, στο ΟΠΑΠ Forward έχουν συμμετέχει 68 επιχειρήσεις, δημιουργώντας 2.847 άμεσες και πάνω από 23.000 έμμεσες θέσεις εργασίας.