Tον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης, της δια βίου εκπαίδευσης, της ψυχικής υγείας, του Internal mobility και τον επαναπροσδιορισμό του όρου ταλέντο ανέδειξε το 27ο Συμπόσιο Ανθρώπινου Δυναμικού της KPMG, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 13 Μαρτίου.
Στον χαιρετισμό της, η Ντόρα Οικονόμου, Διευθύντρια του Τομέα Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού του ΣΕΒ, τόνισε την αναγκαιότητα της δια βίου εκπαίδευσης και της διασφάλισης των ταλέντων ως κύριους πυλώνες για τη δημιουργία ενός βιώσιμου μέλλοντος για τις εταιρείες. Από την πλευρά της, η υφυπουργός Εσωτερικών, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, παρουσίασε μία προοδευτική προσέγγιση -που βρίσκεται σε εξέλιξη- για τη δημιουργία ενός «έξυπνου κράτους» και του δημόσιου τομέα στο μέλλον, εστιάζοντας στην ανάγκη αναβάθμισης των δεξιοτήτων του προσωπικού ως στοιχείο κλειδί στις μεταρρυθμίσεις.
Ξεχώρισαν οι ομιλίες των Keynote Speakers του συνεδρίου, με την Gina London, Founder & CEO, Language of Leadership Company να εστιάζει στην ψυχική υγεία των εργαζομένων, επισημαίνοντας τη δυσκολία για τους senior leaders να είναι purposeful communication leaders, δηλαδή ηγέτες που δεν επικοινωνούν απλώς για να μεταφέρουν πληροφορίες, αλλά επιδιώκουν να επιτύχουν συγκεκριμένους στόχους ή αποτελέσματα μέσω της επικοινωνίας τους.
Επιπλέον, ανέδειξε τη σημασία του ρόλου τους στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που προάγει την ψυχολογική ασφάλεια των εργαζομένων και τη δημιουργία ενός κλίματος που ενθαρρύνει την ελεύθερη έκφραση και τη συμμετοχή.
D. Timis: «Οι άνθρωποι που εργάζονται με εργαλεία ΑΙ, θα αντικαταστήσουν τους ανθρώπους που δεν το κάνουν»
Παράλληλα, ο David Timis, Global Communications & Public Affairs Manager, Generation, εστίασε στον αντίκτυπο της AI στο μέλλον της εργασίας. Αναλύοντας τον όρο «future of work», ανέφερε τις τρεις κύριες κατηγορίες: ποιος εκτελεί την εργασία, πώς γίνεται η εργασία και πότε και πού γίνεται η εργασία. Όπως τόνισε, στο μέλλον θα υπάρχει ένα έλλειμμα εξειδικευμένων εργαζομένων για την κάλυψη νέων ρόλων. «Η ερώτηση δεν είναι αν θα υπάρχουν θέσεις εργασίας στο μέλλον, αλλά εάν αυτές θα είναι οι εργασίες που επιθυμούμε. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα αντικαταστήσει τους ανθρώπους στον χώρο εργασίας, αλλά οι άνθρωποι που εργάζονται με εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης θα αντικαταστήσουν τους ανθρώπους που δεν το κάνουν».
Τέλος, ο Futurist Δημήτρης Δημητριάδης μοιράστηκε με το κοινό την άποψή του για τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις επιπτώσεις τους στην ανθρωπότητα. Όπως ανέφερε, το μέλλον καθορίζεται από τις επιλογές μας και η καθημερινότητά μας έχει τρεις διαστάσεις: physical, augmented, virtual. Ως εκ τούτου, οι εταιρείες αφενός καλούνται να στρέψουν το ενδιαφέρον τους στη χάραξη μίας αειφόρου στρατηγικής και αφετέρου να λάβουν υπόψη ότι η επόμενη γενιά, η Gen A, είναι ήδη digital native.