Γιώργος Καββαθάς: Προβληματικές οι δράσεις επαγγελματικής κατάρτισης

«Υπάρχει πρόβλημα με την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα των δράσεων επαγγελματικής κατάρτισης των ενηλίκων που χρηματοδοτούνται από ενωσιακούς πόρους, εν προκειμένω από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας». Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος Γιώργος Καββαθάς στην έναρξη ημερίδας στην οποία παρουσιάστηκε η νέα μελέτη του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ με τίτλο «Προβληματικές όψεις της συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης στην Ελλάδα».

Και συνέχισε: «Μπορεί οι επιδόσεις μας ως προς τον αριθμό προγραμμάτων που υλοποιούμε και ως προς την απορρόφηση πόρων να είναι καλές, αλλά το ουσιαστικό αποτέλεσμα, σε όρους αναβάθμισης γνώσεων και τεχνικών επαγγελματικών δεξιοτήτων, υπολείπεται. Εκτιμούμε ότι αυτό το διαχρονικό πρόβλημα έχει φτάσει σε ένα σημείο στο οποίο οι άμεσες και τολμηρές διορθωτικές παρεμβάσεις είναι αναγκαίες».

Όπως είπε, οι παρεμβάσεις αυτές δεν αφορούν μόνο την πολιτεία και τους αρμόδιους επιτελικούς κρατικούς φορείς, αλλά εκτείνονται στους παρόχους κατάρτισης, στους ωφελούμενους, στους εκπαιδευτές, και στις δημόσιες υπηρεσίες που διαχειρίζονται τα σχετικά έργα. «Αναγνωρίζουμε ότι είναι ένα δύσκολο πρόβλημα, η επίλυση του οποίου προϋποθέτει την συμπερίληψη πολλών διαφορετικών οπτικών, την συναρμογή διαφορετικών συμφερόντων, αλλά και τη νομοθετική και εκτελεστική βούληση, αποφασιστικότητα και συνέχεια» κατέληξε ο Γ. Καββαθάς.

Συνεργασία Jungheinrich Hellas και Premium Wellness

Ένα ταξίδι εσωτερικής αναζήτησης και ανανέωσης αποφάσισε να προσφέρει η Jungheinrich Hellas στις γυναίκες εργαζόμενές της, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία, σε συνεργασία με την Premium Wellness, διοργανώσε ένα Meditation Workshop, στο οποίο οι γυναίκες είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τη σχέση με το σώμα, το μυαλό και την ψυχή τους.

Κατά τη διάρκεια του εν λόγω workshop, μέσα από ασκήσεις ενσυνειδητότητας, οι συμμετέχουσες βίωσαν μια μοναδική εμπειρία, η οποία τις βοήθησε να απελευθερώσουν το άγχος, να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή τους και να ανακαλύψουν τη δύναμη που κρύβουν μέσα τους.

Επιμελητήριο Φλώρινας: Διαγωνισμός για πρόγραμμα προώθησης απασχόλησης ανέργων

Το Επιμελητήριο Φλώρινας προχώρησε στην προκήρυξη ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την ανάθεση ολοκληρωμένου προγράμματος προώθησης στην απασχόληση ανέργων Φλώρινας, με κριτήριο κατακύρωσης της πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά, βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας-τιμής. Πιο συγκεκριμένα, η προτεινόμενη δράση αφορά στην παροχή συμβουλευτικής και επαγγελματικής κατάρτισης και πιστοποίησης σε 500 ανέργους. Οι ενέργειες – δράσεις που θα υλοποιηθούν αφορούν 500 άνεργους από την Περιφερειακή Ανάπτυξη Φλώρινας και είναι συνοπτικά οι εξής:

-Παροχή υπηρεσιών επαγγελματικής συμβουλευτικής: Αφορά στην παροχή υπηρεσιών επαγγελματικής συμβουλευτικής υποστήριξης στους ωφελούμενους μέσω ατομικών συνεδριών (20 συνεδρίες ανά ωφελούμενο)

-Παροχή υπηρεσιών συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης προς τους ωφελούμενους: Αφορά στην υλοποίηση στοχευμένων προγραμμάτων κατάρτισης, προσανατολισμένων σε θεματολογία που σχετίζεται με τις νέες αναπτυξιακές απαιτήσεις της Οικονομίας και του νέου παραγωγικού μοντέλου, το οποίο επιβάλλει την ανάπτυξη δεξιοτήτων.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 2.035.000 ευρώ, με μηδενικό Φ.Π.Α. Η σύμβαση έχει διάρκεια 36 μήνες από την υπογραφή της, ενώ η κατάθεση προσφορών έχει ξεκινήσει και η προθεσμία λήγει στις 25 Απριλίου, ώρα 2 το μεσημέρι.

Περισσότερες πληροφορίες: Επιμελητήριο Φλώρινας, τηλέφωνο: 23850 22334, e-mail: [email protected].

ΣΒΕ: Μνημόνιο Συνεργασίας με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καρλσρούης

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Thess INTEC του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καρλσρούης υπεγράφη την Τετάρτη 20 Μαρτίου. Στο πλαίσιο του Μνημονίου, το Thess INTEC και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καρλσρούης θα συνεργαστούν στους κλάδους τεχνολογιών υγείας, καθαρής ενέργειας, βιώσιμης ανάπτυξης, τεχνητής νοημοσύνης, νανοτεχνολογίας, προηγμένων υλικών και άλλους. Καλωσορίζοντας την αντιπροσωπεία του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καρλσρούης στη Θεσσαλονίκη, ο Υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης, σημείωσε ότι «το Thess INTEC θα είναι το next big thing της Βόρειας Ελλάδας και μπορεί να αλλάξει επίπεδο την υπόθεση της καινοτομίας σε όλη τη χώρα».

«Το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καρλσρούης αποτελεί ένα επιτυχημένο παράδειγμα στενής συνεργασίας των πανεπιστημίων, των ερευνητικών κέντρων και της επιχειρηματικής κοινότητας, κάτι που ταυτίζεται με τους καταστατικούς στόχους και την στρατηγική ανάπτυξης του Thess INTEC» σημείωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Τεχνολογικού Πάρκου 4ης Γενιάς, Νίκος Ευθυμιάδης. Τέλος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ερευνητικών Κέντρων Γερμανίας Helmholtz, Dr. Otmar D. Wiestler, τόνισε: «Η συνεργασία μεταξύ του KIT και του Thess INTEC έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί ως κινητήρια δύναμη για τη μεταφορά τεχνολογίας και την τεχνολογική ανάπτυξη σε στρατηγικούς τομείς και τομείς υψηλού αντίκτυπου. Επιπλέον, θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πρότυπο συνεργασίας για άλλα Κέντρα της ένωσης Helmholtz και να συνεισφέρει με πολύτιμο και συνεχή τρόπο στην ανάπτυξη της έρευνας και καινοτομίας στην περιοχή της Μεσογείου».

Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καρλσρούης Dr. Thomas Hirth, ανέφερε πως «το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Καρλσρούης και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έχουν δημιουργήσει μια στενή στρατηγική συνεργασία τα τελευταία χρόνια, της οποίας το έργο HEPTA που χρηματοδοτείται από την Ένωση Helmholtz, αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα. Το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράφηκε θα επεκτείνει τη συνεργασία μεταξύ Θεσσαλονίκης και Καρλσρούης στον τομέα της έρευνας και της εκπαίδευσης ανοίγοντας νέες ευκαιρίες για δραστηριότητες μεταφοράς τεχνολογίας με το Thess INTEC».

Virtual Ημέρα Καριέρας Τουρισμού: Πραγματοποιήθηκαν πάνω από 1.465 συνεντεύξεις

Με περισσότερες από 1.465 συνεντεύξεις και τη συμμετοχή 15 εταιρειών Τουρισμού και HoReCa, ολοκληρώθηκε η Virtual Ημέρα Καριέρας Τουρισμού που πραγματοποιήθηκε στις 14 Μαρτίου από το kariera.gr και την Workathlon.

Σκοπός της εν λόγω πρωτοβουλίας ήταν η ενίσχυση της απασχολησιμότητας στον τουριστικό κλάδο, αλλά και η στελέχωση των συμμετεχουσών εταιρειών με το κατάλληλο προσωπικό για την επερχόμενη σεζόν.

Ειδικότερα, οι υποψήφιοι είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν δωρεάν, κάνοντας online εγγραφή, ώστε να έρθουν σε επαφή με recruiters του κλάδου, να περάσουν από σύντομες 1:1 συνεντεύξεις εργασίας μέσω chat ή βιντεοκλήσης, και να κάνουν networking με επαγγελματίες του χώρου. Επισημαίνεται, τέλος, ότι κατά τη διάρκεια της Virtual Ημέρας Καριέρας Τουρισμού καταγράφηκαν 2.021 μηνύματα μεταξύ recruiters & υποψηφίων, αλλά και 669 αιτήσεις σε θέσεις εργασίας.

Ντ. Τόμπρου: Συμμετέχουμε ενεργά σε κάθε πρωτοβουλία που ενισχύει τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη

Η Εθνική Ασφαλιστική στήριξε το ετήσιο συνέδριο της πρωτοβουλίας «The Upfront Initiative 2024», το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και προωθεί την ισότητα, την ορατότητα, τη συμπερίληψη και την ποικιλομορφία στον χώρο εργασίας.

«Στόχος της πρωτοβουλίας ήταν να συζητηθεί ο τρόπος που οι επιχειρήσεις μπορούν να επιταχύνουν την πρόοδό τους, αποδεικνύοντας ότι οι ανοιχτοί, διαφορετικοί, ασφαλείς και χωρίς αποκλεισμούς χώροι εργασίας, είναι ωφέλιμοι για τις ίδιες τις επιχειρήσεις, τους εργαζομένους τους, όπως και για τις οικονομίες στις οποίες δραστηριοποιούνται» αναφέρει μεταξύ άλλων η σχετική ανακοίνωση της εταιρείας.

Η Γενική Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού της Εθνικής Ασφαλιστικής, Ντάλια Τόμπρου σχολιάζοντας την χορηγική στήριξη της εταιρείας στο συνέδριο δήλωσε τα εξής:

«Στην Εθνική Ασφαλιστική πιστεύουμε ότι το σημαντικότερο κεφάλαιο μίας επιχείρησης είναι οι άνθρωποί της. Για το λόγο αυτό επενδύουμε στη δημιουργία ενός εργασιακού περιβάλλοντος βασισμένο στις αρχές της συνεργασίας, ισότητας και δικαιοσύνης και συμμετέχουμε ενεργά σε κάθε πρωτοβουλία που ενισχύει τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη. Με επίκεντρο τον άνθρωπο, βάζουμε σήμερα τα θεμέλια, για ένα καλύτερο αύριο για όλους μας».

Οι θεματικές που καλύφθηκαν στο συνέδριο αυτή τη χρονιά από σημαντικές προσωπικότητες διαφορετικών κλάδων ήταν ο φόβος στο εργασιακό περιβάλλον, η συμπερίληψη των γυναικών, η ψυχική υγεία και εργασιακές προκλήσεις, η γονεϊκότητα και εργασία, οι ορθές πρακτικές για συμπερίληψη, αλλά και οι προκλήσεις για την επόμενη μέρα της ορατότητας και των δικαιωμάτων.

ΙΜΕ/ΓΣΕΒΕΕ: Ζητά ριζική αναδιαμόρφωση και αναβάθμιση του ΣΕΚ

Το σύστημα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ) της χώρας είναι αναποτελεσματικό, παρά το γεγονός ότι έχει στηριχθεί με σημαντικούς πόρους. Αυτό επισημαίνεται στη νέα μελέτη του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ) της ΓΣΕΒΕΕ που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, ενώ παράλληλα αναφέρεται ότι οι λειτουργίες του συστήματος ΣΕΚ «υπερκαθορίζονται πρωτίστως από την επιδίωξη βραχυπρόθεσμων στόχων, που συναρτώνται άμεσα με την απορρόφηση των διατιθέμενων ευρωπαϊκών πόρων και την ανάγκη επιλεξιμότητας των ενεργειών», γεγονός που μοιραία οδηγεί σε σημαντικές εκπτώσεις στην ποιότητα των διαδικασιών του συστήματος.

Το ΙΜΕ εκτιμά ότι δεν λειτουργούν αποδοτικά οι ‘δικλείδες ασφαλείας’ που έχουν τεθεί για τη διασφάλιση της ποιότητας του συστήματος ΣΕΚ, το σύστημα αξιολόγησης των προγραμμάτων και των παρόχων ΣΕΚ είναι ελλειμματικό, ενώ καθένας από τους κρίσιμους παράγοντες που παρεμποδίζουν την εφαρμογή ποιοτικών προγραμμάτων ΣΕΚ «είναι εξαιρετικά σύνθετος, επιδέχεται αρκετές εύλογες ερμηνείες και ταυτόχρονα αλληλεξαρτάται από τους άλλους».

Όπως επισημαίνεται στη μελέτη, «το ελληνικό σύστημα ΣΕΚ, αν και περιέχει ορισμένα θετικά στοιχεία στο θεσμικό επίπεδο και κατορθώνει να απορροφά σημαντικούς ευρωπαϊκούς πόρους, δεν προσφέρει ποιοτική κατάρτιση και επαγγελματικά εφόδια παρά μόνο σε πολύ μικρό βαθμό. Συνεπώς χρειάζεται ριζική αναδιαμόρφωση και αναβάθμιση, προκειμένου να λειτουργήσει αποδοτικά και να μπορέσει, μετά τη μείωση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης – που αναμένεται να συμβεί σε λίγα χρόνια – να είναι βιώσιμο και να ασκεί τον ουσιαστικό ρόλο του, που συνιστά τη συμβολή στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας και στην προσωπική ανάπτυξη των καταρτιζομένων».

Καταλήγοντας, το ΙΜΕ αναφέρει ότι θεωρεί απαραίτητη μια ευρεία διαβούλευση μεταξύ των εκπροσώπων των κρατικών φορέων, των κοινωνικών εταίρων, των εμπειρογνωμόνων, των παρόχων, των στελεχών και εκπαιδευτών του πεδίου της ΣΕΚ, «καθώς επίσης μια επόμενη εκτενή ερευνητική προσέγγιση με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων, η οποία θα αποσκοπεί στη διατύπωση βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και στρατηγικού χαρακτήρα προτάσεων παρέμβασης με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας του πεδίου και την εξασφάλιση της βιωσιμότητάς του».

Freenow: Διπλασιάζει τα φιλοδωρήματα στους οδηγούς της

Σε μια ειδικά σχεδιασμένη πρωτοβουλία προχωρά η Freenow, στοχεύοντας να αναγνωρίσει τη συνεισφορά των συνεργατών της. Συγκεκριμένα, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Οδηγών Ταξί, η εταιρεία διπλασιάζει τα φιλοδωρήματα που λαμβάνουν οι οδηγοί μέσω της εφαρμογής, ενθαρρύνοντας παράλληλα τους χρήστες που θα επιλέξουν να μετακινηθούν σήμερα, να αφήσουν φιλοδώρημα μέσω app στο τέλος της διαδρομής.

«Οι συνεργάτες οδηγοί ταξί της Freenow διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στις μετακινήσεις στην πόλη, παρέχοντας άριστες υπηρεσίες και διασφαλίζοντας ότι οι επιβάτες φτάνουν στους προορισμούς τους πάντα και γρήγορα. Νιώθω την ανάγκη να τους πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη τους στις υπηρεσίες μας, σε μια εποχή που ο ανταγωνισμός αυξάνεται» δήλωσε η Άσπα Τοπαλίδου, Γενική Διευθύντρια της Freenow Ελλάδας.

Όλα τα φιλοδωρήματα που μεταφέρονται μέσω της εφαρμογής πηγαίνουν 100% στον συνεργαζόμενο οδηγό, γεγονός που σημαίνει ότι η πλατφόρμα δεν χρεώνει προμήθεια για αυτό το ποσό, ενώ οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν το ποσοστό φιλοδωρήματος μέσα από την εφαρμογή στο τέλος της διαδρομής τους, επιλέγοντας από 5%, 10% και 20% του συνολικού κόστους της διαδρομής.

Δόμνα Μιχαηλίδου: Παραμένει η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού στον τουρισμό

Η ανάγκη εύρεσης ανθρώπινου δυναμικού, ειδικά νεότερης ηλικίας, αλλά και η βελτίωση συνθηκών διαβίωσης των εργαζομένων στον τουρισμό, βρέθηκαν μεταξύ άλλων στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, με το Προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), στο πλαίσιο των επαφών της με τους κοινωνικούς εταίρους.

Η Υπουργός συζήτησε διεξοδικά με τον Πρόεδρο Γιάννη Χατζή και τα μέλη του προεδρείου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), την ανάγκη επαγγελματικής κατάρτισης των εργαζομένων στον τουρισμό για καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, για τις μετακλήσεις εργαζομένων και την έλλειψη προσωπικού. Στο επίκεντρο της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε εν όψει της νέας αύξησης του κατώτατου μισθού και της επικείμενης έναρξης της θερινής τουριστικής περιόδου, βρέθηκε η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στον τουριστικό κλάδο.

Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, μετά το πέρας της συνάντησης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι παρά το γεγονός ότι ο τουρισμός έχει καταφέρει να επανακάμψει μετά την περίοδο της πανδημίας, η δυσκολία εύρεσης εργαζομένων ειδικά νεότερης ηλικίας, παραμένει.

«Επιδίωξή μας είναι να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων και να παρέχουμε τα κατάλληλα κίνητρα ώστε να αυξήσουμε τον αριθμό των εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο» επισήμανε χαρακτηριστικά.

ΕΛ.Ε.Φ.Ι.: Στις 10 Απριλίου η εκδήλωση «Career Day: Pathways to Success»

Ανοικτή εκδήλωση με τίτλο «Career Day: Pathways to Success» διοργανώνει, την Τετάρτη 10 Απριλίου, στις 10:00, η Ελληνική Εταιρεία Φαρμακευτικής Ιατρικής (ΕΛ.Ε.Φ.Ι.) στο Αμφιθέατρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ.

Η εν λόγω εκδήλωση πραγματοποιείται για 2η συνεχή χρονιά, στο πλαίσιο των δράσεων της ΕΛ.Ε.Φ.Ι. για την ενίσχυση του επαγγελματικού προσανατολισμού και τη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης για τους νέους επιστήμονες στον χώρο της Φαρμακευτικής Ιατρικής.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει παρουσιάσεις από έμπειρα στελέχη του χώρου καθώς και τη διενέργεια Poster Session με τις τελευταίες τάσεις και εξελίξεις στους διάφορους κλάδους της Φαρμακευτικής Ιατρικής.

Παράλληλα, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους εισηγητές για το αντικείμενο της εργασίας τους, ανταλλάσσοντας απόψεις και αποκομίζοντας χρήσιμες γνώσεις για την ανάπτυξη της σταδιοδρομίας τους.