Mastercard: Νέος κύκλος δράσεων για τη γυναικεία ενδυνάμωση

Η Mastercard λανσάρει για 2η χρονιά το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Στελεχών “Master your Own Business”, σε συνεργασία με το Executive Development του Alba Graduate Business School, The American College of Greece. Το ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα online μαθημάτων, απευθύνεται σε γυναίκες επαγγελματίες και επιχειρηματίες με στόχο να προσφέρει στις συμμετέχουσες τις απαραίτητες γνώσεις ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ενός σύγχρονου εργασιακού περιβάλλοντος, μέσα από ένα πρόγραμμα 60 ωρών, ταχείας εκμάθησης.

Η Mastercard επεκτείνει τόσο το ίδιο το πρόγραμμα φοίτησης και τους πυλώνες εκπαίδευσης, όσο και το όριο συμμετεχόντων, δίνοντας την ευκαιρία πλέον σε 40 γυναίκες να διεκδικήσουν δίμηνες υποτροφίες με στόχο να αναπτυχθούν και να καθιερωθούν ως επαγγελματίες.

Παράλληλα, εξελίσσεται και το Live A Legacy Mentoring Program, εξάμηνης διάρκειας, το οποίο δίνει την ευκαιρία σε 50 γυναίκες να διεκδικήσουν υποτροφίες mentoring σε συνεργασία με το δίκτυο μεντόρων του Women On Top. Τέλος, το Live A Legacy Internship Program καλεί και φέτος τελειόφοιτες και απόφοιτες γυναίκες να διεκδικήσουν μια από τις θέσεις έμμισθης πρακτικής άσκησης που προσφέρονται από τη Mastercard και τις εταιρείες που ανήκουν στο ευρύ δίκτυο συνεργατών της. Οι δράσεις κορυφώνονται με την κεντρική εκδήλωση του Live A Legacy.

Η πρωτοβουλία της Mastercard και του Women On Top, επιστρέφει το Μάϊο για 6η χρονιά, υλοποιώντας τρεις εκδηλώσεις αφιερωμένες στη γυναικεία ενδυνάμωση, δύο στην Αθήνα και μία στη Θεσσαλονίκη.

Μητροπολιτικό Κολλέγιο: Νέα CHRO η Σοφία Κάντα

Καθήκοντα Chief HR Officer στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο ανέλαβε η Σοφία Κάντα.

Η Σ. Κάντα είναι κάτοχος BSc στο Business Administration – Major in HR από το Central Washington University και MA στο Sales Management από το University of Portsmouth, ενώ στην επαγγελματική της πορεία έχει εργαστεί για 20 χρόνια στην Coca-Cola Hellenic Bottling Company, διατελώντας μεταξύ άλλων Group People & Culture Lead.

P&G: Προαγωγή του Παναγιώτη Μπούρα σε HR Director-Europe Warehousing

Στη θέση του HR Director-Europe Warehousing της Procter & Gamble προήχθη ο Παναγιώτης Μπούρας.

Ο Π. Μπούρας είναι απόφοιτος του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΟΠΑ και εργάζεται στην Procter & Gamble για πάνω από 12 χρόνια, ενώ μέχρι πρότινος κατείχε τη θέση του Europe Warehousing HR & Employee Relations Greece Leader.

HR Society: Οργανωσε Workshop με το DEI ΣΤο ΕΠικεντρο

Workshop με τίτλο «Embracing all voices: A Journey towards Diversity & Inclusion!» διοργάνωσε το Σάββατο 30 Μαρτίου, το HR Society, ο Σύλλογος Αποφοίτων του ΔΠΜΣ στη ΔΑΔ του ΟΠΑ. Στο εν λόγω workshop, ο Στάθης Γραμμένος εργατολόγος, αναφέρθηκε στο νομικό πλαίσιο και μοιράστηκε χρήσιμα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τη βία και την παρενόχληση στον χώρο της εργασίας.

Όπως σημειώθηκε μάλιστα, στα θύματα πλέον συναντώνται και άνδρες, αν και οι γυναίκες εξακολουθούν να αποτελούν την πλειοψηφία των περιπτώσεων. Επιπρόσθετα, η Έφη Σταυροπούλου, Regional Head of HR της Euronet Worldwide, εστίασε στον θετικό αντίκτυπο που έχουν οι συμπεριληπτικές πρακτικές σε διάφορα πεδία, όπως τη στοχοθεσία και τη κερδοφορία, αλλά και στις συνέπειες του αποκλεισμού, ενώ μοιράστηκε και χρήσιμες τεχνικές επικοινωνίας.

Στη συνέχεια, η Νάντια Καρμίρη, HRBP Pharma, Crop Science της Bayer παρουσίασε καλές πρακτικές που εφαρμόζει τα τελευταία τρία χρόνια η εταιρεία, τονίζοντας τη σημασία της υποστήριξης, του feedback και της αφοσίωσης, ενώ από την πλευρά της η Ηρώ Μέλλιου, HR Director της Vodafone, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες Bright Sky και Panic Button, οι οποίες αναδεικνύουν τον ρόλο της τεχνολογίας στην προσπάθεια για αύξηση της ασφάλειας και της συμπερίληψης.

Τέλος, η Στέλλα Κάσδαγλη, Co-Founder, Women On Top, μίλησε για το που βρισκόμαστε σήμερα ως προς την ισότητα των φύλων, τις επερχόμενες ευρωπαϊκές οδηγίες και το σημαντικό ρόλο που επιτελούν οι οργανώσεις, μέσω της έρευνας και των εκπαιδεύσεων, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ισότιμο και συμπεριληπτικό περιβάλλον εργασίας.

Νέος κατώτατος μισθός: Αντιδράσεις από τις ΜμΕ

Mε αφορμή τον νέο κατώτατο μισθό, ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς έστειλε εκ νέου επιστολή στην αρμόδια Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης Δ. Μιχαηλίδου, τονίζοντας ότι «η νέα αυτή αύξηση, ξεπερνά τις δυνατότητες μεγάλου ποσοστού επιχειρήσεων και ειδικά των μικρομεσαίων. Αυτό συμβαίνει διότι η αύξηση κατά 50 ευρώ του μηνιαίου κατώτατου μισθού κοστίζει στην επιχείρηση σχεδόν 63 ευρώ μηνιαίως ενώ, σύμφωνα και με πρόσφατη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, η αύξησή του δημιουργεί πιέσεις για μισθολογικές αυξήσεις και για τους υπόλοιπους μισθωτούς».

Και συνεχίζει: «Τη στιγμή που πλήθος μικρομεσαίων επιχειρήσεων αγωνιούν για την βιωσιμότητά τους, εξαιτίας του υψηλού κόστους επανατροφοδότησής τους, των συσσωρευμένων οφειλών και της έλλειψης ρευστότητας, είναι απαραίτητη η αισθητή μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Άλλωστε η χώρα μας βρίσκεται στις 4 ακριβότερες ανάμεσα σε 37 κράτη-μέλη
του ΟΟΣΑ ως προς τις εισφορές κύριας και επικουρικής ασφάλισης, με ποσοστό 26% έναντι 18,2%, που είναι ο μέσος όρος για τα κράτη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Ειδικά, εάν κυβερνητικό στόχο αποτελεί η ετήσια αύξηση κατά 5% του κατώτατου μισθού έως το τέλος της τετραετίας και πολύ περισσότερο όταν με το τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο οι αυξήσεις των μισθών ανεβάζουν το ύψος του τεκμαρτού εισοδήματος και τα φορολογικά βάρη των εμπόρων».

Ως εκ τούτου, ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς επανακαταθέτει 3 προτάσεις. Πρώτον να συνδυαστεί η αύξηση με φορολογικές ελαφρύνσεις των δικαιούχων του κατώτατου μισθού, δεύτερον, να διασυνδεθεί το ύψος του επιδόματος ανεργίας με στοχευμένη εκπαίδευση, ώστε να μην αποτελεί επιλογή και τρίτον, να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις να προσλάβουν προσωπικό και στις υψηλές κλίμακες μισθοδοσίας, ειδικά τώρα που θα πρέπει να επενδύσουμε σαν χώρα σε ένα μοντέλο με προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας και ισχυρής ανταγωνιστικότητας.

Όμιλος Σαμαράς & Συνεργάτες: Δύο εταιρείες του στα Best Workplaces™ for Women Hellas 2024

Στη λίστα Best Workplaces™ for Women Hellas 2024 συμπεριλαμβάνονται δύο εταιρείες του ομίλου «Σαμαράς & Συνεργάτες».

Συγκεκριμένα, η «Σαμαράς & Συνεργάτες ΑΕ-Σύμβουλοι Μηχανικοί» είναι 6η στην κατηγορία των εταιρειών με 250+ εργαζόμενους, ενώ η «Delta Engineering ΑΕ-Σύμβουλοι Μηχανικοί» είναι 7η στην κατηγορία των εταιρειών με 50-250 εργαζόμενους.

Η εν λόγω διάκριση βασίζεται στην ανώνυμη και εμπιστευτική αξιολόγηση που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι της εταιρείας σχετικά με την εμπειρία τους από το εργασιακό τους περιβάλλον.

Υπ. Εργασίας: 1.000.000 πολίτες θα επηρεαστούν θετικά από τον νέο κατώτατο μισθό

«Την αύξηση στον κατώτατο μισθό δεν θα την λάβουν μόνο οι 560.000 που εργάζονται με τον κατώτατο μισθό. Θα την πάρουν και άλλοι τόσοι, αν όχι λίγο περισσότεροι, που εργάζονται σε προγράμματα ενεργητικής απασχόλησης της ΔΥΠΑ». Αυτό δήλωσε στο «Mega Σαββατοκύριακο» η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου, τονίζοντας πως «όλοι οι μισθωτοί υπάλληλοι θα έχουν ένα πολλαπλασιαστικό αποτύπωμα μισής μονάδας για κάθε μονάδα που αυξάνουμε τον κατώτατο μισθό, όπως λέει η Τράπεζα της Ελλάδος. Δηλαδή η νέα αύξηση κατά 6,4% στον κατώτατο μισθό, από τα 780 ευρώ στα 830 ευρώ, θα επηρεάσει κατά 3-3,5% και τους υπόλοιπους μισθωτούς λόγω υψηλότερου κατώτατου μισθού».

Όπως επισήμανε, το 2019 το 27% των μισθωτών αμείβοταν με τον κατώτατο μισθό, ενώ το 2023, με υψηλότερο κατώτατο μισθό, το εν λόγω ποσοστό υποχώρησε στο 22%. Αναφερόμενη σε πληθωρισμό, ακρίβεια, αγοραστική δύναμη ανέφερε ότι στις 22 χώρες της Ε.Ε. που έχουν θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό η Ελλάδα βρίσκεται ακριβώς στη μέση, ξεκίνησε από ουραγός και τώρα βρίσκεται στην 11η θέση. Όσον αφορά στον πληθωρισμό, δηλαδή της αύξησης των τιμών, από το 2019 στον μέσο όρο της Ευρώπης ο πληθωρισμός έχει ανέβει 22% και στην Ελλάδα 16%. Και η Δόμνα Μιχαηλίδου συνέχισε:

«Με την τέταρτη, από το 2019, διαδοχική αύξηση στον κατώτατο μισθό ο Έλληνας έχει τρεις παραπάνω κατώτατους μισθούς στην τσέπη του και είναι εξοπλισμένος σχετικά καλύτερα από τον μέσο Ευρωπαίο, ο οποίος έχει νοιώσει δυστυχώς στο νοικοκυριό του τον πληθωρισμό, την αύξηση των τιμών ακόμη περισσότερο από ότι ο Έλληνας στον οποίο δίνουμε έκτακτες ενισχύσεις όπως το επίδομα μητρότητας, το επίδομα γέννησης». Και η Υπουργός Εργασίας κατέληξε: «Η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι μια άσκηση που ισορροπεί μεταξύ του πως θα ενισχύσουμε τους εργαζόμενους και τα νοικοκυριά και του τι αντέχει η αγορά, τι αντέχει ο εργοδότης κι όχι τι αντέχει ο εργοδότης ο πλούσιος, ο τεράστιος βιομήχανος, τι αντέχει η μικρομεσαία επιχείρηση να πληρώσει χωρίς να διώξει αυτόν που μόλις προσέλαβε».

Κ. Χατζηδάκης: 5 σημεία για τη νέα αύξηση κατώτατου μισθού
Εξάλλου, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης με ανάρτησή του στα social media κατέγραψε 5 σημεία για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού. Σύμφωνα με τον ίδιο:
«1. O κατώτατος μισθός ήταν 650 ευρώ όταν η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις εκλογές
το 2019 και τώρα ανέβηκε στα 830 ευρώ.
2. Σε 12μηνη βάση, οι μικτές αποδοχές είναι 968 ευρώ τον μήνα και
οι καθαρές 823 ευρώ.
3. Σε σχέση με τις 22 χώρες της Ε.Ε. που έχουν καθεστώς κατώτατου μισθού,
η Ελλάδα βρίσκεται στην 11η θέση όσον αφορά την ονομαστική αξία του μισθού. Κι όσον αφορά στην αγοραστική δύναμη, στην 13η θέση. Δεν τα σημειώνω για να πανηγυρίσω, αλλά για να υπογραμμίσω ότι δεν είμαστε «τελευταίοι των τελευταίων», όπως υποστηρίζουν ορισμένοι.
4. Ενώ η αύξηση του πληθωρισμού από το 2019 ίσαμε το 2024 είναι σωρευτικά 16,5%, η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι 28%. Αρκετά παραπάνω, δηλαδή, από την αύξηση του πληθωρισμού.
5. Ο μέσος μισθός, διότι κάποιοι υποστηρίζουν ότι «μπορεί να ανέβηκε ο κατώτατος, αλλά δεν ανεβαίνει ο μέσος μισθός», ήταν, με βάση τα στοιχεία του Συστήματος Εργάνη, 1.046 ευρώ το 2019 και ανέβηκε στα 1.258 ευρώ στο τέλος του 2023. Αρκετά παραπάνω, επίσης, από τον πληθωρισμό».

Baker Tilly Ελλάδος: Μνημόνιο συνεργασίας με το ACCA και το Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Μνημόνιο συνεργασίας σύναψαν η Baker Tilly Ελλάδος, το ACCA και το Προπτυχιακό Πρόγραμμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, πιστοποιώντας την απόφασή τους για σύμπραξη και από κοινού δράση σε πεδία αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Ειδικότερα, το «Professional Path to ACCA» επιτρέπει στους φοιτητές του Πανεπιστημίου Πειραιώς να πραγματοποιήσουν αμειβόμενη πρακτική άσκηση, διάρκειας τριών μηνών, στην Baker Tilly Ελλάδος, με επιπλέον πληρωμή (εκτός του ΕΣΠΑ) αξίας 200€ τον μήνα, ενώ οι τρεις μήνες αυτοί, θα υπολογίζονται και σαν πρακτική άσκηση του ACCA. Παράλληλα, oι φοιτητές επωφελούνται από την εγγραφή τους στο ACCA Accelerate, με έκπτωση 1000€ στις εννέα απαλλαγές του ACCA, καθώς και την εγγραφή τους.

Τέλος, οι φοιτητές θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν προσφορά για θέση πλήρους απασχόλησης στην Baker Tilly Ελλάδος, ως εκπαιδευόμενοι του ACCA καθώς και κάλυψη του κόστους όλων των υπόλοιπων εξετάσεων του ACCA.

«Χαιρόμαστε ιδιαιτέρως για αυτήν την εποικοδομητική αλλά και αμφίδρομα ευεργετική συνεργασία. Η Baker Tilly στηρίζει απεριόριστα την ανάγκη άμεσης συνεργασίας ανάμεσα στην πανεπιστημιακή και επιχειρηματική κοινότητα, και τη σύνδεση των προγραμμάτων σπουδών με τις σημερινές ανάγκες έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί στην αγορά εργασίας» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Μάριος Α. Κλείτου, Διευθύνων Σύμβουλος της Baker Tilly South East Europe.

Mazars C-suite Barometer: Σε επίπεδο-ρεκόρ η αισιοδοξία των ανώτατων διοικητικών στελεχών

Η Mazars έδωσε στη δημοσιότητα τα ευρήματα της έκθεσης C-suite: Outlook 2024, την οποία διεξάγει κάθε χρόνο. Η Έκθεση για το 2024 παρέχει πληροφορίες για τις τάσεις της αγοράς και τους μετασχηματισμούς που αναμένεται να επηρεάσουν τις εταιρείες, τις στρατηγικές προτεραιότητες των ανώτατων διοικητικών στελεχών, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που επηρεάζουν την ανάπτυξη, ενώ παράλληλα εμβαθύνει σε θέματα προετοιμασίας για το επόμενο έτος. Όπως προκύπτει από την φετινή έκθεση:

  • Η αισιοδοξία για το μέλλον των επιχειρήσεων φτάνει σε ιστορικό υψηλό. Συγκεκριμένα, το 89% αναφέρει αύξηση εσόδων και το 94% αναφέρει θετικές προοπτικές για την ανάπτυξη το 2024, οκτώ μονάδες πάνω από το προηγούμενο έτος.
  • Οι οικονομικοί παράγοντες, όπως ο υψηλός πληθωρισμός, το αυξημένο κόστος ζωής (+37%) και οι τιμές της ενέργειας (+33%) είναι αυτοί που επηρεάζουν περισσότερο τις επιχειρήσεις το 2024. Η εξέλιξη των νέων τεχνολογιών και η πλήρης εφαρμογή του ψηφιακού μετασχηματισμού πρόκειται επίσης να επηρεάσουν σημαντικά τις επιχειρήσεις, οι οποίες ωστόσο δηλώνουν ότι είναι κατάλληλα προετοιμασμένες.
  • Το 44% των ανώτατων στελεχών δηλώνει «πολύ σίγουρο» ότι είναι σε θέση να διαχειριστεί τους ανωτέρω παράγοντες. Πρόκειται για ποσοστό αυξημένο κατά 6% έναντι της Έκθεσης της προηγούμενης χρονιάς.
  • Το ποσοστό των επιχειρήσεων που ενισχύουν τις επενδύσεις αυξήθηκε στο 66% (αύξηση 3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος).
  • Η διεθνής επέκταση αναδεικνύεται ως βασικός άξονας προτεραιότητας για τα προσεχή χρόνια για το 35% των στελεχών που συμμετείχαν στην έρευνα.
  • Η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών αποτελεί κορυφαία στρατηγική προτεραιότητα για τα διοικητικά στελέχη για δεύτερη συνεχή χρονιά. Ωστόσο, τα τρία τέταρτα όσων χρησιμοποιούν ήδη παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη στον οργανισμό τους δηλώνουν ότι έχουν ανησυχίες σχετικά με την τήρηση των κανόνων δεοντολογίας. Το 95% των ερωτηθέντων, πιστεύει ότι απαιτείται περισσότερη καθοδήγηση από τις ρυθμιστικές αρχές.
  • Προτεραιότητα δίνεται επίσης και στην εφαρμογή νέων ή αναθεωρημένων στρατηγικών βιωσιμότητας. Συγκεκριμένα, υπάρχει μεγαλύτερη δέσμευση από τα ανώτατα στελέχη στη βιωσιμότητα, καθώς αυξάνεται ολοένα και περισσότερο ο αριθμός των οργανισμών που επενδύουν σε ενέργειες ESG.
  • Τέλος, το 37% των στελεχών δηλώνει ότι δεν διαθέτουν εσωτερική τεχνογνωσία όσον αφορά τα δεδομένα και την υποβολή εκθέσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα (10% πάνω από την προηγούμενη χρονιά).