PwC Ελλάδας: Θεσπίζει 4ήμερη εργασία με πλήρεις αποδοχές

Τετραήμερη εργασία, κατά την εκπαιδευτική περίοδο (Ιούλιος-Δεκέμβριος) κάθε έτους, με πλήρεις αποδοχές, θεσπίζει η PwC Ελλάδας για τους νέους auditors που ταυτόχρονα φοιτούν για την απόκτηση της υποχρεωτικής επαγγελματικής τους πιστοποίησης. Η εφαρμογή προγράμματος 32ωρης εργασίας την εβδομάδα θα είναι χωρίς μεταβολή στο μηνιαίο εισόδημα ή στα εργασιακά προνόμια των ωφελούμενων, ενώ συνοδεύεται από ανταγωνιστικό πακέτο αμοιβών και παροχών.

Όπως αναφέρει η εταιρεία σε σχετική της ανακοίνωση, μέσω της πρωτοβουλίας αυτής, «η PwC Ελλάδας προσφέρει τη δυνατότητα στους νέους auditors να διαχειριστούν με περισσότερη ευελιξία τις εργασιακές τους υποχρεώσεις, ενώ, παράλληλα εστιάζουν στην απόκτηση μιας εξαιρετικά σημαντικής για τη μελλοντική τους επαγγελματική εξέλιξη, πιστοποίησης». Η Μαρία Φιλίππου, Human Capital Partner, της PwC Ελλάδας τόνισε χαρακτηριστικά:

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε νέα δεδομένα ευρύτερα για τον κλάδο. Στόχος μας να συμβάλλουμε ενεργά στην υιοθέτηση καινοτόμων εργασιακών μοντέλων που υποστηρίζουν έμπρακτα τους ανθρώπους μας στην προσπάθειά τους να αναπτυχθούν και να επιδιώξουν τις επαγγελματικές τους φιλοδοξίες, ενώ, παράλληλα, εκπληρώνουν και τους προσωπικούς τους στόχους. Στην PwC Ελλάδας, επενδύουμε συστηματικά στην οικοδόμηση ενός υγιούς, ευέλικτου και συμπεριληπτικού περιβάλλοντος εργασίας που βασίζεται στην εμπιστοσύνη και τον σεβασμό. Ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους μας να εξελίσσονται συνεχώς και φροντίζουμε να διασφαλίζουμε τις συνθήκες και τα εφόδια που θα τούς επιτρέψουν να αισθάνονται παραγωγικοί και να πετυχαίνουν όσα επιθυμούν».

Όπως αναφέρει η εταιρεία, «η πρωτοβουλία τετραήμερης εργασίας είναι εναρμονισμένη με το νέο εργασιακό μοντέλο που έχει ήδη θεσπίσει η PwC Ελλάδας. Σε αυτό το πλαίσιο, συμπεριλαμβάνονται πρωτοβουλίες όπως η υβριδική εργασία, η δημιουργία γραφείων-δορυφόρων ανά την Ελλάδα, οι σύγχρονοι χώροι εργασίας που σύντομα θα εγκαινιαστούν στην Αθήνα, η διαρκής επιμόρφωση, αλλά και η υιοθέτηση πολιτικών που προωθούν την ποικιλομορφία και τη συμπερίληψη».

Kafea Terra: Πιστοποιήθηκε ως Great Place to Work

Ως Great Place to Work στην Ελλάδα πιστοποιήθηκε, και για το 2024, η Kafea Terra.

«Είναι σημαντικό να αναβαθμίζουμε κάθε πτυχή της εργασιακής καθημερινότητας, προσφέροντας δυνατότητες ανέλιξης και θετική ισορροπία μεταξύ εργασιακής και προσωπικής ζωής. H πιστοποίηση Great Place to Work® για τρίτη συναπτή χρονιά, αντανακλά τη φροντίδα για τα 200 μέλη του Οργανισμού μας.

Σκοπός μας είναι κάθε χρόνο η εταιρεία να αναπτύσσεται, ο αριθμός προσωπικού να αυξάνεται, ενώ ταυτόχρονα διατηρούνται αξίες, που συντελούν σ’ ένα υγιές και ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον, μέσα στο οποίο κάθε μέλος αισθάνεται ασφάλεια και πληρότητα» δήλωσε ο Ιορδάνης Ιωσηφίδης, General Manager της εταιρείας.

Μ. Πατακιούτη, Παπαστράτος: «Περισσότερο επίκαιρη από ποτέ η έννοια του εργαζομένου»

Στο πώς επηρεάζει τις επιχειρήσεις το διαγενεακό χάσμα στην αγορά εργασίας αναφέρθηκαν οι ομιλητές του πάνελ «A Changing Workforce: Understanding The Generation Gap And Its Impact On Business» στο 9o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Η Head of People & Culture της Παπαστράτος, Μαρία Πατακιούτη υπογράμμισε ότι η διακράτηση στελεχών είναι αποτέλεσμα εταιρικής κουλτούρας και έρχεται μέσα από σημαντική προσπάθεια. «Σήμερα είναι περισσότερο επίκαιρη παρά ποτέ η έννοια του εσωτερικού πελάτη.

Η δουλειά μας, ως εξυπηρέτηση του εσωτερικού πελάτη, του εργαζομένου, είναι να δημιουργήσουμε μία ολιστική εμπειρία τόσο ικανοποιητική που θα έχει αυτό το αποτέλεσμα». Διαπίστωσε επίσης ότι οι αμοιβές δεν είναι ο καθοριστικότερος παράγοντας σε αυτή την εξίσωση, ενώ αναφέρθηκε στην εμπειρία της Παπαστράτος, που δείχνει ότι οι οριζόντιες πολιτικές φθίνουν, δίνοντας τη θέση τους στη δημιουργία αξίας για διαφορετικές ομάδες ανθρώπων.

«Η δημιουργία κουλτούρας χρειάζεται όραμα, στόχευση, συνεχή προσπάθεια και συνέπεια, αλλά και ένα υποστηρικτικό σύστημα αξιών που προωθεί συμπεριφορές όπως αυτές που θέλεις να έχεις στον εργασιακό σου χώρο. Οι αξίες αυτές πρέπει να έχουν εμποτίσει όλες τις διαδικασίες διοίκησης των ανθρώπων σου, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος διγλωσσίας που προκαλεί σύγχυση, αποδομώντας την προσπάθεια» κατέληξε η Μ. Πατακιούτη.

WEF: Ανάγκη αναβάθμισης των δεξιοτήτων στην εποχή της AI

Συζήτηση με τίτλο «Talent Crisis Alert: Upskilling for the AI Revolution» και κεντρικό θέμα τη νέα πραγματικότητα που φέρνει η AI σε όλους τους τομείς εργασίας πραγματοποιήθηκε στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Αρχικά, ο Ανδρέας Ξηροκώστας, Managing Director της SAP Hellas, υποστήριξε ότι οι χώρες που είχαν μία ισχυρή ανάπτυξη μετά από πολλά χρόνια υπογεννητικότητας, όπως η Ελλάδα, αναγκάστηκαν να διευρύνουν το εργατικό τους δυναμικό, ενώ ως σημαντική παράμετρο ανέφερε τη θέληση του εργαζόμενου.

«Όσο περνούν τα χρόνια θέλουμε να δουλεύουμε λιγότερο και να αμειβόμαστε περισσότερο και σε αυτό η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει» τόνισε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια, ο Σπύρος Πρωτοψάλτης, Διοικητής της ΔΥΠΑ, είπε ότι η αναντιστοιχία δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας αποτυπώνεται και στον ευρωπαϊκό δείκτη δεξιοτήτων, όπου η χώρα μας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις, τόσο στην ανάπτυξη όσο και στην ενεργοποίηση δεξιοτήτων. Ως εκ τούτου, υπογράμμισε ότι αφενός πρέπει να ενσωματωθεί στη λογική μας η δια βίου μάθηση και αφετέρου ότι χρειάζεται να αναπτυχθεί και η ενδο- επιχειρησιακή κατάρτιση.

«Η τεχνητή νοημοσύνη κατευθύνεται μέσω της τεχνολογίας από την ανθρώπινη νοημοσύνη και πρέπει να υπάρχει ένας συνδετικός κρίκος μεταξύ ανθρώπινης νοημοσύνης και τεχνητής νοημοσύνης, που είναι τελικά η ενσυναίσθηση» είπε χαρακτηριστικά ο Γεράσιμος Σιάσιος, Πρύτανης και Καθηγητής Καρδιολογίας στο ΕΚΠΑ, ενώ από την πλευρά του ο Βασίλης Καφάτος, Partner – Growth Leader, Competence Center President Deloitte, σημείωσε ότι η εταιρεία έκανε μία μεγάλη προσπάθεια το 2018 να αναχαιτίσει το brain drain με στόχο τη μείωση της ανεργίας, δημιουργώντας ένα competence center στη Θεσσαλονίκη και προσελκύοντας φοιτητές από πανεπιστήμια και από άλλες πόλεις όπως, την Πάτρα και τα Ιωάννινα.

Τέλος, η Charlotte Foucteau, Chief Executive Officer Teleperformance εξήγησε ότι η ΑΙ συμβάλλει στην καλύτερη απόδοση των εργαζομένων και της εργασίας, αλλά δεν πρόκειται να αντικαταστήσει ποτέ τον άνθρωπο, ενώ ο Γιώργος Πέτσης, Managing Director DPort Services επισήμανε ότι οι εταιρείες έχουν ευθύνη να εκπαιδεύουν το προσωπικό τους και δεν πρέπει να καταφεύγουν μόνο στο κράτος.

Ομιλία του Alex Khan για την ΑΙ στο Marketing

Στην Αθήνα βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα ο Social Media expert, Alex Khan, για μία ομιλία με θέμα τις εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης στο Marketing, η οποία διοργανώθηκε από το BCA College και την Sherpa Society.

Αναλυτικότερα, ο A. Khan αναφέρθηκε στο πως διαμορφώνεται το τοπίο του Marketing από την ταχεία διάδοση της Τεχνητής Νοημοσύνης και παρουσίασε μεθόδους και εργαλεία που μπορούν να αξιοποιήσουν τα στελέχη, ούτως ώστε να βελτιώσουν την εργασία τους και να επιτύχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, εξοικονομώντας πολύτιμο χρόνο. Επιπρόσθετα, ο Social Media expert δήλωσε ότι ενστερνίζεται την άποψη του CEO της Google, πως η ΑΙ θα φέρει στη ζωή μας αλλαγές εξίσου μεγάλες με εκείνες που είχε φέρει η διάδοση της ηλεκτρικής ενέργειας και της φωτιάς, υπογραμμίζοντας ότι οι άνθρωποι πρέπει να είναι πρόθυμοι και έτοιμοι να εξοικειωθούν με τις νέες εφαρμογές και να κατανοήσουν την αξία της.

«Πολλά πράγματα θα μετασχηματιστούν: οι μεταφορές θα αλλάξουν, η υγειονομική περίθαλψη θα γίνει πιο εξατομικευμένη, το ανθρώπινο δυναμικό θα επηρεαστεί, όπως και πολλές καθημερινές μας δραστηριότητες. Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα είναι παρούσα και θα υποστηρίξει πολλούς τομείς της ζωής μας στο μέλλον, ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και τις προκλήσεις που θα φέρει σε ηθικό και πολιτικό επίπεδο. Συνολικά λοιπόν, θα λέγαμε ότι θα υπάρξουν πολλά θετικά στοιχεία, αλλά και επιπτώσεις που θα πρέπει να διαχειριστούμε» κατέληξε ο A. Khan.

Knowcrunch: Δύο βραβεία στα Marketing Achievement Awards

Δύο βραβεία στα Marketing Achievement Awards απέσπασε η Knowcrunch. Συγκεκριμένα, έλαβε τα βραβεία «Best Marketing Strategy for Brand Advocacy» & «Best Use of Sponsorship Activation». «Αυτά είναι μόνο τα πρώτα βραβεία για το 2024.

Είμαστε σίγουροι πως θα έρθουν κι άλλα μέσα στη χρονιά. Πλέον οι εκπαιδεύσεις μας αριθμούν 15 βραβεύσεις και είμαστε χαρούμενοι που η προσπάθειές μας και οι υπηρεσίες μας αναγνωρίζονται τόσο από τους αρμόδιους οργανισμούς όσο και από τον κόσμο που μας στηρίζει όλα αυτά τα χρόνια» αναφέρει χαρακτηριστικά η σχετική ανακοίνωση.

Ιωάννης Καλλιάς, TÜV Austria: Πρόβλημα για το 82% των εργοδοτών η έλλειψη επαγγελματικών δεξιοτήτων

Το ζήτημα της έλλειψης των κατάλληλων επαγγελματικών δεξιοτήτων αναφέρεται ως πρόβλημα από το 82% των εργοδοτών της χώρας μας αλλά και από το 75% των εργοδοτών στην Ευρώπη, καθιστώντας το ένα οριζόντιο και διεθνές ζήτημα. Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων στο πλαίσιο συμμετοχής του σε πάνελ με τίτλο «Empowering the Future Workforce and the Importance of Vocational Training», στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο Ιωάννης Καλλιάς, Managing Director της TÜV Austria Hellas.

Όπως είπε, και σε εθνικό επίπεδο, η Ελλάδα κατατάσσεται στις τελευταίες χώρες της Ευρώπης στην ανάπτυξη κουλτούρας εκπαίδευσης και επανεκπαίδευσης (re-skilling και up-skilling) από τις επιχειρήσεις. «Τα τελευταία χρόνια, μέσω των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, καθώς και άλλων πόρων από την Ε.Ε., έχουν επενδυθεί μεγάλα ποσά σε κατάρτιση και πιστοποίηση επαγγελματικών δεξιοτήτων, αλλά τα αποτελέσματα προς ώρας δεν είναι τα επιθυμητά, βάσει της ανατροφοδότησης από τους εργοδότες.

Η στροφή από τα μοντέλα των μαζικών καταρτίσεων και πιστοποιήσεων, την αποφυγή προσεγγίσεων one size solution, την εισαγωγή εκπαιδεύσεων και πιστοποιήσεων προσαρμοσμένων στις ανάγκες κάθε οργανισμού και επιχείρησης και την ανάπτυξη εθνικών κλαδικών και οργανωσιακών μοντέλων ικανοτήτων τα οποία θα επιτρέψουν την πιο εύκολη και στοχευμένη χαρτογράφηση των απαιτούμενων ικανοτήτων σε όλα τα επίπεδα της αγοράς, κρίνεται ως απόλυτη ανάγκη» επισήμανε μεταξύ άλλων.

DEF: Η ενδυνάμωση των γυναικών θα αυξήσει κατά 10% το παγκόσμιο ΑΕΠ έως το 2050

Θεματική ενότητα με αντικείμενο την ενδυνάμωση των γυναικών έλαβε χώρα, στο πλαίσιο του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. «Πάντα λένε να βρούμε μια αξιόλογη γυναίκα. Δεν λένε το ίδιο για τους άντρες. Η αξιοσύνη είναι κάτι το υποκειμενικό» σημείωσε αρχικά η Μαρία Συρεγγέλα, Βουλευτής και Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής, Νέας Δημοκρατίας και συνέχισε: «Οι γυναίκες, επίσης, πάντα κρινόμαστε για την εμφάνισή μας και για την οικογένειά μας.

Δεν μας ρωτάνε ποτέ ποιες είμαστε εμείς οι ίδιες». Όπως εξήγησε, για αυτά τα στερεότυπα, παίζει ρόλο τι κάνουμε στα σχολεία, πώς εμείς ως γονείς μεγαλώνουμε τα παιδιά μας και βεβαίως τα πρότυπα και οι προσλαμβάνουσες. «Οι γυναίκες δεν λαμβάνουν ίση αμοιβή για την ίδια εργασία, αλλά επικρατεί σιωπή. Λέμε επίσης για ποσόστωση.

Τι κάνουμε γι’ αυτό; Θα πρέπει οι γυναίκες να προωθούν τις γυναίκες» τόνισε από την πλευρά της η Mandeep Rai, Founder, The Values Compass, UK. Τον λόγο πήρε η Bogolo Kenewendo, Global Economist, fmr Minister Investment, Trade & Industry, Βotswana, υπογραμμίζοντας πως τα στερεότυπα αντί να μειώνονται με τα χρόνια αυξάνονται. Επιπρόσθετα, η Ροσάννα Μόρτογλου, CEO Libra Philanthropies, επισήμανε ότι «η ενδυνάμωση των γυναικών δεν αφορά μόνο στην ατομική επιτυχία, αλλά και στη μεταμόρφωση της ίδιας της κοινωνίας μας, ώστε να καλλιεργηθεί ένα περιβάλλον το οποίο επικροτεί την επαγγελματική καταξίωση και ενισχύει την αυτοπεποίθηση των γυναικών», ενώ η Μαριάννα Ναθαναήλ, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, Αντιπρόσωπος στην Ελλάδα, Institutional Affairs Officer Greece & Cyprus χαρακτήρισε μονόδρομο την ενδυνάμωση των γυναικών για την βιώσιμη ανάπτυξη.

Μελέτες δείχνουν ότι ο αντίκτυπος της ενδυνάμωσης των γυναικών θα εισφέρει στην αύξηση κατά 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ έως το 2050, δημιουργώντας παράλληλα επιπλέον 10 εκατ. θέσεις εργασίας κατέληξε η ίδια.

Συνεργασία New York College και Doppler

Tην Doppler φιλοξένησε, στο πλαίσιο της εκδήλωσης καριέρας «Meet the Employer Day», το New York College – Thessaloniki Campus.

Ειδικότερα, η Μαρίνα Παναγιωτοπούλου, HR Director της Doppler, παρουσίασε στους φοιτητές το έργο και τις υπηρεσίες της εταιρείας, αλλά και τις προοπτικές απασχόλησης, είτε σε επαγγελματικό, είτε σε επίπεδο πρακτικής άσκησης.

Παράλληλα, μιλώντας από τη σκοπιά της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού, η ίδια ανέδειξε τα κριτήρια και τις προσδοκίες ενός επαγγελματία HR κατά τη διαδικασία του Recruitment και πρόσφερε χρήσιμες συμβουλές αναφορικά με την επαγγελματική παρουσία και στάση του ιδανικού υποψηφίου, όταν διεκδικεί μια θέση εργασίας στο σημερινό ανταγωνιστικό περιβάλλον των επιχειρήσεων.

Όμιλος ΟΤΕ: Πασχαλινό bazaar σε συνεργασία με το Humanity Greece

Πασχαλινό Bazaar διοργανώθηκε στο Mέγαρο του ομίλου OTE, σε συνεργασία με το Humanity Greece.

Ειδικότερα, το σύνολο των εργαζομένων του Ομίλου είχε την ευκαιρία να προμηθευτεί χειροποίητες πασχαλινές λαμπάδες, πασχαλινά είδη και υπέροχα δώρα για μικρούς και μεγάλους, τα οποία δημιουργήθηκαν από τους εθελοντές του Humanity Greece.