Όμιλος Barilla: Στην 29η θέση του Global RepTrak® 100

Tην 29η θέση συνολικά στην ειδική κατάταξη Global RepTrak® 100 εξασφάλισε η Barilla, κερδίζοντας τέσσερις θέσεις σε σχέση με το 2023.

Πρόκειται για τον κατάλογο των εταιρειών με την καλύτερη παγκόσμια φήμη, λαμβάνοντας υπόψη την ποιότητα των προϊόντων και τις αξίες της εταιρείας. Όπως επισημαίνει η σχετική ανακοίνωση, η άνοδος του Ομίλου στην κατάταξη, τον αναδεικνύει ως την κορυφαία εταιρεία στον κλάδο των τροφίμων, ενώ επιβεβαιώνει τη σταθερή δέσμευσή της εταιρείας στην αριστεία, στην καινοτομία και στη βιωσιμότητα σε όλες τις δραστηριότητές της, καθώς και στη μεγάλη φροντίδα προς τις τοπικές κοινωνίες, όπου ο Όμιλος ασκεί την επιχειρηματική δράση του.

Επισημαίνεται ότι το 2023, ο Όμιλος Barilla ξεκίνησε ένα ταξίδι μετασχηματισμού, με επενδύσεις ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για τα επόμενα πέντε χρόνια, όπως επεκτάσεις σε εγκαταστάσεις παραγωγής και αναβαθμίσεις στη συσκευασία και στις γραμμές παραγωγής.

Παράλληλα, ο Όμιλος δεσμεύεται να προάγει τη συμμετοχικότητα και τη διαφορετικότητα τόσο εντός του οργανισμού του, όσο και σε ολόκληρη την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Έτσι, το 2018 εγκαινίασε ένα πρόγραμμα D&I για τους προμηθευτές της, ενώ την 1η Ιανουαρίου 2024 έθεσε σε ισχύ τη νέα πολιτική γονεϊκής άδειας, προσφέροντας 12 εβδομάδες άδειας με πλήρεις αποδοχές σε κάθε γονέα, ανεξαρτήτως φύλου ή οικογενειακής κατάστασης.

ΔΥΠΑ: Open Days σε Αθήνα και Λαμία

Εκδηλώσεις ενημέρωσης για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση διοργανώνει η ΔΥΠΑ, με στόχο να αναδείξει τις πολλές και σημαντικές επαγγελματικές ευκαιρίες και προοπτικές που προσφέρει η τεχνική εκπαίδευση.

Πιο συγκεκριμένα, προσκαλεί τους νέους και τους γονείς τους στις εκδηλώσεις ενημέρωσης «Open Days – Γνώρισε τις Σχολές της ΔΥΠΑ» για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση που διοργανώνει το Σάββατο 20 Απριλίου, στην Πλατεία Συντάγματος, από τις 10:00 έως τις 22:00 και την Πέμπτη 25 Απριλίου στην Επαγγελματική Σχολή (ΕΠΑΣ) Λαμίας, από τις 10:00 έως τις 18:00.

«Με στόχο να αναδείξει τις πολλές και σημαντικές επαγγελματικές ευκαιρίες και προοπτικές για ανέλιξη στην αγορά εργασίας που προσφέρει η τεχνική εκπαίδευση, η ΔΥΠΑ επενδύει στην ενίσχυση και αναβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών και των εργαστηρίων των Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑΣ) Μαθητείας και των Σχολών Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ), και επεκτείνει τις εκδηλώσεις γνωριμίας του κοινού με τις Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης που λειτουργεί σε όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων» αναφέρει η ΔΥΠΑ στη σχετική ανακοίνωση.

Γ. Στουρνάρας: Να σταματήσει η πρόωρη συνταξιοδότηση

Ριζικές αλλαγές στην συνταξιοδοτική πολιτική με έμφαση στη μείωση των κινήτρων για πρόωρη συνταξιοδότηση προτείνει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας στην ετήσια έκθεση της Τράπεζας, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και την σταθερότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, «χρειάζεται μείωση των κινήτρων πρόωρης συνταξιοδότησης ώστε να διευκολυνθεί η επανένταξη και η παραμονή περισσότερων εργαζομένων στην αγορά εργασίας». Σύμφωνα με τον ίδιο, με τον τρόπο αυτό θα καλυφθούν οι κενές θέσεις εργασίας, ενώ όσοι εξακολουθήσουν να εργάζονται θα συνεχίσουν να προσφέρουν προσφέρουν ασφαλιστικές εισφορές στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, χωρίς να το επιβαρύνουν με δαπάνες για εφάπαξ και συντάξεις.

Η Έκθεση της ΤτΕ αναφέρει παράλληλα ότι η γήρανση του πληθυσμού ενδέχεται να υπονομεύσει τη βιωσιμότητα των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης, ανοίγοντας ένα «παραθυράκι» για πιθανή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής. Βέβαια, από τον Αύγουστο του 2015, μετά τις επεμβάσεις της Ε.Ε. λόγω του μνημονίου, ένας μικρός αριθμός ασφαλισμένων έχει πλέον το δικαίωμα να αποχωρίσει πρόωρα πριν από την ηλικία των 62 ετών, καθώς εκπνέει η προθεσμία ισχύος των μεταβατικών ορίων. Ωστόσο, η παρέμβαση του Διοικητή έχει να κάνει κυρίως με την αυτή καθ’ αυτή λογική και κουλτούρα της πρόωρης συνταξιοδότησης, σε μια εποχή που το προσδόκιμο της ζωής ανεβαίνει σταθερά.

Γ. Πετροπούλου, JTI: «To DE&I θα κάνει τη διαφορά στο νέο εργασιακό περιβάλλον

Στη συνολική εμπειρία των εργαζομένων στο νέο δυναμικό και μεταβαλλόμενο πλαίσιο, αλλά και στην εποχή της ψηφιακής εξέλιξης αναφέρθηκε η Γεωργία Πετροπούλου, Legal Director της JTI στην Ελλάδα, συμμετέχοντας σε σχετικό πάνελ στο Delphi Economic Forum IX. Συγκεκριμένα, η Γ. Πετροπούλου αναφέρθηκε στις σύγχρονες και ευέλικτες πολιτικές τις οποίες υιοθετεί η JTI ανταποκρινόμενη στις ανάγκες της κοινωνίας, των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων, καθώς και στις νέες τάσεις της εποχής, τις οποίες παρακολουθεί και συνδιαμορφώνει ενεργά, όπως καταδεικνύει και η δυναμική είσοδός της στα προϊόντα δυνητικά μειωμένου κινδύνου.

«Όσα έχουν προκύψει μετά την εκδήλωση της κρίσης της πανδημίας, μας κινητοποίησαν να σκεφτούμε διαφορετικά σε όλα τα επίπεδα, με νέους τρόπους συνεργασίας, νέες δεξιότητες, ευέλικτες μορφές εργασίας και συγκερασμό διαφορετικών αντιλήψεων των γενεών, προκειμένου να διασφαλίσουμε τη συνέχιση της επιτυχημένης πορείας μας ως εταιρεία και να είμαστε απόλυτα συγχρονισμένοι με τη νέα εποχή» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η ίδια, αναφερόμενη στις δράσεις τις οποίες αναπτύσσει η JTI και στο ρόλο που διαδραματίζει η διαφορετικότητα και η συμπερίληψη υποστήριξε:

«Στη JTI είμαστε υπερήφανοι που προσφέρουμε ένα εργασιακό περιβάλλον, στο οποίο ο καθένας μας μπορεί να είναι ο εαυτός του. Έχουμε την επίγνωση ότι η επιχειρηματική επιτυχία και η ανάπτυξή μας δεν μπορεί παρά να στηρίζεται στους ανθρώπους μας, ακούγοντας και ακολουθώντας τα ζητούμενα της εποχής που διανύουμε. Θέλουμε να προσελκύουμε, να αναπτύσσουμε και να διατηρούμε τους ικανότερους ανθρώπους, γνωρίζοντας ότι η διαφορετικότητα είναι πλούτος και μας κάνει όλους καλύτερους».

«Γνωρίζουμε και αναγνωρίζουμε ότι η ίση μεταχείριση, η συμπερίληψη και η διαφορετικότητα είναι βασικά υλικά οικοδόμησης της κουλτούρας της νέας εποχής, αυτή που θα κάνει τη διαφορά προς ένα Βιώσιμο Μέλλον για όλους» κατέληξε η Legal Director της εταιρείας.

Συνεργασία ΑΠΘ και Tüv Hellas (Tüv Nord)

Πρόγραμμα επιμόρφωσης που αφορά σε θέματα διασφάλισης ποιότητας ολοκλήρωσε η Διεύθυνση Εκπαίδευσης Tüv Hellas (Tüv Nord) σε συνεργασία με τη Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, το εν λόγω πρόγραμμα, στο οποίο συμμετείχαν περισσότερα από 300 μέλη του Διδακτικού και Διοικητικού Προσωπικού, καθώς και πάνω από 300 Φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κάλυψε ένα ευρύτατο φάσμα θεματικών ενοτήτων, όπως βασικές αρχές Διοίκησης και Διοίκησης Ποιότητας, γενικές αρχές διασφάλισης ποιότητας, στρατηγικός σχεδιασμός και εργαλεία διαχείρισης ποιότητας.

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επιμορφωθούν σε θέματα εργαλείων ποιότητας καθώς και στα σχετικά πρότυπα και διαδικασίες πιστοποίησης.

Επισημαίνεται, τέλος, ότι με την αφορμή της ολοκλήρωσης του προγράμματος, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα εντός του Πανεπιστημίου ειδική εκδήλωση απονομής για τη Βεβαίωση Επιτυχούς Περάτωσης του έργου, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο του Έργου ΕΣΠΑ «Αναβάθμιση της ποιότητας των ΑΕΙ για την αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη λειτουργία τους – Υποστήριξη των Μονάδων Διασφάλισης Ποιότητας (ΜΟΔΙΠ)».

Skywalker.gr: Στις 22 Απριλίου το #JobDay Δήμου Χερσονήσου Κρήτης

Tο #JobDay Δήμου Χερσονήσου διοργανώνουν, τη Δευτέρα 22 Απρίλιου, το skywalker.gr – Εργασία στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Τουρισμού και Απασχόλησης του Δήμου Χερσονήσου της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου Κρήτης.

Η εν λόγω εκδήλωση, η οποία θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Γενικού Λυκείου Γουβών, απευθύνεται σε όποιον αναζητά εργασία ή σκέφτεται να αλλάξει επάγγελμα και θέλει να διευρύνει τις γνώσεις και τις δεξιότητές του. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Δόμνα Μιχαηλίδου: 14 μέτρα για την ισότητα των γυναικών στην αγορά εργασίας

«Η Ελλάδα προχώρησε πρόσφατα σε μια ακόμη μεταρρύθμιση για την ισότητα των φύλων στην αγορά εργασίας, την 14η από το 2019, επιβεβαιώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα τις γυναίκες» είπε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Υπουργών Εργασίας, με θέμα την ισότιμη πρόσβαση των φύλων στην αγορά εργασίας.

Αναφερόμενη στις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των φύλων στην αγορά εργασίας, η ελληνίδα Υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει υιοθετήσει η Ελλάδα, τα οποία είναι τα εξής:

 • Το επίδομα μητρότητας επεκτείνεται για 9 μήνες και σε ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και σε αγρότισσες.
 • Αύξηση των εισοδηματικών ορίων προκειμένου μια οικογένεια μέσου εισοδήματος να λαμβάνει επιδότηση για βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς
 • Παρέχεται το δικαίωμα στις μητέρες να μεταβιβάζουν έως 7 μήνες, από την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας, στον πατέρα, ανεξάρτητα από το εάν εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ή είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος ή αγρότης.
 • Το επίδομα γέννησης αυξήθηκε από τα 2.400 ευρώ έως 3.500 ευρώ και δίδεται στις νέες μητέρες για την ενίσχυση της οικογένειας και ιδίως το πρώτο διάστημα από τη γέννηση ενός παιδιού, που συνεπάγεται ανελαστικές δαπάνες.
 • Αύξηση κατά 1.000 ευρώ του αφορολογήτου για οικογένειες με παιδιά, για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.
 • Το δικαίωμα σε άδεια μετ’ αποδοχών στις γυναίκες που βρίσκονται σε διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης.
 • Η αύξηση των ημερών αδείας πατρότητας μετ’ αποδοχών από 2 σε 14 που είναι περισσότερες από τις 10 ημέρες που ορίζει η ευρωπαϊκή οδηγία.
 • Η γονική άδεια 4 μηνών και για τους δύο γονείς. Μάλιστα οι δύο μήνες καλύπτονται από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης με τον κατώτατο μισθό.
 • Η άδεια φροντιστή για σοβαρούς ιατρικούς λόγους ατόμων υπό τη φροντίδα τους (5 ημέρες). Επίσης οι γονείς / φροντιστές δικαιούνται 2 ημέρες άδεια μετ’ αποδοχών λόγω ανωτέρας βίας.
 • Φροντιστές / γονείς παιδιών έως 12 ετών δικαιούνται να ζητήσουν ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας από τους εργοδότες τους, όπως είναι η απομακρυσμένη εργασία, η μερική απασχόληση, το ευέλικτο ωράριο, υπό την προϋπόθεση ότι εργάζονται για τουλάχιστον 6 μήνες στον ίδιο εργοδότη.
 • Μείωση του έμφυλου μισθολογικού χάσματος (gender pay gap) από εκτιμώμενο ποσοστό 10% σήμερα σε 5% το 2027, και κάτω από 3% το 2030.
 • Το πρόγραμμα «νταντάδες της γειτονιάς» για την πιστοποιημένη φροντίδα και φύλαξη βρεφών και νηπίων ως 2,5 ετών, όπου δεν υπάρχει πυκνότητα βρεφονηπιακών σταθμών.
 • Τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης μέσω των οποίων αναμένεται να δημιουργηθούν πάνω από 74.000 νέες θέσεις εργασίας για άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρόσβασης στην αγορά εργασίας (μητέρες που έχουν μείνει εκτός αγοράς για να φροντίσουν το παιδί τους, πολίτες με αναπηρία, κ.ά.).
 • Μεγάλο επιμορφωτικό πρόγραμμα για την ισότητα και τη διαφορετικότητα για πάνω από 1,5 εκατομμύριο εργοδότες και εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Ειδική αναφορά έκανε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, στον νόμο 4706/2020 που επιβάλλει την επαρκή εκπροσώπηση των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των εισηγμένων εταιρειών και στην επιτυχή εφαρμογή της. «Ήδη από το 2021, καταγράφεται μια σταθερή ετήσια αύξηση της συνολικής γυναικείας εκπροσώπησης στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών από 25 σε 28%», είπε.

Η Δόμνα Μιχαηλίδου, απευθυνόμενη στους ομολόγους της, σημείωσε πως «παρά τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στην Ε.Ε., οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν εμπόδια για την ίση συμμετοχή στην αγορά εργασίας, τις ισότιμες αμοιβές και τη συνταξιοδοτική ασφάλεια». Όπως τόνισε δε, «τα στατιστικά στοιχεία υπογραμμίζουν την ανάγκη να επιταχύνουμε τον βηματισμό μας για να υπάρξει ισότητα και στη αγορά εργασίας». Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κάλεσε τους Ευρωπαίους ομολόγους της να εφαρμόσουν πιο τολμηρές στρατηγικές προκειμένου να αμβλυνθούν οι διαφορές μεταξύ των φύλων στην απασχόληση, τις αμοιβές και τις συντάξεις, θέτοντας τα θεμέλια για μια Ευρώπη χωρίς αποκλεισμούς.

Diana Shipping: Υποδέχτηκε εκπαιδευόμενους από το Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής Μαργαρίτα

Μετά την επιτυχία της περυσινής της πρωτοβουλίας, η Diana Shipping Services υποδέχτηκε και φέτος στις εγκαταστάσεις της 5 ταλαντούχους σπουδαστές από το Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής Μαργαρίτα, μαζί με τους συνοδούς τους.

Η εν λόγω κίνηση προσέφερε μία μοναδική ευκαιρία στους επισκέπτες για να βιώσουν έναν πραγματικό χώρο εργασίας και να δοκιμάσουν στην πράξη διαφορετικούς ρόλους μέσα στην εταιρεία. Έτσι, οι 5 σπουδαστές συμμετείχαν και αλληλεπίδρασαν με την ομάδα της εταιρείας, βοηθώντας στην υποδοχή και σε γενικά καθήκοντα, αλλά και υποστηρίζοντας τα λογιστικά καθήκοντα.

Στόχος της συγκεκριμένης δράσης ήταν τα άτομα αυτά να εξοπλιστούν με πολύτιμες γνώσεις και δεξιότητες, προκειμένου να υποστηριχθεί η προσωπική τους ανάπτυξη και αυτονομία. Επισημαίνεται ότι, στο πλαίσιο του Προγράμματός της, «Together for Good», η Diana Shipping Services είχε δωρίσει πέρυσι στο Μαργαρίτα μία εκπαιδευτική πλατφόρμα με κιναισθητικά παιχνίδια και είχε οργανώσει ημέρα work shadowing, στην οποία οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον κλάδο της ναυτιλίας και να εξοικειωθούν με κάποια καθήκοντα των εργαζομένων της εταιρείας.

«Εμπνεόμαστε από τις αξίες του Μαργαρίτα, που εργάζεται ακούραστα για την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών σε άτομα με νοητική αναπηρία. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην πολύτιμη ομάδα μας που τους υποδέχτηκε στον χώρο μας και υποστήριξε αυτή την ουσιαστική πρωτοβουλία! Ας ενωθούμε για να δημιουργήσουμε μια θετική και εποικοδομητική εμπειρία για αυτούς τους επίδοξους επαγγελματίες» αναφέρει χαρακτηριστικά η εταιρεία.

Wella: Webinar με το Generation 2.0 for Rights, Equality and Diversity

Σε μία σειρά webinars που διοργανώνονται από το Πανεπιστήμιο του Vigo στην Ισπανία, στο πλαίσιο του έργου Worldplaces, θα συμμετέχει το Generation 2.0 for Rights, Equality and Diversity.

Σκοπός των εν λόγω διαδικτυακών σεμιναρίων, στα οποία αξιοποιείται η μεθοδολογία του Design Thinking, είναι η δημιουργία συνεργασίας μεταξύ μη κερδοσκοπικών και κερδοσκοπικών οργανισμών, ως προς τις προκλήσεις που υπάρχουν κατά την ένταξη γυναικών μεταναστευτικού προφίλ στην αγορά εργασίας.

Ειδικότερα, το Generation 2.0 for Rights, Equality and Diversity, σε συνεργασία με την Wella Company, θα διοργανώσει στις 15 Μαΐου το Webinar «Αναζήτηση υποψηφίων και προσλήψεις για την επιτυχή κάλυψη οργανικών αναγκών, χωρίς νομικούς κινδύνους και πρόσθετο γραφειοκρατικό φόρτο εργασίας για την επιχείρηση».

Το συγκεκριμένο, όπως και τα υπόλοιπα webinars του κύκλου αυτού, υλοποιούνται από το τμήμα διαδικτυακής εκμάθησης του Πανεπιστημίου του Vigo, ενώ θα εκδοθεί πιστοποιητικό σύντομου κύκλου μαθημάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.