McDonald’s: Νέα Employer Brand καμπάνια με εστίαση στις αξίες της

Μία νέα Employer Brand καμπάνια δημιούργησε η McDonald’s, σε συνεργασία με την τραγουδίστρια Marseuax, αντικατοπτρίζοντας τις αξίες και τη φιλοσοφίας της, αλλά και παρουσιάζοντας ευκαιρίες καριέρας για όλους, ακόμα και χωρίς εργασιακή εμπειρία.

Ειδικότερα, η εν λόγω καμπάνια δημιουργήθηκε από τη DDB Athens και αναδεικνύει τις βασικές αξίες της McDonald’s, δηλαδή την Εξυπηρέτηση, την Αποδοχή, την Ακεραιότητα, την Κοινότητα και την Οικογένεια, ενώ εστιάζει στην ομαδικότητα, στη δημιουργικότητα, στις δεξιότητες και στο πάθος.

«Στη McDonald’s, στα εστιατόριά μας και στα κεντρικά μας γραφεία, δεσμευόμαστε να παρέχουμε ένα ανταποδοτικό και θετικό περιβάλλον για τους ανθρώπους μας, ακόμη και για όσους δεν έχουν εργασιακή εμπειρία, αγκαλιάζοντας πραγματικά τις ίσες ευκαιρίες για όλους» αναφέρει η Simona Mancinelli, Managing Director της Premier Capital Ελλάς, διαχειρίστρια της McDonald’s στην Ελλάδα.

Επισημαίνεται ότι περισσότεροι από 1.600 εργαζόμενοι εκπαιδεύονται και εργάζονται στα 32 εστιατόρια στην Ελλάδα, με το 45% των επικεφαλής τμημάτων να είναι γυναίκες, το 61% του προσωπικού να είναι κάτω των 28 ετών και το 62% των θέσεων στα κεντρικά γραφεία να καλύπτεται από ανθρώπους που έχουν ανελιχθεί από θέσεις από τα εστιατόρια, ενώ εκπροσωπούνται 26 διαφορετικές εθνικότητες.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι το 2022 η Premier Capital Ελλάς έχει υπογράψει και τη Χάρτα Διαφορετικότητας, ενώ εκπαιδεύει όλους τους εργαζόμενους πάνω σε θέματα DEI.

Στην Ελλάδα ο Jeremy Schwartz για το Athens ESG Forum

Στην Ελλάδα θα βρεθεί στις 28 Ιουνίου ο Jeremy Schwartz, εκ των κορυφαίων εκπροσώπων της παγκόσμιας σκηνής του Sustainability σύμφωνα με το Forbes, προκειμένου να συμμετέχει ως κεντρικός ομιλητής στο 4o Athens ESG Forum.

H ομιλία του με τίτλο «Turning Sustainability into Competitive Advantage» εστιάζει στη βιωσιμότητα ως μια νέα κινητήρια δύναμη ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος και κερδοφορίας για τις επιχειρήσεις, τις οποίες ο ομιλητής προσκαλεί να οραματίζονται πέρα από τις κανονιστικές υποχρεώσεις για έλεγχο και υποβολή εκθέσεων.

Έτσι, ο J. Schwartz θα μοιραστεί με το κοινό τρεις σημαντικές πτυχές για την παράλληλη ανάπτυξη της κερδοφορίας και της βιωσιμότητας, αναλύοντας τα δεδομένα της Kantar για την καταναλωτική συμπεριφορά και την ελαστικότητα ζήτησης, καθώς και τη σημασία της αντιστοίχισης τιμών και της zero-based κοστολόγησης.

Το 4o Athens ESG Forum διεξάγεται από την Boussias με την επιστημονική συνεργασία του CSR Hellas και με την τιμητική υποστήριξη των ΕΕΔΕΓΕ, Ελληνική Ένωση Τραπεζών, Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, ΕΣΕΕ, Ινστιτούτο κατά της Απάτης, ΣΕΒ και ΣΕΚΑΣΕ. Ισχύει super early bird με σημαντική έκπτωση στην αγορά εισιτηρίων μέχρι τις 26 Απριλίου. Πληροφορίες συμμετοχής: https://www.athens-esg-forum.gr/.

ΟΠΑ: Το ΠΜΣ στo HR Management 17ο στην Δυτική Ευρώπη

Τις κορυφαίες θέσεις σε διεθνές επίπεδο καταλαμβάνουν τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), σύμφωνα με τον διεθνή φορέα αξιολόγησης «Eduniversal Best Masters Rankings» για το 2024. Αναλυτικότερα, σε ότι αφορά το Global Ranking, το ΠΜΣ στην Επιχειρηματική Αναλυτική κατετάγη 5ο, στην 6η θέση βρέθηκαν τα ΠΜΣ στην Διεθνή Ναυτιλία, Χρηματοοικονομική & Διοίκηση και στην Διοικητική των Επιχειρήσεων με Διεθνή Προσανατολισμό (Μερικής φοίτησης), ενώ το ΠΜΣ στην Επιστήμη Δεδομένων κατέλαβε την 12η θέση.

Ως προς το Ranking in Western Europe, οι θέσεις κατάταξης των ΠΜΣ ήταν General Management (5η), Public Administration / Management (7η), Data Analytics (10η), e-Business & Digital Marketing (12η), Information Systems Management (13η), HR Management (17η), Economics (18η), Executive MBA (20), ΜΒΑ πλήρους φοίτησης (23η), Αccounting (25η), Corporate Communication (25η), Marketing (27η) και Financial Markets (33η θέση).

Σημειώνεται ότι ο εν λόγω φορέας κατέταξε συνολικά 5.820 Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών από 153 χώρες παγκοσμίως για το 2024, ενώ τα κριτήρια αξιολόγησης περιλαμβάνουν τη φήμη των προγραμμάτων, μέσω της άποψης των εταιρειών που προσλαμβάνουν προσωπικό, τον μισθό της πρώτης απασχόλησης μετά την αποφοίτηση και την ικανοποίηση των πρόσφατων αποφοίτων, μέσω έρευνας ικανοποίησης που διεξάγεται από την Eduniversal.

Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών: Σειρά ερωτημάτων για την ψηφιακή κάρτα εργασίας

Tην εξασφάλιση της πρακτικής εφαρμογής του μέτρου της ψηφιακής κάρτας χωρίς να δημιουργηθούν διαδικαστικά και λειτουργικά προβλήματα στις εμπορικές επιχειρήσει ζητά ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, με επιστολή του προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου, στην οποία θέτει ερωτήματα και θέσεις για θεσμικά και λειτουργικά θέματα που αφορούν στην ψηφιακή κάρτα εργασίας.
Αναλυτικά στην επιστολή του ΕΣΑ αναφέρονται τα εξής:

Θεσμικά θέματα

 • Τα πρόστιμα είναι αντικειμενικά δυσθεώρητα. Είναι αναγκαίος ο εξορθολογισμός τους, για να αποφύγουμε μπαράζ κλεισίματος καταστημάτων και επιχειρήσεων
 • Τι προβλέπεται για την προστασία του εργοδότη στην περίπτωση του εργαζόμενου που με δόλο δε χτυπάει σωστά την κάρτα του; Η «αποκλειστική ευθύνη» του εργοδότη για τη χρήση της κάρτας από τον εργαζόμενο σε αυτές τις περιπτώσεις φέρνουν τον επιχειρηματία σε απόγνωση, τον επιβαρύνουν με τεράστια και αναίτια πρόστιμα και τελικά τον εξαναγκάζουν σε απόλυση του εργαζομένου, χωρίς να τεθεί ζήτημα ΜΗ καταχρηστικότητας της απόλυσής του.
 • Κατάργηση της δυνατότητας έκδοσης Διαταγής Πληρωμής σε βάρος του εργοδότη με την απλή εκτύπωση των στοιχείων της κάρτας εργασίας. Απολύτως παράλογη πρόβλεψη, δεν αφορά σε ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις.

Θα οδηγηθούν οι εργοδότες σε ανεπιεικείς καταστάσεις, με κάθετη αύξηση των εξόδων για τη νομική τους υποστήριξη.

 • Οι νομοθετικές διατάξεις για την ψηφιακή κάρτα εργασίας δεν προβλέπουν καμία παραγραφή για την επιβολή των προστίμων. Το ότι καλείται ο εργοδότης να τηρήσει τα δεδομένα των χτυπημάτων για 5 έτη τουλάχιστον, δεν είναι διάταξη για παραγραφή. Άρα; Εφαρμόζονται οι γενικές διατάξεις της παραγραφής σε βάθος 20ετίας!

Να προβλεφθεί ρητά διάστημα παραγραφής 5 ετών (ίσο με το διάστημα της υποχρεωτικής τήρησης των εγγράφων & το διάστημα παραγραφής των εργατικών αξιώσεων).

 • Αφού υπάρχει συνεχής διασύνδεση, για το προσωπικό που έχει ψηφιακή κάρτα εργασίας, θα πρέπει να καταργηθούν όλες οι επιμέρους υποχρεώσεις ακόμα και στο απολογιστικό σύστημα:

Ε4 (ετήσιος – επιπλέον του τροποποιητικού που αντικαθίσταται από το 3.2), Ε 11, Βιβλίο αδειών, Ε8, Τροποποιητικές δηλώσεις. Να δέχεται το ΠΣ Εργάνη μόνο τις διορθωτικές κινήσεις στο πλαίσιο του απολογιστικού συστήματος, ώστε ο εργοδότης να μπορεί να δηλώσει τα όποια τυχόν λάθη (π.χ. λάθος χτύπημα, καθυστερημένη ή πρόωρη έναρξη εργασίας, κλπ.) – ας οριστεί ένα ποσοστό «ανεκτού» για τις διορθωτικές κινήσεις του εργοδότη (π.χ. 10 % – σήμερα, τα κενά χτυπήματα η ίδια η ΓΓ του Υπουργείου δήλωσε ότι είναι στο 8,5%!)

 • Το Υπουργείο διαθέτει το λογισμικό δωρεάν. Το Hardware θα επιδοτηθεί με κάποιο τρόπο;

Λειτουργικά θέματα

 • Τι ισχύει επισήμως για τις επιχειρήσεις που έχουν κύριο ΚΑΔ Χονδρικής και δευτερεύοντα ΚΑΔ Λιανικής πώλησης;
 • Είναι αδύνατον εργαζόμενοι με σταθερό ωράριο να χτυπούν κάθε ημέρα την κάρτα τους τη δηλωμένη ώρα έναρξης και λήξης της εργασίας τους «στο λεπτό»! Το καθυστερημένο χτύπημα ή το πρόωρο χτύπημα για μερικά λεπτά (15΄) πρέπει να αντιμετωπίζεται χωρίς επιπτώσεις.
  α) Ενημέρωση της Επιθεώρησης Εργασίας «άμεσα και με κάθε πρόσφορο μέσο» για την έναρξη του προβλήματος «ανωτέρας βίας ή αντικειμενικής αδυναμίας» να παραμείνει διασυνδεδεμένος.
  Είναι παντελώς ανεδαφική η πρόβλεψη. Ένας εργοδότης που έχει χάσει τα συστήματά του ή έχει διακοπή ρεύματος και έχει χάσει την πελατεία ή την παραγωγή του, το τελευταίο πράγμα που θα σκεφτεί είναι να ενημερώσει την Επιθεώρηση Εργασίας (έστω και με ένα email). Είναι εκτός πραγματικότητας η πρόβλεψη. Να προβλεφθεί συγκεκριμένη προθεσμία – απολογιστικά!
  β) Ενημέρωση της Επιθεώρησης Εργασίας «άμεσα και με κάθε πρόσφορο μέσο» για τη λήξη του προβλήματος «ανωτέρας βίας ή αντικειμενικής αδυναμίας» να παραμείνει διασυνδεδεμένος.
  Αφού θα έχει διασυνδεθεί εκ νέου και θα φαίνεται στο σύστημα! Είναι περιττή η πρόβλεψη.
 • Σκεφτείτε να υπάρχει τεχνικό πρόβλημα στο ίντερνετ από τον Πάροχο και το πρόβλημα να λυθεί το βράδυ 5 ώρες μετά το κλείσιμο των καταστημάτων.
  Τι πρέπει να κάνει τότε ο επιχειρηματίας;
 • Υπάρχει πρόβλεψη για την περίπτωση που ο εργαζόμενος πρέπει να αποχωρήσει εκτάκτως από την εργασία του και δικαιολογείται να μη χτυπήσει την κάρτα του; π.χ. εργατικό ατύχημα, ασθένεια, έκτακτο προσωπικό γεγονός, κλπ.
 • Στη περίπτωση απεργίας ή στάσης εργασίας, αδικαιολόγητης απουσίας, επαγγελματικού ταξιδιού, τί δηλώνεται; Δεν υπάρχει πρόβλεψη.
 • Σε περίπτωση ελέγχου, ποιο θεωρείται Διευθυντικό στέλεχος;

Σύμφωνα με πληροφορίες του Workforce, τα παραπάνω αναμένεται να εξεταστούν από το Υπουργείο Εργασίας, οπότε ο σχετικός διάλογος θα συνεχίσει.

DEF: Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ελλάδας το άρτια καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό

Συζήτηση με θέμα «Γιατί να επενδύσουμε στην Ελλάδα: Αξιοποίηση του άρτια καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού της Ελλάδας – εγγύηση στον δρόμο προς την επιχειρηματική επιτυχία» διοργάνωσε η Enterprise Greece, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών.

Αρχικά, Η Γενική Γραμματέας ΔΟΣ και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών και Πρόεδρος της Enterprise Greece, Μάιρα Μυρογιάννη, αναφέρθηκε στις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα και τόνισε τη σημασία του ανθρώπινου κεφαλαίου για την προσέλκυση ΑΞΕ, ειδικά για εταιρείες που αναζητούν εξειδικευμένο και μορφωμένο ανθρώπινο δυναμικό.

Από την πλευρά της, η Ευτυχία Κασελάκη, Εταίρος, Συμβουλευτικές Υπηρεσίες, Επικεφαλής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού, EY Ελλάδος, επισήμανε ότι η περαιτέρω ανάπτυξη του εκπαιδευτικού συστήματος και της κατάρτισης δεξιοτήτων, αποτελεί βασική προτεραιότητα για τη διατήρηση της ανταγωνιστικής θέσης της χώρας ως ελκυστικού προορισμού για ειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, παρέχοντας στις επιχειρήσεις ανθρώπινο δυναμικό με σύγχρονες και ιδιαίτερα περιζήτητες δεξιότητες.

Επιπρόσθετα, ο Δρ. Μαρίνος Γιαννόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Enterprise Greece, ανέφερε πως το ανθρώπινο ταλέντο της χώρας μας αποτελεί στρατηγικό πλεονέκτημα για τους ξένους επενδυτές, λόγω της έμφασης που αποδίδουν οι Έλληνες στην εκπαίδευση και μάλιστα σε πεδία STEM και την πολυγλωσσική επάρκειά του. Παράλληλα, ο Μιχάλης Κασιμιώτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Hewlett Packard Enterprise σημείωσε ότι τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας είναι το υψηλής ποιότητας ανθρώπινο κεφάλαιο, το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, η στρατηγική θέση της χώρας και η στήριξη που υπάρχει από την κυβέρνηση.

Στη συνέχεια, ο Nico Gariboldi, Pfizer, Thessaloniki Site Lead και Center for Digital Innovation-CDI Lead, υποστήριξε ότι το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό, τα διεθνώς αναγνωρισμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα, το δυναμικά αναπτυσσόμενο οικοσύστημα καινοτομίας αλλά και ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας, αναδεικνύουν την επιχειρηματική ευκαιρία που έχει να προσφέρει η Ελλάδα.

Η συζήτηση έκλεισε με την παρουσίαση με θέμα «Στρατηγικές HR για την ανάπτυξη και διατήρηση κορυφαίων ταλέντων στην Ελλάδα» του Κωνσταντίνο Μυλωνά, CEO, VP Adecco & Head of Greece & Bulgaria Public Affairs, EE &MENA, ο όποιος υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή παρατηρείται τάση συγκράτησης του brain drain και μοιράστηκε με τους συμμετέχοντες στρατηγικές για την ανάπτυξη και τη διακράτηση ταλέντων στην Ελλάδα.

Tesla: Προχωρά σε νέες περικοπές Ανθρωπινου δυναμικου

Νέες περικοπές ανακοινώθηκαν στο ανθρώπινο δυναμικό της Tesla την περασμένη εβδομάδα, με τις απολύσεις να αγγίζουν ακόμη και τους υψηλής απόδοσης εργαζόμενους, ενώ μείωσαν το δυναμικό ορισμένων τμημάτων έως και 20%.

Οι απολύσεις προέκυψαν από τη μείωση κερδών της Tesla από την ηλεκτροκίνηση και τον ισχυρό ανταγωνισμό, ενώ, όπως ανακοινώθηκε στους εργαζόμενους, προς απόλυση οδεύει το 10% του προσωπικού, ποσοστό που μεταφράζεται σε 14.000 άτομα σε όλο τον κόσμο.

Επισημαίνεται ότι υψηλόβαθμα στελέχη, όπως ο Drew Baglino, Tesla’s SVP of Powertrain and Energy και ο Rohan Patel, VP of Public Policy and Business Development, εγκατέλειψαν και αυτοί την εταιρεία λόγω των ριζικών αλλαγών, συνεχίζοντας το σερί αποχωρήσεων αφού και ο CFO, Zachary Kirkhorn, είχε με τη σειρά του αποχωρήσει τον Ιανουάριο.

(Πηγή: techcrunch.com)

Μπάρμπα Στάθης: Υποτροφίες σε παιδιά συμβολαιακών παραγωγών της

Τη νέα γενιά αγροτών στηρίζει η Μπάρμπα Στάθης, με τη χορήγηση δύο πλήρων διετών υποτροφιών, σε παιδιά παραγωγών της, για φοίτηση στο Επαγγελματικό Λύκειο της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία αναλαμβάνει να καλύψει τα κόστη φοίτησης, διαμονής και σίτισης κατά τη διάρκεια των σπουδών των δύο παιδιών, τα οποία προέρχονται από οικογένειες συμβολαιακών παραγωγών της.

Ην. Βασίλειο: Το 54% των εργαζομένων δεν νιώθει άνετα όταν το HR χρησιμοποιεί ΑΙ

Το 54% των εργαζομένων δεν αισθάνεται άνετα όταν οι HR ομάδες χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη. Αυτό αποτυπώνει η νέα έρευνα της SurveyMonkey, με δείγμα 510 εργαζόμενους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αναλυτικότερα, βάσει της έρευνας, το 41% των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι η εταιρεία του δεν διαθέτει πολιτική για την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ το 70% τονίζει ότι δεν έχει λάβει κάποια εκπαίδευση σχετική με την AI.

Επιπρόσθετα, μόνο το 49% των ατόμων 18-34 ετών και το 29% των ατόμων 35-64 ετών έχουν λάβει επίσημη ή ανεπίσημη εκπαίδευση για την τεχνητή νοημοσύνη. Ωστόσο, μόλις το 4% των ατόμων άνω των 65 ετών έχει εκπαιδευτεί για να χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ στο εν λόγω ποσοστό περιλαμβάνεται και η ανεπίσημη εκπαίδευση, όπως η παρακολούθηση σχετικών βίντεο.

Παρότι όμως η εκπαίδευση σχετικά με την AI καταγράφεται ως σημαντική πρόκληση, η έρευνα αναδεικνύει ως μία σημαντική ανησυχία και την εμπιστοσύνη στη συγκεκριμένη τεχνολογία. Αυτό συμβαίνει διότι το 39% των εργαζομένων δεν εμπιστεύεται τις ομάδες HR που χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να φέρουν εις πέρας τα καθήκοντά τους. Τέλος, το 45% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσε ότι ανησυχεί για την απώλεια της δουλειάς του λόγω της τεχνητής νοημοσύνης, με το ποσοστό αυτό να είναι υψηλότερο στους άντρες (53%) σε σχέση με τις γυναίκες (39%).

ΔΥΠΑ: Μέχρι τις 30/4 οι αιτήσεις για το πρόγραμμα εργασιακής εμπειρίας που αφορά ανέργους στη Βόρεια Εύβοια

Την Τρίτη 30 Απριλίου λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων των επιχειρήσεων για το πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας ανέργων 18-30 ετών, με 100% επιδότηση μισθού και εισφορών, στους Δήμους Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννης της Εύβοιας.

Ειδικότερα, ωφελούμενοι είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι 18-30 ετών και στόχος της δράσης είναι η ενίσχυση της πρόσβασης των νέων στην αγορά εργασίας και η ανάσχεση της διαρροής επιστημονικού δυναμικού.

Το εν λόγω πρόγραμμα διαρκεί 7 μήνες και η ΔΥΠΑ καταβάλλει στους ωφελουμένους μηνιαία αποζημίωση ίση με τον κατώτατο καθαρό μισθό (με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές), καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας.

Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση, ενώ, ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων τους, μπορούν να απασχολήσουν από 1 έως 20 ωφελούμενους. Επισημαίνεται, τέλος, ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην έχει προβεί η επιχείρηση σε μείωση προσωπικού λόγω καταγγελίας σύμβασης εργασίας στο τρίμηνο πριν από την υποβολή της αίτησης.