TechYourFuture: Πρωτοβουλία της Microsoft για την ψηφιακή ενδυνάμωση της νέας γενιάς

Η Microsoft λανσάρει την πρωτοβουλία «Tech Your Future», η οποία δίνει τη δυνατότητα σε νέες και νέους που βρίσκονται στην αρχή της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας να αποκτήσουν ψηφιακές δεξιότητες αιχμής, συνδυάζοντας την εκπαίδευση παράλληλα με αμειβόμενη εργασία σε μεγάλες εταιρείες.

Η Eurobank και η PwC Ελλάδας αποτελούν τις πρώτες εταιρείες που υιοθετούν την πρωτοβουλία και στηρίζουν έμπρακτα την ψηφιακή ενδυνάμωση της νέας γενιάς, προσφέροντας ένας πλήρες πρόγραμμα επαγγελματικής απασχόλησης και εκπαίδευσης.

Η πρωτοβουλία «Tech Your Future» απευθύνεται σε απόφοιτους πανεπιστημίου που ενδιαφέρονται για την τεχνολογία και τις πιο σύγχρονες ψηφιακές εφαρμογές, χωρίς σχετικό πτυχίο πληροφορικής. Σύμφωνα με την εταιρεία, «οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να εξοικειωθούν με καινοτόμα τεχνολογικά εργαλεία και να εξειδικευτούν σε ένα πλήθος νέων ψηφιακών αντικειμένων, ανήκοντας στο δυναμικό των δύο μεγάλων εταιρειών που αγκαλιάζουν την πρωτοβουλία από το πρώτο χρόνο υλοποίησης της». Ο κύκλος εκπαίδευσης και παράλληλης εργασιακής εμπειρίας έχει συνολική διάρκεια δύο ετών.

Η Eurobank και η PwC Ελλάδας θα επιλέξουν από 10 απόφοιτους πανεπιστημίου, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να εξειδικευτούν στις Microsoft τεχνολογίες cloud computing, data analysis και artificial intelligence, μέσα από τη συνεργασία τους με καταξιωμένους επαγγελματίες των δύο εταιρειών που αξιοποιούν αυτές τις τεχνολογίες σε ένα εύρος διαφορετικών αντικειμένων εργασίας. Τέλος, κατά την ολοκλήρωση του προγράμματος οι συμμετέχοντες συνεχίζουν να εργάζονται στις εταιρείες που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία, ενώ παράλληλα θα έχουν εμπλουτίσει το βιογραφικό τους με αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις σχετικές με Information & Cyber Security, Information Systems Audit, IT Governance και Data Analytics, που θα ενισχύσουν τις προοπτικές τους για τα επόμενα επαγγελματικά τους βήματα.

Συνεργασία GEP και Game Tree

Μία νέα συνεργασία υλοποίησε η GEP και η Game Tree, η οποία αφορούσε στην υλοποίηση ενός tailor-made προγράμματος Ηγεσίας, εστιασμένο στη διαχείριση των συγκρούσεων και στο αναπτυξιακό Feedback.

Το εν λόγω πρόγραμμα, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της GEP, περιλάμβανε δύο βιωματικά παιχνίδια για την ενίσχυση του delegation και του feedback, αλλά και για τις προκλήσεις των διατμηματικών σχέσεων σε έναν οργανισμό.

Επιπρόσθετα, οι εκπαιδευόμενοι είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν και σε role plays, τα οποία είχαν ως στόχο να αναδείξουν τη σημασία των 1:1 meeting, αλλά και της εποικοδομητικής διαχείρισης των συγκρούσεων.

Ξεκίνησε το KPMG Audit Graduate Recruitment Program για το 2024

Στις 17 Απριλίου 2024 ξεκίνησε η διαδικασία στελέχωσης στις Ελεγκτικές υπηρεσίες της KPMG, με νέους αποφοίτους Πανεπιστημιακών Σχολών της Ελλάδας και του εξωτερικού, προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου. Η KPMG επιδιώκει να προσλάβει νέους επαγγελματίες για την ομάδα των Ελεγκτικών της υπηρεσιών, μέσω ενός δομημένου προγράμματος προσέλκυσης και επιλογής. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε άτομα που χαρακτηρίζονται από δημιουργικότητα, ομαδικότητα, αναλυτική σκέψη, δυναμισμό και προσανατολισμό στο αποτέλεσμα.

Η εργασιακή εμπειρία δεν είναι προαπαιτούμενο (0 έως 3 χρόνια), είναι όμως απαραίτητη η πολύ καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας. Οι επιλεγέντες υποψήφιοι θα προσκληθούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής.

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν ατομικές συνεντεύξεις με τους επικρατέστερους και οι επιτυχόντες θα ενταχθούν στην Ελεγκτική ομάδα της KPMG, ακολουθώντας ένα δομημένο πρόγραμμα Onboarding, ενώ παράλληλα θα ενσωματωθούν σε ομάδες εργασίας, λαμβάνοντας συνεχή υποστήριξη καθ’ όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής τους πορείας στην KPMG. Οι αιτήσεις για το πρόγραμμα θα γίνονται δεκτές μέχρι 17 Ιουνίου 2024.

Randstad ΗR Trends 2024: Πρόκληση για τις επιχειρήσεις οι υψηλές μισθολογικές προσδοκίες των εργαζομένων

Tο 72% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα σχεδιάζει αύξηση των μισθών των εργαζομένων τους, ενώ το 53% προτίθεται να προχωρήσει σε νέες προσλήψεις. Επίσης, το 25% των επιχειρήσεων υποστηρίζει τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και σχεδιάζει να την επεκτείνει στη λειτουργία τους. Πρόκειται για 3 σημαντικά συμπεράσματα της νέας έρευνας ΗR Trends της Randstad για το 2024, η οποία διεξήχθη από τον Οκτώβριο 2023 έως τον Μάρτιο 2024, με τη συμμετοχή 585 ηγετικών στελεχών από διαφορετικούς κλάδους της αγοράς στην Ελλάδα. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν σε ειδικό webinar την Πέμπτη 16 Μαΐου, από την Λήδα Σγουράκη, Director, Professionals, Randstad Ελλάδας και τον Γρηγόρη Αναστασιάδη, Commercial Director, Randstad Ελλάδας.

Σύμφωνα με την έρευνα, βασικές προκλήσεις για τις επιχειρήσεις παραμένουν οι υψηλές και μη ρεαλιστικές μισθολογικές προσδοκίες των εργαζομένων (63% των επιχειρήσεων), ενώ κατά τη διαδικασία στελέχωσής τους καλούνται να αντιμετωπίσουν την έλλειψη της απαραίτητης εργασιακής εμπειρίας στον εκάστοτε κλάδο εξειδίκευσης (53%) και του κατάλληλου συνδυασμού δεξιοτήτων (41%). Από την άλλη πλευρά, η αγορά εργασίας στην Ελλάδα διατηρεί σημαντικά θετικά στοιχεία, καθώς το 53% των επιχειρήσεων εκφράζει την πρόθεσή του για αύξηση του αριθμού των εργαζομένων του, διατηρώντας παρόμοια επίπεδα με το προηγούμενο έτος (54% το 2023).

Η σταθερά, αλλά ταυτόχρονα αυξανόμενη τάση των εταιρειών να αυξήσουν τον αριθμό του ανθρώπινου δυναμικού τους οφείλεται στην επιχειρηματική τους ανάπτυξη (89%), τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (57%), την ανάγκη για νέες δεξιότητες (30%), καθώς και τα επενδυτικά πλάνα που σκοπεύουν να υλοποιήσουν (27%). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι προοπτικές προσλήψεων για τους κλάδους της τεχνολογίας και των πωλήσεων, οι οποίοι βρίσκονται, και φέτος, στην κορυφή της κατάταξης, με ποσοστό 53% και 43% αντίστοιχα, ενώ οι κλάδοι με τις μεγαλύτερες δυσκολίες εύρεσης ταλέντων είναι των μηχανικών (83%), της τεχνολογίας (78%) και της παραγωγής (57%).

Προσλήψεις: Σημαντικές οι συστάσεις και τα επαγγελματικά ψηφιακά δίκτυα
Σε ό, τι αφορά τις διαδικασίες προσλήψεων, οι συστάσεις εργαζομένων και τα επαγγελματικά ψηφιακά δίκτυα αποτελούν τις πιο συχνές πρακτικές και πηγές εύρεσης ανθρώπινου δυναμικού. Εξάλλου, η υιοθέτηση προγραμμάτων εκπαίδευσης (78%) και η δυνατότητα ευέλικτης μορφής απασχόλησης (58%) αναδεικνύονται ως οι σημαντικότερες στρατηγικές κινήσεις που θα υλοποιήσουν οι επιχειρήσεις το 2024 σε επίπεδο προσφερόμενων μη οικονομικών παροχών.

Παράλληλα, οι εταιρείες προσφέρουν και οικονομικές παροχές, προς το ανθρώπινο δυναμικό τους, παρέχοντας κινητό τηλέφωνο (74%), ατομικό bonus απόδοσης (74%), ιδιωτική ασφάλιση (64%) και διατακτικές σίτισης (61%). Τέλος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, όπως αποτυπώνονται στην έκθεση μισθών για το 2024 της τρέχουσας αγοράς εργασίας στην Ελλάδα, το 21% των εργαζομένων θεωρεί ότι οι μισθοί τους είναι υψηλότεροι από εκείνους που προσφέρουν οι ανταγωνίστριες εταιρείες και το 65% εκτιμά ότι κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα. Για μια ακόμη χρονιά, οι υψηλότερες οικονομικές αποδοχές προσφέρονται στον κλάδο της τεχνολογίας και των πωλήσεων, ενώ στην τρίτη και τέταρτη θέση κατατάσσεται ο κλάδος των χρηματοοικονομικών και της ναυτιλίας. Τέλος, το 72% των εταιρειών σχεδιάζει να προσφέρει υψηλότερες αποδοχές για τους εργαζομένους του, το 2024, ενώ μόλις για το 17% οι μισθοί θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα.

ΔΥΠΑ: Ημέρα Καριέρας Ψηφιακής Οικονομίας στη Θεσσαλονίκη

«Ημέρα Καριέρας» με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία διοργανώνει αύριο, Σάββατο 27 Απριλίου, από τις 10:00 έως τις 18:00, η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, στο Διεθνές Εκθεσιακό & Συνεδριακό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη.

Η εν λόγω εκδήλωση διοργανώνεται στο πλαίσιο της 4ης Διεθνούς Έκθεσης – Συνεδρίου Ψηφιακής Τεχνολογίας & Καινοτομίας «BEYOND 2024», με τη συμμετοχή 40 επιχειρήσεων που αναζητούν ανθρώπινο δυναμικό για 500 θέσεις εργασίας, κυρίως σε ειδικότητες ψηφιακής τεχνολογίας. Επισημαίνεται, τέλος, ότι η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Estée Lauder Hellas: Προτεραιότητα το ταλέντο και η αναβάθμιση της εργασιακής εμπειρίας

Τα οικονομικά αποτελέσματα του 2023 στην Ελλάδα, για τη χρήση που έληξε στις 30 Ιουνίου 2023, ανακοίνωσε η Estée Lauder Hellas, η ελληνική θυγατρική της The Estée Lauder Companies (ELC). Συγκεκριμένα, οι καθαρές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 18,9%, το περιθώριο μικτού κέρδους αυξήθηκε κατά 6,7 ποσοστιαίες μονάδες ενώ η θυγατρική κατέγραψε ζημίες €7,9 εκατ. προ φόρων.

Η εν λόγω εικόνα οφείλεται στις ενέργειες αναδιοργάνωσης που πραγματοποίησε η εταιρεία, οι οποίες και οδήγησαν σε αρκετά -μη επαναλαμβανόμενα- κόστη, αλλά και στις ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις. Έτσι, για το τρέχον οικονομικό έτος, η εταιρεία επιστρέφει σε ισχυρή ανάπτυξη, επιτυγχάνοντας ήδη διψήφια αύξηση των καθαρών πωλήσεων για το πρώτο εξάμηνο της χρήσης, ενώ προτεραιότητά της αποτελεί η προσέλκυση και ανάπτυξη ταλέντων, η προώθηση καινοτόμων και συνεργατικών μεθόδων εργασίας, η αναβάθμιση της συνολικής εργασιακής εμπειρίας καθώς και η ενίσχυση της μοναδικής εταιρικής της κουλτούρας.

Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική θυγατρική προχώρησε σε μετεγκατάσταση των κεντρικών της γραφείων, σε νέα υπερσύγχρονα στην Αθήνα, αλλά και σε ανακαίνιση σημείων πώλησης και στον εκσυγχρονισμό και στην επέκταση του κέντρου εφοδιαστικής αλυσίδας της στον Ασπρόπυργο Αττικής, καθιστώντας σταδιακά την ελληνική θυγατρική κέντρο για όλη την περιοχή ευθύνης της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

«Είμαστε μια εταιρεία με ιστορία και εμβληματικές μάρκες, η οποία προσφέρει κορυφαία προϊόντα και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες ομορφιάς. Ωστόσο, οι άνθρωποί μας είναι εκείνοι οι οποίοι βρίσκονται στο επίκεντρο και αποτελούν το μεγαλύτερο μας κεφάλαιο! Επενδύουμε στο ανθρώπινο δυναμικό μας, έχοντας με υπερηφάνεια τη μεγαλύτερη ομάδα beauty advisors και makeup artists στην Ελλάδα» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Κώστας Σπυρόπουλος, General Manager, ELC Balkans.

Sherpa Society: Λανσάρει την «AI Academy for Marketers»

Την «AI Academy for Marketers» δημιούργησε η Sherpa Society, σε συνεργασία με τον Vincent Sider, AI Trainer & Builder.

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, διάρκειας 6 μηνών, το οποίο σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τους marketers να κατανοήσουν σε βάθος το ραγδαία εξελισσόμενο πεδίο του AI και να αποκτήσουν τις πρακτικές γνώσεις και τις τεχνικές δεξιότητες που απαιτούνται για να διακριθούν επαγγελματικά.

Μέσα από εβδομαδιαία online sessions, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία, μεταξύ άλλων, να γνωρίσουν πώς να αξιοποιούν το AI για την παραγωγή περιεχομένου, να μάθουν πώς να χρησιμοποιούν AI εργαλεία και εφαρμογές για επιχειρησιακούς σκοπούς, project management και εξυπηρέτηση πελατών, να δημιουργήσουν τον δικό τους AI Assistant και να αποκτήσουν γνώση για την εφαρμογή του AI στα audience analytics. Το course ξεκινά στις 20 Ιουνίου και οι απόφοιτοι θα λάβουν πιστοποίηση από το BCA College, Academic Partner της Sherpa Society.

Σοφία Ζαχαράκη: Σειρά πρωτοβουλιών για ενίσχυση των γυναικών στην αγορά εργασίας

Ενδιαφέρουσες επισημάνσεις για το καίριο ζήτημα που αφορά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην αγορά εργασίας κατέθεσε η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, στο πλαίσιο συμμετοχής της στο «Most Powerful Women Summit» του Fortune Greece. Στη συζήτηση πάνελ συμμετείχαν ακόμα ο Λάμπρος Τσόλκας, Αντιπρόεδρος & Επικεφαλής του Τομέα Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Accenture Greece και η Νατάσα Πασχάλη, Γενική Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού Ομίλου της Εurobank.

Οι συμμετέχοντες επικεντρώθηκαν στη σημασία των soft skills, το reskilling και upskilling, τη νεανική επιχειρηματικότητα, το νέο εργασιακό περιβάλλον με την ανάγκη προσαρμοστικότητας σε συχνές αλλαγές και ανθεκτικότητας σε κρίσεις. Αναφέρθηκαν δε στην τεχνολογία και το ΑΙ και στο πώς μπορεί αυτό να συμπληρώνει και όχι να απειλεί την εργασιακή πραγματικότητα, ενώ σχολίασαν και τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων.

Στο ίδιο πλαίσιο, η Σοφία Ζαχαράκη αναφέρθηκε σε σχετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, εστιάζοντας στον αυξημένο προϋπολογισμό για τα vouchers των βρεφονηπιακών σταθμών, στο νέο πρόγραμμα 70 εκατ. ευρώ για δημιουργία νέων θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, ιδιωτικούς και δημοτικούς, στο πρόγραμμα δημιουργίας Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ STEM) από πόρους του Ταμείου Ανακαμψης, στο πρόγραμμα εκμάθησης ψηφιακών δεξιοτήτων για άτομα με αναπηρία και τους ηλικιωμένους με χρηματοδότηση επίσης από το Ταμείο Ανάκαμψης, στο σήμα ισότητας σε επιχειρήσεις, στο πρόγραμμα επιμόρφωσης σε θέματα διαφορετικότητας σε εργαζομένους επιχειρήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς και στην ανανέωση και επικαιροποίηση του πλαισίου κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

Tesla: Απέλυσε 40 εργαζόμενους από την marketing ομάδα της

Στην απόλυση 40 εργαζομένων από την ομάδα marketing προέβη η Tesla, σύμφωνα με το Bloomberg. Οι εν λόγω εργαζόμενοι ήταν υπό τον Alexander Ingram, Senior Manager of Global Growth Content, ο οποίος είχε αναλάβει τον συγκεκριμένο ρόλο τον περασμένο Δεκέμβριο και ηγείτο μιας ομάδας creatives, εστιασμένων στις πρώτες διαφημίσεις των οχημάτων της Tesla.

Παράλληλα, απολύθηκε και ο Jorge Milburn, |ο οποίος ηγείτο της ομάδας παγκοσμίως, ενώ παρέμεινε στην ομάδα για την Ευρώπη ένας μικρός αριθμός ανθρώπων.

Τέλος, σημαντικές απολύσεις πραγματοποιήθηκαν και στο design studio της αυτοκινητοβιομηχανίας, καθώς και εργαζομένων από τις εγκαταστάσεις της στο Χόθορν της Καλιφόρνια. Όσον αφορά στον Elon Musk, CEO της Tesla, σημείωσε σε ανάρτησή του στο X, την περασμένη Δευτέρα ότι «οι διαφημίσεις της ήταν πολύ γενικές».

(Πηγή: Campaign)

Freixenet: Σε προσωρινή αναστολή το 80% των εργαζομένων

Σε προσωρινή αναστολή θέτει σχεδόν το 80% των εργαζομένων της η οινοποιία Freixenet, λόγω της ξηρασίας που πλήττει την Καταλονία, εκμεταλλευόμενη την ισπανική εργατική νομοθεσία που επιτρέπει την προσωρινή αναστολή των συμβάσεων εργαζομένων σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν έκτακτες καταστάσεις.

Εν προκειμένω, η έκτακτη κατάσταση είναι η έλλειψη σταφυλιών λόγω των διαδοχικών ξηρασιών που επηρεάζουν την Καταλονία, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ίδιας της εταιρείας, η προσωρινή αναστολή των συμβάσεων 615 εργαζομένων θα τεθεί σε ισχύ τον ερχόμενο Μάιο, χωρίς να διευκρινιστεί το πότε θα επιστρέψουν στις εργασίες τους.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η ισπανική νομοθεσία δεν θέτει κάποιο συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο για το πότε οι συμβάσεις των εργαζομένων που τελούν σε αναστολή πρέπει να ενεργοποιηθούν εκ νέου.